Tujina

FOTO in VIDEO: 'Nismo verjeli, da bomo preživeli ...'

Mangalore, 22. 05. 2010 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Najprej sem slišal čuden zvok, potem pa je letalo zdrsnilo proti drevesom in kabino je napolnil dim. Ujel sem se v kable, a sem se uspel rešiti. Ker je v prednjem delu letala gorelo, sem skočil ven na drugi strani, pripoveduje eden od preživelih.

V letalski nesreči družbe Air India Express, ki se je zgodaj zjutraj zgodila na jugu Indije, je umrlo 159 ljudi, poročajo lokalni mediji. Nesrečo naj bi preživelo le sedem od 166 potnikov. ''Po dosegljivih informacijah so reševalci v bolnišnico odpeljali osem ljudi,'' je povedal direktor družbe Air India Anup Shrivastava. Med osmimi preživelimi je ena oseba umrla na poti v bolnišnico. Šlo naj bi za sedemletnega dečka. Sicer pa so enega izmed ranjenih že odpustili iz bolnišnice, medtem ko se trije zdravijo zaradi hudih, drugi trije pa zaradi lažjih poškodb. Nesreča se je zgodila na letališču v Mangaloreju v provinci Karnataka.

Nesreča v Indiji
Nesreča v Indiji FOTO: Reuters

Družba Air India je sporočila, da gre za boeing 737-800, na katerem je bilo 166 oseb, med njimi štirje otroci, 156 odraslih in šest članov posadke. Vsi potniki so bili indijskega porekla, najverjetneje delavci v Dubaju, ki so prišli na obisk k družinam. Te so se že zbrale ob razbitinah letala.

Televizijske postaje poročajo, da je letalo strmoglavilo okrog 6.30 po lokalnem času, posnetki pa kažejo, da je pristalo na gozdnem območju. Neka televizija je predvajala posnetek gasilca, ki je v rokah nosil nekaj, kar je spominjalo na truplo otroka. Izpod ruševin so že potegnili vseh 158 trupel, med njimi je večina tako ožganih, da bo identifikacija otežena.

Izpoved preživelih

''Slišal sem zvok, kot bi bile uničene pnevmatike. Potem je letalo zdrsnilo proti drevesom in kabino je napolnil dim. Ujel sem se v kable, vendar se mi je uspelo rešiti. Skušal sem oditi ven na sprednji strani, vendar je tam močno gorelo. Zato sem se obrnil in skočil ven drugje,'' je povedal preživeli, ki je v bolnišnici. ''Letalo se je razpolovilo. Skočil sem iz letala, ko je strmoglavilo. Videl sem še dve osebi, ki sta prišli iz letala,'' je povedal.

Eden izmed preživelih
Eden izmed preživelih FOTO: Reuters

''Nismo verjeli, da bomo preživeli, vendar smo,'' je povedal drugi preživeli indijski delavec, ki je delal v Dubaju. ''Letalo se je prelomilo na pol in skočili smo ven. Vse se je zgodilo v nekaj sekundah, takoj ko je letalo pristalo,'' je dejal.

''Letalo je streslo in se prepolovilo,'' je povedal še en preživeli in dodal, da se je pristanek najprej zdel normalen, potem pa je zagorelo in eksplozija je povzročila večji požar. Kot je še povedal, mu je uspelo skočiti iz letala, kjer so mu pomagali vaščani, ki so prihiteli na kraj nesreče, da bi pomagali pri reševanju.

Letališče zaprli

Pristojni so sporočili, da se je nesreča zgodila, ko je krilo letala zadelo breg, potem ko je pilot poskušal vzleteli, ker je prej  med pristajanjem zgrešil pristajalno stezo. Oblasti poročajo, da je bilo oblačno in deževno, ko je letalo poskušalo pristati na stezi, ki so jo odprli pred desetimi dnevi. Letališče v Mangaloreju so zdaj zaradi preiskave zaprli. Reševalna akcija je še vedno v polnem teku, preiskovalci pa so že našli črno skrinjico, ki bo razkrila, zakaj se je nesreča zgodila.

Očividci so povedali, da je letalo na pristajalno stezo pristalo pravilno, vendar se na spolzkem asfaltu ni uspelo ustaviti in je zdrsnilo čez rob klifa na koncu pristajalne steze. ''Letalo se je razletelo na kose, ki jih je nato zajel ogenj. Veliko je bilo tudi dima,'' je povedal policist.

