Tujina

V Nemčiji na zatočišče za begunce priletela ročna granata

Atene/Stuttgart, 29. 01. 2016 15.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V poslopje v kraju Villingen-Schwenningen na jugozahodu Nemčije, v katerem so nameščeni migranti, so ponoči neznani nasilneži odvrgli ročno granato. Čeprav je bilo varovalo odstranjeno, granate k sreči ni razneslo. V napadu ni bil nihče ranjen.

V poslopje v kraju Villingen-Schwenningen na jugozahodu Nemčije, v katerem so nameščeni migranti, so ponoči neznani nasilneži odvrgli ročno granato.
V poslopje v kraju Villingen-Schwenningen na jugozahodu Nemčije, v katerem so nameščeni migranti, so ponoči neznani nasilneži odvrgli ročno granato. FOTO: AP
V Nemčiji na zatočišče za begunce priletela ročna granata

V poslopje v kraju Villingen-Schwenningen na jugozahodu Nemčije, v katerem so nameščeni migranti, so ponoči neznani nasilneži odvrgli ročno granato, zaradi česar so na kraj dogodka poklicali strokovnjake za deaktivacijo bomb. Čeprav je bilo varovalo odstranjeno, granate k sreči ni razneslo. V napadu ni bil nihče ranjen.

V poslopju v kraju na obrobju Schwarzwalda v zvezni deželi Baden-Württemberg so nameščeni prebežniki, ki na novo pridejo v Nemčijo. Granato je okoli 1.30 opazil varnostnik in nato obvestil reševalce. Policija je zavarovala ulice okoli stavbe, nato pa so strokovnjaki sprožili nadzorovano eksplozijo. Preiskovalci sedaj preiskujejo območje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

zatočišče za begunce
zatočišče za begunce FOTO: AP
Petkrat več napadov na azilante

Nemški mediji in deželne vlade medtem navajajo, da se je število nasilnih napadov na poslopja, v katerih so nameščeni prosilci za azil, v lanskem letu v primerjavi z letom 2014 popeterilo. Kot sta danes poročala javna radia WDR in ARD, je bilo lani na stavbe, v kateri so nameščeni azilanti, več kot 1000 napadov - od grafitov do požigov, povzema portal Deutsche Welle.

Med skupaj 16 zveznimi deželami po številu napadov prednjači Severno Porenje-Vestfalija, ki gosti največ beguncev. Število tovrstnih incidentov je v tej deželi s 25 v letu 2014 v letu 2015 poraslo na 214. Na drugem mestu je Spodnja Saška, kjer so lani zabeležili 89 nasilnih dejanj.

Danes je do 18. ure v Slovenijo vstopilo 2568 beguncev, zapustilo pa jo je 2530 beguncev, so sporočili z Generalne policijske uprava. Od začetka leta je v Slovenijo prišlo 58.132, iz nje pa odšlo 57.642 migrantov.
Od natančno 1005 registriranih napadov jih je imel po ocenah nemških oblasti 901 ozadje v skrajno desni ideologiji.

Glede na raziskave novinarjev večina storilcev izhaja z območij, kjer stojijo napadena zatočišča za begunce. Tako naj ne bi bili povezani s kako vsedržavno mrežo desničarskih skrajnežev. A po ocenah notranjega ministra Severnega Porenja-Vestfalije Ralfa Jägerja ni mogoče reči, ali so tovrstni napadi načrtovani na samem kraju dogodka ali "medregionalno".

Po poročanju WDR se le četrtina napadov konča z aretacijo oz. razrešitvijo primera na sodišču.

Letos je v Evropo prišlo že več kot 44.000 beguncev in migrantov, glavna vstopna točka v Evropo pa so grški otoki.
Letos je v Evropo prišlo že več kot 44.000 beguncev in migrantov, glavna vstopna točka v Evropo pa so grški otoki. FOTO: AP

HRW: Preoblikovanje Grčije v skladišče za migrante ni rešitev

"Grčija nosi svoj del odgovornosti za sedanje razmere na terenu, toda preoblikovanje države v skladišče ni rešitev za evropsko begunsko krizo," je danes opozorila strokovnjakinja organizacija za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) za Grčijo Eva Cosse. Neutemeljeno se ji zdi tudi avtomatično vračanje migrantov v Turčijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Evropska unija je ta teden Grčijo opozorila, da če ne bo izboljšala nadzora nad prihodom migrantov na svoji morski meji s Turčijo, ki je hkrati zunanja meja unije, bo za dve leti znova uvedla nadzor na notranjih mejah schengenskega območja.

