Tujina

Berlusconi: Ne nameravam odstopiti

Rim, 07. 11. 2011 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
9

Italijanski premier Berlusconi se bo za svoj politični obstanek boril do zadnjega. Potem ko so se razširile govorice, da bo v kratkem odstopil, je ugibanja zanikal kot povsem neutemeljena. "Še vedno imamo večino v parlamentu," je dejal.

Rahla prednost in večina v parlamentu lahko zagotovita, da bo Berlusconi vnovič preživel interpelacijo, a vladati ne bo mogel. So Berlusconiju dejansko šteti dnevi vladanja?
Rahla prednost in večina v parlamentu lahko zagotovita, da bo Berlusconi vnovič preživel interpelacijo, a vladati ne bo mogel. So Berlusconiju dejansko šteti dnevi vladanja? FOTO: Reuters

V italijanskih medijih so se z izjemno hitrostjo razširile govorice, da bi premier Silvio Berlusconi zaradi vladne in finančne krize v državi utegnil v kratkem odstopiti. To je sporočil Giuliano Ferrera, urednik časnika Foglio in nekdanji zunanji minister, ki mu mnogi pripisujejo tesno zvezo z italijanskim premierjem. Govorice o tem je potrdil tudi poddirektor Berlusconiju naklonjenega časopisa Libero Franco Bechis, ki je na spletnem omrežju Twitter zapisal, da bi lahko Berlusconi odstopil do večera, najpozneje pa v torek zjutraj.

A premier Berlusconi je ugibanja že zanikal kot povsem neutemeljena. "Ugibanja, da nameravam odstopiti, so povsem neutemeljena in ne razumem, kako so se razširila," je po poročanju italijanskih medijev dejal premier Berlusconi. Govorice je zanikal tudi vodja Berlusconijeve stranke v parlamentu Fabrizio Cicchitto.

Ugibanja o tem, kako dolgo bo aktualna vlada še zdržala v sedlu, so vse pogostejša, zagon pa so dobila predvsem po nedeljskem nočnem srečanju vrha Ljudstva svobode in zadnjih pritiskih mednarodnih finančnih trgov na italijanske državne obveznice.

Odločilno za to, ali bo premier odstopil ali ne, naj bi bilo za torek napovedano ponovno glasovanje o proračunu za lani, ki je enkrat v poslanski zbornici že padlo. Če Berlusconiju ne bo uspelo zbrati večine, naj bi odstopil.

Milanska borza je, ko so se govorice o odstopu razširile, pridobila kar tri odstotke, po zanikanju pa je osrednji indeks milanske borze izgubil nekaj več kot odstotek. Podobno negativno so se na zanikanje možnosti odstopa odzvali obvezniški trgi.

Član sveta ECB Yves Mersch je visoko stopnjo tveganja napovedal že v nedeljo in v intervjuju povedal, da se v ECB pogosto pogovarjajo o možnosti prekinitve trgovanja z italijanskimi obveznicami, če uradni Rim ne bo začel izvajati napovedanih reform.

Boril se bo do zadnjega

75-letni medijski tajkun Silvio Berlusconi je do zdaj preslišal vse pozive k sestopu z oblasti in je odločen, da se bo za svoj politični obstanek boril do zadnjega. "V zadnjih nekaj urah smo večkrat preverili stanje in številke so zgovorne – še vedno imamo večino v parlamentu,'' je v nagovoru podpornikom stranke povedal v nedeljo.

Po poročanju italijanskih časnikov se število tistih, ki bodo glasovali proti Berlusconijevemu predlogu, giblje med 20 in 40 poslancev, to pa bi po analizah zadoščalo za padec vlade, vendar se je že med zadnjimi nekaj neuspelimi poskusi rušenja Berlusconijeve vlade pokazalo, da je Berlusconi vešč preobratov v svojo korist v zadnjem trenutku.

Z uporniškimi poslanci je na telefonski in osebni zvezi, že odkar se je vrnil iz za Italijo precej ponižujočega mednarodnega srečanja G20 v Cannesu, saj je Italija na tem srečanju v imenu skupne rešitve za evroobmočje pristala na trimesečni nadzor IMF nad potekom reform v Italiji.

Koalicijski podporniki so po srečanju z Berlusconijem dobili zagotovila, da bodo nagrajeni "z zasluženimi delovnimi mesti“ v vladnih vrstah, kot pa je Berlusconi naznanil že v petek, bodo tisti, ki bodo glasovali zoper njega, "izdali tako vlado kot državo“.

