Slovenija

FOTO in VIDEO: Policija priznala zmoto, moški na prostosti

Beograd/Mombasa, 27. 03. 2009 08.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je sporočilo, da v Keniji aretiran moški ni niti Ratko Mladić niti Goran Hadžić. Informacijo je na podlagi prstnih odtisov potrdil tudi Interpol. Moškega so že izpustili.

Igor Majeski (levo) in Ratko Mladić (desno)
Igor Majeski (levo) in Ratko Mladić (desno) FOTO:
Ratko Mladić
Ratko Mladić FOTO: Reuters

Včeraj je odjeknila novica, da so kenijske oblasti v Mombasi aretirale moškega, ki naj bi bil obtoženec haaškega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Šlo naj bi za nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića ali bivšega predsednika samooklicane Republike Srbske krajine Gorana Hadžića.

Po neuradnih podatkih je Igorja Majeskega prijavil lastnik hotela, ki ga je na ta način želel izpodriniti iz uspešnega posla. Policija je namreč prejela prijavo, da je Majeski haaški ubežnik odgovoren za zločine na območju nekdanje Jugoslavije.

Danes popoldne pa je Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije sporočilo, da ne gre ne za Mladića ne za Hadžića. "Pravkar smo dobili potrditev, da aretirani moški ni nobeden od naših ubežnikov. Niti Mladić niti Hadžić," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v Haagu sporočila tiskovna predstavnica haaškega tožilstva Olga Kavran. Malo pred tem je tudi tiskovna predstavnica Interpola Rachel Billington sporočila, da so na osnovi prstnih odtisov potrdili, da aretirani moški ni Mladić.

Policisti so moškega že spustili na svobodo z opravičilom, da je šlo za zamenjavo identitete. Ob tem je treba omeniti še, da se kenijski policiji ni prvič zgodilo, da je aretirala osebo zaradi suma, da gre za iskanega vojnega zločinca.

Srbski mediji: Oseba, ki mu je le podobna

Ugibanja, ali je policiji v Keniji uspelo aretirati enega od haaških ubežnikov, je sicer že pred tem zavrgel predsednik srbskega nacionalnega sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem Rasim Ljajić. Kot poroča srbska tiskovna agencija Beta, je ta namreč v srbskem parlamentu danes izjavil, da aretacija nima nikakršne zveze s sodelovanjem Srbije s haaškim sodiščem niti s haaškima ubežnikoma.

Tudi srbski mediji so že včeraj poročali, da ne gre ne za Mladića ne za Hadžića. Enakega mnenja je bil tudi tiskovni predstavnik posebnega sodišča za vojne zločine v Beogradu Bruno Vekarić. Šlo naj bi le za osebo z območja nekdanje Jugoslavije, ki je podobna Mladiću.

Moški naj bi na zaslišanju povedal, da je le mednarodni vlagatelj, ki investira v hotelirstvo.

Aretirani s hrvaškim potnim listom

Kenijska policija je s podatki še vedno skopa, a je – še preden je sporočila, da ne gre za omenjena ubežnika – povedala, da ima aretirani hrvaški potni list. "Res je, da ima hrvaški potni list, toda lahko bi bil tudi ponarejen,“ je tedaj povedal predstavnik kenijske policije Charles Owino. Do aretacije je sicer prišlo po obširni preiskavi in opazovanju osumljenca.

Reuters: Aretirali so Igorja Majeskega

Hrvaška spletna stran Dnevnik.hr poroča, da je moškemu ime Igor Mejaški, star naj bi bil 65 let. "Je Zagrebčan, ki že približno 20 let živi in dela v Keniji,“ poročajo.

"Aretirali so Igorja Majeskega,“ pa poroča tiskovna agencija Reuters, ki navaja, da je ta (na Hrvaškem je znan pod imenom Igor Mejaški) lastnik potapljaškega kluba, ki deluje v hotelu Whitesands. Zaposleni v hotelu so šokirani, poroča Reuters. Januarja 2008 je Reutersova novinarska ekipa posnela intervju z Majeskim. Pogovarjali so se o razvoju turizma v Keniji (del pogovora si lahko pogledate v pripetem videu).

Po neuradnih podatkih je Majeskega prijavil lastnik hotela, ki ga je na ta način želel izpodriniti iz uspešnega posla. Policija je namreč prejela prijavo, da je Majeski haaški ubežnik, odgovoren za zločine na območju nekdanje Jugoslavije, poročajo hrvaški mediji. Z direktorjem naj bi bil v zelo slabih odnosih, kar je hrvaškim medijem potrdila tudi 82-letna mati aretiranega Katica Mejaški. "V času osamosvojitvene vojne moj sin ni bil v državi," je še dodala. Njeno izjavo so potrdili tudi njegovi prijatelji na Hrvaškem.

Kenijska televizija je objavila posnetek aretacije.
Kenijska televizija je objavila posnetek aretacije. FOTO:

Kdo sta Mladić in Hadžić?

