Tujina

Incident na proslavi: Napadli snemalca hrvaške nacionalke

Zagreb, 06. 08. 2010 16.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Proslava ob obletnici Nevihte v Čavoglavah, rojstni vasi pevca Thompsona, se je za ekipo hrvaške nacionalne televizije končala klavrno. Poldrugo uro je morala čakati na policijo, da jih je pospremila iz vasi.

Ustaška kapa
Ustaška kapa FOTO: dnevnik.hr

Dan po praznovanju 15. obletnice operacije Nevihta odmeva predvsem incident, ki se je zgodil na slovesnosti v Čavoglavah, sicer rojstni vasi hrvaškega nacionalističnega pevca Marka Perkovića Thompsona. Nekaj nestrpnežev je namreč napadlo ekipo Hrvaške televizije (HTV), ki je snemala prispevek za oddajo Hrvatska uživo.

Incident v vasi, ki leži v Šibeniško-Kninski županiji, se je zgodil, ko je hrvaška novinarska ekipa poskušala posneti dogajanje na proslavi.

“Niso me napadali domačini niti ljudje z ustaškimi pokrivali, ampak starejši, precej pijani moški, ki so me zmerjali, naj grem v Srb snemat partizanske kape,” je ob tem za Jutarnji.hr povedal snemalec HTV Krešimir Morić.

Ekipi naj bi poleg tega prepovedali tudi snemanje vzdušja v posameznih šotorih, kjer so prepevali ustaške pesmi, in osrednji koncert kontroverznega pevca Thompsona.

Kot so sporočili iz HTV, v incidentu ni bil nihče poškodovan. Ekipa je Čavoglave lahko zapustila šele ob policijskem varstvu, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Ekipa je sicer začudena, da so varuhi postave potrebovali kar poldrugo uro, da so prišli.

Hrvaški mediji so pozneje povzeli tudi policijsko sporočilo, v katerem so zapisali, da se je v Čavoglavah res zgodil incident, ko so tri osebe verbalno napadle ekipo HTV, eden od njih pa je na snemalca tudi metal “manjše kamenje”. Poškodovan ni bil nihče, dodajajo in zatrjujejo, da storilce že iščejo prav s pomočjo posnetkov ekipe HTV.

Manjši obisk kot prejšnja leta

Marko Perković - Thompson.
Marko Perković - Thompson. FOTO:

Proslava s koncertom kontroverznega hrvaškega pevca Thompsona je sicer pritegnila množico približno 60.000 obiskovalcev, predvsem njegovih oboževalcev, ki jim je osrednji gost med drugim dejal, da prav ta množična udeležba potrjuje, da so na Hrvaškem še ljudje, ki si želijo dogodek obeležiti še kako drugače. Obiskovalcev je bilo po poročanju hrvaških medijev sicer manj kot prejšnja leta.

Ob koncertu in proslavi, ki sta se je med drugim udeležila zagrebški župan Milan Bandić in šibeniški škof Ante Ivas, so pripravili tudi različno spremljevalno dogajanje.

Kot poroča agencija Tanjug, so številni udeleženci prepevali ustaške pesmi, nekateri med njimi pa so nosili tudi fotografije prvega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana, nekdanjega obrambnega ministra Gojka Šuška ter generalov Anteja Gotovine in Mirka Norca.

Vojni veterani napadli Srbe

Ob napadu na ekipo HTV pa je v četrtek odmeval še en incident. Nekaj deset hrvaških vojnih veteranov je v vasi Donja Suvaja v zadrski županiji napadlo in zmerjalo skupino Srbov. Na kraj dogodka je hitro prispela policija, nato se je situacija umirila, še navaja Tanjug.

Hrvaški veterani so bili na poti na spominsko slovesnost ob obletnici Nevihte v vas Brotnja, kjer se nahaja grob enega od umrlih hrvaških vojakov. Ko so se peljali skozi Donjo Suvajo, so goste tamkajšnje gostilne zmerjali in jim kazali "sredinec", na kar se gosti sprva niso odzvali.

Ob vrnitvi so gesto ponovili, nek Srb pa jim je vrnil tako, da je dvignil "tri prste v zrak" in jim pokazal še "sredinec". Gesta je hrvaške veterane tako razjezila, da so stopili iz vozila ter začeli Srba preganjati in vanj metati stole. Napadli so tudi natakarja, pri tem pa naj bi vzklikali "Ubijte četnike" in "Spet vas bomo klali", poroča Tanjug. Strasti so se umirile šele po prihodu policije, ki namerava zoper kršitelje ukrepati.

