Tujina

Hrvaški turizem v krizi zaradi (pre)visokih cen

Reka/Split/Zadar, 21. 07. 2008 12.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaška še vedno privablja množice tujih turistov, ki so okupirali tamkajšnje plaže. Kljub temu gostinci niso zadovoljni, saj je obisk lokalov in restavracij porazen.

Plaže so polne, gostinski lokali pa zaradi zasoljenih cen samevajo.
Plaže so polne, gostinski lokali pa zaradi zasoljenih cen samevajo. FOTO: Reuters

Plaže so polne, restavracije, kavarne in trgovine pa bolj ali manj samevajo. Takšna je slika trenutnega stanja turistične sezone na Hrvaškem. Turistični delavci so zgroženi. Tuji turisti se zaradi visokih cen ne odločajo več za obisk restavracij, vedno slabše pa so obiskane kavarnice in nočni lokali. Turistični aranžmaji v hotelih, apartmajih in kampih so pokupljeni, interesa za najem sob je veliko, domači in tuji turisti pa zaradi visokih cen aranžmajev varčujejo tako, da si hrano pripeljejo s seboj in si tako kuhajo kar sami ali pa obiskujejo lokale s cenejšo hitro prehrano.

Slovenci še vedno radi zahajamo na Hrvaško, vedno več pa je turistov, ki s seboj pripeljejo tudi hrano.
Slovenci še vedno radi zahajamo na Hrvaško, vedno več pa je turistov, ki s seboj pripeljejo tudi hrano. FOTO: dnevnik.hr

Domačini so nad turistično ponudbo zgroženi. Neverjetno je, da so za nekega Hrvata počitnice v Tuniziji cenejše kot pa teden dni oddiha na hrvaških obalah, opozarja neka domačinka. Precejšen del domačih turistov je tako naša sosedna država izgubila na račun turistično cenejših in bolj eksotičnih destinacij, kot so Djerba, Turčija, Bolgarija in Grčija.

Polne plaže, lokali pa samevajo

Zaradi praznih lokalov bi lahko turistični delavci letošnjo sezono zaključili v minusu. Dnevnik.hr poroča o praznih lokalih v Crikvenici, ki je tako zelo priljubljena predvsem med Zagrebčani, da turistov tudi to leto ni na Hvar, pa je že znana zgodba. Jasno je namreč, da so cene hrane in pijače na Hrvaškem zelo visoke, na otoku Hvaru pa so izredno visoki zneski tudi za nočitve v hotelih in apartmajih.

Hvar le še za premožnejše

Kepica sladoleda na Hvaru stane 7 kun (okoli enega evra), kar ni nič posebnega v primerjavi s cenami pri nas, je pa bistveno več kot npr. cena kepice sladoleda v večjem delu Istre.
Kepica sladoleda na Hvaru stane 7 kun (okoli enega evra), kar ni nič posebnega v primerjavi s cenami pri nas, je pa bistveno več kot npr. cena kepice sladoleda v večjem delu Istre. FOTO: dnevnik.hr

Mnogi zato Hvar postavljajo ob bok Dubrovniku. Kot poroča Dnevnik.hr, je v nekem hotelu na Hvaru za sendvič potrebno odšteti kar 110 kun, kar je dobrih 15 evrov. Za hamburger je v lokalu potrebno odšteti 80 kun, za sadno solato pa 100 kun. Res pa je, da Hvar velja za enega najbolj priljubljenih hrvaških otokov, kjer lahko obilo zabave najdejo tako mladi kot stari.

Gostinci komaj čakajo na Italijane

Kljub temu da so cene na Hrvaškem vsako leto višje, pa nihče ne razmišlja o njihovem znižanju. Družine, ki letujejo na Hrvaškem, veliko večino hrane, ki jo potrebujejo za svoje počitnice, pripeljejo s seboj, saj je hrana v trgovinah na Hrvaškem neprimerljivo dražja, da o cenah v lokalih ne govorimo.

