Tujina

Jandroković: Hrvaška je zdaj boljši kraj za življenje

Bruselj, 30. 06. 2011 07.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Hrvaška je končala pogajanja za vstop v EU, ki jih je začela oktobra 2005. Evropski komisar za širitev je ob tem dejal, da je to zgodovinski trenutek. Čestitke pa dežujejo z vseh strani.

Hrvaška je danes končala pogajanja za vstop v EU, ki jih je začela oktobra 2005, so sporočili viri pri EU. Na zadnji pristopni konferenci v Bruslju je zaprla še zadnja štiri pogajalska poglavja - pravosodje in temeljne pravice, konkurenca, finančne in proračunske določbe in poglavje razno.

Hrvaški zunanji minister z evropskim komisarjem za širitev Štefanom Fülejem.
Hrvaški zunanji minister z evropskim komisarjem za širitev Štefanom Fülejem. FOTO: Reuters

Evropski komisar za širitev Štefan Füle je ob tem poudaril, da "ta zgodovinski trenutek" proslavljajo skupaj s hrvaškimi prijatelji. "V 20 letih neodvisnosti se je Hrvaška izredno spremenila. Naredila je izjemen napredek, da bi izpolnila kriterije za članstvo. To je bilo danes nagrajeno," je dodal.

"Evropska komisija je stalno podpirala Hrvaško na tej poti reform. Bili smo pravični, a strogi: nismo dajali nobenih popustov, nismo dovolili nobenih bližnjic, nismo dovoljevali sekanja nobenih ovinkov. Komisija bo nadaljevala s tem strogim, transparentnim pristopom za nadzor nad tem, kako Hrvaška uresničuje zaveze, tako da bo lahko v popolnosti prevzela odgovornosti članstva s prvim dnevom vstopa," je še poudaril komisar Füle. Dodal je še, da gre za "velik prispevek verodostojnosti širitvenega procesa".

Vidno zadovoljen hrvaški zunanji minister.
Vidno zadovoljen hrvaški zunanji minister. FOTO: Reuters

Hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković je, kot je dejal, "ta zgodovinski dan" izkoristil za to, da je novinarjem govoril v hrvaščini. Zahvalil se je vsem za podporo ter poudaril, da je Hrvaška sedaj boljši kraj za življenje svojih državljanov. Izrazil je še upanje, da bo proces ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe potekal gladko. Menil je, da je članstvo Hrvaške pomembno tudi za druge države Evrope, ki ji bodo sledile, ter ponovil, da bo Hrvaška podpirala širitev Unije in da je ne bo ovirala.

Čestitke slovenskih evropskih poslancev

Evropski poslanec Ivo Vajgl, ki je tudi poročevalec v senci za Hrvaško, je ob zaključku hrvaških pogajanj z EU poudaril, da pomeni bližnji vstop Hrvaške v EU po skoraj šestih letih pogajanj in prilagajanja notranjega pravnega reda evropskim standardom pomemben dogodek ne samo za Zagreb, ampak tudi za vso regijo, ki vidi svojo perspektivo in stabilnost v okviru EU.

"Slovenija je dala svoj konstruktiven prispevek k pristopnemu procesu sosednje države, pogajanja pa so omogočila tudi napredek pri reševanju odprtih dvostranskih vprašanj. Hrvaško članstvo v EU bo brez dvoma prispevalo k boljšemu uveljavljanju regionalnih interesov znotraj skupnosti, med Slovenijo in Hrvaško pa se bodo gotovo razvili še tesnejši dobrososedski odnosi na gospodarskem, kulturnem in drugih področjih," je v sporočilu za javnost poudaril Vajgl.

Končanje hrvaških pogajanj je pozdravila tudi evropska poslanka Tanja Fajon. "Čestitam našim sosedom, ki so uspešno prijadrali do cilja skozi dolg in zahteven pogajalski proces. Članstvo Hrvaške v EU bo še okrepilo gospodarsko sodelovanje med našima državama in stike med ljudmi," je dejala podpredsednica medparlamentarnega odbora EU-Hrvaška.

