Tujina

IAEA brez novih rokov in ultimatov Iranu

Dunaj, 18. 11. 2011 18.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Svet guvernerjev IAEA je sprejel novo resolucijo o iranski jedrski problematiki. Namesto da bi Iranu naložili dodatne ultimate ali roke za odgovore, so nad dejanji Teherana le razočarani in jih obsojajo.

Iranska zastava
Iranska zastava FOTO: Reuters

Svet guvernerjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) je sprejel resolucijo, v kateri izraža "globoko in naraščajočo zaskrbljenost" glede jedrskih dejavnosti Irana, vendar Teheranu ne postavlja roka za izpolnitev zahtev, prav tako pa iranskega jedrskega vprašanja ne posreduje naprej Varnostnemu svetu ZN.

Resolucijo je predlagalo pet stalnih članic VS ZN, Nemčija in še dvanajst drugih držav. Dokument je rezultat kompromisa med zahodnimi državami na eni strani ter Rusijo in Kitajsko na drugi. Zanjo je glasovalo 32 od skupno 35 članic sveta guvernerjev, proti sta glasovala Ekvador in Kuba, Indonezija pa se je vzdržala.

Čeprav resolucija kritizira kljubovanje Teherana, mu ne postavlja rokov oziroma ultimatov, da mora inšpektorjem IAEA omogočiti izvedbo preiskave o domnevnih prizadevanjih za izdelavo jedrskega orožja ali do kdaj mora odgovoriti na nedavno poročilo IAEA, ki islamsko republiko obtožuje, da je poskušala in morda še poskuša razviti jedrsko orožje.

Resolucija tako le poziva generalnega direktorja IAEA Jukija Amana, naj v svoje poročilo o napredku za srečanje sveta guvernerjev IAEA marca prihodnje leto vključi oceno o uresničevanju danes sprejete resolucije.

Resolucijo so medtem že pozdravile ZDA, ki so odločene preprečiti, da bi Iran jedrskega orožja dejansko prišel. Predstavnik ZDA pri IAEA Glyn Davies je branil resolucijo pred očitki, da je prešibka, ter zatrdil, da "nam daje orodje, ki ga potrebujemo, da opravimo svoje delo".

Veleposlanik Irana pri IAEA Ali Soltanieh pa je v odzivu na sprejetje resolucije napovedal, da se Iran prihodnji teden ne bo udeležil foruma IAEA o Bližnjem vzhodu brez jedrskega orožja. "Mislimo, da ne bo uspešen, zato ne bomo sodelovali," je dejal.

Domnevni objekt za bogatenje urana v Iranu
Domnevni objekt za bogatenje urana v Iranu FOTO: Reuters

Iran, ki vsakršne očitke o vojaški dimenziji svojega jedrskega programa odločno zavrača, je omenjeno poročilo zavrnil kot "neprofesionalno, neuravnoteženo, nezakonito, spolitizirano" in utemeljeno na ponarejenih informacijah zahodnih obveščevalnih služb.

Poleg tega so v Teheranu kmalu po potrditvi resolucije sporočili, da bodo v noči na soboto izvedli vojaško vajo protiletalske obrambe, s katero se želijo pripraviti na morebiten napad Izraela na jedrske objekte.

