Tujina

Na kraju tragedije leta MH17 so se vneli spopadi

Kijev, 27. 07. 2014 09.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Starša ene od žrtev strmoglavljenja letala MH17 sta kljub svarilom obiskala prizorišče tragedije, avstralske oblasti pa so potrdile, da v Ukrajino pošiljajo oborožene policiste. Ti na kraj tragedije niso prišli, saj so se tam vneli novi spopadi med ukrajinskimi silami in uporniki.

Ob razbitinah se življenje nadaljuje.
Ob razbitinah se življenje nadaljuje. FOTO: Reuters
Zaradi spopadov, ki so izbruhnili v bližini prizorišča strmoglavljenja malezijskega letala na vzhodu Ukrajine, so nizozemski in avstralski policisti odpovedali načrtovani obisk prizorišča. Spopadi so sicer izbruhnili, ker so se ukrajinske sile po navedbah Kijeva odločile zavzeti območje prizorišča, ki je bilo doslej v rokah proruskih separatistov.

"Prihaja do spopadov. Ne moremo tvegati," je sporočil Alexander Hug, namestnik vodje posebne opazovalne misije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) v Ukrajini. Skupaj z opazovalci Ovseja bi morali namreč danes na prizorišče oditi tudi neoboroženi nizozemski in avstralski policisti.

"Varnostne razmere na poti do prizorišča in na prizorišču so nesprejemljive za našo neoboroženo opazovalno misijo," je dejal Hug in dodal, da bo skušala misija na prizorišče znova priti v ponedeljek.

V Haagu so nizozemske oblasti obenem potrdile, da bo tudi njihova strokovna ekipa preiskovalcev ostala v Donecku, ki je približno 60 kilometrov oddaljen od prizorišča, in se za zdaj ne bo odpravila na teren. "Zaradi spopadov na tem območju so razmere preveč nestabilne za delo," je sporočilo nizozemsko pravosodno ministrstvo.

Malezijski premier Najib Razak je pred tem danes sporočil, da so dosegli dogovor s separatisti, da bodo tujim policistom dovolili dostop do prizorišča strmoglavljenja. Avstralski premier Tony Abbott je kmalu zatem napovedal, da je 49 nizozemskih in avstralskih policistov danes namenjenih na prizorišče in da jih bo v prihodnjih dneh na pot odšlo še več.

Odpoved je nato sledila zaradi spopadov, ki so tokrat izbruhnili zelo blizu prizorišča strmoglavljenja. Kot je sporočil ukrajinski svet za nacionalno varnost, skušajo njihove sile zavzeti to območje iz rok separatistov in mednarodnim strokovnjakom omogočiti varen dostop o prizorišč.

Prestrašeni lokalni prebivalci so bežali, blizu prizorišča se je vil črn dim, kontrolne točke, ki so jih doslej nadzorovali separatistični uporniki, pa so bile zapuščene. O silovitih spopadih poročajo tudi iz mesta Gorlivka pri Donecku, kjer naj bi bilo ubitih najmanj 13 ljudi, med njimi dva otroka.

Pred dnevi je sicer ukrajinski predsednik Petro Porošenko pristal na prekinitev ognja v krogu 40 kilometrov okrog prizorišča.

Avstralija, Nizozemska in Malezija želijo na kraj tragedije čim prej poslati misijo več deset posebej usposobljenih policistov in morda tudi pripadnikov vojske. Kot poudarjajo, se zavedajo občutljivosti situacije in si želijo le misije, katere edini cilj bi bil zaščititi preiskovalce na terenu.

Za zdaj še ni jasno, v kolikšni meri bi bili policisti oboroženi, zatrjujejo pa, da oboroženih vojakov v Ukrajino nikakor ne nameravajo pošiljati.

To je danes pred novinarji izpostavil nizozemski premier Mark Rutte. Kot je dejal, je mednarodna vojaška misija na prizorišču zaenkrat povsem "nerealistična". Obenem je spomnil na prisotnost težko oboroženih proruskih separatistov na območju in bližino ruske meje. Že samo zelo omejeno vojaško posredovanje bi lahko v teh razmerah nevarno eskaliralo situacijo, je opozoril.

Razbitine MH17
Razbitine MH17 FOTO: Reuters

Kot je sporočila nizozemska vlada, je forenzičnim strokovnjakom v vojašnici nedaleč od Amsterdama medtem včeraj uspelo identificirati prvo žrtev leta MH17 iz Amsterdama v Kuala Lampur, ki se je tragično končal nad nemirnim vzhodom Ukrajine. Identificirali so eno od 193 nizozemskih žrtev, več podrobnosti pa niso razkrili.

