Tujina

'Sanader se v zaporu počuti zelo dobro'

Zagreb, 16. 12. 2010 07.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
B.S./M.R./STA
Komentarji
111

Interpol je našel denar, ki ga je Sanader opral na Hrvaškem. Šlo naj bi za 10 milijonov kun, našli pa so jih na dveh računih v dveh državah. Na Hrvaškem bo nekdanjega hrvaškega premierja zastopal odvetnik Goran Suić.

Aretacija Sanaderja - 7
Aretacija Sanaderja - 7 FOTO: Reuters

Kot je poročala hrvaška televizija, je Interpol našel denar, ki ga je nekdanji premier Ivo Sanader opral na Hrvaškem. Šlo naj bi za 10 milijonov kun (nekaj več kot milijon evrov). Našli so jih na dveh tajnih računih v dveh različnih državah. Zaradi interesa preiskave več podrobnosti ni znanih.

Medtem je Jutarnji list objavil, da so avstrijski preiskovalci odkrili dva tajna računa. Na prvem, ki je v lasti bivšega premierja, je bilo nekaj manj kot 200.000 evrov, na drugem, ki je na ime Sanaderjevega očeta, pa je "občutno večji znesek kot milijon evrov", je poročal Jutarnji list.

Večernji list je medtem objavil informacijo, da je Sanader lagal glede plače na Univerzi Columbia v New Yorku. Tam naj bi namreč delal zastonj.

Zagrebški časnik dodaja, da ima za navedbe potrditev dveh uradnih virov in da hrvaški preiskovalci preiskujejo premoženje 14 članov Sanaderjeve družine na Hrvaškem ter v tujini, vključno z ZDA.

Sanaderja bo na Hrvaškem zastopal Suić

Odvetnik Goran Suić je danes v priporu obiskal Sanderja, pri katerem se je zadržal okoli dve uri. Nekdanji hrvaški premier naj bi se počutil zelo dobro, več pa pred konzultacijami z avstrijskim odvetnikom Suić ni želel povedati. Dodal je le še to, da je Sander zanj podpisal pooblastilo, da ga bo zastopal v preiskavah v primerih, v katerih ga hrvaški protikorupcijski urad bremeni oškodovanja državnega proračuna preko oglaševalskega podjetja Fimi-Media kot tudi za sumljivo poslovanje hrvaškega elektropodjetja Hep in podjetja Dioki. Suić bo pooblastilo na pristojnem zagrebškem sodišču prijavil v petek, pri tem pa še napovedal, da bo eden izmed njegovih kolegov Ivan Lovrić zahteval dokumente v primeru Sanader od Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok).

Suić in Lovrić sta znana v hrvaški javnosti kot bivša odvetnika Privredne banke Zagreb (PBZ), ki sta bila tarče napadov neznanih storilcev tako kot predsednik uprave banke Božo Prka. Suića so septembra 2003 celo ranili v nogo z dvema streloma iz pištole pred njegovo pisarno sredi Zagreba. Potem ko sta se odvetnika umaknila iz spora med PBZ in podjetjem AGM, ki so ga hrvaški mediji povezovali s Hrvojem Petračem, se je banka poravnala z omenjenim podjetjem.

Ima tudi Picassovi sliki?

Zgodbe o Sanaderjevem premoženju in njegovem luksuznem načinu življenja niso nove. Največ spotikanj je bilo okrog Sanaderjevih ur, vrednih tudi po več deset tisoč evrov, o jahti Malo vitra, v zadnjem času pa so se celo pojavile govorice, da naj bi nekdanji premier kupil dve Picassovi sliki.

Denar naj bi tako dobival iz državnih podjetij, med drugim prek PR agencije Fimi-Media. Koliko denarja je izginilo iz državnega proračuna, je zdaj težko ocenjevati, po nekaterih ocenah pa naj bi samo na hrvaških avtocestah korupcija "pojedla" osem milijard kun (približno milijardo evrov), piše Index.hr.

Prazniki v zaporu

Avstrijsko državno tožilstvo v Salzburgu je medtem organiziralo tiskovno konferenco, na kateri je tiskovna predstavnica Barbara Feichtinger povedala, da bo Sanader božične praznike preživel v zaporu. Novo tiskovno konferenco, na kateri bo predvidoma tekla beseda o izročitvi Hrvaški, je Feichtingerjeva napovedala za 27. december, ko bodo drugič zaslišali nekdanjega hrvaškega premierja.

Če bi Sanader že pred zaslišanjem 27. decembra izrazil željo, da ga Avstrija prek pravosodnega ministrstva izroči Hrvaški, bi postopek izročitve stekel nemudoma, je še povedala. Tako obstaja možnost, da do izročitve pride še letos, a le, če bo Sanader 27. decembra privolil v poenostavljen postopek izročitve.