Kriva nevarna steza?

Letališče v Mangaloreju ima nevarno stezo, ki je na spolzkem ozemlju, nekateri strokovnjaki pa pravijo, da ne dopušča možnosti za napake. Letališka kontrola ni od pilota letala prejela nobenega klica v sili, zato so se pojavila ugibanja, ali je bil pilot dovolj kvalificiran, vendar so kasneje potrdili, da je bil pilot srbske nacionalnosti, ki je sicer britanski državljan, dobro usposobljen in je na omenjeni stezi že pristajal. Imel je namreč 10.000 ur letalskih izkušenj.

Letalo, na katerem je bilo 160 potnikov in šest članov posadke, je letelo iz Dubaja v Mangalore na jugu Indije.

Pojavljajo pa se tudi ugibanja, ali so med pristajanjem popustile pnevmatike, kar bi lahko povzročilo, da je letalo zdrsnilo z vzletno-pristajalne steze. Direktor centra za letalstvo Agawal je povedal, da tehničnih težav niso opazili in da so pristojni opravili vse potrebne varnostne preglede, preden je letalo poletelo. Letalo je sicer letelo od leta 2006.

Premier Manmohan Singh je že sporočil, da bodo družine žrtev letalske nesreče dobile kompenzacijo v višini skoraj 4.000 evrov, nekaj pa bodo dobili tudi poškodovani. Sožalje je že izrekla predsednica parlamenta Sonia Gandhi in vsem ranjenim zaželela čim hitrejše okrevanje.

Ena najhujših nesreč v zadnjih letih

Air India Express je nizkocenovni letalski prevoznik in hčerinska družba nacionalnega letalskega prevoznika Air India. To je njegova prva nesreča v razmeroma kratki zgodovini. Letalo ni bilo starejše od treh let.

Nesreča v Indiji - 6
Nesreča v Indiji - 6 FOTO: Reuters

Air India Express skrbi predvsem za jug indijskih provinc Kerale in Karnatake, kjer je letelo strmoglavilo. Družba namreč leti in pristaja v zalivu, kjer dela veliko Indijcev.

Indija ima relativno dobre varnostne rezultate v zračnem prometu, vendar je v zadnjem desetletju močno poraslo število letalskih družb, kar je privedlo do pomanjkanja izkušenih posadk. Vse to so stvari, ki jih bodo, potem ko bodo reševalci zaključili z akcijo, raziskale tudi preiskovalne skupine.

