Tujina

In spet je bila luč ...

New Delhi, 01. 08. 2012 13.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Po najhujšem izpadu elektrike v zgodovini Indije zdaj vsa električna omrežja spet delujejo. Brez elektrike je ostalo okoli 620 milijonov prebivalcev, krive za izpad pa naj bi bile nekatere indijske države, ki so prekoračile dogovorjene kvote porabe.

V Indiji so po najhujšem izpadu elektrike v zgodovini države popravili pokvarjena električna omrežja in po vsej državi spet vzpostavili električno energijo, so sporočile indijske oblasti.

Električni mrk je v torek v Indiji prizadel okoli 620 milijonov ljudi.
Električni mrk je v torek v Indiji prizadel okoli 620 milijonov ljudi. FOTO: Reuters

V torek popoldne so se zrušila tri električna omrežja na severu, severovzhodu in vzhodu države. Energetska podjetja so se čez dan trudila popraviti omrežja in 20 indijskim državam, ki jih je prizadel izpad, povrniti električno energijo. Večino sistema so popravili nekaj ur po izpadu.

Indijska vlada je že sprožila preiskavo o vzroku krize, ki meče slabo luč na Indijo, ki si prizadeva za večjo politično in gospodarsko veljavo v svetu. Morebiten vzrok za izpad mnogi vidijo v tem, da nekatere indijske države pretirano črpajo elektriko iz regionalnih električnih omrežij. Indija ima velik energetski primanjkljaj, za katerega so krive vedno večje potrebe indijskega gospodarstva, ki jim zastarela energetska infrastruktura ne zmore slediti.

Torkov incident je sledil ponedeljkovemu izpadu na severu Indije, ko je brez elektrike ostalo približno 370 milijonov ljudi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
02. 08. 2012 11.00
Vzrok naj bil sončni izbruh, tako se piše po spletu in kaže na YT. Uradna znanstvena in politična sfera to javnosti kajpak taji.
kopron
02. 08. 2012 00.53
ma, tega bo vse več ... :-//
hobbit21
01. 08. 2012 17.43
+5
kera cifra.....
petinati
01. 08. 2012 16.32
+3
V kapitalizmu so pa imajo redukcije! no vidite kakšni srečkoti smo bili pred 30 leti z redukcijami v jugovini!
Misija1
01. 08. 2012 17.52
+4
Kapitalizem gor ali dol, Indija je kljub velikosti in velikem gospodarstvu (kar je tako ali tako posledica ogromnega stevila prebivalcev) se vedno revna drzava. V vecjih mestih je samo v srediscu blisc in normalni zivljenjski pogoji, cim pa se premaknes iz centra, pa vidis kaj je beda in pomanjkanje. To so mestni obronki seveda. Se huje pa je na "vaseh", ki predstavljajo vec kot polovico vsega prebivalstva Indije. Tam pa ljudje dobesedno nimajo za jesti in piti oz. pijejo prakticno onesnazeno vodo. Da o kaksnih dobrinah ki se nam zdijo samoumevne, sploh ne govorimo. No da ne bom na dolgo, zakaj je prislo do izpada - v Indiji nasplosno ni ravno nekega nadzora, tako ga ni niti na tem podrocju. Tako je prakticno polovica indijcev prikljucenih na elektriko NA CRNO! Res da gre za majhne odjemalce v primerjavi z velikimi podjetji, ampak zaradi velikega stevila le teh, nimajo niti Indijci sami podatka, koliko elektricne energije se krade in zastonj visi na ze tako obremenjenem omrezju.