Belgija je na ponedeljkovem srečanju notranjih ministrov EU v Amsterdamu predlagala, da bi na širšem območju Aten postavili taborišče za 300.000 migrantov. Predsedujoča Svetu EU Nizozemska pa je predlagala, da bi migrante skoraj takoj po izkrcanju v Grčiji vrnili v Turčijo. V zameno bi se članice EU zavezale k sprejemu do 250.000 beguncev letno iz Turčije.

Cossejeva je te predloge kritizirala, saj Turčije ni mogoče obravnavati kot varne države za avtomatično vračanje beguncev.

Kritična je bila tudi do ravnanja Grčije. Poudarila je, da grške oblasti še vedno ne upoštevajo osnovnih potreb in pravic na tisoče prosilcev za azil in migrantov. Še vedno ne nudijo ustrezne podpore nosečnicam, otrokom brez spremstva ter invalidom.

Z resnimi težavami pa se še naprej soočajo prosilci za azil. V okviru postopka imajo sedaj predvidene pogovore s prosilci skoraj izključno preko Skypa, a je do njih zelo težko priti in prosilci včasih čakajo tudi do dva tedna, da se dogovorijo za datum pogovora, je opozorila.

Grški otoki so minule mesece postali glavna vstopna točka v Evropo za tiste, ki bežijo pred vojnami na Bližnjem vzhodu, pa tudi za ekonomske migrante iz Azije in Afrike. Po podatkih ZN je letos v Evropo prišlo že več kot 44.000 beguncev in migrantov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (85)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
31. 01. 2016 17.48
Kje bo tokrat začela noč dolgih nožev lahko samo trikrat ugibamo!?
Frane Šajn
31. 01. 2016 17.38
Desničarska kultura se že vidi vpliv drugega ponatisa "mein kampf!" Menja volk dlako narave pa ne! In to drži kot pribito.
Frane Šajn
31. 01. 2016 17.47
A se že čisti kaj grmovnice na Plečnikovem stadionu ponovna zaprisega se kar bliža se vam ne zdi!
žlikrofi
31. 01. 2016 12.19
+1
takoj še v cerku eno zagnat milo za žajfo
kolbek460
30. 01. 2016 19.54
+0
Ta migracija je zmeraj bolj drag šport in postal zmeraj bolj nevaren ,pravil več ni in nikogar ki bi jih zagovarjal ,,,
razocarani
30. 01. 2016 13.33
+6
pred mnogimi leti sem moral sluzbeno kar velikokrat dol v njihove domovine ,,takrat ni bilo niti sledu o kaksni vojni tam pri njih ,,a glej ga zlomka njihova mentaliteta ni bola nic drugacna kot danes ,,fehtarija ,goljufija in podobne zadeve so jim bile res vrlina ,ko si jim kaj dal .predvsem hrano so jo kar radi vzeli ,,in naslednji dan si imel pred vrati spet te junake ,,in tako dokler si kaj lahko dal ,,a je enkrat zmanjkalo ,,in odziv da deje popodla res divja jeza ,,ker jim pac nisi nisesar dal so takoj grozili da mi prerezejo vrat ko me dobijo zunaj--v mestu --kako se bodo sele danes na take odzivali vsi ti junaki ki so se versko zmanipulirani ,,bojim se ko jim ne bodo nemci dali tega kar ti takoimenovani begunci pricakujejo ,,da bo zeloooooooo narobe ,,in to bo sigurno kaj kmalu ,,ce ze ni ,,
Frane Šajn
31. 01. 2016 17.40
-1
Dolg nos in kratke noge bi te presodil, Hvala bogu , da nisi edini ki je hodil po tem svetu.
intel1
30. 01. 2016 08.08
+15
KONČNO SE JE ZAČELO
bebo3
30. 01. 2016 10.42
+6
razocarani
30. 01. 2016 13.38
+6
zal veliko prepozno ,,se nekaj miljonov takih junaskih mladcev caka da udrejo v evropo ,,virus se je ze prijel ,,to kar se dogaja je ze pandemija ki je ne bo mogoce ustaviti ,,se evropejci bomo bezali pred njimi ,,ni dolgo ko so junaski turcini trkali z meci na dunajka vrata ,,kar velik del evrope so si pojarmili ,,danes jim ni treba niti mecev nositi ,,gnila in nora politicna banda jim je odprla evropska vrata nastezaj ,,,upam da se cim prej najde heroj ki jih bo zaprl ,,sicer bomo kmali tudi mi evropejci bezali ,samo lam '???????????????