Hrvaška je v četrtek z različnimi slovesnostmi obeležila spomin na vojaško-policijsko operacijo Nevihta. Z njo je Hrvaška avgusta 1995 znova prevzela nadzor nad večjim delom svojega ozemlja, ki so ga leta 1991 ob pomoči Srbije zasedli srbski uporniki.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomii83
10. 08. 2010 20.34
Dvigovanje desnice pomeni željo po nečem večjem in tršem,željo po nečem kar Srbi in Slovenci imamo,Hrvatje pa na žalost ne.
TV-MindControl
07. 08. 2010 11.39
naciji tukaj nimate kaj pisat!
slosap@yahoo.de
07. 08. 2010 10.03
@poglavnik: na bruhanje me siliš
matevz_grahou
07. 08. 2010 09.43
eh nc kej tazga...v evropi majo fašisti in nacisti 15 kat vece shode...pa tut kdo kij popije...kle si pa sredince kazejo, lol.. novinarji pa itk...politika.
zahod.west
07. 08. 2010 08.44
na naše kombinat zbore pa se nihče ne zgraža......čudno
MOSAD
07. 08. 2010 08.41
Da ni TITA bi vi mel morje v slavoniji!!!
MOSAD
07. 08. 2010 08.37
Jezek je imel zelo prav!!
Adrianos
07. 08. 2010 08.21
+1
Zame je to kar so počeli v WW2 zločin, ki ga nikoli niso priznali. Morili so tudi Slovence in to zaradi nacionalnosti in ozemeljskij apetitiv in ne ideološkega prepričanja, kot bi to radi prikazali. Srbe so na koncu osemdestih toliko izzvali, tudi z umori, da so nasedli Yugo generalom in Miloševiču. Potem so pa igrali žrtev in s tem opravičujejo etnično čiščenje,ki je sledilo . Hinavščina brez primere. Za hozlat ta ljepa njihova .
poglavnik
07. 08. 2010 08.18
Hvala bogu da smo se vas rešli,upam da za vekomaj.
papaaa!
07. 08. 2010 07.57
spet bo kakšen pukanič letel po luftu......
ejga
07. 08. 2010 07.54
poglavnik 07.08.2010, 07:38 a s pesmijo se ne da žalit, a mogoče veš, ka je zapel volilcem Račana?
poglavnik
07. 08. 2010 07.38
-1
Thompson vsaj poje,Jelinčič pa žali vsepovprek pa nikome ništa....Ne se delat butla
poglavnik
07. 08. 2010 07.35
-1
vam bi bolj pasalo da bi bili Hrvati navadni loleki......ja potem pa bi bilo to fajn,bi srbi si vzeli en kos hrvaške,pa Slovenci en kos,pa lahko bi jim komandirali vse povprek.Saj vam drugo ne preostane kot pa šinfanje......Čavoglavi samo tako napred.
slosap@yahoo.de
07. 08. 2010 00.06
ah dajte no, to je pa ja protihrvaška propaganda...ta država je zgrajena na protifašističnih načelih in kdorkoli bi si upal trditi nasprotno bo že videl...Hello brothers Grimm
samo56789
06. 08. 2010 23.04
Seveda so bili vampirjji, zloćinci na obeh straneh, na žalost.
playback
06. 08. 2010 23.04
+1
Narod, ki vpije "Ubijte.." in "Klali vas bomo...", si prav gotovo zasluži, da je čimprej v skupnosti evropskih narodov. Verjetno ni pootrebno posebej povdarjati, da njihova civilizacija izvira že iz rimskih časov. Samo, da so se takrat drli " Na križ ga pribijte !" Gospod Pahor pozdravljam vaša prizadevanja, da Hrvaška čimprej vstopi v Evropo, kamor si želi in zasluži.Za nagrado pa jim damo še nekaj ozemlja, da bodo čim bližje Evropi. Nikoli se ne bomo rešili tega Balkana. NIKOLI!!!!!
samo56789
06. 08. 2010 23.03
+1
Srbi so imeli prav, ko so povedali, da nočejo živeti v takšni državi. Dejanja Tuđmana, HDZ-ja in hrvaške vojske dokumentirano pokažejo pravo naravo hrvaške politike in strategije. Srbi so vodili svoj narodnoosvobodilni boj. Vendar so izgubili. Njim niso dovolili pravice do samoodločbe, tako kot Slovencem, Hrvatom, Črnogorocem in Albancem. Dvojna merila Zahoda.
samo56789
06. 08. 2010 22.51
+1
Ali komu ni kaj jasno ? Hrvaška politika dobro igra žrtev. Zato so dobili pomoč in sodelovanje Zahoda, da so lahko še enkrat izvršili etnično čiščenje Srbov v Hrvaški. Sovraštvo Hrvatov do Srbov izvira še iz Avstroogrske. Napumpal so jih pa Nemci oz. Avstrijci, ki so jim tudi v zadnji vojni najbolj pomagal. Krvice niso rešene in računi so neporavnani zato bo spet ob prvi priložnosti prišlo do ponovnega spopada. Odgovornst pa nosi Zahod, ki probleme ne rešuje, ampak jih pometa pod preprogo.
laza
06. 08. 2010 22.01
+1
Včeraj so nekatere nevladne organizacije v Kninu postavile ploščo vsem nedolžnim žrtvam v vojni,danes s jo ustaši ukradli.Evropska unija podpira takšno Hrvaško pri sprejemu v svoje članstvo.Sramota.Ali tudi Slovenija kot članica EU in NATA sprejema del te sramote?
Vasojevich
06. 08. 2010 21.22
enkrat ustasha, vazda ustasha.