Tujina

Hrvati prosijo za Tomislavovo življenje: komu vse so džihadisti doslej prizanesli in kdo so tuji talci, za katere ni bilo milosti?

Kairo, 08. 08. 2015 18.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Samooklicana Islamska država z ugrabitvami in posledičnimi odkupninami že dolgo financira svojo sprevrženo dejavnost. Medtem ko nekatere države plačujejo odkupnine za svoje državljane, druge takšno možnost kategorično odklanjajo.

Skrajnež IS
Skrajnež IS FOTO: Reuters

Medtem ko na hrvaškem upajo na srečno vrnitev ugrabljenega Tomislava, ki so ga v Egiptu ugrabili pripadniki celice Islamske države, od Egipta pa zahtevajo, da jim v zameno izpustijo muslimanske zapornice, je ugrabitev Hrvata, ki je v Egiptu kot geodet delal za francosko podjetje, obudila podobne zgodbe, ki so imele različne razplete.

Kot ugotavlja portal vecernji.hr, so se doslej Francija, Nemčija in Italija večinoma odločile plačati odkupnine za svoje državljane, na drugi strani pa se Britanci in Američani temu strogo upirajo. Ali je Hrvaška za Tomislava ponudila odkupnino ali ne, medtem ni znano.

Teroristična organizacija Islamska država sicer z odkupninami financira lep kos svojega delovanja, po nekaj odmevnih primerih so zato Zahodnjaki na območjih, kjer je prisotna, postali zelo previdni, kljub temu do ugrabitev še vedno prihaja.

Koga vse so torej izpustili in kdo so talci, katerih življenje se je končalo v rokah džihadistov? Pri tem seveda velja omeniti, da so tujci le "najbolj odmevni primeri" umorov, ki jih izvaja IS. Večinoma je namreč prelita kri civilistov na območjih, kjer skrajneži širijo svojo ideologijo. Tako naj bi samo na območju Mosula pomorili 2000 ljudi, v središču Sirije pa so v četrtek zasedli vas in zajeli 230 ljudi, od tega 60 kristjanov, ki nato običajno končajo mrtvi.

Usmrčeni ...

Steven Sotloff, 31-letni ameriški svobodni novinar. Ugrabljen je bil avgusta 2013 v Siriji in usmrčen septembra lani.

Peter Kassing, ameriški humanitarec v Siriji, ugrabljen oktobra 2013, umorjen oktobra lani.

James Wright Foley, ameriški novinar v Siriji. Ugrabljen leta 2012, obglavljen avgusta lani.

David Haines, 44-letni britanski delavec. Ugrabljen je bil marca 2013 in umorjen septembra lani – menda zaradi sodelovanja Velike Britanije v koaliciji proti IS.

Alan Henning, taksist iz Manchestra, ki se je pridružil sirskim humanitarnim delavcem. Ugrabljen je bil za božič leta 2013 in obglavljen oktobra lani.

Samir Saleh Al-Nuam, iraški pravnik je bil ugrabljen septembra lani, malo potem ko je na Facebooku objavil kritične zapise, in umorjen teden kasneje.

Japonca Haruna Yukawa in Kenji Goto sta bila januarja letos usmrčena po petih mesecih ujetništva. Islamisti so zanju zahtevali 200 milijonov dolarjev odkupnine, a je japonska vlada plačilo zavrnila.

Osvobojeni ...

Didier François, Edouard Elias, Nicolas Henin in Pierre Torres, francoski novinarji, ki so jih ugrabili leta 2013 v Siriji. Izpuščeni so bili 19. aprila 2014, višina odkupnine je ostala skrivnost.

Vanessa Marzulli in Greta Ramelli, prostovoljki v Siriji. Ugrabljeni sta bili junija lani, izpuščeni pa januarja letos. Višina odkupnine, ki jo je plačala italijanska vlada, ni znana.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1