Tujina

'Hrvati, Srbi, Črnogorci in Bošnjaki govorijo isti jezik'

Zagreb, 15. 08. 2010 16.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaška lingvistka trdi, da Hrvati, Srbi, prebivalci BiH in Črnogorci govorijo isti jezik, spletna stran hrvaškega zunanjega ministrstva pa kaže, da le en hrvaški veleposlanik govori srbsko.

V katerem jeziku sta govorila srbski in hrvaški predsednik na nedavnem srečanju?
V katerem jeziku sta govorila srbski in hrvaški predsednik na nedavnem srečanju? FOTO: Reuters

Hrvaška lingvistka Snježana Kordić je objavila knjigo z naslovom Jezik in nacionalizem, v kateri trdi, da na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini ter v Črni gori govorijo isti jezik. Po njenih besedah vsi omenjeni narodi govorijo skupni jezik, loči pa se le po različicah. Hkrati v svoji knjigi meni, da so vse kritike proti nazivu "srbskohrvaški" jezik neutemeljene.

V intervjuju, ki ga je dala za za bosanskohercegovški tednik Slobodna Bosna, je povedala, da se vsi narodi zelo dobro razumejo, hkrati pa je poudarila, da tudi po pravilih lingvistike lahko trdi, da gre za isti jezik. Zaradi svojih trditev pa je bila Kordićeva že obtožena, da ruši hrvaško državo. "Človek mora biti popolnoma nepoučen, da ne rečem slep, če misli, da lingvistični dokazi o obstoju skupnega standardnega jezika ogrožajo obstoj Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije in Črne gore oziroma da ogrožajo obstoj štirih narodov," meni hrvaška lingvistka.

Sama še meni, da so lektorji na Hrvaškem postali cenzorji, saj nikjer v tujini ne pomnijo primera, da bi lektorji vršili odstrel besed, ki so na seznamu neprimernih besed. Knjiga Kordićeve ima 430 strani, pri njeni objavi pa je sodelovali tudi ministrstvo za kulturo. Avtorica je rojena leta 1964 v Osjeku, kjer je tudi diplomirala, magistrirala in doktorirala pa je v Zagrebu. Habilitirala je leta 2002 v Münstru v Nemčiji.

Le en hrvaški veleposlanik govori srbsko

Zanimivo pa je pisanje hrvaškega časopisa Slobodna Dalmacija, ki ugotavlja, da od vseh hrvaških veleposlanikov in konzulov le eden govori srbski jezik. Na uradni spletni strani hrvaškega zunanjega ministrstva je le pri konzulu Žarku Plevniku zapisano, da tekoče govori srbski jezik. Plevnik je sicer generalni konzul Hrvaške v Hamburgu. Plevnik tekoče govori tudi slovenski jezik, hkrati pa tudi nemškega in makedonskega. Delovno se lahko sporazumeva v angleškem, češkem in slovaškem jeziku, pasivno pa obvlada še italijanski, madžarski in japonski jezik, piše na spletni strani hrvaškega zunanjega ministrstva.

Splitski časopis pa je na ministrstvo naslovil vprašanje, ali potem hrvaški veleposlanik v Beogradu Željko Kuprešak s Srbi govori v angleškem jeziku. Odgovorili so, da se Kuperšak v Beogradu v glavnem sporazumeva v hrvaškem jeziku. Dodali so, da če človek v svoji biografiji ni navedel, da pasivno obvlada nek jezika, to še ne pomeni, da tega jezika ne razume.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (154)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

