Tujina

Iberia zaradi stavke pilotov odpovedala 124 letov

Madrid, 09. 04. 2012 16.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Piloti največje španske letalske družbe Iberia so začeli prvo v seriji tridesetih 24-urnih stavk proti ustanovitvi nove podružnice Iberie, nizkocenovnika Iberia Express. Zaradi protesta je družba samo danes odpovedala 124 od 330 načrtovanih letov.

24-urne stavke pilotov največje španske letalske družbe Iberia bodo potekale vsak ponedeljek in petek do 20. julija. Samo danes je družba zaradi protesta odpovedala 124 od 330 načrtovanih letov. Med odpovedanimi je 52 notranjih in 74 mednarodnih letov, od tega devet čezatlantskih. Prizadete potnike, med katerimi je veliko tistih, ki se vračajo domov ob koncu velikonočnih praznikov, bodo na letališčih preusmerili na druge lete, lahko pa tudi zahtevajo povračilo denarja, ki so ga plačali za vozovnice. 

Tiskovna predstavnica družbe je povedala, da je stavka prizadela 38 odstotkov vseh njihovih storitev, med drugim so prizemljili lete znotraj Španije, po Evropi in v Latinsko Ameriko. "Kljub temu bo osebje naše družbe dalo vse od sebe, da bo potnikom omogočilo alternativne možnosti potovanja!" je dodala.

Letala - 3
Letala - 3 FOTO: Reuters

Piloti Iberie so sicer začeli stavkati že decembra lani. Med decembrom in februarjem so izvedli 12 enodnevnih delnih stavk, ki so družbo stale približno 36 milijonov evrov.

S stavkami nasprotujejo odločitvi Iberie za ustanovitev hčerinske družbe – nizkocenovnega letalskega prevoznika Iberia Express, ki je prvi polet opravil 25. marca. Iberia Express naj bi odslej opravljal večino notranjih in nekatere evropske lete matične družbe Iberia, ki se bo tako lahko osredotočila zgolj na bolj donosne čezatlantske lete.

Po mnenju pilotov družba z ustanovitvijo Iberia Express krši določila njihovih pogodb in slabša njihove delovne pogoje. Bojijo se tudi ukinitve več kot osem tisoč delovnih mest, do katere bi lahko prišlo zaradi domnevne načrtovane premestitve 40 Iberiinih letal pod okrilje Iberia Expressa.

Za niz stavk se je sindikat pilotov Sepla odločil, ker mu ni uspelo doseči dogovora z Iberio. Družba ravnanje pilotov označuje kot "neodgovorno in nespravljivo" in sindikat sedaj toži na sodišču ter si prizadeva, da bi slednje stavko razglasilo za nezakonito. Piloti so namreč edini zaposleni družbe, s katerimi Iberii glede ustanovitve nizkocenovnika Iberia Express ni uspelo doseči dogovora.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cookie28
09. 04. 2012 18.31
-1
Nevem zakaj stavkajo...Servis majo itak najslabši!...