Tujina

ICC bi sodil sirskemu režimu

Ženeva, 02. 12. 2011 12.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sirskemu režimu bi moralo soditi Mednarodno kazensko sodišče (ICC), je povedala komisarka ZN za človekove pravice. Sirija se s tem ne strinja in opozarja, da bi lahko ukrepanje ZN krizo v Siriji še poglobilo.

Sirski predsednik Bašar al Asad
Sirski predsednik Bašar al Asad FOTO: Reuters

Visoka komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay je danes poudarila, da bi moralo sirskemu režimu zaradi nasilnega zatiranja protestov soditi Mednarodno kazensko sodišče (ICC). Kot je še dejala ob začetku izrednega zasedanja Sveta ZN za človekove pravice v Ženevi, mora mednarodna skupnost nujno ukrepati za zaščito sirskega prebivalstva.

Veleposlanik Sirije pri ZN Fajsal al Hamvi se s Pillayevo ni strinjal in menil, da bi vsakršno ukrepanje ZN zgolj poglobilo krizo v Siriji.

Osnutek resolucije, ki naj bi jo sprejel 47-članski Svet ZN za človekove pravice, poziva k vzpostavitvi posebnega preiskovalca razmer v Siriji, ne določa pa, da bi moral Varnostni svet ZN primer Sirije predati ICC.

Stalni članici VS ZN Rusija in Kitajska sicer predloga resolucije ne podpirata. Državi obsojata ravnanje režima sirskega predsednika Bašarja al Asada, a nasprotujeta stopnjevanju pritiska na režim.

Pillayeva je še povedala, da se je po najnovejših podatkih ZN število ubitih med zatiranjem protestov v Siriji povzpelo na 4000. "Če ne bomo zdaj preprečili nadaljevanja represije v Siriji, to lahko popelje državo v državljansko vojno," je poudarila.

Vodja neodvisne mednarodne komisije za preiskovanje zločinov med zatiranjem protestov v Siriji, Brazilec Paulo Sergio Pinheiro, je danes na zasedanju v Ženevi povedal, da je bilo v Siriji ubitih tudi 307 otrok – 262 dečkov in 45 deklic. Za otroke v Siriji je bil najhujši mesec november, ko je bilo ubitih 56 otrok, je še pojasnil. veleposlanik Sirije pri ZN, al Hamvi pa je komisiji očital, da njeno poročilo ni objektivno in da "se je ujela v isto past" kot zunanji opazovalci.

Tričlansko neodvisno komisijo je za preiskavo kršitev človekovih pravic v Siriji na avgustovskem zasedanju imenoval Svet ZN za človekove pravice, ko so se začele razmere v Siriji zaostrovati. Komisija je imela za nalogo, da preuči ugotovitve sveta za človekove pravice, da med vladnim zatiranjem protestov v Siriji prihaja do zločinov proti človečnosti in da ugotovi, kdo je za to odgovoren.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolivar
02. 12. 2011 18.30
+2
Te zakoni ne veljajo za nobeno velesilo. Niti Rusija niti Kitajska ne bosta nikoli plačali nič ker podpirata diktatorje tipa Al-Asad ali pa Omar Al Bašir idr. Supersile morajo za ohranitev svojega statusa biti totalitarne vsaj v zunanji politiki, tiste ki imajo notranje težave pa uvajajo diktaturo tudi v notranji politiki. Demokracija pa je rezervirana za zaveznice teh sil, če jim seveda te to dovoljujejo!
killjoy
02. 12. 2011 22.36
+3
pozabil si omeniti državljane USA..... oni so nad zakonom. ICC je farsa....
Nimivseeno
03. 12. 2011 01.12
US patriot act, popoln nadzor nad državljani.
Bolivar
03. 12. 2011 17.40
+1
Ja vsi državljani teh velesil so nad zakonom! Tako Američani, kot Rusi kot tudi Kitajci noben še ni pristal pred sodiščem. ICC velja za vse države sveta razen za ZDA, Kitajsko in Rusijo!
HellWolf
02. 12. 2011 17.01
+2
sami sprožli nered in proteste... sirija udari s trdo roko. zahod obsoja. Enaka zgodba kot v Libiji in ostalih državah na spisku. Takšna in drugačna sodišča ''za pravico'' iz strani ZDA in drugih roparskih pajdašev so navadna inkvizicija naperjane proti ''teroristom'' ki ne pustijo domačih naravnih bogastev in zemlje. Washington je kot center ''demokracije'' in veliki vodja pod komando bankirjev, NATO pa kup fanatičnih generalov ki imajo pod seboj trop ovac ki nosijo glavo naprodaj zaradi tujih interesov.
Nimivseeno
02. 12. 2011 14.57
+7
Edini teroristi obsojeni iz strani ICJ (International Court of Justice). (Vir: Nicarauga USA ICJ, wikipedia) Seveda, kljub temu, da je ICJ naložil ZDA plačilo reparacij zaradi terorističnih napadov na suvereno državo so blokirali Unated Nations Security Council in s tem prepričili Nikaragvi, da bi dobila kompenzacijo. Seveda so se pozneje zavarovali, da ne bi bili še kdaj sojeni na ta način, da ta zakon ne velja več za ZDA. (Vir: isti članek wikipedia)