Tujina

Hrvaško čakata izolacija in revščina

Ljubljana/Zagreb, 03. 11. 2009 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Stališče nekaterih hrvaških intelektualcev in škofov je še vedno, da je sporazum o arbitraži slab za Hrvaško. Strokovnjaki menijo, da Hrvaško čakata izolacija in revščina, če ne vstopi v EU.

Po poročanju hrvaških medijev naj bi arbitražni sporazum podpisali v sredo na Švedskem. To je že v ponedeljek potrdila hrvaška premierka Jadranka Kosor. “Imam podporo parlamenta, da podpišem sporazum o arbitraži. Na to sem pripravljena, sedaj pa čakam na slovenskega predsednika vlade Boruta Pahorja. Če bomo sporazum podpisali v sredo, še ne vem, sem pa pripravljena,” je po seji hrvaškega saborja, ki je potrdil arbitražni sporazum, dejala Kosorjeva. 

Slovenska in hrvaška zastava
Slovenska in hrvaška zastava FOTO: 24ur.com
V kabinetu predsednika vlade Boruta Pahora so za 24ur.com dejali, da bodo še danes sporočili, kdaj in kako naj bi prišlo do podpisa arbitraženega sporazuma.

Omenila je še, da bi bil sporazum po podpisu v roku 15 dni že v parlamentu, kjer bi ga moral ratificirati. Kosorjeva je še dejala, da je sporazum dober, ker ločeno obravnava pogovore Hrvaške za vstop v Evropsko unijo in mejno vprašanje.

Sporazum je slab za Hrvaško

Hrvaško čakajo izolacija, revščina in korupcija, če ne bo dogovora s Slovenijo, in zaradi tega država ne bo vstopila v EU, danes opozarja Jutarnji list. Večernji list pa piše, da sta se v ponedeljek v saboru v razpravi o soglasju vladi za parafiranje osnutka sporazuma o arbitraži spopadla nacionalistična levica in "izdajalska" HDZ.

Stališče dela hrvaških intelektualcev, poslancev in škofov, da je sporazum o arbitraži slab za Hrvaško, lahko državi prinese krepitev korupcije, gospodarski padec, izolacijo in vrnitev na Balkan, ocenjuje Jutarnji list. Dodaja, da arbitražni sporazum določa, da se bo proces na arbitražnem sodišču začel, potem ko bo Hrvaška podpisala sporazum o vstopu v EU, kar naj bi se zgodilo nekaj mesecev po zaprtju vseh pogajalskih poglavij.

Jadranka Kosor
Jadranka Kosor FOTO: dnevnik.hr

Arbitražno sodišče bo odločalo o sporu o meji, ko bo Hrvaška že članica EU, kar pomeni, da bo država v bolj enakopravnem položaju s Slovenijo, še piše časnik. Opozarja, da bo to pomenilo, da so pogajanja z EU ločena od reševanja vprašanja meje in da je zmanjšanje možnosti slovenskega "ne" na referendumu, ker v času odločanja o vstopu Hrvaške v EU v Sloveniji ne bodo poznali izida arbitraže, ki bi, če bo neugoden za Slovenijo, lahko razjezil slovenske volivce.

Ponovitev polemike Račan-Drnovšek

Različni "strokovnjaki za meje" (vsiljivi Davorin Rudolf in drugi) prodajajo pamet občinstvu in povzdigujejo domovinski meč, kot da se meje določajo na pravnih ali geografskih fakultetah, dodaja tednik. "Vse to je nesmiselno. Dogovor gospe Kosorjeve in gospoda Pahorja je treba podpisati, zadeve naj potem potekajo postopoma," sklene Nacional.

Podobno piše tudi Novi list, ki izpostavlja, da je razprava o arbitražnem sporazumu Kosor-Pahor močno pretresla sabor in je zvenela kot ponovitev polemik glede sporazuma Račan-Drnovšek, ki so potekale pred sedmimi leti.

"Vloge ključnih avtorjev so sicer popolnoma spremenjene: medtem ko je leta 2002 tedanji vodja HDZ Ivo Sanader trdil, da je Ivica Račan s sporazumom s Slovenci kršil ustavo in načelo nedotakljivosti meja, ker je Sloveniji podaril 80 odstotkov Piranskega zaliva, je bila v ponedeljek njegova naslednica Kosorjeva v Račanovi koži. Branila je arbitražni sporazum kot patriotskega ter poskusila prepričati poslance, da ni prodala hrvaške zemlje Slovencem," dodaja reški časnik.

