Tujina

FOTO in VIDEO: Iz Tovarnika na mejo z Madžarsko odšlo 28 avtobusov. Madžarska: Hrvaška je pustila EU na cedilu

Zagreb/Budimpešta/Dunaj, 19. 09. 2015 08.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Na Hrvaško je prišlo že okoli 21.000 beguncev. V Tovarniku so se razmere umirile, a je zmeda še vedno velika. Avtobusi prihajajo eden za drugim in begunce vozijo na mejo z Madžarsko. "Hrvaška je s tem pustila na cedilu tako nas kot EU," pravi tiskovni predstavnik madžarske vlade.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: V Tovarniku manj beguncev, a zmeda pe vedno velika
    01:47
    Iz 24UR ZVEČER: V Tovarniku manj beguncev, a zmeda pe vedno velika
  • Iz 24UR: V Tovarniku se razmere umirjajo
    01:30
    Iz 24UR: V Tovarniku se razmere umirjajo
  • Iz 24UR: Zagrebški zbirni centri prazni
    02:04
    Iz 24UR: Zagrebški zbirni centri prazni
  • Begunci pri Tovarniku
    01:41
    Begunci pri Tovarniku
  • Begunci prehajajo v Avstrijo
    01:11
    Begunci prehajajo v Avstrijo
  • Tv Klub: Pogovor s Cerarjem
    23:34
    Tv Klub: Pogovor s Cerarjem

Na Hrvaško je od srede do danes do 13. ure prišlo približno 21.000 migrantov, danes pa jih je državo zapustilo okoli 3000, je sporočilo hrvaško notranje ministrstvo. Največ migrantov še vedno prihaja pri Tovarniku na meji s Srbijo, od koder jih prevažajo proti Madžarski. Hrvaško ministrstvo za notranje zadeve je sporočilo, da je iz Tovarnika proti Madžarski meji danes odšlo 28 avtobusov. Odpeljal je tudi vlak, na katerem je bilo okoli 1000 beguncev. Na mejnih prehodih s Slovenijo čaka okoli 700 beguncev.

Danes zvečer v Tovarniku: neurje prihaja, ljudje pa spijo na prostem.
Danes zvečer v Tovarniku: neurje prihaja, ljudje pa spijo na prostem. FOTO: Reuters
Hrvaška je zanikala informacije o smrti nekega sirskega državljana kot tudi navedbe o ošpicah pri otroku, ki je prišel na Hrvaško.

Od petka je s Hrvaške na Madžarsko vstopilo skoraj 8.000 migrantov, je sporočil tiskovni predstavnik madžarske vlade. Kot pravi, ne pričakuje, da se bo zadeva umirila. "Hrvaška je s tem pustila na cedilu tako nas kot EU," je še dodal po poročanju Reutersa. Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto pa je danes poudaril, da bo Madžarska gradila ograjo vzdolž hrvaške meje "kjerkoli bo to potrebno". Tudi Szijjarto je dejal, da Hrvaška ne sodeluje z EU in da je s svojim dejanjem "kršila suverenost Madžarske".

Madžarska vlada je potrdila, da so na 41 kilometrih meje s Hrvaško ponoči postavili žičnato ograjo, s katero želijo ustaviti priliv beguncev. Ostalih 330 kilometrov meje poteka ob težko prehodni reki Dravi. Takšno ograjo so že postavili na meji s Srbijo, ki so jo nato okrepili s štiri metrov visoko trdno ograjo, postavili pa jo bodo tudi na delu meje z Romunijo.

Danes v jutranjih urah so prvi begunci z Madžarske že prišli v Avstrijo. Na dveh glavnih mejnih prehodih na Gradiščanskem, Nickelsdorf in Heiligenkreuz, jih je po podatkih policije prišlo 6.700. Z avtobusi jih bodo odpeljali proti Dunaju, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki navaja avstrijsko televizijo ORF.

V Tovarniku mirno, begunce vozijo na mejo z Madžarsko

V Tovarniku na skrajnem vzhodu Hrvaške je danes precej mirno, avtobusi prihajajo eden za drugim in begunce vozijo naprej na mejo z Madžarsko. Ljudje so mirni. Begunci s srbske strani prihajajo v manjših skupinah, saj so Srbi nehali spuščati begunce na Hrvaško, dokler se zadeva ne umiri in jih bodo iz Šida spuščali postopno, sporoča naša novinarka Irena Joveva.

