Tujina

'Na pot so se podali tudi ljudje z resnimi zdravstvenimi težavami, tudi pacient, ki je imel transplantacijo srca'

Zagreb, 27. 09. 2015 11.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Hrvaško je doslej prišlo 73.500 beguncev, samo v soboto okoli 7.000. Zdravniško pomoč je potrebovalo 10 odstotkov ljudi, večinoma nosečnice in otroci, ki so bili izčrpani in dehidrirani od dolge poti, je povedal zdravstveni minister. Izrazil je zaskrbljenost zaradi hladnega vremena, ki prihaja.

Do danes je na Hrvaško prišlo 73.500 beguncev, samo v soboto okoli 7.000, je sporočilo njihovo notranje ministrstvo. Največ jih v državo vstopa zdaj na območju vasi Bapske, nekoliko manj pa pri Tovarniku. Od tam so jih včeraj z dvema vlakoma proti meji z Madžarsko odpeljali 2.500. V sprejemnem centru v Opatovcu jih je bilo danes zjutraj okoli 500.

Minister za zdravje Siniša Varga je povedal, da zdravstvena oskrba kar se tiče beguncev poteka ne samo nemoteno, pač pa na visoki ravni. Do zdaj je zdravniško pomoč potrebovalo 10 odstotkov beguncev. "Opravili smo 6.600 intervencij, od tega 138 hospitalizacij. V naših bolnišnicah je trenutno 23 beguncev," je povedal po poročanju portala Index.hr.

V glavnem gre za nosečnice, v zagrebški bolnišnici pa se nahaja otrok z neko redko boleznijo, za katerega že potekajo pogovori z eno od bolnišnic v Nemčiji, ki ga bo prevzela v oskrbo.

Begunci na Sotli - 13
Begunci na Sotli - 13 FOTO: Damjan Žibert
V nesreči čolna, ki je potonil kmalu po izplutju s turške obale proti grškemu otoku Kos, je utonilo 17 beguncev iz Sirije. Turška obalna straža je uspela rešiti 20 ljudi.

Sicer pa so zdravstvene težave v glavnem povezane z dolgo potjo, torej gre za izčrpanost in dehidracijo, je še povedal Varga. "Nihče sicer ni resno ogrožen, a vidi se, da so se na pot podali tudi ljudje z resnimi težavami. Imeli smo na primer pacienta, ki je imel transplantacijo srca," je dejal in potrdil, da niso imeli nobenega smrtnega primera, tako higienske kot epidemološke službe pa so v pripravljenosti 24 ur na dan. Omenil je tudi bolj vesel primer nosečnice, ki je po petih deklicah ugotovila, da bo zdaj rodila dečka.

Je pa Varga izrazil zaskrbljenost zaradi hladnega vremena in zime, ki prihajata. "Pripraviti se je treba na ozebline, prehlade in vse, kar prinaša zima," je dejal. V zvezi s tem je obrambni minister Ante Kotromanović po poročanju Dnevnika.hr že napovedal, da bodo v Opatovcu v kratkem poskrbeli tudi za ogrevanje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3