Tujina

Imuniteta v zameno za ustavo BiH?

Banjaluka, 30. 09. 2009 21.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dodiku naj bi mednarodna skupnost obljubila imuniteto pred pregonom, če bo sprejel ustavne spremembe v BiH. Dodiku sicer grozi proces zaradi korupcije.

Premier Republike srbske Milorad Dodik je danes v parlamentu te entitete v Banjaluki izjavil, da so mu predstavniki mednarodne skupnosti ponudili imuniteto pred kazenskim pregonom, ki mu grozi zaradi obtožb korupcije, če bo sprejel predlagane ustavne spremembe v BiH. "Imam pisne dokaze za to," je dejal.

Dodik ni pojasnil, kdo mu je posredoval to ponudbo, niti ali jo je morda sprejel. Je pa povedal, da je ponudbo prejel pred tremi tedni. Ustavne reforme v BiH naj bi bile sicer usmerjene predvsem v povečanje učinkovitosti delovanja skupnih institucij, v Republiki srbski pa menijo, da so namenjene predvsem ukinitvi te entitete.

Dodiku res ponujajo imuniteto?
Dodiku res ponujajo imuniteto? FOTO: Reuters

Državno tožilstvo v BiH proti Dodiku izvaja obsežno preiskavo, ker naj bi zlorabil več milijonov proračunskih sredstev Republike srbske ob izgradnji upravnega središča te entitete v Banjaluki. Šlo naj bi za skupno 74 milijonov evrov. Dodik pa preiskavo komentira kot politično motivirano.

Referendum proti Inzku?

Dodik je kritiziral tudi visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH Valentina Inzka in napovedal, da bodo razpisali referendum, če bo Inzko še naprej vsiljeval odločitve, ki niso v interesu Republike srbske. Če bo Inzko tovrstno dejanje ponovil, se bodo srbski predstavniki umaknili iz skupnih organov BiH, ljudje pa bodo na referendumu povedali, ali te odločitve sprejemajo ali ne, je zagrozil Dodik.

Inzko se je namreč pred dnevi odločil sprejeti paket zakonov o statusu okrožja Brčko, ki med drugim predvideva, da morata obe entiteti v BiH, torej tako Republika srbska kot Federacija BiH, okrožje enako oskrbovati z elektriko. Kot je Inzko utemeljil, je zakone uveljavil sam, ker sta entiteti zamudili vse roke.
Inzko je v svoji odločitvi še zapisal, da morata obe entiteti spoštovati te zakone. Le tako bo namreč lahko Svet za uresničevanje miru (PIC) sprejel uradno odločitev o koncu mednarodnega nadzora nad območjem Brčkega, ki jo je uvedel Daytonski mirovni sporazum. O tem naj bi PIC odločal novembra.

