Tujina

Iberia zaradi stavke pilotov odpovedala tretjino poletov

Madrid, 29. 12. 2011 11.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Piloti letalske družbe Iberia stavkajo, ker se bojijo, da bodo njihove plače z ustanovitvijo podružnice, namenjene nizkocenovnim prevozom, prenizke. 24-urna stavka naj bi prizadela okoli 10.000 potnikov.

Potem ko jim na kratkem sestanku z vodstvom družbe ni uspelo doseči dogovora, ki bi bil zadovoljiv za obe strani, piloti španskega letalskega prevoznika Iberia stavkajo tudi danes.

Iberia je bila prisiljena odpovedati 118 domačih in mednarodnih poletov, kar je več kot tretjino za danes predvidenih poletov.

Piloti španskega letalskega prevoznika Iberia v skladu z napovedmi stavkajo.
Piloti španskega letalskega prevoznika Iberia v skladu z napovedmi stavkajo. FOTO: Reuters

24-urna stavka naj bi prizadela okoli 10.000 potnikov in predvsem polete, ki Španijo povezujejo z Italijo, Francijo, Nemčijo, Veliko Britanijo, Portugalsko, Švico in Nizozemsko, pa tudi z ZDA, Kolumbijo in Argentino. Ob tem v Iberii zagotavljajo, da so za "praktično vse" potnike našli sprejemljiv alternativni način potovanja.

Gre za drugo celodnevno stavko Iberiinih pilotov; prvo so izvedli 18. decembra, takrat pa jo je občutilo več kot 12.000 potnikov, saj je bila letalska družba prisiljena odpovedati skoraj tretjino od napovedanih 300 poletov.

Piloti s stavko izražajo nestrinjanje z napovedmi Iberie, ki namerava do aprila 2012 ustanoviti podružnico Iberia Express, namenjeno nizkocenovnim prevozom. Ta naj bi imela do leta 2015 40 letal. Nova družba bi pokrivala kratke in srednje dolge polete v Madrid in iz njega, saj se na teh progah Iberia sooča z izjemno konkurenco. Obvladujoča družba Iberia pa bi se osredotočila na čezoceanske polete. Piloti se bojijo, da bodo ponujene plače nove družbe prenizke.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

devlon
29. 12. 2011 12.40
+2
kako lepo je delat v poklicih, kjer se da s stavko izsiljevati plačo.