V nizozemski Eindhoven sta sicer iz ukrajinskega Harkova v soboto prispeli še zadnji vojaški letali s posmrtnimi ostanki žrtev strmoglavljenja. Na Nizozemsko so tako pripeljali vsa trupla, ki so jih v štirih hladilnih vagonih vlaka prepeljali s prizorišča strmoglavljenja do Harkova, vendar pa na samem prizorišču še ostajajo posmrtni ostanki žrtev.

Mesto tragedije obiskala starša ene izmed žrtev

Prizorišče strmoglavljenja sta medtem kljub opozorilom, da so varnostne razmere negotove, obiskala starša 25-letne Avstralke, ki je umrla v strmoglavljenju. Avstralija je sicer v strmoglavljenju izgubila 28 svojih državljanov.

Starše žrtve
Starše žrtve FOTO: Reuters

Obisk prizorišča tragedije je bil zelo čustven. Angela Rudhart-Dyczynski in njen soprog Jerzy Dyczynski sta prišla oblečena v majici z napisom "Fatima: Radi te imamo". Fatima je bilo ime njuni mrtvi hčerki. Med drugim sta se sprehodila med razbitinami letala in nanje položila velik šopek rož.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (116)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Miki777_
28. 07. 2014 16.03
+3
Nizozemci so sklenili leta 2013 sporazum o črpanju nafte v Ukrajini. Posel je vreden vsaj 11 milijard dolarjev. Črpanje že vodi družba Shell...zato tudi pošiljanje nizozemske vojske in policije v Ukrajino. Pa ne zaradi onih žrtev iz nesreče, ki so jih BTW že pripeljali domov... (med drugim na letalu NISO bili le nizozemci, čeprav se poskuša v medije tako to plansirati
Al83
28. 07. 2014 15.22
+1
Kaj se je Ukrajinska stran spet lagala, ko je dejala, da ne bo napadala mest 40km od kraja nesrece. In kje so posnetki iz kontrolerskega stolpa, ki jih je pobrala Ukrajinska obvescevalna. Pri prejsnem polomu Malesian airlainsa smo dobili posnetke v javnost po 72 urah. In kje so posnetki iz Ameriskega satelita in AEGIS krizarke, ki sta bila oba v blizini nesrece, ko se je zgodila?
.jest
28. 07. 2014 14.27
+0
Nekam hitro je 24ur umaknil novico o izraelsko palestinskih spopadih. Izgleda je tam mirno. Zagovorniki demokracije in svobode govora pa so blokirali advance v nemčiji, sloveniji, makedoniji...
cirus
28. 07. 2014 10.03
+14
Saj je popolnoma jasno, kdo onemogoča preiskovalcem delo z vojaškimi napadi. "Kijevska" vojska napada to področje. Vstajniki zagotovo ne obstreljujejo lastno ozemlje.
OdGurtaSosed
28. 07. 2014 09.31
+11
Rusija je odprla koridor za ranjene Ukrajinske vojake ? Dobro .. ... Sem bral dan dva nazaj da so pa neki Ukrajinski vojaski skupinsko odšli ne teritorij Rusije ker se nočejo borit po ukazu Kijeva proti v. ukrajincem.
Terezinka
28. 07. 2014 09.34
+6
V spornih območjih so zmeraj tudi sporni ali različni komentarji in obvestila. Nesporno pa je v Ukrajini cilj ukrajinski oblasti, da posreduje v Ukrajini zahod in predvsem ZDA. Izgubili so rusko pomoč, ruski cenejši plin, ruski trg in sedaj čakajo pomoč in podporo iz zahoda.
Terezinka
28. 07. 2014 09.29
+15
Tolikokrat kritizirani proruski separatisti so dovolili doastop mednarodnim ekipam in jim izročili dokaze (skrinjici) in žrtve. Zakaj so potem napadli Ukrajinski vojaki? Po mojem zato, da bi izsilili, da pridejo v Ukrajino tuje sile. Njihov cilj je mednarodna intervencija in posredovanje tujine, njihov cilj in želja je ustvariti mednarodno krizno žarišče. Kaj si narod v Ukrajini res to želi kar želijo oblasti? Kaj si narodi kjerkoli po svetu res želijo vojn?
OdGurtaSosed
28. 07. 2014 09.32
+6