Joveva je še sporočila, da begunci "ne vedo, kam jih peljejo. V bistvu jim je vseeno. V glavi imajo samo - Nemčijo. Vedo, da so na meji s Slovenijo težave, zato so pripravljeni iti tudi nazaj prek Madžarske do Avstrije, ker od tam ni informacij o nemirih".

Že včeraj zvečer je po okoli tisoč beguncev v Tovarniku prišel vlak, ki jih je v Botovo ob madžarski meji pripeljal danes ob 5.20. Na njem še zdaleč ni bilo dovolj za vse čakajoče, zato je prišlo do prerivanja, pri čemer so se ženske in otroci umaknili moškim.

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je danes povedal, da je večina beguncev zapustila Hrvaško ter da je v namestitvenih centrih v različnih delih države še okoli tisoč migrantov. Po njegovih besedah je največ migrantov, okoli 2.500, na območju Tovarnika nedaleč od meje s Srbijo. Sprejemni centri v Čepinu in Sisku pa so po njegovih besedah prazni.

V Tovarnik je prišel tudi nekdanji hrvaški predsednik Ivo Josipović, ki je skupini beguncev s pomočjo prevajalca razložil, da jih avtobusi od tu peljejo na Madžarsko. Vprašali so ga, ali je tam kaj težav in pomiril jih je, da ne. "Ti ljudje trpijo. Schengen zdaj ni pomemben. Pomembni so oni. Njihov končni cilj pa je popolnoma jasen," je dejal.

Begunce iz Tovarnika peljejo na mejo z Madžarsko.
Begunce iz Tovarnika peljejo na mejo z Madžarsko. FOTO: Reuters

Kaj se je dogajalo s policisti na vlaku?

Po poročanju hrvaškega spletnega portala 24sata je svetovalec madžarske vlade György Bakondi povedal, da je kakih 800 migrantov na hrvaškem vlaku, ki ga je Zagreb v petek poslal na jug Madžarske, spremljalo 40 oboroženih hrvaških policistov, ki so jih razorožili.

Tiskovni predstavnik vlade Zoltan Kovacs je to označil kot resen incident. Poudaril je, da Zagreb Budimpešte o prihodu vlaka vnaprej ni obvestil, zato gre morda za kršenje meje in druge zločine. Strojevodji so prijeli in uvedli preiskavo, je dejal po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI. Migrante so odpeljali do sprejemnih centrov na zahodu države, kjer izvajajo registracije, je dodal.

A hrvaški notranji minister Ostojić je informacijo, da so bili hrvaški policisti aretirani, v petek zvečer demantiral. Zatrdil je, da je vlak na Madžarsko prišel v skladu z dvostranskim dogovorom, da so policiste samo popisali. "Policisti so bili na vlaku skupaj z begunci, da bi tam zagotavljali red in mir. Tak je bil dogovor z Madžari, a oni so ga prekršili. Zdaj želijo prikazati, kot da so hrvaški policisti tisti, ki so prekršili pravila, češ da ni bilo nikakršnega dogovora. Izkoristijo bodo vsako priliko, da nas očrnijo," je dejal.

Kovacz pa je zanikal, da so begunci mejo z Madžarsko prečkali na osnovi bilateralnega sporazuma.

Včeraj ob 22.50 so z notranjega ministrstva sporočili, da se je z Madžarske na Hrvaško preko mejnega prehoda Beremend že vrnilo 36 hrvaških policistov, danes pa so Madžari izpustili tudi pridržani strojevodji.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je sinoči povedala, da v naslednjih dveh dneh pričakujejo še 40.000 beguncev. "Ne vem, o čem ona govori," je na to dejal minister Ostojić.

Strojevodji: Zasliševali so nas tri ure, ne vemo, kaj smo podpisali

V Belem Manastirju, ki je bil včeraj preplavljen z begunci, je danes mirno. Ulice čisti okoli 60 prostovoljcev, v sprejemnem centru pa je okoli 20 beguncev, 60 prostovoljcev in štirje policisti.

Mesto je danes v spremstvu ministra Ostojića obiskal hrvaški premier Zoran Milanović. Srečal se je s policisti in strojevodjema, ki so bili vpleteni v včerajšnji incident. "Policisti odgovorno in pogumno opravljajo svoje delo. Tudi tu so ga opravili profesionalno in dobronamerno," je povedal.

Po njegovem mnenju je nekdo s tem poskušal izzvati incident. "Hoteli smo samo, da vlak pripelje tja in ne stoji na meji. Ponoči smo zadevo rešili, strojevodji sta se vrnili, policisti pa so bili popisani. Nič pretresljivega, zaradi tega ne bomo ustvarjali napetosti," je še dodal.