Če bi se Sanader vendarle odločil nasprotovati izročitvi Hrvaški, bi se lahko pritožil vse do vrhovnega sodišča, nato pa poskušal še z zahtevo za politični azil, saj je v preteklosti večkrat poudarjal, da proti njemu vodijo političen proces.

Sanader je minuli konec tedna že stopil pred preiskovalnega sodnika, ki mu je odredil 14-dnevni pripor, o poenostavljenem postopku izročitve pa takrat ni bilo govora, saj avstrijski zakoni to omogočajo šele na drugem zaslišanju. Bivši premier naj bi sicer po navedbah svojega odvetnika pristal na hitro izročitev Hrvaški.

Predstavnica tožilstva je predstavila tudi nekaj do zdaj neznanih podrobnosti o iskanju hrvaškega ubežnika. Dejala je, da je policija Sanaderja iskala v Innsbrucku, kjer je študiral in kjer ima še vedno prijavljeno prebivališče. Prav državno tožilstvo v Innsbrucku je na podlagi suma zlorabe položaja in poneverbe šestih milijonov evrov tudi izdalo nalog za aretacijo, potem ko je Hrvaška izdala mednarodno tiralico. To je bil po besedah Feichtingerjeve tudi razlog za Sanaderjev beg.

Nekdanji hrvaški premier se po poročanju hrvaških medijev še ni izrekel o zahtevi po izročitvi Hrvaški.

Bi lahko proti Sanaderju sprožilo postopek avstrijsko tožilstvo?

Poleg tega naj bi bil Sanader vpleten tudi v sumljive posle s koroško Hypo banko, zaradi česar ga namerava zaslišati preiskovalna komisija koroškega deželnega zbora. Kot možen termin za zaslišanje, ki naj bi potekalo prek videopovezave, je komisija navedla 22. december.

Feichtingerjeva je še potrdila informacijo, da je neka tirolska banka na tožilstvu v Innsbrucku vložila prijavo zoper Sanaderja zaradi pranja denarja. Kot je poudarila, pa to ni na noben način povezano s postopkom izročitve ali tožilstvom v Salzburgu.

V primeru, da avstrijsko tožilstvo zaradi suma pranja denarja ali česa drugega sproži preiskavo proti Sanaderju, ima prednost postopek v Avstriji. To pa ne pomeni, da do izročitve potem ne bi prišlo, ampak le, da bi se ta zgodila šele po zaključku postopka v Avstriji.

