Tujina

Hrvaško od EU loči še 738 dni

Bruselj, 24. 06. 2011 13.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaška je dobil zeleno luč za vstop v EU. To je najlepše darilo ob praznovanju 20. obletnice samostojnosti, je dejala Kosorjeva. Pahor pa: "To ni pomembna odločitev, to je izjemno pomembna odločitev – za Hrvaško, za regijo in za EU."

Vrh EU je države članice "povabil, naj sprejmejo vse potrebne odločitve za končanje pristopnih pogajanj s Hrvaško do konca junija 2011 (...) s ciljem podpisa pristopne pogodbe pred koncem tega leta". Poziv vrha velja za politično odločitev ali zeleno luč za sklenitev pogajanj s Hrvaško, ki so se začela oktobra 2005, formalno pa jih bo bo slovenska soseda predvidoma končala na zadnji dan junija.

Voditelji so se tako odločili na podlagi ocene Evropske komisije, ki se v imenu sedemindvajseterice pogaja z državami, ki se želijo pridružiti EU. Komisija je pred dvema tednoma ocenila, da je država pripravljena zapreti še zadnja štiri pogajalska poglavja in končati pogajanja, ter za ciljni datum vstopa predlagala 1. julij 2013. Datum vstopa v najnovejšem osnutku sklepov sicer ni omenjen, a glede na to, da vrh podpira oceno komisije, je posredno podprl tudi datum vstopa.

Pahor: To je izjemno pomembna odločitev

Voditelji članic EU, med katerimi je tudi slovenski premier, so prižgali zeleno luč za sklenitev pristopnih pogajanj s Hrvaško.
Voditelji članic EU, med katerimi je tudi slovenski premier, so prižgali zeleno luč za sklenitev pristopnih pogajanj s Hrvaško. FOTO: Reuters

Voditelji držav članic EU so danes v bistvu sprejeli odločitev o tem, da bo Hrvaška leta 2013 28. članica EU, je po koncu vrha povedal premier Borut Pahor. "To ni pomembna odločitev, to je izjemno pomembna odločitev – za Hrvaško, za regijo in za EU," je poudaril.

Premier je dejal, da si take odločitve morda še pred pol leta velika večina voditeljev vlad in držav Unije ne bi upala napovedati ter da je za to zaslužna predvsem Hrvaška, ki je zmogla ohraniti tempo reform. Ob tem je iskreno čestital hrvaški vladi, sploh njeni predsednici Jadranki Kosor. Premier je še dejal, da je Slovenija v pogajanjih s Hrvaško "praktično rešila vsa odprta vprašanja, če jih ni rešila dokončno, pa je določila način za reševanje".

Za tista merila, ki jih Hrvaška še ni popolnoma izpolnila, je vzpostavljen mehanizem nadzora do njenega vstopa v EU. Pri vprašanjih, ki naj bi jih Slovenija pozorno spremljala v okviru tega nadzornega mehanizma, naj bi bili na primer sodni zaostanki, vpisi v zemljiško knjigo in vprašanje zagrebške družbe Optima leasing, ki jo je pred leti želela prevzeti NLB, a ji hrvaški regulatorji tega niso dovolili.

Premier je sicer še poudaril, da je Slovenija z današnjimi odločitvami o Hrvaški zelo zadovoljna tudi zato, ker s podpisom pristopne pogoje začnejo veljati postopki iz arbitražnega sporazuma in se začnejo priprave na delo arbitražnega sodišča. O podrobnostih pa ni želel govoriti.

Kosorjeva: Najlepša odločitev ob 20. rojstnem dnevu države

Orban, Kosorjeva, van Rompuy in Barroso
Orban, Kosorjeva, van Rompuy in Barroso FOTO: Reuters

Ob praznovanju 20. obletnice samostojnosti Hrvaška ne bi mogla dobiti lepšega darila od sklenitve pogajanj z EU, je v Bruslju poudarila hrvaška premierka Jadranka Kosor. "To je res zgodovinski trenutek," je dejala.