Obenem so o škodljivosti plačevanja vstopnice za Evropo s teritorialnim popuščanjem vneto nastopali prav socialdemokrati, ki so pred sedmimi leti branili sporazum svojega takratnega šefa Račana, še spominja Novi list.

Nacional pa danes poudarja, da so se v pritiskih na Kosorjevo zaradi sporazuma s Slovenijo združile različne moči – od Damirja Kajina, ki je podpredsednik hrvaškega Istrskega demokratskega zbora (IDS), pa vse do Anteja Đapića in Katoliške cerkve, ki je v meji našla idealno možnost za močno demonstracijo svojega antievropeizma.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (125)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot
04. 11. 2009 19.32
Še večja revščina kot v sloveniji jih čaka.
dolzvlado115
04. 11. 2009 19.28
točno tako.revščina kot v sloveniji.
tayi177
04. 11. 2009 02.04
@CVIKEL: O kateri vojski točno govoriš, ko omenjaš "eno najmočnejših vojska na svetu" (ki naj bi jo "sprašili")?!
Crotop
03. 11. 2009 21.52
***** takvu uniju
diskus
03. 11. 2009 21.40
vidjet cemo tko ce se zadnji smijat, kad ostanete i bez mora i bez para zbog ljubljanske banke
Abacus
03. 11. 2009 20.55
Kako to da Hrvaška kljub temu da ni v EU je že tako revna? A ni tako šele ko vstopijo v EU? Irska je bla tudi zelo revna do leta 1973 ,danes je pa ena "najrevnejših"
Tonček Balonček
03. 11. 2009 19.49
"Hrvaško čakata izolacija in revščina" - pomeni enako kot nas, ki trpimo pod komunistično oblastjo! Janša bi moral zavladati obema narodoma in ju izvleči iz te bede ter revščine in nazadovanjaj!
vinadap
03. 11. 2009 19.42
rbd111 - to si verjetno mislil na Hrvaško. Malo se zapelji v njeno notranjost,da vidiš njeno revščino. Tam se vozijo še z 101-kami,pa jugoti,da ne govorim o hišah in okolici. To je 40 let za nami.
kerryslo
03. 11. 2009 19.18
rbd111 .. dober komentar ...
boer
03. 11. 2009 17.42
revni so ze tako zdaj
rbd111
03. 11. 2009 17.28
V Sloveniji ni bilo nikoli večje revščine kot sedaj, ko je v EU. Hrvati nimate se kaj bati, če tja ne pridete...
WikiX
03. 11. 2009 17.18
Jaz predlagam, da se vsa Slovenija zbere proslavi "Pomagamo in verjamemo Hrvatom". Zberimo se na Ljubljanskem trgu ter jim zapojmo "We are the world", od znanega skladatelja Michaela Jacksona. Izkupiček proslave bomo vložili v dolgoročen načrt, v dolgotrajno in težko delo, razvoja tretjega sveta, kjer osamljeni otročki umirajo od lakote. To zna trajati stoletja, zato je treba že danes začeti, predvsem pa jim je treba zagotoviti pitno vodo, hrano in zdravila. Pripeljati je treba modre čelade, dokler se ne organizira njihova policija in vojska, da bodo skrbele za red v lastni državi. Potem še elektriko in ostalo infrastrukturo, vključno z bolnicami in šolami. Meni se para srce, nekaj je treba takoj storiti, ker ne morem več gledati teh izstradanih, mučenih obrazčkov po TV, po katerih letajo muhe in jih sploh ne odganjajo, ker nimajo več moči. Evropa je dolžna takoj sprejeti ustrezne korake, tega trpljenja ni več mogoče tolerirati.
vinadap
03. 11. 2009 17.02
dejkometod - zelo dobro napisano. Sicer mi je pa ta teza o hrvaškem jeziku zelo znana,med drugim tudi pozimi pri nas na Gorenjskem. Je neka znana gostilna tukaj pri nas,in jih je seveda Hrvatov namreč vsaki dan in večer polno pri kosilu ali večerji. Ker tudi sam kot sosed rad zahajam tja,pa jih poslušam kako komunicirajo z strežnim osebjem,striktno v hrvaškem jeziku,ker se vsi izgovarjajo,da slovensko ne znajo in ga ne razumejo. Nekoč sem nekim hrvatom lepo razložil kako pa kaj je pri nas z jezikom,seveda ne v lokalu,temveč zunaj ob odhodu.