Hrvaški turistični delavci svarijo oblasti, naj ukrepajo. Turizem je namreč zelo pomembna gospodarska panoga. Medtem ko se gostinci jezijo zaradi napol praznih lokalov, pa se njihove denarnice že veselijo trume italijanskih turistov, ki bodo v avgustu navalile tudi na bolj 'zasoljene' turistične destinacije.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (129)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nokcharris
17. 05. 2009 07.57
Klinc jih gleda požeruhe objestne. Mene ne vidjo nikoli več in prau tako ne mojih znancev. Greek here we come...
nobran2
09. 08. 2008 08.14
pomota-ne zahajamo vsi slovenci na hrvaško! nekateri zahajamo raje za takšen denar na djerbo,grčijo,turčijo...in tam dobimo za isti denar več,kar pa je najbolj pomembno,tam smo vedno dobrodošli in naš denar je enako vreden kot nemški ali angleški!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...
sandi101
02. 08. 2008 06.00
Velikokrat sem bil z leti na njihovih obalah in tudi v apartmajih nimam kaj reči ... Sem bil zadovoljen! Vem pa ,da bodo morali in to hitro sprejeti neko boljšo ponudbo,če želijo,da se bom vračal nazaj, kajti tujina z njihovimi cenami me zelo mika.
tanyap
23. 07. 2008 07.08
@fmarty Nimam 2 mesca dopusta, pač pa mi znese tolko z vsemi vikendi vred, ki jih preživim dol. Zato mi pač odgovarja, da je dokaj blizu, cca. 3,5 h vožnje. Če bi želela dopustovat v Grčiji, bi lahko šla enkrat na dopust, izkoristila npr. 3 tedne, potem pa gnila doma... mi pač vikendi na hrvaški obali veliko pomenijo.
Radovan CIFER
22. 07. 2008 23.59
Pozdrav! To je eden od mnogih razlogov zakaj ne letujemo na Hrvaškem. Letos smo poizkusili z Črno goro (po dolgem času jadransko morje), kjer je zelo zanimivo, vendar precej ceneje kot kjerkoli drugje v bližini... Na primer hamburger, ob obali mesa je v njem 200g daš 2€, polnjen čevap z kajmakom 400g, 4€! Pivo v povprečju 1€ za 1/2l! V Podgorici (bivši Titograd) pivo 1€! Laško pivo je zelo močno zastopano v tem delu, pa še to je varjen v Splitu! Hrana je značilno balkanska, ogromno zelenjave, mesa ter sadja. Kar se čistoče tiče pa bodo še rabili par let.... lp Rado
fmarty@email.si
22. 07. 2008 22.18
tanyap, blagor saj teb k maš polet 2 mesca dopusta. v istri kamor hodim jaz je v trgovinah vse dražje od 30-100% !!!! tko da.......če nebi dec tja rinu me hrvati nikol več ne vidjo, je še dost drugih lepših in cenejših krajev za počitnikovanje
prosper
22. 07. 2008 22.08
sabina4022.07.2008, 13:07 balkansko razmisljanje ti je vrlo blizu kaj ne?
rtsm
22. 07. 2008 13.47
kva so te hrvatje čist trčeni, a se jim je sfu***!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
veteran71@email.si
22. 07. 2008 13.28
haaaaahaaaaaaaaaaaaaahaaaaaahhhahahahahahahhaahah
sabina40
22. 07. 2008 13.07
zato, ker si hrvat
prosper
22. 07. 2008 12.30
sabina4022.07.2008, 12:08 A ZAKAJ BI RABIL DOVOLJENJE?
chemtrail
22. 07. 2008 09.30
Jah, malce se pogleda naokoli. Pa tudi nekaj srece je potrebno. Npr, lani ko sem jadral po jugu sem, sidral na Lastovem. Iz barke vzel skuter in se vozil po notranjosti otoka, po nakljucju nekje bogu iza nogu naletim na lepo restavracijo s kampom. Narocim pivo, ki je mimogrede stalo 9kun in to 0,5l! Nato vprašam če imajo kaj domačega, morskega za pod zob. Priporocajo mi jastoga z blitvo in krompirjem vse skupaj me je prislo 250 Kun aja pa se liter črnega sem žvaknil!! Tako, da letos se podam na isto turo, samo še malce bolj južno...
