Tujina

Indija in Bangladeš podpisala zgodovinski sporazum o meji

Daka, 06. 06. 2015 17.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bangladeš in Indija sta podpisala zgodovinski dogovor o meji, ki bo omogočil delitev ozemelj. Tako bo več deset tisoč ljudi, ki živijo v mejnih enklavah, imelo možnost po več desetletjih končno izbrati državljanstvo.

Indijski premier Narendra Modi je prvič po izvolitvi maja lani obiskal bangladeško prestolnico Daka. V središču obiska je reševanje vprašanja meje med državama, ki je dolga kar 4000 kilometrov. S podpisom sporazuma so dosegli zgodovinski dogovor in razrešili zmedo, ki je vladala vse od osamosvojitvene vojne Bangladeša od Pakistana leta 1971.

Posredovanje Indije na strani osamosvojitvenih sil je bilo ključno za zmago v tej vojni in vse kasnejše vlade v Daki so imele dobre odnose z New Delhijem. A dogovora o lastništvu 162 enklav – otočkih ozemelj, ki so nastali na podlagi lastniških dogovorov lokalnih princev pred več stoletij – državama več desetletij ni uspelo podpisati.

Ljudje bodo lahko izbirali državljanstvo

V skladu s podpisanim sporazumom bo sedaj 111 enklav dobil Bangladeš, Indija pa 51. Ljudem, ki živijo v teh enklavah, bo omogočena izbira, ali želijo živeti v Indiji ali Bangladešu, imeli pa bodo tudi možnost pridobitve državljanstva. Okoli 50.000 ljudi naj bi po ocenah živelo v teh enklavah, v katerih pogosto ni številnih osnovnih storitev, kot so šole in bolnišnice, ker so v odročnih predelih.

Indijski premier se rokuje z bangladeško kolegico.
Indijski premier se rokuje z bangladeško kolegico. FOTO: Reuters

Modi, ki ga je v Daki sprejela bangladeška kolegica Sheikh Hasina, je sporazum primerjal celo s padcem Berlinskega zidu in ga označil za pomemben trenutek v odnosih med državama.

Po podpisu je Modi dejal, da imata Indija in Bangladeš sedaj urejeno mejo, ki bo postala bolj varna, življenje tamkajšnjih prebivalcev pa stabilnejše. Tudi bangladeška premierka je izrazila zadovoljstvo, da se je dolgoletno vprašanje razrešilo miroljubno.

Krepitev prometnih in trgovinskih povezav med državama

Modijev obisk v Bangladešu je sicer pomembna priložnost za podpis številnih sporazumov za poglobitev odnosov med New Delhijem in Dako. Skupno naj bi jih v dveh dneh obiska podpisali okoli 20. Namenjeni so krepitvi prometnih in trgovinskih povezav.

Med drugim je Indija napovedala posojilo Bangladešu v višini dveh milijard dolarjev, ki bodo namenjeni predvsem infrastrukturnemu razvoju. Premierja obeh držav sta poleg tega danes obeležila odprtje avtobusnih linij med bangladeško prestolnico in štirimi vzhodnoindijskimi mesti. Daka je poleg tega blizu svojega južnega pristanišča razglasila posebno ekonomsko območje, namenjeno izključno indijskim vlagateljem.

Prav tako sta že danes dva indijska koncerna z bangladeškim državnim energetskim in distribucijskim podjetjem Power Developement Company podpisala 5,5 milijarde dolarjev vredno pogodbo za gradnjo novih elektrarn v energetsko obubožanem Bangladešu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gobo
06. 06. 2015 21.33
+7
slovenija je odposlala našega delegata joškota jorasa
tali?ni tom
06. 06. 2015 23.37
+2
joras vztraja ker je patriot in domačin ki dobro ve kje je bila meja med republikama! sem bil v koloniji , še pred titovo smrtjo in smo šli na izlet iz debelega rtiča na savudrijski svetilnik! učiteljuice ali vzgojiteljice so takrat povedale da je svetilnik slovenski,naprej hrvaška! kaj je storil nesrečni grosupeljčan?? kje je svetilnik danes oziroma kdo ga ima v lasti! človek je dobesedno šenkal ozemlje te države , slini se pa za trdinov vrh oziroma kasarno ki je popolnoma nepomemben kos zemlje v strateškem smislu države! toliko o "osamosvojiteljih"! da pa ne bo kdo pametoval , gorjance poznam v nulo!
gobo
07. 06. 2015 07.59
+2
pravijo da gorjanci so bili od nekdaj mešetarji
ivan.z Doba
07. 06. 2015 12.19
+3
Zakaj je Joras šel po gradbeno dovoljenje v Buje in ne v Piran, ko je tak "patriot"!?
Silvester Ali? 1
06. 06. 2015 20.21
+3
če bi se še mi pa hrvati tako dogovorili o savudriji
razocarani
07. 06. 2015 14.12
-2
raje ne ,bi bila potem meja v izoli ,,saj so hrvatje vecissko prebivalstvo v piranu ,zal je tako no slovensko nocejo govoriti pac pa so se naucili italjansko in otroke solajo v solah za italjansko manjsino ,,zal ,,no pa mi nasujte minusov ,,koga briga
jakec1575
06. 06. 2015 18.47
+9
Lepa novica. bravo.
tali?ni tom
06. 06. 2015 19.04
+3
se strinjam! je tle verjetno popustila indija pa ne glede kdo , so se zmenili , hrčki bi pa radi kar naprej do benetk!
tali?ni tom
06. 06. 2015 19.54
-1
ampak , mogoče mislim narobe vendar , kaj imata skupnega pakistan in bangladeš??? kvečjemu z indijo so mel osamosvojitvene problem bangladeščanci! novinarji kaj je to??
The John Doe
07. 06. 2015 01.12
+1