Tujina

FOTO in VIDEO: Indonezijo stresel močan potres, umrli najmanj trije ljudje

Džakarta, 16. 12. 2017 11.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Indonezijo je stresel močan potres z magnitudo 6,5. Umrli so najmanj trije ljudje, vsaj sedem je bilo ranjenih. Tresenje tal so čutili tudi prebivalci več kot 300 kilometrov oddaljene prestolnice Džakarta. Oblasti so izdale opozorilo pred cunamijem, a so ga po nekaj urah preklicale.

Indonezijski otok Java je v petek nekaj minut pred polnočjo stresel močan potres, v katerem so umrli najmanj trije ljudje, vsaj sedem je ranjenih. 

Epicenter potresa z magnitudo 6,5 je bil v provinci Cipatujah, zahodno od otoka Java na globini okrog 91 kilometrov, so sporočili z Ameriške seizmološke organizacije. 

Tresenje tal so čutili tudi prebivalci indonezijske prestolnice Džakarta, ki je od epicentra oddaljena približno 305 kilometrov, nekaj prebivalcev mesta, ki stanujejo v višjih nadstropij, so nemudoma evakuirali. 

Indonezijske oblasti so po potresu izdale opozorilo pred cunamijem, zato so prebivalci nižjih predelov takoj zapustili domove, a so opozorilo po nekaj urah preklicali. 

Dva človeka sta umrla pod ruševinami na zahodu Jave, še ena oseba pa v mestu Pekalongan na sredini otoka. 

Porušenih je več sto stavb, med njimi tudi nekaj bolnišnic. 70 pacientov iz bolnišnice Banyumas so morali reševalci prepeljali v začasna zatočišča. 

Ko so se prebivalci danes vrnili na svoje domove, so tam našli le na kupe ruševin. Tudi bivališča, ki so ostala cela, so preveč poškodovana, da bi bilo v njih varno prebivati, so sporočile lokalne oblasti.

Otok medtem stresajo novi popotresni sunki.

Prebivalci še vedno niso pozabili lanskega 7. decembra, ko je indonezijsko provinco Aceh na Sumatri stresel močan potres, ki je zahteval življenja 100 ljudi. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
16. 12. 2017 19.15
-1
V prihajajoči hladni dobi lahko pričakujemo večjo frekvenco in jakost potresov.
ni_mi_vse_eno
16. 12. 2017 19.35
-1
Ice Age Earthquakes = potresi v ledeni dobi
RdečiKarton
16. 12. 2017 12.22
-2
Dobro da se je zdaj streslo. Tako vsaj ne bom rabil odpovedat letalskih kart Januarja. Peščene plaže kličejo!
CIGU MIGU
16. 12. 2017 16.10
-1
ostani doma in pejdi na roglo je bolj sigurno