V Daytonskem mirovnem sporazumu, s katerim se je leta 1995 končala vojna v BiH, status Brčkega ni bil rešen, ker se o njem takrat strani niso mogle dogovoriti. Zato je bilo mesto leta pod mednarodnim nadzorom in neodvisen od entitet. S sprejetjem ustavnega dopolnila marca letos je okrožje Brčko, ki leži na severu BiH na tromeji s Hrvaško in Srbijo, postalo enota lokalne samouprave, ki ima posebne organe oblasti in pooblastila pri sprejemanju lastnih zakonov in predpisov in je pod neposredno oblastjo BiH.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
01. 10. 2009 12.53
vzhod boja na kosovu leta 1389 nekateri nebote razumeli ker ste nimate v sebi krscanske osvescenosti in zivite v svojem fancy svetu.slovenija se je vedno podrejala in bla podjarmljena in noben se v sloveniji nikoli ni upiral srbija pa vedno.Srbi so slaven narod ki nikdar ni klonil pod pritiskom vecjih sil od nje.Srbija ko Nokia,Vsako leto boljsa in tehnolosko bol napredna ! ----------------- Tudi Slovence so pobijali ,mogoče ne toliko v 90ih letih ampak so jih še prej! Slovenija se je kot ena izmed redkih srednjeevropskih držav uprla Hitlerju ,seveda se je tudi Srbija ,ostale države veliko manj ali sploh ne. Moraš pa razumeti da je v Sloveniji kultura (T.j. vera ,kulinarika ,narodni običaji itd.) zelo podobna ali enaka večini držav Srednje Evrope! Torej tudi Nemčiji in nekateri nemškega zavojevanja (in še prej Avstro-Ogrskega in francoskega)niso dejansko imeli kot nek napad na slovensko kulturo! Drugače je pri vas Srbih ,ki so vas v večji meri okupirali Turki ,ki so kulturno precej drugačni od Srbov! Tako pri veri ,kot običajih ,edino kulinariko ste nekako sprejeli po 500 letih otomanstva! Vprašaj se kako bi Srbi sprejeli Rusko domimacijo in okupacijo ,če bi bila ,glede nato da so kulturno(jezikovno ,religijozno...) precej bolj podobni!
Bolivar
01. 10. 2009 12.45
omerta 01.10.2009, 04:01 -1 Pred 500 leti so se Srbi, Črnogorci in Iliri ( Albanci ) bojevali s Turki, v evropi so pa poslušali Mozarte itd... Brez teh narodov bi danes Bruselj bil Istambul. V zahvalo pa evropa v bosni zakuha sveto vojno in prepričajo srbe katolike, da so hrvati, srbe muslimane ( ki so bli islamizirini v casu turkov ) prepričajo da so Bošnjaki. Pravoslavni Srbi so pa enako prepričani, da so katoliki-hrvati, muslimani pa Bošnjaki. Vsi so Srbi in vsi vrjamejo v drugega boga. A Bog je en. Opisujejo Ga vsi isto. - ( latinici, cirilici, arabeski ) Srbi se med sabo pobijejo. Srbi so se pogumno borili proti turkom ,ampak na žalost so bili podjarmljeni ,pa ne le Srbi ,vsi narodi Balkana ,tu gre še za Bolgare ,Romune ,Mađare,Grke itd. Sicer pa je Turkom uspelo priti do Dunaja ,kjer so jih skupne evropske sile od Nemcev ,Avstrijcev ,Poljakov ,Litvancev ,Ukrajincev ,Francozov in Špancev in mnogih drugih vojska odbila stran. Govoriš tišično prosrbsko ,ne moremo reči da so vsi Bošnjaki ,Hrvatje in drugi kar Srbi z drugo vero! Bošnjaki so večinoma poturčeni južni Slovani najbolj sorodni Srbom ,tako Črnogorci ,ampak pri Hrvatih je pa stvar malo drugačna ,saj imajo veliko "doprinosa" od drugih narodov ,predvsem Mađarov ,pa tudi Čehoslovakov ter Italijanov ,kar se vidi že po priimkih. Sicer pa bi lahko rekli da so tudi Srbi le poslovanjeni Romuni ,glede nato da del vaših prednikov Vlahov je kulturno in jezikovno bolj soroden Romunom ,kot pa katerim drugim Slovanom! E vidiš ,ni enega enotnega odgovora kdo je "podvrsta" drugega ,samo ultranacionalisti tega nebote nikoli razumeli ,ali ne hoteli.
Srbenda
01. 10. 2009 09.42
muslimani spet grozijo ko pa dobijo po nosu pa jocejo in quqaju....pa izigravaju vlogo zrtve..
Srbenda
01. 10. 2009 09.38
omerta 01.10.2009, 04:01 6 Pred 500 leti so se Srbi, Črnogorci in Iliri ( Albanci ) bojevali s Turki, v evropi so pa poslušali Mozarte itd... Brez teh narodov bi danes Bruselj bil Istambul. V zahvalo pa evropa v bosni zakuha sveto vojno in prepričajo srbe katolike, da so hrvati, srbe muslimane ( ki so bli islamizirini v casu turkov ) prepričajo da so Bošnjaki. Pravoslavni Srbi so pa enako prepričani, da so katoliki-hrvati, muslimani pa Bošnjaki. Vsi so Srbi in vsi vrjamejo v drugega boga. A Bog je en. Opisujejo Ga vsi isto. - ( latinici, cirilici, arabeski ) Srbi se med sabo pobijejo. Albanci niso Iliri!
bre11
01. 10. 2009 07.36
takoj ko gre nato ven se zacne vojna
ciaobella
01. 10. 2009 07.17
Prej ali slej se bo spremenil tudi status Brčkega. Hercegbosna bo Hrvaška, Republika Srpska pa se bo priključila Srbiji. Tako je naravno...in edino pošteno!
ciaobella
01. 10. 2009 07.09