KOMENTARJI (111)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jurek Jurek
17. 12. 2010 21.02
TUDI JAZ BI SE POČUTIL DOBRO, ČE BI IMEL NA RAČUNU MILIJON EUR.
Tonček Balonček
17. 12. 2010 15.42
cvetka, pa kako naj pri nas kaj zaplenijo, če pa ničesar ni! Kar je bilo, je pa odšlo ob priliki vloma v sefe SKB-ja, na Kajmanih in St. Vincentu pa Interpol nima nobenih pristojnosti!
Polly ß
17. 12. 2010 15.20
VIDITE LJUBI SLOVENCI! Hrvatje so zakon. Po hitrem postopku so mu vse zaplenili.KAJ PA PRINAS' SAMO MUČKAJO IN DELAVCE SPRAVLJAJO OB SLUŽBE,TAJKUNI PA UŽIVAJO?
MERDE-AVE-MERDE
17. 12. 2010 11.17
Standardna celica? Isto kot za vse ostale zapornike? Nobenih ugodnosti ki si jih privoščijo bogatuni? zanimivo a ne, da vsi "vodilni" ki so bili v igri pred časom in/ali so zdaj, - ta hrvat, oni srb, pa tud naš slovenec, vsi so vpleteni v "nečedne posle", v postopkih, in tako dalje.. Frendi pač....
Tonček Balonček
17. 12. 2010 10.18
Zalar vidi enak položaj zaradi etga, ker je proti Janši Ivanu vložena obtožnica zaradi sprejemanjq podkupnin in daril v zvezi z naročilom oklepnikov finkega proizvajalca Patria Vehicles, niso pa podani (še) razlogi za aretacijo, kot je to pri Sanaderju, zato dejansko nista v enakem položaju!
Winds
17. 12. 2010 09.00
Zalarja ( ministra za pravosodje ) bi vprašala, kje vidi enak položaj Janeza Janše in Sanaderja - razen tega, da se gre deskreditacijo za vsako ceno pa tudi s tako za lase privlečenimi izjavami. Takšne izjave ne bi bil sposoben niti petošolec.
Brabus
17. 12. 2010 08.20
Sanader se v zaporu počuti zelo dobro' Potem pa naj tam tudi ostane.
standard
17. 12. 2010 00.15
'Sanader se v zaporu počuti zelo dobro'" kot vsi v zaporu seveda.. Ostal bo v AT, izdal en kup sodelavcev in srečno živel v zda - stanovanje je že tam.
Bolivar
16. 12. 2010 23.18
če mu zapor ugaja ,lahko tam kar ostane...
Vasojevich
16. 12. 2010 22.35
Kdaj bo preiskana njegova vloga, ki je je imel v vojni operaciji 'oluja'?!?
bnam 2707
16. 12. 2010 22.05
Saj ni sam v čorki si jo še z nekom deli.Nevem pa ,če si ne tudi posteljo. Njegova lepa ga pogreša.Imajo že pripravljeno 8 m2 veliko samico.Ampak to šele po božiču.
hikikomori
16. 12. 2010 21.58
Me veseli, da se je hitro navadu.
Dolenjc3
16. 12. 2010 20.20
Ivek, vzami naše advokate, saj vidiš, da se v Sloveniji največjim lopovom ne more nič zgoditi.
Tonček Balonček
16. 12. 2010 19.03
Ivan bo Hrvaško tožil, ker še do danes niso plačali orožja, ki jim ga je MORS pod takratnim vodstvom Ivana Janše dobavljalo s kamioni iz Ortneka in drugod. Morda so vsi ti miljoni, namenjeni naši osvobodilni vojski, končali na nekih računih HDZ-ja, podobno kot Patrijin denar za motivacijo naših nabavnikov oklepnikov, ki ni nikoli dosegel naših in so ga zadržali Patrijini komercialisti. Zaakj Slovenci vedno ostanemo prikrajšani?
Tonček Balonček
16. 12. 2010 18.58
jack5, točno tako, če bi Interpol kaj iskal pri nas, pri se pvi zahtevek in še naslednjih par urgenc "založilo", nato bi pa ustanovili parlamentarno preiskovalno komisijo, ki bi ugotavljala, da gre za tipični konstrukt brez dokazov...
Tonček Balonček
16. 12. 2010 18.58
jack5, točno tako, če bi Interpol kaj iskal pri nas, pri se pvi zahtevek in še naslednjih par urgenc "založilo", nato bi pa ustanovili parlamentarno preiskovalno komisijo, ki bi ugotavljala, da gre za tipični konstrukt brez dokazov...
Tonček Balonček
16. 12. 2010 18.50
Namesto da bi s eSanader z Janšo po telefonu pogovarjal o tem, kako denar spraviti na varno mesto, sta govorila pa o incidentih. Če se Sanader v zaporu počuti zelo dobro, se bo Ivan odlično, saj ima izkušnje. Pri ans je zagotovljena tudi duhovna oskrba.
jacfive
16. 12. 2010 18.43
Sej mogoče je Interpol tudi našel že kak denar od JJa, ampak se je poročilo o tem "založilo", verjetno kar v Santa Barbarinem predalu...
Tonček Balonček
16. 12. 2010 18.26
Zakaj v bivših komunističnih državah preganjajo vse, kis o povezani s Cerkvijo in Vatikanom? Kdaj se bo končala ta gonja, ki traja že vse od leta 45!? Če bi leta 90 sprejeli zakon o lustraciji, dane s ne bi imeli težav z raznimi Maslešami, Brezigarjevimi, Fišerji, Janšami in drugimi ex komunisti! n na Hrvaškem velaj enako, ustaši in domobranci so vedno odlično sodelovali v boju proti rdečkarjem!
Tonček Balonček
16. 12. 2010 18.09
Upajmo, da mu bodo omogočili vsaj prisostvovanje polnočnici, saj gre za globoko vernega človeka, nekoč študenta teologije. On je žrtev pregona hrvaških komunajzarjev, ki jih niso očestili še iz Račanovih časov. Pa saj ni nikakršnih dokazovc! Janša ima vsaj to srečo, da ima na čelu tožilstav zaveznico, pošteno in strokovno generalico, pokončno ose3bo. Ko jo bodo rdečkarji zamnenjali, pa bo tudi on prisiljen oditi ali pa ga bodo zaprli, čeprav brez dokazov. Čaka ga podobna usoda, kt nekoč tovariša Tita. No, Janša je na račun komunistov vsaj doštudiral in se naučil političnih veščin, saj ej vestno obiskoval vs etečaje in seminarje ZKS in ZSMS-ja ter FSPN-ja! Sovražnika je takorekoč spodjedal od znotraj, kot Brezigarjeva in Jambrek ter Jerovšek ter ostali danes nad 50 let stari antikomunistični vojščaki v SDS! Ti ljudje so v svoji krvi že od mladih dni nosili antikomunistična protitelesa.