.... narod si ne želi tega, vsaj ta del Ukrajine ki ga Kijev posipava z bombami in raketami pa padejo kam padejo jim je vseeno, .. pa tudi kje drugje, vsak normalen si ne želi tega.
FCM
28. 07. 2014 09.10
+7
Zdaj se vidi na kateri strani so teroristi....
OdGurtaSosed
28. 07. 2014 09.14
+9
OdGurtaSosed
28. 07. 2014 08.33
+13
".... na kraj tragedije niso prišli, saj so se tam vneli novi spopadi med ukrajinskimi silami in uporniki." ........... ukrajinski predsednik je nekaj dni nazaj razglasil 40km pas kjer bo premirje, premirje so kršili drugi dan, ti iz Kijeva, če vedo da so oni tam, da novinarji raziskovalci in ostali nimajo težav z dostopom in delom na kraju tragedije, ..... zakaj 300 zelenih tam sprovocirajo spopade ? ....huh
Terezinka
28. 07. 2014 09.30
+8
Zato, ker si želijo izrednih razmer, želijo si posega tujih sil? To si želi prozahopdni ukrajinski del
evasle
28. 07. 2014 08.29
-19
Zakaj ni tu objavljeno, da bodo sorodniki vložili tožbo proti ruskemu predsedniku? Mogoče zato, ker se o rdečkarjih v Sloveniji ne sme govoriti nič slabega? Edini predsednik, ki ima po vsej verjetnosti na vesti smrt okoli 150 novinarjev! V Rusiji nikjer ne piše nič slabega o ruskem predsedniku, vsi drugi so pa teroristi. Podobno je pri nas: kdor ni Ku.čanov privrženec, je v zaporu. Sicer pa vojaška posredovanja, ustrahovanje, mrtvi, mučeni ljudje... čisto mimo! Toliko mrtvih v miru - popolnoma za nič - to ni nesreča, če je letalo sestreljeno! Norci!
+5
Zakaj ti ne uporabiš svoje možgane? Preden je karkoli objavljeno na televiziji oblasti pregledajo vsebino (preverjeno, lahko vprašaš Rusa)...
OdGurtaSosed
28. 07. 2014 08.57
+10
....no, na ameriških TV postajah ne kažejo civilnih žrtev ki jih američani zakrivijo v Afganistanu Iraku in drugje, ne predvajajo jim da so napadli Irak na osnovi laži in tako dalje. Vse (državne) TV imajo "filtre" skozi katere gredo informacije, .. in tudi ostali mediji.. .... vse radijske postaje, vsi časopisi, TV hiše.. .... vsaka informacija ki pride do nas gre skozi veliko 'filtrov', vsaka pride do nas s točno določenim razlogom ...
sweetnes
28. 07. 2014 09.19
+7
ja in kaj ma to veze, če so vložili tožbo... Najprej naj se zmenijo, kdo je kriv, potem pa naj se tožarijo, vendar dvomim da bodo tožbe padale na Putina
Ajmomali
28. 07. 2014 07.39
+8
Ubogi ljudje !
yarrick
28. 07. 2014 07.10
+11
...Dostop do razbitin ali bi radi uničili dokaze ki kažejo nanje?!
-6
Kaj so pa separatisti do sedaj počeli? Za njih pa ne boš rekel da so uničevali dokaze?
-10
Dejstvo je da so za to nesrečo krivi separatisti... Posredno ali neposredno... Če se ne bi šli nekih ustanavljanj svojih držav in vojaških "akcij" bi bil tam mir... Zavzeli so Krim in tam bi se morali ustavit, pa so nadaljevali in upali da bo Putin pomagal, a so se ušteli...
OdGurtaSosed
28. 07. 2014 08.35
+14
Na referendumu so se odločili za samostojnost - Kijev pa bombe in rakete na celotna mesta - branijo se. ....... in da te popravim, vse se je začelo z desničarskim rušenjem oblasti v Kijevu, in vse kar zdaj gledaš je posledica tega, prej so živeli v miru zdaj štejejo mrtve.
ficfiric 1
28. 07. 2014 08.45
+8
LLYYMM zej si pa ustrelu eno...oziroma kar dve...
Ate_ist
28. 07. 2014 00.16
+13
Hunta v Kijevu ve, da jim ZDA pri razkritju resnice glede sestrelitve letala ne bo krila hrbta. Trudijo se čimprej uničiti vse dokaze. Ali pa bodo sami postali potrošno meso.
Kimberley-Echo
28. 07. 2014 01.03