Frane Šajn
31. 01. 2016 17.41
JE-BI-GA
29. 01. 2016 21.30
+33
Kakšno granato bi pa moral poslat tudi mami Geli, ki je vse to zakuhala. Sprašujem se, kaj je ta baba obljubila državljanom, da nima še večjega sranja po državi ???????????????????
LLLEPI
30. 01. 2016 11.34
+5
puspan
29. 01. 2016 20.46
+5
Občudujem Nemce, ki se kljub težavam, ki jih imajo, striktno držijo črke Zakona, čeprav imajo tudi hude težave s svojimi ekstremisti. Interesantno pa je še vedno največ ekstremov, ki prihajajo iz nekdanje DDR. Čudno, kajne? Torej ekstremisti so najbolj udomačeni tam, kjer je več desetletij vladala ljudska demokracija. Drugače pa kljub težavam, ki jih ni zanikati, javno mnenje niha tam okrog 57%, da jim ne bo uspelo vse urediti, kot se pričakuje. Škoda, da že od vsega začetka niso ločili pleveva od semena, saj bi bilo za vso Evropo mnogo manj problematično, kot to je. Če na tem izpitu pade Nemčija, pade Evropa in potem se nam res ne piše najbolje.
Naveli?anec
29. 01. 2016 20.50
+18
z nazivom "ekstremisti" misliš tiste z mavričnimi zastavami in slogani kot je "refugees welcome", ki hodijo uničevat stanovanja kvazi neonacistom ki so samo navadni ljudje ki so proti nenadzorovanem priseljevanju in dopuščanju kriminala ki ga povzročajo prišleki. Ravno ti "človekoljubi" so pripravljeni it preklemano predaleč pri svojih dejanjih uničevanja lastnine in napadanju ljudi, svoja dejanja pa opravičujejo z dogodki ki so se odvijali 70 let prej, s strani popolnoma druge generacije...
Naveli?anec
29. 01. 2016 20.52
+12
Edino pravilno da jih je nemška policija nedavno nabuhala v njihovem zbirališču. Še premalo, vsakem bi morali dat za poskusit vsaj liter solzilca.
puspan
29. 01. 2016 20.58
+8
Pokukaj včasih malo na javne diskusije o tej temi na ARD, ali ZDF-u in hitro boš uvidel, da situacija še daleč ni takšna, kot jo trobite mnogi pri nas. Ni pa enostavno, je hudo. Ampak pisariti, naj jih vržejo enostavno v morje ni nobena rešitev, čeprav je pravih beguncev, ki resnično potrebujejo zaščito okrog 30 - 40%, vse ostalo pa so kriminalci in ekonomski migranti. Tu pa je Evropa hudo grešila, saj je imela na raspolago vse vzvode, da bi omenjene izločila že na samem začetku poti proti Evropi.
Naveli?anec
29. 01. 2016 21.05
+10
kako nebi dosegel nič? Če bi se držali splošnega zakonika ki velja za vsako državo in njeno suverenost bi morali s silo ukrepati ob najmanjšem čolnu ki bi hotel nezakonito vstopiti v državo. Da pa mi z zaprtimi očmi puščamo da stotisoče nepreverjenih ljudi druge rase in nejasnimi nameni prečka naše meje in se potikajo neznano kje po državi je pa absolutni absurd. Kot je že blo tisočkrat napisano, begunec sme in mora zaprosit za azil samo v prvi mirni državi, to pomeni Turčija, Jordanija, Egipt.
puspan
29. 01. 2016 21.11
-4
Imava pač različne poglede na to temo in upajva, da se vse skupaj konča bolje, kot se pričakuje. Seveda pa je problem treba reševati tam, kjer se je ustvaril in samo tam bodo tudi našli pravo rešitev, vse drugo je prazno upanje.
Kollerik
30. 01. 2016 10.08
+5
@puspan, jaz ne najdem nobenega razloga da bi jih občudoval, pa če se še tako trudim. Zakaj pa bi jih občudoval? Morda zato, ker so zakuhali 2 svetovni vojni, v katerih je umrl cvet Evropske mladine? In so nato uvozili na miljione turčinov v osrčje Evrope? In so sedaj začeli z uvažanjem ostalih musličev? Jih morda ti zato občuduješ?
bgko
30. 01. 2016 10.14
+2
Točno tako puspan, zato zradirajmo bližnji vzhod.
puspan
30. 01. 2016 14.35
-1