Veliko nasprotnikov se je proti Berlusconiju zarotilo kar znotraj njegove lastne stranke. Italijanski premier podpornikom ponuja dobre službe, nasprotnike pa enači z izdajalci tako vlade kot naroda.
Veliko nasprotnikov se je proti Berlusconiju zarotilo kar znotraj njegove lastne stranke. Italijanski premier podpornikom ponuja dobre službe, nasprotnike pa enači z izdajalci tako vlade kot naroda. FOTO: Reuters

Oblikovanje tehnične vlade?

Italijanski časnik Corriere della Sera med možnimi razpleti najnovejše politične krize v državi največ možnosti pripisuje scenariju z oblikovanjem tehnične vlade, ki bi jo vodil predsednik zasebne univerze Bocconi in nekdanji evropski komisar Mario Monti.

Drugi najverjetnejši scenarij je po ocenah časnika preoblikovanje vlade z razširitvijo koalicije na Unijo centra (UDC) in z odhodom Berlusconija ali pa razpis predčasnih volitev. Odločitev je sicer v rokah predsednika republike Giorgija Napolitana.

Stavka ohromila Italijo

Varčevanje države in napovedana liberalizacija v javnem prometu ter nekaterih drugih storitvenih sektorjih bo ta teden znova prometno ohromilo Italijo. Danes znova stavkajo zaposleni v javnem prometu, od torka do petka pa bodo stavkali zaposleni na bencinskih servisih. Največ preglavic je stavka zaposlenih v javnem prometu povzročila v Rimu in v Milanu, kjer so se delavci v službe odpravili z lastnimi avtomobili in tako poskrbeli za množične zastoje, poročajo italijanski mediji.

V Genovi in Torinu zaposleni v javnem prometu ne stavkajo zaradi hudih poplav, prav tako na prizadetih območjih v Toskani in Liguriji ne bodo stavkali zaposleni na bencinskih servisih. Bencinski servisi ne bodo obratovali od torka zvečer do petka zjutraj, poročajo italijanski mediji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

majorb
07. 11. 2011 18.18
Menim, da bi morale sile NATO pakta poseči, da bi odstranile dolgoletnega diktatorja Italije.
Love2XLR8
07. 11. 2011 18.09
Nekako se zadeve podobne, kot v Libiji ..mislim, da je sedaj na vrsti NATO.
usi-glih
07. 11. 2011 17.45
Ma ta je pa tak k Duče, o saj vemo doklej če.
12345s
07. 11. 2011 16.59
njegov največji greh je ljubimkanje z ženskami če bi mu bili ljubši fantje, ali celo psi in podobna poželenja, bi bil zelo dobrodošel neoliberalec
kim llsung
07. 11. 2011 15.58
karakterno je bolj podoben jansi ker vse hoce zase in vedno bit na oblsti
matedolenc
07. 11. 2011 10.50
Tudi pri nas imamo enega, ki bi rad bil, kot Silvio. Še najbolj mu je podoben Zoran Jankovićev, od Jureta in Damjana oči.
Tonček Balonček
07. 11. 2011 10.33
Takih vitezov imamo tukaj kar nekaj! Vsis o žrtve sodnih in tožilskih zarot, nam pa želijo samo dobro!
Tonček Balonček
07. 11. 2011 10.07
Nima več veliko časa, da podpre Janeza Janšo. Merklova je to že storila! Podpreti ga morajo še Nicolas Sarkozy (Francija), Jean-Claude Juncker (Luksemburg), Fredrik Reinfeldt (Švedska), Yves Leterme (Belgija), Donald Tusk (Poljska), Jyrki Katainen (Finska) in Pedro Passos Coelho (Portugalska). Seveda ej Angelca že večkrat podprla Berlusconija. Leta 2007 je prisrčno in iskreno podprla Sanaderja.Takrat s eje celo kazala v EPP videospotu HDZ-ja, govoreč, da je Sanader ustvarjalec reform v hrvaškem gospodarstvu, javni upravi in pravosodju ter zgled za vso JZ Evropo! In rezultat, oba, Sanader in JAnpa, s at v sodnih postopkih, Berlusconi pa je to itak že 20 let. In nikomur ne morejo nič, ni dokazov, gre za zaroto širših razsežnosti!
wsharky
07. 11. 2011 08.48
... Silvio ... je car ...