Tujina

Pretepli soprogo opozicijskega voditelja?

Teheran, 11. 02. 2010 11.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Iranu praznujejo 31. obletnico islamske revolicje, pri tem pa je predsednik Ahmadinedžad povedal, da so pridobili prve zaloge 20-odstotno obogatenega urana.

Mahmud Ahmadinedžad
Mahmud Ahmadinedžad FOTO: Reuters

Med shodom v Teheranu ob 31. obletnici islamske revolucije je iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad povedal, da ima Iran prve zaloge 20-odstotno obogatenega urana. "V tem trenutku nam kapacitete omogočajo, da gorivo obogatimo na precej višjo raven," je še dodal. V Natanzu naj bi imeli tehnično opremo, ki omogoča pridobivanje do 80-odstotno obogatenega urana.

"Dovolj smo pogumni, da bomo, če bomo nekega dne hoteli zgraditi jedrsko bombo, to javno oznanili in ne bo nas strah.“ Nato pa je še dodal, da "ko rečemo, da ne gradimo jedrske bombe, to pomeni, da je ne gradimo, ker si je ne želimo“.

Državna televizija je sicer poročala, da se je shodov v čast praznovanju obletnice islamske revolucije udeležilo več deset milijonov ljudi, vendar pa so posnetki pričali o tem, da jih je bolj verjetno nekaj sto tisoč.

Aretacije

Ob državnem prazniku pa iz države poročajo tudi o spopadih pripadnikov opozicije in policije. Vlada je morebitne protestnike že pred dnevi obvestila, da bo vse morebitne proteste ob najpomembnejšem prazniku zatrla. Na spletni strani iranske opozicijske skupine Iranski zeleni glas poročajo, da je policija proti njenim pripadnikom uporabila solzivec, protestnike pa naj bi pretepali tudi z gumijevkami in kovinskimi palicami.

Iran
Iran FOTO: Reuters

Druga spletna stran Norooz medtem poroča, da je bilo na enem od teheranskih trgov aretiranih 30 ljudi, v mestu Mashhad 100 mladih protestnikov, v mestu Širaz pa 20. Trije ljudje naj bi umrli.

Po poročanju opozicijske spletne strani Jaras pa naj bi pripadniki varnostnih sil celo napadli Mehdija Karubija, enega izmed opozicijskih voditeljev in celo nekdanjega predsednika Mohameda Hatamija.

Omenjena stran še piše, da je v mestu slišati streljanje, vendar pa podrobnosti ne omenja. Na strani Kaleme pa so pripadniki opozicije zapisali, da so agenti v civilu soprogo opozicijskega voditelja Mir Huseina Musavija Zahro Rahnavard brutalno pretepli. Uradnega odziva na to še ni.

Teh obvestil ni mogoče preveriti, saj so tujim novinarjem prepovedali poročanje o protestih in so jih odpeljali na Azadijev trg, kjer poteka slovesnost ob obletnici islamske revolucije.

Največja politična kriza v 30 letih

Od nemirnih izbruhov junija lani, ko je opozicija ostro obsodila oblasti, da je na predsedniških volitvah Ahmadinedžad zmagal s prevaro, ni nobena stvar naredila večjih korakov, da bi dosegla kompromis. Opozicija še naprej vztraja, da je oblast nelegalna, predstavniki oblasti pa te navedbe odločno zavračajo. Taka drža obeh strani je državo pahnila v eno največjih političnih kriz v zadnjih treh desetletjih.

Poleg tega pa se Iran sooča z vse bolj glasnimi pozivi Zahoda, naj se odpove svojemu jedrskemu programu, ali pa se bo moral soočati z gospodarskimi ukrepi. Zahod namreč meni, da poskušajo oblasti priti do jedrskega orožja, Teheran pa vseskozi zatrjuje, da namerava obogateni uran uporabiti kot gorivo v jedrski elektrarni.

Izrael v iranskem jedrskem programu vidi grožnjo za svoj obstoj, zato v primeru, da diplomacija ne bo privedla do ustavitve bogatenja urana, ne izključuje vojaške akcije.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ca6e
12. 02. 2010 11.50
sahar.sanaa Izreliti so bili na svojem ozemlju k je bilo petkrat večje že 1000 let pred našim štetjem, kdaj so pa Palestinci in Siryci opustošil in iztrebil skoraj vsa mesa današnea izraela se pa nisi nikoli vpašou. Taki kot si ti se jim prav po vaše sužnji hudiča, ker hočete da se ostali svet ravna po vaših neutemeljenih nedokazanih pravilih o nekem bogu ki nakoncu je bil ženska zato ji pa tako prezirate. Če vam ni lepo pri nas v bolj svobodnem svetu kot ste ga imel doma, zakaj ste pa prišli v evropo, pejte nazaj, sej karta ni draga 700€, povrae pa itak ne rabš. Krščanstvo je delalo grozote na svetu in ko so začel ljudje se izogibatite vere je pogruntalo in se tako povedano skesalo in se več ne umešava tak posredno v politično oblikovanje države, kar pa za vas muslimane ne bi rekel še zmeroim živite 200 let za ostaimi, še vedno vpijete Jihad, še vedno ubijate na najbolj grozovit in strahopten način in to vse v imenu neke vere. Če bi radi živel po svojih pravlih pejte v Iran pa se imejte tam lepo.
.eu.
12. 02. 2010 10.24
Iran je miroljubna država.Ljudje tam pa prijazni in pošteni. Dol z Ameriko in njihovo propagando najbol smrdljiva država na svetu.
Abacus
12. 02. 2010 03.28
kar se rodi z revolucijo z njo tudi umre...
Abacus
12. 02. 2010 03.26
so pridobili prve zaloge 20-odstotno obogatenega purana
hot-shot69
11. 02. 2010 23.47
Če si Iranci želijo sprememb bodo sami sprožili revolucijo, naj se jim zahod izogiba. Ne mi pa začet z NWO in podobnimi bedarijami.
skydrol7
11. 02. 2010 21.46
Sprememba tega rezima v Iranu je nujna da ne pride do kaksne nevarne poteze iz strani izraela ali amer.
Vane Dolenc
11. 02. 2010 19.42
Jaj, po naslovu sem se že ustrašil, da se je kaj zgodilo naši Urški.
abeceda123
11. 02. 2010 19.29
Večje vprašanje je sčim bodo udarili Kitajci, kajti Rusi že igrajo peto kolono v smislu Aziji naj vladajo Azijci.
19slovenija91
11. 02. 2010 18.25
naj ih sesujejo preden bo prepozno!!!
puj
11. 02. 2010 17.22
prav gotovo amerikanci in izraelci ne bodo napadli z nuklearnim orožjem, kar bi lahko imelo katastrofalne dolgotrajne radioaktivne posledice na NAFTO.
castnasestra
11. 02. 2010 14.05
Na koncu bo izpadlo, da je Iran še edini pristni borec proti globalizaciji in napovedani novi svetovni ureditvi v katero vsi ostali drvimo z nesluteno brzino popolnoma brez zadržkov...
trnova
11. 02. 2010 13.57
Spet se Izrael vmešava... Kao bojijo se za svoj obstoj... Lari fari
MERDE-AVE-MERDE
11. 02. 2010 13.29
Iran ima prav
sahar.sanaa
11. 02. 2010 13.24
Izrael se pa nima kaj oglasati ! Izrael predstavlja glavnega krivca za vse hude stvari ki se dogajajo na svetu!
Exodus
11. 02. 2010 12.57
tempel
11. 02. 2010 12.23
ce bi na moji jablani rastla zlata jabolka bi si jaz tudi priskrbel kaksno brzostrelko