Tujina

Indijskega posiljevalca izpustili na svobodo

New Delhi, 21. 12. 2015 12.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Indijske oblasti so v nedeljo iz popravnega doma izpustile 20-letnega moškega, ki je leta 2012 s še petimi drugimi moškimi posilil in ubil študentko. Tamkajšnje vrhovno sodišče je danes zavrnilo peticijo proti njegovi izpustitvi.

Vrhovno sodišče je danes zavrnilo peticijo, ki jo je vložila komisija za ženske, proti izpustitvi mladoletnega obsojenca. Svoje dejanje je obrazložilo z besedami, da ''deli zaskrbljenost širše javnosti, vendar so naše roke zvezane z zakonom''. Po poročanju The Times of India, je sodišče še sporočilo, da morajo biti za podaljšanje roka za pridržanje jasni zakonodajni ukrepi. ''V skladu s tem zakonom, pridržanja ni mogoče podaljšati na več kot tri leta,'' so še sporočili.

Indijska javnost zahteva spremembe zakona, saj so po mnenju večine oblasti preblage do mladoletnih prestopnikov, ki so lahko obsojeni na največ triletno bivanje v popravnem domu. Zakon, po katerem bi lahko za hujša kazniva dejanja kot odraslim sodili že 16-letnikom, je v parlamentarnem postopku.

Pravnika komisije za ženske Guru Krishnakumar in Devadatta Kamat sta sodišču sporočila, da mladoletnik ni obiskoval nobenega zakonsko določenega prevzgojnega programa in se ni poboljšal. Prav tako sta povedala, da obstajajo poročila, da je mladoletnik radikaliziran in da obstajajo možnosti, da bo ponovil dejanje.

A sodišče trdi, da je treba upoštevati zakon o sojenju mladoletnim osebam. Moškega so tako po triletnem programu v popravnem domu predali v oskrbo humanitarni organizaciji, saj je bil v času posilstva in umora mladoleten.

Spomnimo. Decembra 2012 je pet moških, med njimi mladoletnik, na avtobusu surovo posililo 23-letno študentko. Žrtev in njenega prijatelja so najprej zvabili na avtobus, nato pa so žensko večkrat posilili in jo mučili. Dva tedna po napadu je umrla. Sodišče je štiri moške obsodilo na smrt z obešanjem zaradi skupinskega posilstva in hladnokrvnega umora, mladoletnika pa obsodilo na tri letno zaporno kazen.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nevica
21. 12. 2015 14.06
+9
Ne morem verjeti, pa kaj v Indiji ne razlikujejo med zločinom in normalnim ravnanjem? Tam te kar ubijejo za hobi, če hočejo?
jg57
21. 12. 2015 19.12
+7