Tujina

VIDEO: Izpod ruševin potegnili dve ženski

Džakarta, 02. 10. 2009 09.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.R./M.M.
Komentarji
1

40 ur po potresu v Indoneziji je reševalcem izpod ruševin uspelo rešiti dve ženski. Upanje, da bodo našli še preostale preživele, tako ostaja. Prihaja tudi 12 slovenskih reševalcev.

Iskanje preživelih na Sumatri
Iskanje preživelih na Sumatri FOTO: Reuters

Doslej so našli že najmanj 1.100 trupel, vodja organizacije Združenih narodov za človekoljubno pomoč John Holmes pa je izrazil bojazen, da bo žrtev še več. "Bojimo se, da je pod ruševinami še na tisoče ljudi," je povedal.

Indonezijska ministrica za zdravstvo Siti Fadilah Supari pa je tuje države prosila za pomoč pri reševanju. "Potrbujemo pomoč tujih držav pri evakuacijah. Potrebujemo izkušene reševalce z opremo. Naš največji problem so številni ujeti pod ruševinami. Zelo se trudimo, da bi jih potegnili na varno," je pojasnila ministrica. Indonezijsko ministrstvo za zdravje je nato sporočilo, da bi po njihovi oceni lahko bilo pod ruševinami še vedno ujetih okoli 3000 ljudi. Sporočili so tudi, da so v bolnišnicah sprejeli 2400 ljudi.

Doborodošla bo tudi slovenska pomoč; v Indonezijo so  sinoči odpotovali slovenski vodniki reševalnih psov.

Najbolj je bil prizadet Padang, sicer največje mesto na Sumatri, v katerem je umrlo 376 ljudi. Ponoči so reševalci v mestu z velikim žerjavom dvigovali ruševine trinadstropne šole, v kateri naj bi bilo v času potresa okoli 60 učencev. Devet otrok so našli živih, našli pa so tudi osem trupel.

Na ogoroženo območje je prispel indonezijski premier Susilo Bambang Yudhoyono, ki je ponoči pomagal pri nadzoru reševalnih akcij.

40 ur po potresu izpod ruševin rešili najstnico in učiteljico

Rešenje v Indoenziji
Rešenje v Indoenziji FOTO: Reuters

V Padangu so reševalci izpod ruševin tamkajšnjega kolidža 40 ur po potresu rešili 19-letnico. Bila je pri zavesti, bolniška sestra, ki jo je oskrbela, pa pravi, da je dobrega zdravja in nima nikakršnih življenjsko nevarnih poškodb. Reševalci so nato sporočili, da so rešili tudi neko učiteljico, ki je prav tako bila pri zavesti. Uspeh reševalcev daje upanje, da bodo pod ruševinami našli še več preživelih, pri tem pa si pomagajo tudi s posebej izurjenimi psi. V akcijo so bili vključeni tudi slovenski vodniki reševalnih psov, a so še na poti v Indonezijo.

Na poti v Padang tudi 12 Slovencev

V okviru Mednarodne organizacije reševalnih psov  (IRO) je bilo aktiviranih 12 slovenskih reševalcev in reševalk z njihovimi reševalnimi psi. Vodniki in vodnice bodo s svojimi psi sodelovali v okviru 60-članske odprave Mednarodne organizacije reševalnih psov pri iskanju zasutih pod ruševinami. Akcija poteka pod okriljem IRO, ki je organizirala prevoz z letališča v Frankfurtu na letališče v Padangu v Indoneziji, kjer je organiziran sprejemni center za vse prihajajoče enote, ki bodo pomagale pri reševanju.

Člani slovenske odprave so: Marko Bručan (tudi koordinator vseh reševalcev s psi organizacije IRO), Matjaž Bolka (pomočnik koordinatorja), Matevž Cankar (pomočnik koordinatorja), Urška Novel, Tomaž Dražumerič, Jasna Šporar, Dušan Veber, Jaka Jeraj, Jože Kotnik, Franc Kogovšek, Roman Starman in Jure Jovanovski Pribičevič.

Reševalci prihajajo iz obeh organizacij, ki se v Sloveniji ukvarjata s šolanjem reševalnih psov – Kinološke zveze Slovenije in Zveze društev vodnikov reševalnih psov Slovenije. Del dejavnosti obeh organizacij sofinancira Uprava RS za zaščito in reševanje. Pet reševalcev je članov Državne enote za hitre reševalne intervencije Civilne zaščite (EHI). Uprava RS za zaščito in reševanje je slovenskemu delu odprave pomagala z materialnimi sredstvi, opremo in vodo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Akner Mrdnor
02. 10. 2009 13.07
Zakaj rajsi ne recejo da United Nations aktivirajo atomske bombe kod da krivijo potrese ?...to nas caka pri obali h malu ker opazam zakopljene nuklearce na razlicnih mestih na obali