+13
To je bila "false flag" provokacija, ki se je Kijev ne bi lotil brez ameriške pomoči.
yarrick
28. 07. 2014 07.14
+7
kaj se je pa zgodilo na globalnem nivoju,da ni bila vpletena ena ali druga velesila? je pa res da so ameeri tu res eksperti...Verjetno so upali da bodo z "uspešno" akcijo potegnili za seboj mednarodno skupnost, le ta pa bo stisnila rusijo da se odpove pomoči upornikom.Problem je nastal po tem ko so začele prihajati bolj kredibilne informacije s strani obtoženih kot pa s strani "oškodovanih"...Ameri so znani po tem, da v širjenju svojega imperija ne izbirajo sredstev,četudi to pomeni letalo ali dve stolpnici polni civilov, potniška ladja ali dve, uničeno pristanišče ali potopljena patruljna ladja ...Vse v imenu kapitala in globalne moči ...SRAMOTA za človeštvo da to sploh dopušča !
Ata_Smrk
27. 07. 2014 23.38
-17
Primitivno, totalno rusko.
yarrick
28. 07. 2014 07.15
+1
Primitivno? primitivci so živeli desetisočletja, zadnjih par tisoč let pa smo naredili sami sebi in naravi tolk škode da raje ne govorim.Pa če že govorimo o primitivnosti amerika vodi za njo pa takoj stopa EU in ostali.
BetyLEGENDA
27. 07. 2014 23.33
+6
Se začenja 3 svetovna???
belchi
27. 07. 2014 23.09
+5
tole res kuhajo v zlo velikem loncu,sam kdo bo jedel na konc...?
.jest
28. 07. 2014 11.49
+4
Jedla jo bo EU in Rusija. Bo pa sigurno kaj od te skuhane zadeve poflekalo tudi Ameriko.
bozicki
27. 07. 2014 22.47
+14
ŠKANDAL v VELIKI BRITANIJI! Angleški reporter Colin Brazier je bil UJET kako BRSKA PO OSEBNIH STVAREH umrlih iz MH 17. Ljudje so ogorčeni in zahtevajo, da ga Sky pdpusti. Verjetno je prav on eden tistih, KI JE KRADEL UMRLIM! Angleški "gentelman" - FUJ!!!!
Kimberley-Echo
27. 07. 2014 23.10
+1
Od tega dogodka je minilo že 7 dni in tip se je opravičil.
mr.wu
27. 07. 2014 23.16
+20
yarrick
28. 07. 2014 07.17
+2
Važno da imajo mediji PRVI podatke, da lahko v roku pol ure do ure dajo na trg EKSKLUZIVNE podatke (četudi to krši vsa moralna in marsikdaj tudi zakonska načela), ker le to prinaša prvo mesto in prvo mesto je ponavadi nagrajeno z dobro gledanostjo oz branostjo le to pa prinaša velik dobiček.Vse se začne in konča pri denarju.
OdGurtaSosed
28. 07. 2014 09.05
+1
Dodam da tisti posnetek kako se neka ruskinja liči z ličlili ki bi naj bila z letala da je fake - fotke so spimpali so pa iz ene modne agencije ki je prodajala takšna ličila ..
bozicki
27. 07. 2014 22.42
+6
MOSKVA - ZDA odkrito in brez sramu lažejo. So odgovorni za prelivanje krvi, saj Kijev spodbujajo k nasilju!
bozicki
27. 07. 2014 22.40
+18
"Kijev v paniki zaradi resnice o MH17. Namirno hočejo sedaj uničiti dokaze. Teh pa je na njihovo žalost čedalje več, pravzaprav ogromno.
bozicki
27. 07. 2014 22.41
+13
bozicki
27. 07. 2014 22.38
+16
Kijev -- Ukrajinski minister za obrambo Valerij Geletej je danes potrdil, da je skupina ukrajinskih vojakov dezertirala in prešla na teritorij Rusije.
bozicki
27. 07. 2014 22.38
+10
SamMalPokukam
27. 07. 2014 21.51
-21
seveda nihče pri zdravi pameti ne bo proruskim teroristom verjel niti besedice ...
yarrick
28. 07. 2014 07.28
+7
Zakaj pa bi kijevu? Mislim, da so od puča v februarju dovolj dokazali kako neresen in lažnjiv režim so.Da bi na besedo verjel upornikom? ne nebi.da bi kijevu? tem pa še manj, ker so takoj za njimi američani.o njih pa ni treba sploh debatirati, ker točno vemo kam pes taco moli.In ne, ni to dobro ne za nas še manj pa za ukrajino.