IzPorabja
31. 05. 2011 17.44
@Viddd: Dragi Viddd! Prekmurščina je jezik znotraj slovenskega jezika. In zakaj? 1. Prekmurščina ima knjižno (standardno) normo, pa ta književnost je trajala do leta 1945. 2. Prekmurščina danes tudi mora izraziti veliko izrazov, ker po prvi svetovni vojni je bil neologizem v prekmurščini in mnogo časopisov, knjig ter drugih je širilo to novo standardno normo, katere niso učili v šolah, vendar te književne umetnine so ohranile prekmurščino med Prekmurci in Porabci 3. Jezikoslovci ne morejo odločiti, kaj bi bilo lahko narečje, kaj bi bil lahko jezik. Nekateri jezikoslovci tako menijo če nekatera narečja imajo tako veliko literarno tradicijo, kakor prekmurščina, ta narečja so tudi jeziki, vendar varijanti, ali pokrajinski jeziki tistega jezika. 4. Misliš da drugod ne najdemo takih pokrajinskih varijantov? Saj čakavščina in kajkavščina sta tudi ohranili svojo samostojnost zoper štokavščini in srbohrvaščini. Malteščina je bila nekoč arabsko narečje, tadžijščina pa perzijsko narečje. 5. Prekmurci imajo svojo pokrajinsko identetito in največ Prekmurec tako se čuti, da njihov jezik je prekmurščina. Franc Kuzmič, sodelavec soboškega muzeja in pastor binkoštne cerkve trdi, da prekmurščina je jezik. Evald Flisar je tako menil, da Prekmurci niso resnični deli slovenskoga naroda, saj drugi Slovenci ravno tako vidijo to, da Prekmurje je kakšna posebna slovenska entiteta v Sloveniji.
papaaa!
01. 11. 2010 18.26
-1
zgoraj omenjeni vsaj obvladajo 4 svetovne jezike. za nas gorenjce je še bantu jezik, swahili, lažji od prekmürščine!
Spetsnaz
17. 08. 2010 08.28
Prijatelj zgubil si poanto.Osebno locim po DIJALEKTIH kdo je od kje in sam zelo dobro govorim srbskohrvatski. In kaj ima veze sedaj kako ti je ime ali kaksno veroizpoved imas??? Razlika med Primorci in Stajerci je tako velika kakor med Srbi, Hrvati in Bosanci markodelija 16.08.2010, 13:05 0 Moji starši so iz srbije in na to sem ponosen,kakor bi moral biti hrvat na svoje,bosanc na svoje...itd. ampak vi slovenci res nimate pojma o "čefurjih". za vas je vsak bosanc. npr: zdravo,jaz sem hasan. aha on je srb oz hrvat. ali pa ANTE je srb. glede tega nimate pojma in kr neki kvasite v 3 dni.starši vas o tem nč niso naučil,neki ste zvedel preko tv,neki v družbi kjer vsak svoje bran in tako naprej.poznam dost primerov kjer slovenc oz slovenka nima pojma kaj kdo je ter od kod prihaja.
Spetsnaz
17. 08. 2010 08.22
+2
To je resnica...razlika je samo v narecjih...
etul
17. 08. 2010 08.13
+1
No pa sem vedu če nebi srbi dali hrvatom jezika bi ti še danes v luno lajal
fakju.glih.ti
16. 08. 2010 18.04
-1
Arminbih 16.08.2010, 18:01 0 To ni srbohrvaski jezik ampak bosanski ------------------- ma vsi ste potomci turkov in irancev. sprijaznite se, bodite na to ponosni. ta dva naroda vsaj imata zgodovino in kulturo.
Arminbih
16. 08. 2010 18.01
-2
To ni srbohrvaski jezik ampak bosanski
fakju.glih.ti
16. 08. 2010 17.53
Dušan B?eznik 16.08.2010, 17:36 -1 HAHA SAMI SLAVISTI NA KUPU;) POL SE VAS PA ŠE PODPISAT NE ZNA;) -------------------- močan argument, he he... ki ne spremeni dejstva, da hrvaški jezik NE OBSTOJA!
sarcy65
16. 08. 2010 17.36
HAHA SAMI SLAVISTI NA KUPU;) POL SE VAS PA ŠE PODPISAT NE ZNA;)
Rasturam
16. 08. 2010 13.50
-2
