Tujina

Iran si prizadeva za mir v Siriji, hkrati pa podpira Al Asada

Teheran, 09. 08. 2012 18.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iran je v Teheranu pripravil pogovore o Siriji in prevzel pobudo za diplomatsko rešitev spora v Siriji. Prav tako je pozval k nacionalnemu dialogu med sirsko opozicijo in vlado, da bi se znova vzpostavila mir in varnost.

Iranski zunanji minister Ali Akbar Salehi je dejal, da je Iran pripravljen takšen dialog tudi voditi. Iran po njegovih besedah nasprotuje tujemu vmešavanju in vojaškemu posredovanju pri reševanju krize v Siriji ter podpira prizadevanja generalnega sekretarja Združenih narodov Ban Ki Muna.

Salehi je sporočil, da je Iran svoji zaveznici Siriji pošiljal humanitarno pomoč zaradi mednarodnih sankcij, ki po njegovih besedah niso v interesu sirskih prebivalcev in samo povečujejo njihovo trpljenje.

Bašar al Asad
Bašar al Asad FOTO: Reuters

S konference, ki je danes potekala v Teheranu, so bile izključene zahodne in zalivske države, ki jih Iran obtožuje, da vojaško podpirajo opozicijske upornike, ki želijo strmoglaviti sirskega predsednika Bašarja al Asada. Iranski državni mediji poročajo, da so se konference udeležili zunanji ministri Iraka, Pakistana in Zimbabveja, poleg tega pa tudi predstavnik ZN.

Sirski predsednik Al Asad je za novega premierja imenoval ministra za zdravje Vaela al Halkija. Ta bo na položaju nasledil Rijada Hidžaba, ki je v ponedeljek prestopil na stran opozicije in se zdaj nahaja v Jordaniji.

Med 29 državami udeleženkami so bile tudi Kitajska, Rusija, Indija, Indonezija, Jordanija, Afganistan in Belorusija. Iz Kuvajta in Libanona pa so pred začetkom konference sporočili, da se je ne bodo udeležili.

Iran si prizadeva za vzpostavitev miru v Siriji ter začetek dialoga med sirsko opozicijo in vlado. Vendar istočasno obljublja, da bo še dalje podpiral Al Asada.

Organizacija srečanja je po mnenju nekaterih poskus prevzema diplomatskega vakuuma, ki ga je 2. avgusta povzročil odstop Kofija Annana s položaja posebnega odposlanca ZN in Arabske lige za Sirijo. Iran, ki je za odstop Annana okrivil ameriško podpiranje upornikov, je zatrdil, da bo poskušal oživeti Annanov mirovni načrt.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vasojevich
10. 08. 2012 11.22
+4
Naslov bi moral glasiti, VB, ZDA, Francija,... si prizadevajo za mir, hkrati pa podpirajo bando teroristov v Sirji.
skodelica kave
10. 08. 2012 12.14
+2
mogvaj
09. 08. 2012 23.36
+7
Tudi Barak Obama je Nobelov nagrajenec za mir, zanetil pa je kar nekaj vojn v svojem mandatu.
der.janez
09. 08. 2012 19.45
+13
ZDA si prizadeva za mir v Siriji, hkrati pa podpira Al Qaedo. Ocitno je dan neumnih naslovov
BogatunLOL
09. 08. 2012 22.51
+5
Pogrešam novico, da so teroristi in plačanci pregnani iz Alepa. Potrdili celo oni sami. Vir: TV SLO Spoštovani U.Z , če ste Vi odgovorni za spremljanje dogajanja v Siriji, potem svoje delo opravljate za oceno 1. Na lestvici od 1 do 10. Že 5 je seveda negativna ocena.
alko82
10. 08. 2012 08.45
+6
Infadel_no1
10. 08. 2012 09.46
-4
Težko je vse ljudi pregnati z države, osvojeno mesto, ulica pri tem ne igra vloge!
BogatunLOL
10. 08. 2012 16.53
Niti ne, ZDA so z lahkoto pregnale - pobile kar celo raso, ne samo narod. (indijanci) Sedaj bi to z veseljem naredile tudi z Arabci, vendar se jim njihov peklenski načrt ne bo izšel!!!