Končanje pogajanj po njenih besedah potrjuje, da je projekt evropskega povezovanja in širitve še vedno živ, a da je napredek odvisen od vsake države posebej. Fajonova pričakuje, da bo članstvo Hrvaške v EU spodbuda za pospešitev reform tudi v drugih državah Zahodnega Balkana in da bo Hrvaška v zgled in pomoč sosedam na poti do polnopravnega članstva.

Izpolnjevanje zavez Hrvaške do njenega vstopa bo pozorno nadzorovano.
Izpolnjevanje zavez Hrvaške do njenega vstopa bo pozorno nadzorovano. FOTO: Reuters

Politični dogovor o tem so minuli teden dosegli že voditelji članic EU, ki so pozvali k sklenitvi pogajanj do konca junija, potem ko je Evropska komisija ocenila, da je država na to pripravljena in kot ciljni datum vstopa predlagala 1. julij 2013.

Naslednji korak za Hrvaško na poti v EU je podpis pristopne pogodbe, ki se pričakuje do konca leta. Nato pa bo stekel proces ratifikacij te pogodbe v državah članicah, ki običajno traja leto in pol.

Hrvaška je pogajanja končala le nekaj ur pred iztekom madžarskega predsedovanja, ki si je sklenitev pogajanj s slovensko sosedo zastavilo za eno glavnih prioritet in si je za to tudi močno prizadevalo ob podpori Komisije.