kolerika, takšni kot ti, drvite z vse večjo hitrostjo v roke tistim, ki so res zakuhali 2. svet. vojno le, da ste slepi in tega ne vidite. Nemčija je edina država na tem svetu, ki je s svojo rjavo preteklostjo počistila, upajmo za vedno in prav zaradi tega jih občudujem. Če se ne motim, je tudi del Turčije Evropa. Ne vem, kaj s tem hočeš povedati. Zdi se mi, da se imaš za nekaj več, kot kdo drugi, zato mora obstajati kakšen vzrok, ki se lahko imenuje manjvrednostni kompleks, kaj drugega si ne morem predstavljati.
vetlan
30. 01. 2016 18.07
-1
"Če na tem izpitu pade Nemčija, pade Evropa in potem se nam res ne piše najbolje." Jaz pa mislim, da šele takrat se bomo rešili tega križa. Nisem veren, ampak molim boga, da se to zgodi
puspan
30. 01. 2016 19.37
Tvoj pogled ne nese niti preko lastnega nosu, zato se ni bati, da bi te tvoj bog uslišal. Bi se pa nam že občutno bolje godilo, če bi imeli čim manj takšnih zajedalcev, kot si ti.
Frane Šajn
31. 01. 2016 17.45
+1
Lepo je , da se predtavljate v luči, ki vam ni v ponos vi ta desni. Pomilovanja vredna strahopetost!
omega _v6
29. 01. 2016 20.24
+64
Zakaj ste novinarji taki hinavci?? Pišete vedno,ko se migrantom kaj zgodi?? Zakaj ne pišete več o tem kako in zakaj je na Švedskem migrant zabodel 22 letno uslužbenko?? Zakaj ne pišete koliko migrantov so aretirali v Evropi zaradi nadlegovanja in kraje ženskam?? Vas res ni sram,da ne privoščite slovenskemu narodu resnice??
Naveli?anec
29. 01. 2016 20.26
+22
Naveli?anec
29. 01. 2016 20.27
+32
o uničenih ulicah, ko se migranti odločijo da jim je dolgčas
Naveli?anec
29. 01. 2016 20.27
+18
in seznam bi se lahko še kar večal in večal
Naveli?anec
29. 01. 2016 20.29
+27
in potem kučmar na Preverjenem reče da ni dokazov da bi se stopnja kriminala kakorkoli povečala, odkar so prišli migranti. Nvm no, mogoče sem neumen, ampak nikoli prej nisem opazil da bi katerokoli leto med praznovanjem novega leta naenkrat bilo več kot 1000 prijav o spolnem nadlegovanju in posilstvih...
omega _v6
29. 01. 2016 20.38
+15
Prav imaš samo,da to pišejo tuji mediji naši "rdeči" o teh stvareh ne pišejo zato,ker jih ne briga za resnico!!
Naveli?anec
29. 01. 2016 20.40
+11
Njihova obrazložitev je, da ne objavljajo "nepreverjenih informacij", samo nevem odkdaj so RT, BBC, TheGuardian in še podobni "nekredibilni" portali...
Naveli?anec
29. 01. 2016 20.55
+8
administrator že briše...haha v kakšnem svetu živimo...
vetlan
30. 01. 2016 18.10
-1
Ramzess
29. 01. 2016 20.00
+0
Na ali v , ... vrgli ali odvrgli, ni vseeno.
siFBI
29. 01. 2016 19.51
-8
Škart švabska roba!!! Bolj, bi bila Made in china. Vsaj ziher dela.
blaue-augen
30. 01. 2016 14.01
+0
pinifo
29. 01. 2016 19.49
+6
a je kdo preživel?
borisl1
29. 01. 2016 19.30
+18
...granate k sreči ni razneslo???
pukwanadudu
29. 01. 2016 19.15
+18
Sovražim Slovence, ki sovražijo Slovence. Zakaj kritizirat družbo kako je nestrpna in imeti 1000 idej kaj bi morala Slovenija in evropa narediti, in zgražanje ker tega ne naredijo. Naj nehajo obsojat in naj vzamejo domov nekaj migrantov. Potem naj pa bloge pišejo kako čudovito je skupno življenje. Zgledi vlečejo, ne kritike. Saj veste tisto- nimam nič proti, sem za, samo ne na mojem dvorišču.
Jimi1
29. 01. 2016 18.51
+8
Ma ročne bombe iz bivše juge so že precej vlage doživele in so postale nezanesljive.... cca 20 let je kar dolga doba za takšne reči.... Več sreče prihodnjič....
plasticar
29. 01. 2016 18.45
+6
saj jih je angelca vabla gor mar ne.da potrebujejo delovno silo .
aljoteam
29. 01. 2016 18.39
-65
Sramotni so ti ljudje, ki se spravjajo na begunce. Res ne morem verjet kaksen primitivec moras bit, da ti kaj takega pride v glavo.
