Tujina

Hrvati do turistov z nižjim davkom

Zagreb, 30. 03. 2009 15.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvati nameravajo zaradi strahu pred upadom turizma znižati davek na dodano vrednost za hrano in pijačo. Med morebitnimi ukrepi navajajo tudi povrnitev stroškov za nakup slovenske vinjete.

Kot pravijo hrvaški hotelirji, bi bilo zmanjšanje DDV dobrodošel stimulans za letošnjo sezono.
Kot pravijo hrvaški hotelirji, bi bilo zmanjšanje DDV dobrodošel stimulans za letošnjo sezono. FOTO: Š.Z.

Hrvaški minister za turizem Damir Bajs je po poročanju hrvaških medijev pred kratkim podal nekaj predlogov za blaženje posledic finančne krize, ki jih bo ta imela za letošnjo turistično sezono.

Bo Hrvaška obala kljub krizi obdržala svoje turiste?
Bo Hrvaška obala kljub krizi obdržala svoje turiste? FOTO:

Posebna skupina ministrstva za turizem, ki se ukvarja predvsem s tem, kako bi turiste kljub recesiji privabili na Jadran, je poleg predloga po uvedbi nižjega davka za hrano in pijačo, še predlagala, da bi tujcem, ki morajo za vožnjo prek Slovenije kupiti vinjeto, stroške nakupa povrnili. Na ministrstvu razmišljajo tudi o nižjih parkirninah in brezplačni TV naročnini za sprejemnike v hotelskih sobah.

Izmed naštetih ukrepov je po poročanju hrvaških medijev najbolj mogoča predvsem uvedba nižjega davka na dodano vrednost za hrano in pijačo, pri čemer bi davek zmanjšali z zdajšnjih 22 na deset odstotkov.

Hotelirji s predlogi zadovoljni

Kot pravijo hrvaški hotelirji, bi bilo zmanjšanje DDV dobrodošel stimulans za letošnjo sezono. Po njihovih besedah bi bili hotelirji konkurenčnejši, nižji davek pa bi se verjetno poznal tudi pri cenah, kar bi občutili predvsem gosti.

Turistom, ki bi potovali na Hrvaško prek Slovenije, bi bilo po mnenju ekipe z ministrstva za turizem dobro povrniti stroške nakupa vinjete.
Turistom, ki bi potovali na Hrvaško prek Slovenije, bi bilo po mnenju ekipe z ministrstva za turizem dobro povrniti stroške nakupa vinjete. FOTO: Tomaž Ungar

Poleg omenjenih ukrepov hrvaška vlada načrtujeje tudi povečanje sredstev v namen oglaševanja v tisku in na televiziji. Namesto lanskoletnih 2,5 milijona EUR bi tako v tem letu v oglaševanje investirali osem milijonov, čeprav nekateri ekonomisti menijo, da je že prepozno.

Hrvaška je po podatkih praktično edina država v Evropi, kjer je davek na turistične storitve višji od 10 odstotkov. Po poročanju hrvaških medijev je pred kratkim v državo prispelo tudi priporočilo EU, v katerem države članice predlagajo, da se davek na turistične storitve spusti na 5,5 odstotka.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (86)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