Hrvaška je morala v pogajanjih svojo zakonodajo uskladiti z evropsko. Proces je bil razdeljen na 35 delov ali poglavij. Zaradi slabe izkušnje z Bolgarijo in Romunijo je bila EU v pogajanjih s Hrvaško strožja kot v pogajanjih z 12 državami, ki so se Uniji pridružile leta 2004 in 2007.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
01. 07. 2011 12.19
po novi lizbonski pogodbi ja se da da članica iztopi iz evropse unije potrebni je razpisati referendum ljudstvo pa ga mora z krepko večino podpreti samo da nevem koliko mislij 60%,70
SEBASTI
01. 07. 2011 12.04
"Jandroković: Hrvaška je zdaj boljši kraj za življenje" Madona ej vsi so isti, po besedah pahorčka, žbogarja in ostalih se tudi v Sloveniji cedita med in mleko. Vparašanje kaj bi na trditev jandrokoviča dejal kak hrvaški državljan...aja, tisti nedavni protesti so bili zaradi tega, ker jim gre preveč dobro...
jero_x
01. 07. 2011 08.58
uuuuuu zajjj e b
Geronemo
01. 07. 2011 07.50
mac4_m: Ne se zdaj čudit... Vsi ste želeli biti v pravljici EU, zdaj se nahajate v njej in naenkrat vam ne paše njen način??? Hja... po toči zvoniti je prepozno... EU ima svoj interni nagon in motor in sicer širitev in zdrževanje čimveč držav pod vsako ceno... (1.korak). Ko bo ta kritična masa dosežena, se bo oz. se že teren pripravlja o sprejemu enotnega zakona. S tem bo vsaka od svojih držav razpustila svoj pravni sistem in se bo pridružila enotnemu - korporativnemu... Tako ti vi mi in vsi ostali v Evropi izbgubimo suverenost ter bomo spadali v nekakšen fašistično komunističen ustroj, kjer zakoni več ne bodo izglasovani ampak bodo narekovani.. Tako tvoja, moja naša svoboda leži v rokah posameznih... Vzporedno se ustanavlja Severnoameriška unija (združitev Kanade, združenih držav in mehike) ter azijska unija... Vse tri unije bodo predstavljale svetovno globalizirano korporacijo v kateri bomo vsi mi in vi enostavni sužnji..... Pozanimajte se in odprtite oči... vklopite razum...
mac4_m
30. 06. 2011 23.31
sramota. eu podpira kandidatko, ki zaseda ozemlje svoje sosede, agresivno s tega ozemlja riše še v njeno morje, agresivno barva mejne kamne, prekopava ceste, postavlja hrvaške table v solinah, uničuje lastnino državljanov eu v istri. Sedaj se točno vidi kaj je eu. Tajkunsko - politični kvazi eliti je bolj pomembno zasesti nekaj novega ozemlja kot pa ščititi interese nepomembnih evropskih članic in evropskih državljanov..
Jožajoža
30. 06. 2011 22.48
volek30.06.2011, 21:04 sem javni uslužbenec. samo ne delam, ampak sem prejemnik socialnih transferjev. denarja kot toče. po domače
Ka pa mislis
30. 06. 2011 21.37
EU je nujno zlo. Res da se je vse podrazilo, ampak je neka varnost in stabilnost.
modrook
30. 06. 2011 21.31
a tale jandroković misli da je s tem ko gredo v EU zadel liziko na loteriji?
xgargamelx
30. 06. 2011 21.11
ja sej smo bli že v eu s hrvati v 18 st. avst-rogrska in je razpadla.potem shs-in tud razpadla nato hitlerjev režim ustaše naši domobranci in nemci so bli v 4 leta zavezniki propadli .potem bratstvo i jedinstvo spet s hrvati tud šlo po gobe..*
volek
30. 06. 2011 21.04
Jožajoža, zdej pa ne boš več mogu na morje na Hrvaško, bo predrago. Bod vesel, da je bil Janša proti, hahaha.
sundancer
30. 06. 2011 20.54
Mater, zdej bom mogu pa ddv za čoln plačat !!!!
racingluka
30. 06. 2011 20.42
jooo moji hrvati. upam da bo narod tok pametn pa se bo upru!!
Jožajoža
30. 06. 2011 20.31
SRAM ME JE, DA JE JANŠEVA POLITIKA NASPROTOVALA, KAR SI JE EVROPA ŽE DOLGO ŽELELA. HRVATSKO V EU.
choco_muffin
30. 06. 2011 20.25
A Hrvatje nimajo interneta in tv, da bi opazili, da EU poka po šivih? Bejž vstran sosed, da še tebe kuga ne pobere.
Odpri.oci
30. 06. 2011 20.23
Uboščki.... sploh se ne zavedajo, da si sami kopljejo jamo brez dna.... . Morda bodo imeli srečo.... in bo EU razpadla pred 1.7.2013 !!!!!!
PSIHOTERAPEVT
30. 06. 2011 20.08
@Gosic vcasih si delal za 400-500 sit na uro, danes delas za 6 eur na uro;) za 400 tolarjev si tut nisi mogu kupit pizze
ljx
30. 06. 2011 20.08
Ha ha ha ha ha ha,katera ironija v tem golašu ki vam ga kuhajo,vi pa nikakor da se ga prenajeste. Že od samega začetka raspada Juge,so vas podpiral da greste po Evropski poti in ste osnovali svoje mini državice,poplačane s krvjo dokler so prosperirali na račun vašega nazadovanja. Zdej se bojo odrekl še tej svoji državici za neko novo super državo,itak pa vemo da so isti "grand arhitekti" stali za vsem,pa sanjanje o nekih nagradah,ha ha ha ha ha. Imeli boste Slavonijo in Jadran in kamenjarje in gozdove,samo v EU boste še bolj lačni,pa sretno Hrvatine.
Tone 12345
30. 06. 2011 20.04
Pa mediji pravijo kolk se nam je standard popravil za določen artikel smo pred 20 leti delali pol ure sedaj pa samo pet minut!sam povejte mi za katere?A za tiste za osnovno življenje!ha,ha,ha itd....
A.L.O.
30. 06. 2011 20.01
mini referendum ZA EU; PLUS PROTI EU: MINUS
Tone 12345
30. 06. 2011 19.59
Vi sam zapirajte poglavja pa bo meka,super!