flum
29. 01. 2016 18.49
+43
ne serjialjoteam, ko jih boš imu na dvorišču, boš govoru mal drugač.
flum
29. 01. 2016 18.50
+42
poserje se ti na prag hiše, ti ga boš pa božal ? malo morgen alo
plasticman
29. 01. 2016 18.52
+9
Res je, da v poslopje, kjer so tudi otroci, vržeš bombo, je bolano! Ampak, zanimivo, da se bomba ni sprožila, pa tudi v drugih napadih, ki so navedeni v tem članku, dejansko ne povejo, koliko je žrtev (smrtnih) teh "desničarskih" napadov? Se pa naj vlade, predvsem levičarske, vprašajo, zakaj trmasto ne poslušajo svojih državljanov, ki jim jasno sporočajo, da nočejo več novih in novih migrantov blizu svojih domov!
Jimi1
29. 01. 2016 18.53
+15
Zakon akcija-reakcija, je naravni zakon.... Navadno se vse okoli nas dogaja z nekim razlogom....
plasticar
29. 01. 2016 19.00
+9
bi jaz tebe vido ko bi ti napadli zeno ce jo seveda mas in se spravljali na punce stare 15 let.da gre na mojo hcer se naj rajsi sam ustreli ce ne ga bom jaz da ne bo pomote smo meli begunce iz bosne v bloku nobenih tezav 5 let
aljoteam
29. 01. 2016 19.08
-16
Se pravi en se spravi na tvojo zeno in ti gres z bombo na kr en azilni center in se mascujes neznancem, takim ljudem smo vcasih rekli psihopati. Danes si ze normalen ce tako razmisljas.
plasticar
29. 01. 2016 19.13
+7
ne ni to naj bojo veseli da so dobili streho in hrano v tuji drzavi in da imajo mir zaradi tega so bezali pol pa delajo take stvari.
Bratjeslovani
29. 01. 2016 19.19
-3
Aljo predvidevam ,da si še nedolžen ali pa žene nimaš rad .
aljoteam
29. 01. 2016 19.20
-10
Bratjeslovani, se pravi ti bi se sel mascevat neznancem. Cestitke. Plasticar, saj vecina je hvalezna. Ne posplosevat prosim.
plasticar
29. 01. 2016 19.21
+1
plasticar
29. 01. 2016 19.26
+5
ce bi se lotli moje folije sigurno naj bojo kjer so dajo mir in hvalezni da so imeli zastonj prevoz od makedonije do nemcije
vetlan
30. 01. 2016 18.04
-2
ko pa se begunci spravljajo na ostale, je vse v redu? Žal, ljudje samo ščitijo sebe in svoje domove.
puspan
30. 01. 2016 19.52
+2
Ljudi, ki ščitijo sebe in svoje domove, jih lahko vsak dan opazuješ v novicah ARD in ZDF.Razgrajajoči obritoglavci po nemških ulicah, s tetoviranimi svastikami na njihovih glavah, oblečeni v zelene maskirne cunje in obuti v vojaške škornje, da ščitijo sebe in svoje domove ? To pravljico si lahko prišparaš in pripoveduješ samo samemu sebi, boš vsaj edini, ki bo temu verjel.
plasticman
29. 01. 2016 18.16
+52
Takole se zmeniva, moderator: moj komentar je v zvezi s tematiko migranti in ni žaljiv v ničemer, zgolj navajam dejstva. Na nekem drugem portalu je objavljena novica, da so sirski migranti opravljali veliko potrebo v mestnem bazenu in vanj tudi spustili tekočino, ki iz moškega reproduktivnega organa pride s pomočjo ročne obdelave. Baje zgolj iz jeze, ker niso dobili vize dovolj hitro! Zdaj pa, ali boš brisal tole?
tony_abcde@yahoo.com
29. 01. 2016 18.46
+26
Njihov cilj je, da take novice ne pridejo v javnost...na srečo jim ne uspeva. Še vedno pa se trudijo z zavajanjem in manipuliranjem...
flum
29. 01. 2016 18.51
+7
nočrjo pogledat resnici v oči. yje že prepozno !
plasticman
29. 01. 2016 19.03
+11
Z lahkoto pa objavljajo prispevke (Preverjeno), kjer opredeljujejo politike, ki skušajo zajeziti prihod migrantov kot fashiste!
+20
Vojna bo! V Evropi! Tudi v Centralni!
Bratjeslovani
29. 01. 2016 19.26
+11
Jure Strle
29. 01. 2016 17.28
+41
ma jz nebi zapravil niti centa za njih.. niti hrane niti odeje.. nč
puspan
29. 01. 2016 21.13
-13
Pazi, da prav ti ne boš prvi potreboval omenjenega !