"Kar smo storili, je bilo humano in za korist države. Naredili smo svoje in nismo ogrožali varnost nikogar. Zasliševali so nas dve do tri ure," pa je povedal strojevodja Milenko Šelo. Prišel je madžarski odvetnik, podpisali pa so zapisnik v madžarskem jeziku. "Ne vemo niti, kaj smo podpisali, lahko bi bilo marsikaj. A ne bojim se, stojim za svojimi dejanji in še enkrat bi naredil isto," je dodal.

'Madžare smo prisilili, da sprejmejo begunce'

Glede beguncev, ki jih Hrvati vozijo na Madžarsko, je Milanović dejal: "Nobenega dogovora z Madžari ni bilo. Enostavno smo jih prisilili, da sprejmejo begunce, ki smo jih poslali tja, in to bomo počeli še naprej."

A po poročanju nemške tiskovne agencije dpa Madžarska že pripravlja povračilni ukrep, saj je glavni pomočnik premierja Viktorja Orbana Antal Rogan dejal, da bodo zaradi ravnanja med begunsko krizo blokirali sprejem Hrvaške v schengensko območje, v katerem je sedaj 26 držav.

Na bencinsko postajo v Belem Manastirju sicer danes prihajajo avtomobili z madžarskimi registrskimi oznakami. Šlo naj bi za taksiste s svojimi zasebnimi avtomobili, ki begunce vozijo na mejo z Madžarsko in hočejo na ta način zaslužiti. Policisti že preverjajo te navedbe.

Kaj se trenutno dogaja na terenu? Naši novinarji se oglašajo tudi prek Twitterja.

Na Hrvaško je sicer od srede do danes do 13. ure prišlo okoli 21.000 beguncev, predvsem iz Sirije, Iraka in Afganistana. Zaradi preobremenjenosti so v petek nehali registrirati begunce in imigrante, ki kljub zaprtju večine mejnih prehodov s Srbijo še vedno prihajajo iz Srbije. Organizirano jih vozijo proti Madžarski, proti Sloveniji pa se begunci večinoma odpravljajo v lastni režiji.

V brodolomu beguncev pred Grčijo umrla petletna sirska deklica

V brodolomu ladje z migranti, ki so bili na poti iz Turčije v Grčijo, je danes umrla petletna sirska deklica. Grška obalna straža je rešila 12 ljudi, 13 pogrešanih še iščejo. Nesreča se je zgodila severno od otoka Lezbos.

Obalna straža se je odzvala tudi na klic na pomoč ladje z okoli 200 begunci jugozahodno od polotoka Peloponez, ki je bila na poti v Italijo. Begunci so poklicali na pomoč, ker ladje niso mogli več upravljati in ker so bili nekateri bolni. Enega migranta so s helikopterjem odpeljali v bolnišnico.

Migranti so se v zadnjih dneh preusmerili na turške meje z Grčijo in Bolgarijo po kopnem, da bi se izognili morski poti, saj je Sredozemsko morje letos vzelo že več kot 2600 življenj.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v telefonskem pogovoru hrvaškemu premierju Zoranu Milanoviću ponudil tehnično in logistično pomoč EU v soočenju z begunsko krizo. Strinjala sta se, da morajo vse članice EU spoštovati evropsko zakonodajo, izpostavila potrebo po krepitvi zunanje schengenske meje in o pomoči sosednjim državam ter da je treba z begunci, ki bežijo pred vojno in nasiljem, ravnati s človeškim dostojanstvom.

Pred libijsko obalo rešili več kot 4500 migrantov

V 20 reševalnih operacijah so danes pred libijsko obalo rešili več kot 4500 migrantov, je sporočila italijanska obalna straža.

Dvajset reševalnih operacij je potekalo 30 do 40 navtičnih milj daleč od libijske obale. Z osmih ladij in 12 čolnov so rešili več kot 4500 migrantov, med katerimi so bili Sirci, Eritrejci, Nigerijci, Somalci in Libijci.

V reševanju so sodelovanje tudi ladje Frontexa in operacije Eunavfor Med, pa tudi ladja Bourbon Argos organizacije Zdravniki brez meja, ki je rešila več kot 800 ljudi.

Med drugim je ladja italijanske obalne straže Dattilo je z dveh čolnov rešila 1137 migrantov, medtem ko je ladja Corsi iz spuščajočega gumenjaka, kjer so našli tudi truplo ženske, rešila 137 ljudi.

Reševalci so 231 ljudi rešili še iz dveh drugih čolničev, ki sta v tveganem prečkanju Sredozemlja od Libije do italijanske obale naletela na težave.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni