Tujina

Inšpektorji lahko kadar koli jemljejo vzorce zraka, vode in prsti

Ljubljana, 03. 04. 2015 14.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Iran se je z dogovorom o jedrskem programu pri obogatitvi urana omejil na tako zelo nizko raven, ki je recimo slovenska nuklearka ne bi mogla uporabiti za gorivo, pravi strokovnjak za jedrsko varnost Miroslava Gregoriča.

Okvirni dogovor so po maratonskih pogajanjih v Lozani v četrtek dosegli predstavniki šesterice velesil - petih stalnih članic Varnostnega sveta ZN (ZDA, Rusije, Kitajske, Velike Britanije, Francije in Nemčije) in Irana.

Po mnenju slovenskega strokovnjaka za jedrsko varnost Miroslava Gregoriča je dogovor o iranskem jedrskem programu izreden uspeh pogajalcev. Presenečen je, ker je Iran pristal na ostre pogoje in izredno stroge omejitve ter nadzor, ki po njegovi oceni nikakor ne omogočajo, da bi Iran lahko razvijal jedrsko orožje. "Mislim, da bo imela iranska pogajalska ekipa težave prodati to zadevo iranskim verskim voditeljem in parlamentu."

Zakaj je Iran bil pripravljen pristati na tovrstne stroge pogoje in omejitve, ni ugibal. Dejal pa je, da so bila pogajanja dolga in morda je Iran tudi navezal stike z Američani, s katerimi so se na nižjih nivojih tajno pogajali več let. Sedaj upa, da so dosegli neko zaupanje, ki se bo odrazilo na normalizaciji odnosov drugje, na primer v mednarodni trgovini. Kot je še pojasnil, je Iran pristal, da bo za 10 ali 15 let zmanjšal število centrifug in se obvezal, da bo razstavil vse novejše, sodobnejše centrifuge.

Pri obogatitvi urana se je omejil na tako zelo nizko raven, ki je recimo slovenska nuklearka ne bi mogla uporabiti za gorivo. Prav tako je Teheran pristal, da ne bo nič delal v podzemne obratu Fordo in da bo zamrznil tam vso tehnologijo za 15 let. Zelo močna zaveza je tudi, da se zavedno odpoveduje reprocesiranju, kar pomeni, da nima pogojev, da bi kadar koli razvijal jedrsko orožje na osnovi plutonija. Obveljale naj bi tudi omejitve za težko vodo, zanimivo pa je po besedah slovenskega strokovnjaka za jedrsko varnost tudi, da bo sporazum potrjen prek resolucije VS ZN, ki naj bi Iran omejila tudi v konvencionalnem orožju in balističnih izstrelkih.

Jedrsko orožje imajo tudi Izrael, Pakistan, Indija in Kitajska. Indija celo ni podpisnica sporazuma o neširjenju jedrskega orožja, medtem ko Iran je.

Glede odprave sankcij je predvideno, da se bodo počasi odpravljale glede na poročila Mednarodne agencije za jedrsko varnost (IAEA) o izpolnjevanju zavez. Glede evropskih in ameriških sankcij naj bi odprava veljala samo za tiste, ki zadevajo jedrsko področje, vse enostranske sankcije, ki so jih uvedle na primer ZDA, pa naj bi veljale še naprej, je še opozoril.

Dodal je, da se Iran tudi obvezuje, da bo vnovič priznal dodatni protokol IAEA, po katerem lahko agencija opravi inšpekcije kadar koli in kjer koli in jemlje vzorce zraka, vode in prsti. Hkrati bo lahko IAEA izvajala dodatne inšpekcije z najbolj sodobno tehnologijo. Izjemno močno je po njegovi oceni tudi določilo o vzpostavitvi kanala, ki naj bi spremljal iranske dobave opreme, materiala, ki bi lahko imel dvojno uporabo, in jih tudi odobraval. IAEA bo tudi 25 let spremljala vse rudnike in predelovalne jedrske obrate.

Nekdanji slovenski veleposlanik v Iranu Jožef Kunič meni, da je v ozadju predvsem boj proti sunitskim skrajnežem.
Nekdanji slovenski veleposlanik v Iranu Jožef Kunič meni, da je v ozadju predvsem boj proti sunitskim skrajnežem. FOTO: Dare Čekeliš
Na ulicah iranskega glavnega mesta Teheran je po novici o dogovoru zavladalo spontano veselje. Po navedbah očividcev se je na desettisoče ljudi, predvsem mladih, podalo na ulice, da bi proslavili. Prav tako so velike množice navdušenih Irancev pričakale pogajalce, ki so se vrnili iz Švice v domovino.

Bivši slovenski veleposlanik v Iranu Jožef Kunič je dogovor ocenil kot izjemno pomembnega. V ozadju je predvsem boj proti sunitskim skrajnežem, kot so Islamska država, teroristična mreža Al Kaida in podobna skrajna gibanja. Po njegovih pojasnilih so se dogovorili predvsem, ker je Iran tako kot Evropa in njeni zavezniki, velik nasprotnik sunitskih skrajnežev. Zato je potreben v boju proti njim in je tudi "prišlo do popuščanja Iranu". So pa v dogovoru vgrajene mnoge varovalke, da Iran v doglednem času ne bo mogel izdelati jedrskega orožja, je še dejal.

Za sam Iran dogovor po besedah bivšega slovenskega veleposlanika v Iranu prinaša zelo veliko, saj so sankcije državo zelo oslabile in jo potisnile bolj v naročje kitajskega vpliva, čeprav se Iran sam glede trgovine in pogledov bolj nagiba na evropsko oziroma ameriško stran. Na vprašanje, ali bo Iran tokrat spoštoval dogovorjeno, je odgovoril, da je iranska politična elita po njegovi oceni zelo sposobna in ve, do katere mere lahko gredo. "V vseh teh letih, ko so bili s strani Busheve administracije imenovani za državo zla, so znali najti mejo, do kod lahko gredo. Ohranili so pozicijo, da ni prišlo do napada na Iran, hkrati niso šli v napačne korake izven svojih meja," je še dejal.

Slovensko zunanje ministrstvo je dogovor med državami šesterice in Iranom o ključnih parametrih za dosego dolgoročnega sporazuma o omejitvi iranskega jedrskega programa označilo za pomemben mejnik v pogajanjih. Dogovorjeni parametri predstavljajo pomembno osnovo, na kateri bo v naslednjih tednih potekalo pripravljanje besedila dolgoročnega sporazuma s pripadajočimi aneksi, katerega sklenitev pričakujemo do konca junija letos, so še sporočili.

Večina držav se je pozitivno odzvala na dogovor, med njimi Združenih narodi, Iran, Nemčija in Rusija. Po mnenju generalnega sekretarja ZN Ban Ki Muna bo prispeval k miru in stabilnosti na Bližnjem vzhodu. Nemška kanclerka Angela Merkel je ocenila, da mednarodna skupnost še nikoli ni bila tako blizu dogovoru, ki bi Iranu preprečil jedrsko orožje.

Podpisniki v Lozani
Podpisniki v Lozani FOTO: Reuters
Dogovor ne bo preprečil Iranu pot do jedrske bombe, ampak mu bo to pot tlakovala. Povečal bo tveganje za širjenje jedrskega orožja in vojno. Izraelski premier Banjamin Netanjahu

Največji kritik dogovora ostaja Izrael, ki po besedah premierja Benjamina Netanjahuja ogroža preživetje Izraela. Tudi republikanci ga zavračajo, tudi ameriški predsednik Barack Obama ga ni hvalil brez zadržkov, čeprav ga je označil kot najboljšo od treh možnosti. Drugi dve sta bombardiranje Irana, ki bo potem še bolj kljubovalen, ali nadaljevanje sankcij brez inšpekcij, kar Iranu omogoča nadaljevanje jedrskih aktivnosti brez nadzora.