Zahodne države so medtem po objavi poročila IAEA izrazile zaskrbljenost in zahtevale okrepitev pritiska oz. sprejetje novih sankcij proti islamski republiki.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimivseeno
19. 11. 2011 21.15
Misija, Irak je bil pod Sadamovim terorjem veliko bolj nečloveški do svojih državljanov kot pa je Iran sedaj. V začetku so se veselili, da bo sedaj mir, vendar se lahko sam prepričaš, da je namen amerike še vedno divide et impera, zato, da lahko naprej kradejo nafto. Veliko slabše se sedaj godi Iračanom, kot pa pod Sadamovim režimom.
upornik_007
19. 11. 2011 15.58
Misija1 kaksne neumnosti pa ti pises se ti vidi da zivis v neki pravljicarski iluziji
Misija1
19. 11. 2011 11.55
pardon, hotel sem reci da je Rusiji v interesu ena drzava ponudnica nafte manj na svetu, torej Iran.
Misija1
19. 11. 2011 11.54
@ DedekLakai: Kar trdis je skregano z logiko, namrec, Rusiji je kvecjemu v interesu, da je na svetu se dodaten ponudnik nafte - Iran. Glede na to da ima Rusija najvecje zaloge plina na svetu. Kar se tice Kitajske, ocitno nisi najbolj izobrazen - Kitajska je velesila, velesila je samo zaradi svojega ogromnega izvoza. Izvoza POCENI tehnike, igrac itd. itd., ter poceni delovne sile. Najvecji trg oz. kar tricetrt vsega Kitajskega izvoza predstavlja trg AMERIKE in EVROPE. In ti fantic mislis, da bo Kitajska kakorkoli stopla na stran Irana v primeru vojne? Potem nisi najbolj realen. Ce bodo napadli Iran, ne bo Kitajska mignila s prstom, Rusija tudi ne. Vse kar bodo storili je, da bodo podali ne vem koliko prijav v ZN. So kaj storili ko se je zgodil napad na Afganistan? NISO. So kaj storili ko so napadli Irak? NISO. So ZDA kaj storile, ko je Rusija vdrla v Gruzijo (zaveznica amerike)? NI. Torej mislim da je vecini ze jasno, da ni vedno vse tako kot zgleda, od zadaj se velesile dogovarjajo marsikaj, pred svetom pa morajo druga drugi nasprotovat. In ce bodo ZDA napadle Iran, ne bo nobena izmed velesil mignila s prstom, to je jasno vsakemu. In ce bo napadla Iran, slednji nima niti teoreticnih sans da napade kogarkoli, kot si to napisal. Namrec, napad na drzavo se ne zgodi v enem dnevu, temvec se planira mesece dolgo. In najprej se porusi sisteme protizracne obrambe, lansirne ploscadi itd..Glede na razpolozljivost amerike z ogromno letali, pa je vec ali manj jasno, da bi ze v prvem valu napadov unicli vecino iranskih sposobnosti lansiranja raket. To so fakti. Tu pa je se ogromna podpora iranskega naroda, ki vecinoma tezijo k odstranitvi islama iz vodenja drzave. Tako da tu vsekakor lahko americani racunajo na podporo naroda, katerega 75 procentov je mlajsih od 30 let in si zelijo zivljenja brez da jim za ovratnik diha verska policija ;)
upornik_007
19. 11. 2011 02.35
DedekLakai pa ne govorim o pop tvkih virih
majorb
19. 11. 2011 01.54
Iran se zaveda, da ne potrebuje tuje pomoči, saj imajo denar in si lahko kupijo kar hočejo. Toda nekateri so nevoščljivi in zganjajo zaroto, ki nima podlage. Vsaka država v svetu si najbolj želi miru v svoji hiši, torej za to potrebuje oborožitev, nekateri pa kuhajo vojne predvsem daleč od doma in s tem kažejo svojo moč svetu. Takšni se v medijih prikazujejo kot mirovniki in odrešitelji, v resnici pa imajo popolnoma drugačne interese. Vojna je zelo donosen posel za tiste, ki jo vodijo in usmerjajo. Pa še po končani vojni v takšni državi ustavarijo novo vlado, ki dela v njihovem interesu in ne v interesu tamkajšnih državljanov, kot se je to dogajalo v Nemčiji, južni Koreji, Vietnamu, Iraku, Libiji in sedaj še Iranu. Toda Iran je trd oreh, ker se je pravočasano povezal z Kitajsko in nekaterimi drugimi azijskimi državami in so te napovedale embargo vsem napadalnim državam v kolikor bi izpeljale napad na Iran. Torej sedaj v času krize si nihče ne upa tvegat, kar pomeni, da si bodo morali KUHARJI poiskat drugo vojno žarišče, morda kje v Južni Afriki ali pa na jugu Evrope.
Nimivseeno
18. 11. 2011 23.41
Se pa strinjam z dedkom lakajem. Američani se dobro zavedajo strategije in negativnih vplivov vojne na mnogih področjih. Bo pa odvisnos američanov od nafte pripeljala v to odločitev, povod bo pa po vsej verjetnosti incident v Izraelu v katerem bo umrl nek pomembnež. Gospodarska rast je odvisna od dnevno načrpane nafte. Ta bo z gotovostjo padla, ker je nemogoče pričakovati eksponentno rast v neskončnost na končnem planetu Zemlja. Ta padac vrednosti dolarja bo pa silila v nove konflikte za črno zlato.
Nimivseeno
18. 11. 2011 23.33
Najprej bo prišlo do incidenta V Izraelu, kar bo dalo povod za napad na Iran.
DedekLakai
18. 11. 2011 23.08
@upornik_007 Če bi ZDA hotli napadit bi poskrbeli da bi IAEA izdala hujše opozorilo in mogoče celo pozvala VS ZN k ukrepanju tako kot so naredili v primeru Iraka, tukaj pa ni blo nič od tega. Res da so ZDA vedno delali vojne ampak tudi neumni niso, da se bodo spuščali v to vojno saj bi orgrozili na desetisoče svojih vojakov ki so v Afganistanu, Iraku ter po bazah na bližnjem vshodu saj ima Iran možnost napadit katerokoli od teh točk. Priporočam ti, da si prebereš kakšne druge slovenske časopise ali pa mogoče kakšno all jazeero kjer boš videl da ni vse tak preprosto kot nam prikazuje tale pro ameriški 24 ur, ki itak izpusti 3/4 stvari ven.
upornik_007
18. 11. 2011 22.55
DedekLakai ej alo to ne pomeni da se bojijo napasti kvecjemu so zgrozeni nad takim sibkim ukprepom iz strani IAEA in da bodo morali narediti bolj odlocne poteze tudi napad da zavstavijo iran tako pravi izreal tako ne bit naiven da do napada ne bo prislo seveda bo!!!
DedekLakai
18. 11. 2011 21.05
Tole je dober dokaz da si ZDA ne upa napasti Iran ter pokazatelj moči Rusije in Kitajske, ki sta prisilili zahod k tako milemu odzivu.
upornik_007
18. 11. 2011 20.08
sigurno bo prislo do napada morda ze drug let spomladi al enkrat ze to je neizogibno
kim llsung
18. 11. 2011 19.32
po domace povedano IRAN je prvi ki se ga jenkiji ne upajo napsti kot se pred casom poevedal da ne bo napada na iran ker iran enostavno premocan postal v parih letih s pomocjo rusije seveda LE TAKO NAPREJ POKAZAT TEM JENKIJEM DA NISO EDINI KI LAHKO DELAJO KAR JIM PASE
HellWolf
18. 11. 2011 19.24
novo bojišče se odpira... Samo kako lahko IAEA uvede nove sankcije brez novih zahtev? Fašisti stiskajo glave skup, nova država bo padla.