binmister
03. 11. 2009 16.48
saj na Hrvaškem ne bo revščine bo Pahor poskrbel , da bojo hrvateki hitro v EU
dejkometod
03. 11. 2009 16.42
Pa tudi tisti ki imajo vikende , stanovanja,... bodo bogato plačevali. Tisti ki imajo pod palcem. Nas tam ne vidijo več. Enkrat na leto kvalitetne počitnice drugje. Nihče nas ne bo spraševal KAKO STE, KAD VAM JE RODŽEN DAN., tistih par dni kij imaš za dopust mi noben Hrvat ne bo krojil mojega dopusta , kar smo doživeli na Rabu. Nikoli več. Ne gremo poslušat zgodovine, pridemo na dopust ne pa da ti nekdo , psihopat, razbije avto kot so ga nam .Če pri nas nekdo pred hišo parkira avto smo vsi prijazni, ne pa taki fulirji. Kar naj bojo izolirani. Smo jim znosili ogromno denarja, nekateri jim še vedno filajo riti . Privoščil bi da samo eno leto ne pride k njim en Slovenec, pa bodo videli"osamo".Ko pridejo oni k nam mi vse "razumemo", govorimo po hrvaško, tam pa te kakor kdo, z izjemami, NE RAZUME.Govori hrvatski , drugaće ti ne prodam. To so oni. Pa sem se pred leti moral , pa ne edini , učiti srbohrvaščino, pa sem imel odlično oceno, sedaj bomo pa bodo imeli naši otroci spet nov predmet srbohrvaščino? Pa tudi se lahko nadejamo problemov ker ti folirji niso taki reveži. Ko je bila vojna na Hrvaškem so se določeni "revćki" umaknili v Slovenijo , po vsej gorenski jih je bilo dovolj , od Bleda, Bohinjja,... druhi revčki Hrvatje pa so se borili za mir. Če pridejo v EU bodo oni prvi ki bodo kupovali nepremičnine , od Brežic, Čateža, do Jesenic,... da o Ljubljani ne govorimo. O marsičem so krivi tudi sami ker so imeli mnogo let svojo gradbeno politiko, da so tam lagko gradili vikende,.... tisti ki so jih podkupili. Mi jih nismo ker smo vse pravočasno rešili in vse prodali. Tam so žaželjeni Nemci, Švicarji ,... iz nas pa se delajo norca.Sedaj se bomo pa IZLJUBILI IN LJUBILI. Te konflikte dela samo POLITIKA IN PRETEKLA ZGODOVINA.Ne piše se dobro ne enim ne drugim. Kaj si oni vse dovolijo , nesramni , ,... smo mi prijazni do njih, kmalu pa bo lahko te prijaznosti konec. Mar bodo naši slovenski otroci govorili hrvaško oni pa SLOVENSKO? Verjetno bo to tako .Mi smo se MORALI učiti SRBOHRAVAŠČINE pa smo bili v skupni državi ONI se niso učili naše zgodovine in naašega jezika.Smo se pokoravali ker je tako zahtevala zakonodaja in ustava , v nekdanji JLA smo morali vsi govoriti po hrvaško, oni pa nas niso razumeli , samo sedja ko se bomo "IZLJUBILI". Težka bo. Zelo.
poetess
03. 11. 2009 16.39
kje je objavljen sporazum????
deloholik
03. 11. 2009 16.11
evo pahorju je uspelo:) sporazum je objavljen:) ha ha...počasi me postaja sram da sem slovenec
vinadap
03. 11. 2009 16.01
Hrvate čaka še marsikaj,samo,da se oni tega še ne zavedajo.
deloholik
03. 11. 2009 16.00
saj je pahor sprejel odgovornost...problem ki tukaj nastopi, da je odgovornost najbolj zlorabljena beseda v sloveniji...s čim bo pa odgovarjal? S politično kariero? naj da na mizo svoje premoženje in premoženje ljudi ki podpirajo ta sporazum in naj s tem odgovarja...poln kufer imam, da na koncu odgovornost izgleda tako, da bomo škodo ponovno plačali mi...ljudstvo...
Marko Varga
03. 11. 2009 15.55
odgovarjala bosta Janša in Bavčar,ki sta dovolila Hrvatom namestiti mejno točko globoko na našem ozemlju..