cintaelu
22. 07. 2008 09.15
mi smo tokrat sli na Pag,kjer sva 1.noc skoraj umrla od soka,kaj vse ljudje oddajajo.soba v na pol razpadli hisi,umazano,polno pajcevine,brez tople vode,wc..brez komentarja..sva imela rezervirano za teden dni,za 30 eur na noc,pa sva odsla takoj drugam,kjer sva seveda placala dvojno,ampak je bil apartma kot se sika,z klimo,nov...ce imas otroka moras malo gledati na standard...Cene v lokalih sva primerjala z Slovenskimi in Slovaskimi,kjer zivima trenutno...skoraj enake,celo malo ceneje,v primerjavi z Bratislavo ali obalo pri nas.Seveda,ce zelis nekaj vec,oddides v restavracijo,kjer tudi placas vec,ampak po odlicni vecerji,z ribjimi dobrotami in se ne vem cem,je bilo vse skupaj ceneje kot pa nekje pri nas.Se pa strinjam,da so nekje cene smesno visoke,ker vedo,da to bodo sigurno prodali..sladoled recimo... In drugo..odvisno kaj nekdo isce.Nekomu odgovarja kamp,nekomu apartmaji,nekomu hoteli.Seveda ce si student,gres v kampa,je cisto drugace.Jaz sedaj ne bi sla vec v kamp,po racunici vseh stroskom z apartmajem in hrano,pa je hotel skoraj enaka cenovna skupina. In cilj dopusta..kakor komu.Kljub temu ,da se razburjamo,se vedno vsi rinemo dol,tako bo ostalo se naprej.Ne bomo pa nikoli sposobni narediti nekaj taksnega kot so Cehi,ki so preklicali rezervacije,ko je bilo sporoceno o prepovedi uvoza hrane.Tako da... Jaz grem kljub temu se rada v Slo,tudi v septembru,kjer vsako leto letujemo na Bernardinu.. sva pac take srece,da sva vecina sveta ze videla,tako da je doma najlepse.
4evercvicek
22. 07. 2008 09.04
killi-123 - sem popolnoma objektiven ter iznajdljiv...mene osebno dopust ne košta pretirano...nič več kot življenje doma. Pričakujem pa tudi ne kot večina...da bom dopustoval za "đabe"... A o "malim ljudima" govorim za določene komentatorje...
ekstaza_smrti
22. 07. 2008 08.37
hvala bogu da je udarilo po teh hudicevih hrvatih in da bo njihov turizem propadel
killi-123@hotmail.com
22. 07. 2008 08.24
4evercvicek, če smo mi mali,kdo so potem ti, ki pišejo po vaših forumih. "Loše namirnice , neukusno pripravljene , male porcije ,. atronomske cijene i to je to !!!! Zatim neljubazni konobari/gazde... , šporki WC-i... Ili , ako imaš duboki žep , e onda moreš pojist i popit odlično. Al ko to više more , osim ovih 1% i par stranaca tj. Rusa koji kupuju Dalmaciju. Sve u svemu , kakvi smo to i zaslužujemo. Če nisi objektiven,bodi tiho.
4evercvicek
22. 07. 2008 07.44
tanyap
22. 07. 2008 07.37
Vsi, ki vam paše v Grčijo, Turčijo, Tunizijo, izvolite. Meni je Hrvaška še vedno najbolj priljubljena destinacija, cene gor ali dol. Ne glede na vse, je hrvaška še vedno tako blizu, da grem lahko tja samo za vikend, vsak vikend, če mi paše. Sem poleti vsaj 2 meseca na morju, včasih celo več in se vedno znova rada vračam. Ljudje so bili vedno prijazni in gostoljubni, pač odvisno od tega, kako se sam do njih obnašaš. Sicer pa si poglejte cene v naši priljubljeni Sloveniji. Celo leto drago plačujete življenje, potem pa škrtarite na dopustu.
4evercvicek
22. 07. 2008 07.22
prosper - ne opterecuj se previše s njima, to su ti mali ljudi koju vjerojatno niti ne bu videli mora ljetos pa malo seruckaju po najbližem susjedu...nema beda, važno da mi i oni koji žele iskorištavamo lijepe dane na lijepoj obali...
prosper
22. 07. 2008 00.31
mikulas21.07.2008, 20:06 bas bude prije jedan hrvat rekel da je slovenija lijepa od slovenca.