Republika Srpska je z Daytonom potrjen KONFEDERALNI del BIH. Na manj kot to Srbi nikoli ne bodo pristali. Več kot to je le popolna samostojnost Republike Srpske, ki je tehnično že samostojna. Glavna gospodarska partnerja Banja Luke sta Beograd in Zagreb, na katera se veže gospodarstvo tega dela BiH. Vsiljevati neko umetno Yugoslavijo BiH, ki je povsod drugod razpadla ne samo, da je nesmiselna, pač pa tudi zelo nevarna. Če sledimo logiko Busheve "realne politike", je realna tudi osamosvojitev Republike Srpske.
jasamtaj
01. 10. 2009 06.12
kaksno drzavo v drzavi g.bostjan.povej mi za rome in njihovo drzavo v prekmurju ali novem mestu????
bostjan@kocevje.com
01. 10. 2009 04.05
mednarodna skupnost hoče negirat tisto, kar je v daytonu dala srbom v bih, ti pa se ne pustijo, in prav imajo. z daytonskim sporazumom so vsi izgubili, nihče ni pridobil, in ni pošteno da se zdaj poskuša zmanjšati pristojnosti oblasti republke srpske. dodik se ne bo prodal za nobeno ceno, prepričan sem, da bo rajši po krivem obsojen, kot da bi izdal svojo državo. ne daj se narode srpski!
rikose
01. 10. 2009 04.01
Pred 500 leti so se Srbi, Črnogorci in Iliri ( Albanci ) bojevali s Turki, v evropi so pa poslušali Mozarte itd... Brez teh narodov bi danes Bruselj bil Istambul. V zahvalo pa evropa v bosni zakuha sveto vojno in prepričajo srbe katolike, da so hrvati, srbe muslimane ( ki so bli islamizirini v casu turkov ) prepričajo da so Bošnjaki. Pravoslavni Srbi so pa enako prepričani, da so katoliki-hrvati, muslimani pa Bošnjaki. Vsi so Srbi in vsi vrjamejo v drugega boga. A Bog je en. Opisujejo Ga vsi isto. - ( latinici, cirilici, arabeski ) Srbi se med sabo pobijejo.
commandos12
01. 10. 2009 02.04
ne upiral, podrejal! *
commandos12
01. 10. 2009 02.00
vzhod pa ka se vi niste upiral! pa ka ti misliš da odkar obstaja srbski narod, da je bil pravoslavne vere! e seljačino moja! Pod nožem ste bli pokristjanjeni, boš govril neki! pa slovenci smo bli dalje časa pogani, kar pomeni da smo se dalje časa upirali! pa sam ne mi o veri pa teh forah! to so si uni ko ti vladajo zmislal da te lažje vodijo ko ovco! srbi ste pa itq največje ovce! najbol naivn narod! pa primitivn!
meloman15
01. 10. 2009 00.21
no vsaj povedu je ....... vzhod 30.09.2009, 23:52 3 boja na kosovu leta 1389 nekateri nebote razumeli ker ste nimate v sebi krscanske osvescenosti in zivite v svojem fancy svetu.slovenija se je vedno podrejala in bla podjarmljena in noben se v sloveniji nikoli ni upiral srbija pa vedno.Srbi so slaven narod ki nikdar ni klonil pod pritiskom vecjih sil od nje.Srbija ko Nokia,Vsako leto boljsa in tehnolosko bol napredna ! se podpism
Buena Vita
01. 10. 2009 00.06
KAJ NI TA PODOBEN ZOKOTU V LUBLAN
vzhod
30. 09. 2009 23.52
boja na kosovu leta 1389 nekateri nebote razumeli ker ste nimate v sebi krscanske osvescenosti in zivite v svojem fancy svetu.slovenija se je vedno podrejala in bla podjarmljena in noben se v sloveniji nikoli ni upiral srbija pa vedno.Srbi so slaven narod ki nikdar ni klonil pod pritiskom vecjih sil od nje.Srbija ko Nokia,Vsako leto boljsa in tehnolosko bol napredna !
Bolivar
30. 09. 2009 23.36
Bih je še vedno velik problem ,ki ostaja na površju le da se ne govori o njem kot v 90-ih! Kosovo ni tako zelo problematično ozemlje ,gledano etnično kot pa Bih! Vsi narodi Bosne morajo imeti enake pravice in zastopanost tako Bošnjaki kot Srbi in Hrvatje ,pa še nekaj drugih narodnostnih manjšin! Brčko je namerno izvzet iz tega sporazuma saj preprečuje celovitost RS in kot srbska entiteta razdeljena na dva dela se ne more v celoti priključiti Srbiji ali se osamosvojiti! Vzhodni del RS bi se teoretično lahko priključil Srbiji ,tisti del kjer pa leži prestolnica RS t.j. Banja Luka pa se ne more ,saj nima mejnega stika s Srbijo ,ker je distrikt Brčko vmes! Sicer je pa RS do neke mere že samostojna kot je to armenski Nagorno-Karabakh v Azerbajdijanu ,ali pa Transistrija v Moldaviji in republiki J.Osetija in Abhazija in še veliko podobnih primerov je..
d3vil
30. 09. 2009 23.32
ROFLCOPTER 30.09.2009, 23:18 1 ns vsaj ne bolijo kolena od velesil. prodaja naftnih firm rusom,po ceni trikrat manjsi od dejanske,dobesedno ulizovanje za pomoc pri kosovu, rusi se še ganejo,ko priznajo osetio in abazijo pa vam se dodatno zabijejo noz v hrbet
BOIXOS_NOIS
30. 09. 2009 23.27
lordofserbia ... da se nebos usrov model no ... take neumestne vn metat ... cc
ROFLCOPTER
30. 09. 2009 23.23
mi vsaj nismo hlapci
Danny Veliki
30. 09. 2009 23.21
In ,ti je še ena pot srbskega naroda v zmage kot jih poznajo skozi stoletja.Kot so recimo,zmaga na kosovu,zmaga na hrvaškem,sloveniji bosni. Ostal bo samo pregovor:srbija kao NOKIA. hehe...z glavo skozi zid.