generallee
14. 04. 2009 07.59
no ka je to za ena 1. aprilska šala.... bankrot imajo pa pred vrati.............
agadir77
13. 04. 2009 18.55
Upam da noben EUR ne bo prišel za kakšno reklamiranje pri nas(mislim da ni potrebe,ker naši zaflustrirani Slovenci itak ne vidijo da je drugje ceneje in bolj toplo si sprejet)Samo eno vprašanje,a se kdo počuti dobro sprejet na hrvaškem?
agadir77
13. 04. 2009 18.49
Za začetek naj dajo SLOVENŠČINO v svoje jedilnike in v vse ostalo kar spada zraven,da ne govorimo o spolitizirani oz.že kar narodni nacionalistiki(ki že preseda vse meje)
Misija1
01. 04. 2009 11.08
4evercvicek od kje pa tebi ideja da Bled propada? A si sedaj ze turisticni vodnik in to? Ali si se samo pozanimal? Potem ti svetujem da se se enkrat, pa preveris podatke. To, da pa samo napises da nekaj propada, ni niti malo verodostojno tako da. Potemtakem lahko recem da propada cela Hrvaska, bomo malo posplosevali.
odbogaposlan
31. 03. 2009 19.15
Pa naj vse te turiste Hrčkio prepeljejo s poceni avioni. Ne da nam delajo gužvo poleti na cesti še Nemci, Avstrijci in Čehi.
4evercvicek
31. 03. 2009 19.09
kar se pa tiče "očrnitve" slovenije zaradi vinjet...ne mečite na hrvaško, sami ste krivi da ste v lanski sezoni pokradli polovico EU, ne Hrvaška, ne Italija, ne Avstrija,...sami!
4evercvicek
31. 03. 2009 19.06
Jethro - napač si zastopil ali pa si še vedno odpeljan od politične spletke. Temu kar Hrvati pripravljajo je taktično in pozitivno usmerjeno. To kar počnejo je najboljša turistična priložnost v času kjer se nahajamo. Da bi preživeli sezono je potrebno kaj narediti, makar subvencionirati Slovenske vinjete, makar spustiti cene,...Temu se reče reševanje riti in ne metanje Slovenije v slabo luč...to je apsurd dečko, totalni apsurd kako razmišljaš. Preveč energije sproščate glede Hrvaške a sama slovenija stagnira. Kako? Portorož drag za pop., poleg tega nimaš kaj početi v Portorožu. Bled, Bohinj propadata. Postojnska jama kot da ne obstaja. VSI SLOVENSKI BISERI so skriti pred zunanjim svetom a vi se sprašujete zakaj je Slovenija tranzitna država! To je ono: imao bi para a ne bi radio...
josip.hr
31. 03. 2009 16.00
Tukaj, na vrhu, je lepa reklama. Ni kaj.
Jethro
31. 03. 2009 14.35
populizem³...raje bi dejali, da bodo svoje cestnine znižali med turistično sezono, ne pa slovenske vinjete subvencionirali...žalostno, vsako figo uporabijo za očrnit Slovenijo in hvalisanje Hrvaške...dopustovanje pa stane,kot bi v Grčijo šli!
vinadap
31. 03. 2009 13.59
Zakaj se Slovenija ne pritoži,ker je davek večji od 10 odstotkov,torej največji od vseh držav.
alojzrijavec@gmail.com
31. 03. 2009 13.45
ZARADI HRVAŠKE AROGANCE IN VISOKIH CEN KI JIH IMA NASPLOŠNO HRVAŠKA DO SLOVENSKIH TURISTOVŽE NEKAJ LET NE LETUJEM VEČ NA HRVAŠKEM. HODIMNA DOPUST K DRUGEMU SOSEDU, KRER SO CENE NIŽJE IN SO TURISTI LEPŠE SPREJETI. NI MI ŽAL,SAMO ODLOČITI SE JE POTREBNO IN UGOTOVI BOSTE DA JE ZAMENJAVA DOBRA.
vinadap
31. 03. 2009 13.39
Tisti,ki se samo vozijo skozi Slovenijo,še na nobenem nisem videl nasmejani obraz. Že vejo zakaj ne,pa ne zaradi vinjet.
frako
31. 03. 2009 12.15
hahah septembra bo pisalo. Zaradi slovenskih vinjet padel prihodek hrvaškega turizma za 50%
4evercvicek
31. 03. 2009 11.59
"Med morebitnimi ukrepi navajajo tudi povrnitev stroškov za nakup slovenske vinjete" je pač potrebno turistu vrniti nasmeh na lica po sloveniji...
manco-capac
31. 03. 2009 11.56
Ko berem komentarje me čudi, kako uspe politikom in novinarjem tudi pri enih "usranih" vinjetah dodatno kvariti medsosedske odnose dveh narodov. Ali ste res že vsi pozabili tisto: PROLETARCI VSEH DEŽEL ZDRUŽITE SE!
Misija1
31. 03. 2009 11.31
Redko. Ceprav osebno poznam kar nekaj Hrvatov, ki so dobri po srcu in nas ne davajo v nic. Zanimivo, pa tudi od njih sem cul sale na nas racun - majhnost, kot vedno. Jah, imajo kopleks enormnosti ocitno, so zelo velika drzava.
vinadap
31. 03. 2009 11.21
Misija1 - kdaj si pa še videl,da je Hrvat Slovenca pohvalil?
Misija1
31. 03. 2009 09.55
Hrvati radi povdarjajo da njihov turizem ni odvisen od nas. Pa se zelo motijo. Pa jih vprasam - a je 1 000 000 nasih turistov majhno stevilo? Nekdo je ze en cas nazaj izracunal koilko denarja pustimo pri njih vsako leto. Posredno nahranimo marsikaterega hrvata, ki zivi samo od turizma in zelo majhne penzije. Sem imel to sreco da sem se pred leti pogovarjal s hrvatom ki oddaja apartmaje na otoku Krku. Je ze takrat povedal da zelo tezko prezivi, kljub temu da ima skozi celotno sezono polne apartmaje. Preprosto ne znese to za celo leto. Pokojnine pa so krepko nizje kot pri nas. Ko sma tako padla v debato, je povedal je to prakticno po celi obali Hrvaske ista zgodba. Prekleto zelo ste odvisni od turizma, tudi od nas, pa ceprav si to zelo zelo neradi priznate.
saso999
31. 03. 2009 08.35
hahahahahaa loooool
ciaobella
31. 03. 2009 08.23
Upam, da bo vsaj ljudem kaj bolje zaradi tega.... ....ni pa mi jasno kako bo PREDRAGA Sanaderjeva administracija preživela z manj izplena od davkov???? Ob tem pa kupujejo blindiran BMW????