Ratka Mladića iščejo zaradi genocida, vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, zaradi njegove vloge med vojno v BiH (1992–95), predvsem v Srebrenici. 50-letni Goran Hadžić, nekdanji predsednik samooklicane Republike Srbske krajine, pa je obtožen zločinov v Vukovarju.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (75)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mackica24
28. 03. 2009 10.25
kdo je naredu to vojno? ta vojna je bila načrtovana že doklr je biu tito živ,cilje biu da ne obstane socializem in komunizem...po titovi smrti je bil narejen zemljevid bosne in točno določene so bile meje kje bo republika srpska in kje bo hercegvina.zato se je pa to dogajal kaj se je.
Niko_K
28. 03. 2009 05.08
... in kdo je naredil to vojno?
mackica24
27. 03. 2009 20.14
sam ste pa res legende...najbolša je pa ta nefretete zihr cel dan sedi pred tem člankom in ćekira gdaj bo kdo napisal kej...in če slučajno napiše nekdo pohvalo za mladiča ona takoj uporaba svojo zasoljeno pamet... naj povem samo to da je mladič v srbiji in ne ščiti ga srbija da bi prekrili svoje zločine in bla bla bla,itak vsi vedo kaj so srbi počeli in kakšen genocid so nardili.samo srbi so pobijali v tej vojni...ameriki niti hagu ni še interes da se mladič privede TO JE DEJSTVO. DJENERAL RATKO MALDIĆ on je posebna priča,on je za mene HEROJ. in sicer njega ne bojo ujel,se bo prej sam ubil.in ne zato da je jadnik in da beži od svojih zločinov ampak zato ker ne bo pustiu da mu še večji zločinci sodijo. sicer pa na youtube si lahk ogledate kaj so muslimani in hrvati ndelali nad srbskimi civili.pa taki zločini niso obsojeni kdaj bo en clinton al pa bush obsojen za vse une stavri k sta jih povzročla?nikol in oni so v očeh ene nefretete
speady
27. 03. 2009 19.25
Sta si pa res podobna kot enojajčna dvojčka!! BAMBUSARJI !!!!
speady
27. 03. 2009 19.04
Tole je pa tako,kot bi s črncem igral nogomet po temi !!!
Srbenda
27. 03. 2009 18.36
na vseh straneh so bile zrtve, na vseh straneh so bili zlocinci, sve strani so odgovorne za zlocine, ni pa fer da je edino Srpski narod obtožen za zlocine,. Seveda Amerikanci se naprej nastavljajo satanizacijo srpskega naroda. naj pocivajo vse zrtve v miru. !!! bilo koje vere da su i nacije.
Srbenda
27. 03. 2009 18.32
@Lionkingo1389 Številka 7000 zajema Srbe vseh veroizpovedi. Umrle v spopadih, naravne smrt, izginule, razseljene,..celo nekateri izpisani na plošči muslimanske veroizpovedi(!) so se medtem že našli v Beogradu!(že zahtevali izbris svojega imena). res je, nekateri ki zivijo v Ameriki, njihova imena pa so vklesana v spomenik v potocarih, so zahtevali da jih zbrisejo z spomenika. Celo ljudi ki so umrli v spopadih, ali naravne smrti, iz Sarajeva in tuzle in okolnih mest in vasi so pokopavali tam, ...
bbiinnggoo
27. 03. 2009 18.25
Ah kaj pa drugega..
birt2
27. 03. 2009 17.47
NAJDLI GA BODO ..... KOGA BODO HOTELI
stanislav3
27. 03. 2009 17.46
kot da je kdo slučajno sploh za hip pomislil, da so ju ujeli.
tony_montana
27. 03. 2009 17.21
ANJA MIH. NAJ TE BO SRAM DA PODPIRAŠ TAKŠNEGA ČLOVEKA KI JE POBIL NA TISOČE OTROK IN ŽENSK ITD ITD...VPRAŠAL BI SE ČE BI TI BILA NA KAKŠEN MESTU OD SLEDNJIH ALI TVOJI OTROCI,ME ZENIMA KAKO BI TI BILO....LP
ljubisavasic8@gmail.com
27. 03. 2009 17.16
Ratka Mladica nikol ne bote najdl ;) js ga cuvam na podstresju ;)
odbogaposlan
27. 03. 2009 17.15
To je naš Pepi, odgdaj je to novica dneva?
mg42
27. 03. 2009 16.55
mednarodno kazensko sodišče je sporočilo da aretirani ni Mladič niti Hadžić, TAKO DA KONEC DEBATE
12309
27. 03. 2009 16.48
Številka 7000 zajema Srbe vseh veroizpovedi. Umrle v spopadih, naravne smrt, izginule, razseljene,..celo nekateri izpisani na plošči muslimanske veroizpovedi(!) so se medtem že našli v Beogradu!(že zahtevali izbris svojega imena).
12309
27. 03. 2009 16.13
Ukazes poboj 7 TISOC otrok, zensk in starckov.. ----------- Če govoriš o Srebrenici, med razoroženi ni bilo žensk in otrok. Tožarijo naj pa izpuščenega heroja, Naser Orića.
edson
27. 03. 2009 15.52
Srbi ga že ne bodo predali. Preveč podpirajo svoje zločince, žal.
anja.mih
27. 03. 2009 15.28
hihihihi kok sem vesela ker ga niso nasli pa tut nebodo ga!!!
zupancicevajama@email.si
27. 03. 2009 14.53
bla..bla..bla..
miamiana3
27. 03. 2009 13.24
kura, kako reklamo so mu nardil!