Iran se je zavezal, da bo za dve tretjini zmanjšal kapacitete za bogatenje urana in da bo naslednjih 10 let dovolil mednarodne inšpekcije jedrskih objektov. Bolj ali manj ves obogaten uran bo ali predelal ali poslal v tujino. Tudi po izteku prvega desetletja ga bodo omejitve še vedno zavezovale in bo pod nadzornim režimom IAEA 25 let. Zahod bo v zameno odpravil gospodarske, finančne in druge sankcije, ki hromijo državo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ov3r9000
03. 04. 2015 21.21
+5
"Jedrsko orožje imajo tudi Izrael, Pakistan, Indija in Kitajska. Indija celo ni podpisnica sporazuma o neširjenju jedrskega orožja, medtem ko Iran je." Novinarji 24ur ste celo izpustili Pakistan in Izrael med nepodpisniki. Ste sploh kaj prebrali o tem, ali bolj slabo? Pa tudi uradni status Izraela ni da je jedrska sila, prav tako ni nekih transparentnih/kredibilnih dokazov o jedrskem testu, ki bi ga izvedli. Obstajajo le slike jedrskega žvižgača iz Dimone delov jedrskega orožja. Mislim da je Iran v največji meri popustil zaradi ekonomskih razlogov (sankcije se poznajo).
nevski
03. 04. 2015 21.33
+3
Ov3r9000
03. 04. 2015 21.35
-1
nevski
03. 04. 2015 20.57
+9
Mislim, da bosta Rusija in Kitajska prvi odpravili sankcije proti Iranu in ga vključili v svoj bančni in gospodarski sistem ter Šanghajsko organizacijo. Ne bosta čakali na Varnostni svet in zahod.
Dule Med
03. 04. 2015 20.39
+5
Izrael isto Kakor Vatikan, kraljica in ZDA ( ZLO NA PLANETU, KJE SE POJAVIJO JE SAMO SRANJE !!! ) . ( Edini, ki so po 5.600 leti uporabljali jedersko orožje na planetu je ZDA ) .
Na Slovenskem
04. 04. 2015 13.15
Joj daj ne jokaj a misliš ,da pa bi bile Rusija in Kitajska kaj boljše ,če bi bile na takem mesu kot je sedaj ZDA ... Vse velesile morajo braniti svoj obstoj in svoj imperij ,če želijo preživeti ... Če ti to ni všeč ti predlagam ,da se preseliš na Mars ker tukaj na zemlji veljajo drugačna pravila z katerimi se moraš pač sprijazniti . Poleg tega pa glede nato ,da si omenil Vatikan kateri ima na dogajanje po svetu popolnoma zanemarljiv vpliv mi je jasno ,da nimaš pojma v čemu govoriš.
RedRocket
03. 04. 2015 20.25
+13
Zanimivo da imajo največ jedrskega orožja ravno tiste države ki ga hočejo drugim prepovedati.
spletni Kritik
03. 04. 2015 19.16
-13
Sprejmeš dogovor in neko zavezo, ki se je potem ne držiš, samo da malo ljudi pomiriš in v miru razvijaš dalje..
Ov3r9000
03. 04. 2015 21.23
+0
V miru s katero infrastrukturo in katerimi viri?
Uporabnik419925
04. 04. 2015 12.54
-1
Upam,da dokončajo kar so začeli in svetu predstavijo delujočo nuklearno elektrarno.
DedekLakai
03. 04. 2015 19.09
+10
Netanjahu s solzami v očeh se zabija z glavo v steno ker nebo mogo več uporablat Iran za ustrahovanje svojega naroda. Ameriški republikanci tudi če nasprotujejo temu dogovoru vedo, da ga bodo mogli spoštovati saj če se sedaj odločijo, da to sabotirali bodo mednarodno osamljeni saj ves svet z veseljem pričakuje podpis tega dogovora. Tudi Rusija in Kitajska ne bosta več popuščala v VS kot sta sedaj ko se je šlo za Iran. Evropa kateri se obeta velik trg in prostor za investicije ter seveda posledično nižje cene nafte zaradi odprtja novega trga z nafto tudi nebo tolerirala ustrahovanje ameriških republikancev... Na drugi strani pa tudi Ajatola sam ve, da če zdaj ne brzda svojih konzervativcev, da se bo narov vstal pa bo doma imel svojo Sirijo.