Kosorjeva se je po koncu vrha EU srečala s predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem, predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom in predsednikom madžarske vlade, sedanje predsedujoče EU, Viktorjem Orbanom. Van Rompuy je poudaril, da si bomo ta vrh zapomnili kot pomemben mejnik, ki je utrl pot za članstvo Hrvaške v EU. Barroso pa je k temu dodal, da "stojimo na robu zgodovinskega trenutka za Hrvaško" in da je vrh potrdil mnenje komisije, da bi Hrvaška morala postati članica Unije 1. julija 2013. Orban pa je čestital Hrvatom, hrvaški vladi in premierki osebno, da se ni nikoli odrekla tej "misiji, čeprav se je včasih zdela nemogoča". "Moj edini komentar je: mi, Madžari, smo zelo veseli," je sklenil madžarski premier.

Kosorjeva je pred novinarji in vsemi tremi predsedniki zatrdila, da jo današnja odločitev navdaja s ponosom ter da daje Hrvaški le še več energije in spodbude za nadaljnje trdo delo. Ob tem je zatrdila, da so vse reforme nepovratne.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ExtremE-AlieN
25. 06. 2011 11.27
Saj če bi se naša vlada ukvarjala več s svojimi problemi kot pa s tem da bo Hrvaška sprejeta v EU bi bilo še kaj upanja za nas tako pa ker je treba vsem okoli pomagat a za svoje državljane pa ni časa volje itd. je pa res da se hrvaška kaj dost v EU nebo osrečla...
upornik007
24. 06. 2011 21.58
jih loci do unicenja
Slo.pogreb
24. 06. 2011 21.13
edomedo 24.06.2011, 17:43 2 Hrvati so tako slepi kot smo bili mi, ko smo mislili, da so EU nebesa, v bistvu je pa pekel. Pojdimo vsi na hrvaške forume, pa jim povejmo, da od članstva v tem cirkusu ne bodo imeli nič. Ze vejo , se bodo se referendum mel pred tem vstopom.
Damjan Loren?i?
24. 06. 2011 18.50
nič dobrega za njih samo slabo kot pri nas odkar smo vstopili v unijo
tedo974P8medo
24. 06. 2011 17.43
Hrvati so tako slepi kot smo bili mi, ko smo mislili, da so EU nebesa, v bistvu je pa pekel. Pojdimo vsi na hrvaške forume, pa jim povejmo, da od članstva v tem cirkusu ne bodo imeli nič.
stadion
24. 06. 2011 17.37
Pa naj kdo reče da ni res, da se gre pahorju kot premierju bolj za hrvate kot pa za slovence. Mam vedno bolj občutek da stagnira pri koritu privezan zato da hrvaško spravi v EU. To da ga noben noče več za premiera je jasno še njemu.
reks123
24. 06. 2011 17.37
Preden hrvatje pridejo v eu le te ne bo več, ker gre itaq vse cugrund
major1
24. 06. 2011 17.35
Pahor jih ne boš oštel tako, kot si Madžare.
MihaMo?nik
24. 06. 2011 17.31
če pridejo oni v EU, pol lahk pogoje za vključitev kar ukinemo in je naslednja članica EU lahko tudi Kambodža!
usi-glih
24. 06. 2011 17.30
Nujno rabimo 4 miljone lenuhov in pijavk , ki jih bo kot grke, irce in portugalce podpiral tudi slovenski delavski razred
plutto
24. 06. 2011 17.26
Saj ne vedo kam plovejo!!
KARENTIP
24. 06. 2011 14.11
Smešno bi bilo, če bi nekdo nekaj podpisov za referendum vložil....
prehlad
24. 06. 2011 14.05
KAKŠNA ZELENA LUČ ,ČE SO PA PAHORJU VSE RDEČE PREGORELE SPET SE BREZNA OKOLI NJE.