Tujina

Interpol izdal nalog za aretacijo Sadija Gadafija

Lyon, 29. 09. 2011 12.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
3

Interpol je objavil nalog za aretacijo sina nekdanjega libijskega voditelja Sadija Gadafija zaradi domnevnih kaznivih dejanj, ki naj bi jih zagrešil kot vodja libijske nogometne zveze. Objavo naloga so zahtevale nove libijske oblasti.

Sadi Gadafi na Interpolovi tiralici. Sadi je igral za tri italijanske prvoligaše (vsega skupaj sicer samo 25 minut), odgovoren pa je tudi za zravnanje z zemljo bengazijskega kluba Al Ahli, konkurenčnega tistemu iz Tripolija, za katerega je tudi sam igral.
Sadi Gadafi na Interpolovi tiralici. Sadi je igral za tri italijanske prvoligaše (vsega skupaj sicer samo 25 minut), odgovoren pa je tudi za zravnanje z zemljo bengazijskega kluba Al Ahli, konkurenčnega tistemu iz Tripolija, za katerega je tudi sam igral. FOTO: Interpol

Libijske prehodne oblasti trdijo, da je danes 38-letni Sadi Gadafi na položaju vodje libijske nogometne zveze poneveril premoženje in z orožjem ustrahoval ljudi.

Interpol v rdečem obvestilu poziva države v tem delu Afrike, naj pomagajo poiskati in aretirati Gadafija mlajšega in ga vrniti Libiji. Opozarja tudi, da za Gadafija kot poveljnika vojaških enot, domnevno vpletenih v zatiranje protivladnih protestnikov, v skladu z resolucijo ZN velja prepoved potovanj.

Nekdanji libijski premier Al-Baghdadi Ali al-Mahmoudi je v zaporu v Tuniziji začel gladovno stavkati. S stavko želi protestirati proti svoji izločitvi iz nove libijske vlade. Al-Baghdadi Ali al-Mahmoudi je tunizijsko mejo prečkal nelegalno, zato so ga obosodili na šestmesečno zaporno kazen. Nekdanji premier se je pritožil in dobil pritožbo, kljub temu pa ostaja v zaporu, so sporočili tožilci.

Interpol je še sporočil, da je to prvo rdeče obvestilo, ki ga je izdal na zahtevo libijskega nacionalnega prehodnega sveta. Pred tem je rdeče obvestilo za nekdanjega libijskega voditelja Moamerja Gadafija in druge člane njegove družine izdal na zahtevo Mednarodnega kazenskega sodišča.

Nigrska vlada je nedavno sporočila, da Sadija Gadafija ne bo izročila Libiji, ker mu tam ne bi sodili pošteno, bi ga pa lahko izročila neodvisni sodni instituciji.

Sadi, tretji od sedmih Gadafijevih sinov, je v Niger prispel v začetku meseca v konvoju skupaj z nekaterimi drugimi predstavniki strmoglavljenega libijskega režima. Nigrske oblasti so potrdile, da se na njihovem ozemlju nahaja 32 predstavnikov Gadafijevega režima, med njimi trije generali.
 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

...pajtl...
29. 09. 2011 23.05
nimajo libijskega državnega denarja... 110 miljard (libijski denar) je v rokah Gadafija... btw. Libija je že okoli 70% nazaj pod Gadafijem, in uporniki so potisnjeni ven na obrobje... zato nobenih poročil o napredovanju že v 1 mescu
Cjele
29. 09. 2011 15.38
To je sramota za OZN in NATO da podpirajo ta nek nacionalni svet. Prava oblast je oblast Gdafija. Živel GADAFI...
von thc
29. 09. 2011 13.10
Iz dneva v dan se mi bolj čudno zdi vseskupaj v Libiji. Nacionalni prehodni svet nima nikakršnega zdravstva, sodnega sistema, nikakršne moči, nikakršnega zaupanja v svetu. Vendar so že v prvih dneh dobili dovoljenje za vrtanje nafte, dali so jim ves libijski državni denar, mednarodno sodišče jim zaupa ko da so izvoljeni predstavniki ljudstva, OZN jim pošilja orožje, NATO jim pomaga, pošiljajo jim vse, kar pač zahtevajo... Ne vem, a se bo libija razvila v drugi afganistan ali v drugo somalijo...