Najhujša letalska nesreča v Indiji se je zgodila leta 1996, ko sta nad indijsko prestolnico New Delhi trčili dve potniški letali. Umrli so vsi, ki so bili na krovu obeh letal, skupno 349 ljudi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
23. 05. 2010 08.41
Če je steza spolzka,je za to kriva let.družba,pa naj od nje zahtevajo odškodnino. Pri nas je podobno-cest ne zrihtajo,dokler se kakšen ne ubije.
hotchilipoper
23. 05. 2010 08.38
Tina Sluga 1
23. 05. 2010 08.16
nikec....prosim te, če druge komentiraš glede slovenščine, pa se še sam nauči slovnično izražati oz. pisati.
Pincopalino
23. 05. 2010 07.22
Premier Manmohan Singh je že sporočil, da bodo družine žrtev letalske nesreče dobile kompenzacijo v višini skoraj 4.000 evrov, nekaj pa bodo dobili tudi poškodovani... To je Dubaj, pa naj verjamejo v Alaha ali v Jezusa to je vprašanje
Pincopalino
23. 05. 2010 07.21
Res čudno nobenega šejka ni bilo na tem letalu, le radnička klasa tlačani
CVIZELJCEK
22. 05. 2010 21.54
Ko je bruhal vulkan so nekateri tožili za take denarje ker jim niso dali sendvičov:) ne morš vrjet!
CVIZELJCEK
22. 05. 2010 21.53
Premier Manmohan Singh je že sporočil, da bodo družine žrtev letalske nesreče dobile kompenzacijo v višini skoraj 4.000 evrov, nekaj pa bodo dobili tudi poškodovani...
strumfetka
22. 05. 2010 21.48
STASAUSTASA! Iberia je španski letalski prevoznik, kvalitetnega razreda **, lansko leto so zaključili z minusom 273 mio. eurov, do konca leta 2010 se bodo dokončno združili z British Airwais v razmerju 45% Španci-55% Britanci. Zadnja večja nesreča se je zgodila pred dvemi leti v Madridu z modelom MD-82. Niso bog ve kaj.
strumfetka
22. 05. 2010 21.38
Ko gre za preživetje, ni vprašanje, če verjameš ali ne. Preprosto preživiš ali umreš. Zelo preprosto je to.
sebo-x
22. 05. 2010 20.04
RS-44 Mislil sem med potniki, tisto letalo v Chicagu se pa ni ustavilo na stezi zaradi močnega sneženja in nezadostno očiščene piste in je zapeljalo čez konec piste na ulico, ti. overrun...
Nandy
22. 05. 2010 20.01
Letalske nesreče resnično postajajo problem sedaj nekaj potnikov celo preživi. Mrtvi so samo nepomembni stroški poslovanja, so poceni kolateralna škoda preživeli pa stanejo Hudo, Hudo za Managerje letaskih družb.
StašaLoko
22. 05. 2010 18.40
strumfetka Kje pa najdeš podatke o teh zvezdicah? Naslednji mesec letim z Iberio
mk11
22. 05. 2010 18.32
itak da arabci izkoriščajo te indijce saj so vsi bogataši isti
sloncek_rije
22. 05. 2010 17.43
Arbci se vozijo v lexusih, Indijci pa za male pare delajo namesto njih vsa ''manj vredna'' dela. Toliko o Dubaju.
strumfetka
22. 05. 2010 16.57
Letenje je najvarnejši način transporta sploh. Težava pa nastane, ko letimo s "kikiriki" letalskimi družbami. Ti ne servisirajo svojih letal takrat in tako, kot je predpisano. Njihove posadke niso redno na pregledih in na simulatorju. Ne upoštevajo varnostnih predpisov in letijo v vremenskih razmerah, kjer bi se vsak odgovoren pilot obrnil. Ljudje ne vedo, da imajo letalske družbe zvezdice, enako kot hoteli, ki označujejo kvaliteto posameznega prevoznika. Če letimo s "kikiriki" Air, ki ima eno ali sploh nobene zvezdice, potem so takšni dogodki precej verjetna praksa.
olimpija55
22. 05. 2010 15.54
jao jao jao 24ur čist zadni odstave .....ko sta nad indijsko prestolnico New Delhi trčili dve potniški letali. in kje ste dobil 2 potniški letali sam eno, to je savdski 747 drug avion je pa biu tovorni il-76 mal na internetu poglejte drugič ane
darolim1938
22. 05. 2010 15.50
Eden od le dveh-treh preživelih v eni tako nesreči v Ameriki je nekoč dejal, da ga nenehno preganja občutek krivde, ker je skoraj edini preživeli. Sam sicer sovražim letenje, ker imam občutek, da "visim" v zraku in da bom vsak hip treščil na tla, brez možnosti, da bi vplival na lastno vsodo. Dokaj zoprn občutek.
aeroplane1996
22. 05. 2010 15.49
Ali letalo bremza z bremzami na podvozju koker jas vem ne ampak za too uporablja reverse trusth(proti postik z motorji) ter spoilers(majhna bremzna krilca) ne pa bremz zato ne vidim tu razloga, da je letalo zaradi tega strmoglvilo. Nekje sem lsišal, da je eden imed preživelih dejal, da naj bi letalu počila guma in ga je zaneslo v drevje in nato prišlo do eksplozije, kjer se je letalo prelomilo na dva dela. Pa še to nad New Delhijom nista trčili dve potniški letali ampak Saudi Arabian B747 in Kazahstanski Il-76 tovorno letalo. Moje sožalje vsem in R.I.P.
nightangel
22. 05. 2010 14.28
To pa mora biti res grozno,če si ravno na kraju dogodka in zagledaš tak prizor! Ubogi ljudje...tisti,ki rešujejo in tisti,ki to doživijo!
crna_ovca
22. 05. 2010 14.08
Mitja, malo natančnosti, prosim. Sploh, če si bil že v Indiji. Nesreča se je zgodila v Mangalorju, ne Bangalorju.