Jas lahko povem samo to, da je Slovenski jezik najbogatejši in najlepši med vsemi slovanskimi jeziki. Tudi to, da naj bi spadal med najstarejše evropske jezike (seveda ne v takšni obliki kot je danes) se mi ne zdi tako za lase privlečeno npr. kako že gre tisti rek: Bolj kopiraš, slabše je? Ali pa recimo... zakaj večina ostalih (ponaše) slovanskih narodov (srbi, makedonci, pa še kdo) imenuje slovane - Sloveni? In zakaj mi ravno obratno? Je mogoče finta v tem, da so že naši predniki vedeli oz. da so se dobro zavedali, "kdo je gospodar na vasi"? Za konec, še ena prekrasna Kdor lasten narod taji: še zemlja ne bo pila njegove krvi!
fakju.glih.ti
16. 08. 2010 13.47
somebody_87 16.08.2010, 13:40 0 Gospodična sara... Če je en človek katolik drug je pa musliman, to ne more biti isto ne glede na to kakšen jezik govorijo... Pa se na glavo postavi.. Lep dan še naprej.. :) ----------------------------- isto ni, nima pa nobene in najmanjše zveze z narodnostjo in jezikom. niti s postavljanjem na glavo. očitno ti resnica ne diši. briga me. pa ne pozabi: imaš tudi srbe muslimane, katolike, budiste... in hrvate pravoslavce, muslimane, ... ... ... a še vedno ne vem, kakšno zvezo ima veroizpoved z narodnostjo in jezikom. aja, vem. nobene. :)
Slovenc07
16. 08. 2010 13.43
+3
Hrvati nimajo svojega jezika.....to je srbski jezik.
somebody_87
16. 08. 2010 13.40
Gospodična sara... Če je en človek katolik drug je pa musliman, to ne more biti isto ne glede na to kakšen jezik govorijo... Pa se na glavo postavi.. Lep dan še naprej.. :)
adamadam
16. 08. 2010 13.33
+1
Če tako pravi HRVAŠKA lingvistka (povrhu še mlada in neobremenjena s politiko), potem bo že nekaj na tem. Tudi švicarji govorijo uradno nemški jezik, čeprav se njihov dialekt od nemškega jezika bistveno bolj razlikuje kot srbski in hrvaški jezik. Tudi versko sploh ni enotna (protestanti, katoliki..) Ampak to je Švica....
fakju.glih.ti
16. 08. 2010 13.32
-2
bosanc, črnogorc, srb, hrvat - isto ti je to. isti jezik, ista kultura (ki je ni), isti značaj, ista agresivnost... veroizpoved? ja kakšno zvezo pa ima vera z narodnostjo in jezikom? haloo?
adamadam
16. 08. 2010 13.23
+1
Če hrvaška LINGVISTKA tako pravi (pa še povrhu mlada in neobremenjena s politiko), potem bo že držalo. Tudi švicarji govorijo nemško (v šolah se uporablja nemška gramatika), čeprav imata njihov dialekt in pravilna nemščina veliko manj skupnega kot "srbščina" s "hrvaščino". Apak to je pač Švica in ne Balkan....
somebody_87
16. 08. 2010 13.16
markodelija ja se popolnoma strinjam s tem, da danes veliko ljudi v Sloveniji, ne loči razlike med Srbi Hrvati in Bosanci... Mislijo si pač isti jezik, isto sranje.. Ampak, da bi se malo pozanimili, kakšno veroizpoved ima določen narod to pa ne... Nažalost je to res tako..
markodelija
16. 08. 2010 13.05
Moji starši so iz srbije in na to sem ponosen,kakor bi moral biti hrvat na svoje,bosanc na svoje...itd. ampak vi slovenci res nimate pojma o "čefurjih". za vas je vsak bosanc. npr: zdravo,jaz sem hasan. aha on je srb oz hrvat. ali pa ANTE je srb. glede tega nimate pojma in kr neki kvasite v 3 dni.starši vas o tem nč niso naučil,neki ste zvedel preko tv,neki v družbi kjer vsak svoje bran in tako naprej.poznam dost primerov kjer slovenc oz slovenka nima pojma kaj kdo je ter od kod prihaja.
fakju.glih.ti
16. 08. 2010 12.58
veneti, fantički, veneti. kdor ve, o čem govorim, sem mu vse povedal. kdor ne ve - ne bo nikoli vedel.
mamica55***
16. 08. 2010 12.32
@buggyman 16.8.2010 11:35 a je kdo omenu slovane?