Tujina

Hwang kloniral psa

Seul, 10. 01. 2006 10.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Južnokorejski znanstvenik, ki je ponaredil rezultate študij izvornih celic, je uspel klonirati psa.

Mnogi Južnokorejci podpirajo znanstvenika, ki trdi, da so njegovo delo sabotirali
Mnogi Južnokorejci podpirajo znanstvenika, ki trdi, da so njegovo delo sabotirali FOTO: Reuters
Južnokorejski znanstvenik vztraja, da ima tehnologijo za izdelavo izvornih celic, in zavrača ugotovitve posebne preiskovalne komisije.

Novico so sporočili z univerze v Seulu, kjer je Hwang Woo Suk delal. Posebna komisija univerze je ob zaključku enomesečne preiskave primera pojasnila, da Hwangova skupina ne more dokazati, da je izdelala 11 linij izvornih celic, ki naj bi gensko povsem ustrezale celicam poškodovanih oz. obolelih pacientov. Komisija je še sporočila, da bodo zaradi resnosti prekrška ukrepali proti vsem vpletenim v prevaro. "Te osebe ne morejo biti predstavniki znanosti v Koreji," je še zapisano v utemeljitvi komisije. Znanstvenika in njegove sodelavce sedaj čaka kriminalistična preiskava.

Leta 2004 je Hwang sporočil, da je izdelal izvorne celice iz človeškega zarodka. Avgusta lani pa je dejal, da je kloniral afganistanskega hrta, klon pa so poimenovali Snuppy. Komisija univerze je ugotovila, da v tem primeru ni šlo za prevaro.

Ugotovitve komisije so dokončno pokopale upanje, da je Hwangovi skupini uspel preboj pri t.i. terapevtskem kloniranju. Znanstveniki upajo, da jim bo nekoč uspelo izdelati izvorne celice, da bi na ta način lahko izdelali poškodovane ali obolele organe.

Prvi klonirani pes je afganistanski hrt Snuppy
Prvi klonirani pes je afganistanski hrt Snuppy FOTO: Reuters

Južnokorejski znanstvenik je maja lani v članku za ameriško strokovno revijo Science presenetil z novico, da mu je uspelo izdelati 11 linij izvornih celic, ki naj bi prvič v zgodovini gensko povsem ustrezale celicam poškodovanih oz. obolelih pacientov. Na podlagi teh rezultatov bi lahko po meri bolnika "izdelali" organe, ki jih organizem pacienta ne bi zavrnil. Komisija je v zvezi s tem že decembra lani izrazila dvom in napovedala, da bo skupaj z zunanjimi strokovnjaki preverila tudi trditve glede domnevne Hwangove tehnologije.


  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja