Tujina

Hrvaški tisk v nepravnomočni sodbi glede LB vidi velik pomen

Ljubljana/Zagreb, 25. 01. 2013 12.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaški tisk spet zaostruje odnose med Slovenijo in Hrvaško. Na Hrvaškem namreč odmeva novica, da je sodišče v Zagrebu razsodilo, da mora LB vrniti zahtevani denar. Iz Bruslja pa medtem prihajajo pozivi, naj državi čim prej rešita vprašanje LB.

V relativno majhnem znesku, ki bi ga po nepravnomočni sodbi morali vrniti slovenski banki, hrvaški tisk vidi velik pomen.
V relativno majhnem znesku, ki bi ga po nepravnomočni sodbi morali vrniti slovenski banki, hrvaški tisk vidi velik pomen. FOTO: Thinkstock

Hrvaški Jutarnji list poroča, da je uspela prva hrvaška tožba proti Ljubljanski banki in proti Novi Ljubljanski banki. Pišejo, da je sodišče v Zagrebu že julija odločilo, da morata slovenski banki Hrvaški vrniti za 51.074,94 nekdanjih portugalskih eskudov glavnice, ki so danes vredni 254,76 evra. Poravnati morata tudi sodne stroške v višini približno 2000 evrov. Gre za majhen znesek, prav tako sodba še ni pravnomočna, a pri omenjenem hrvaškem mediju pišejo, da bi takšna sodba lahko pomenila spremembe v hrvaški pravni praksi.

Hrvaška sodišča so vrsto let zavračala postopke v hrvaških tožbah proti LB in NLB. Tožbe Zagrebške banke in PBZ proti slovenskima bankama so hrvaška sodišča zavračala iz tehničnih razlogov, ker so tudi na hrvaškem vrhovnem sodišču ocenili, da pooblastila hrvaškega finančnega ministrstva za tožbe komercialnih bank nimajo pravne moči, da bi v imenu države vodila postopke proti LB in NLB.

Sodišče sodbo sprejelo že julija lani. Zakaj jo hrvaški mediji šele zdaj objavljajo kot ekskluzivno novico?

Kot omenjeno, sodba še ni pravnomočna, v oddaji 24UR OB ENIH pa so poročali, da je v objavi članka Jutarnjega lista, ki so ga povzeli tudi drugi hrvaški mediji, mogoče videti pritisk na Slovenijo in zavajanje hrvaške javnosti. Odvetniki LB so se na sodbo že pritožili, Jutarnji list pa ne omenja, da so hrvaška sodišča dve podobni tožbi že zavrnila. Novico so hrvaški mediji objavili le nekaj dni pred srečanjem zunanjih ministrov Karla Erjavca in Vesne Pusić.

Odločitev sodišča pa je enostransko pozitivno komentiral tudi hrvaški finančni strokovnjak Zdravko Rogić, zato ni čudno, da je njegovo srečanje s slovenskim kolegom Francetom Arharjem, napovedano za prihodnji teden, zdaj odpovedano. Namestnik hrvaške zunanje ministrice Joško Klisović je danes dejal, da Hrvaška ne namerava umakniti pooblastil, če finančna strokovnjaka Arhar in Rogić ne bosta ponudila rešitve, ki bo sprejemljiva za obe vladi.

NLB: Nismo pravna naslednica banke, zoper sodbo smo se že pritožili

Iz NLB so za 24ur.com sporočili, da so se zoper sodbo, za katero so tudi v NLB poudarili, da še ni pravnomočna, že pritožili. Poudarili pa so tudi, da NLB ni pravna naslednica banke, pri kateri so bile položene devize iz naslova stvarnega deviznega varčevanja. Ob ustanovitvi 27. julija 1994 NLB tudi ni prevzela nobenih obveznosti za izplačilo deviz na deviznih računih in deviznih hranilnih knjižicah, za katere Republika Slovenija ni prevzela jamstva.

"Vprašanje rešitve starega deviznega varčevanja morajo rešiti države naslednice v skladu s sporazumom o vprašanjih nasledstva. Tako stališče NLB zastopa v vseh sodnih postopkih," so še dodali v NLB.

Karl Erjavec in Vesna Pusić
Karl Erjavec in Vesna Pusić FOTO: POP TV

Bruselj: Rešitev vprašanja LB je nujna

Ob tej zgodbi je vse bolj jasno, da morata Slovenija in Hrvaška najti rešitev na vprašanje LB. Evropska komisija je danes obe državi odločno pozvala, naj čim prej poiščeta vzajemno sprejemljivo rešitev. Peter Stano, tiskovni predstavnik komisarja za širitev Štefana Füleja, je obe državi posredno pozval, naj se vzdržita nekonstruktivnih dejanj in besed. "Iskreno povedano, na tej točki katero koli dejanje, izjava ali obnašanje, ki ne prispeva k vzajemno sprejemljivi rešitvi vprašanja LB, preprosto ne pomaga," je dejal.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MICLA
26. 01. 2013 18.43
+1
in taki bedaki kot so naši politiki bodo tem hrvatom kar dali ja za v E.U. pa čeprav nas bodo tožili do kraja če ni ta slovenija blesava potem ni nobena nič se pa ne čidim ko pa imamo takega izdajlca za pogajanja rjavca če je izdal lastno vlado sedaj bo pa izdal še slovenijo ta človek sodi za rešetke ne pa v zunanjo politiko.
Guru2
26. 01. 2013 18.31
+1
Vse nam hočejo pobrat zemljo, denar...
odpisan2x
26. 01. 2013 14.50
+0
kaj mislite,če ste lb preimenoval v nlb,cepci
KOMISSAR-REX
26. 01. 2013 00.39
+3
Treba bo imeti ja.ca in se zadeve lotiti tko ko se zagre. Niso samo Hrvaški varčevalci, še veiko jih čaka v vrsto zato čimprej rešiti stvari ali ne z isiljevanji ki jih bo vsaka normalna država obsodila. Na koncu bomo videli da niti EU ne bo kar tako stala ob nepravedni strani. EU ni balkan in večina članic ne bo pustila da da pije vodo to kar ni v njihovi etiki.
kosomak
26. 01. 2013 14.31
+0
EU je še huje k balkan, tuki vsaj vemo da se krade...poglej plače EU poslancev,ukradl so nam vizijo o EU
KOMISSAR-REX
26. 01. 2013 00.27
-1
Kar jim je bilo vzeto jim je treba vrniti in adacta. To izsiljevanje s podpisom ne vodi nikamor. Po vsem kar se dogaja samo izgubljamo težko prisluženo kredibiliteto nič drugega. Ljudjem je bil denar dobesedno pokraden in plačati ga bo treba prej ali slej. Kar so komunjare pokradli vrniti bomo morali vsi. Ker nam ne paše smo seveda vsi proti. Zadeva se bo samo dodatno dodatno zakomplicirala in nas bo veliko več stala. Prodati to gol.zen od Nlb in rešeno bo vellko problemom in to največ doma. Najceneje je pustiti da varčevalci zarubijo to itak nič vredno luknjo brez dna pol pa naj jo imajo. Vse ostalo je brez veze in brez pomena. Vsi ki podpirajo dosedanje ravnanje do varčevalcev so nič kaj boljši od lopovov ki so denar pokradli.
suckers
25. 01. 2013 22.18
+6
s tole NLB same težave. Če niso hrvaški varčevalci so pa slovenski davkoplačevalci z dokapitalizacijami. V vsakem primeru, gre iz žepa davkoplačevalcev. Čudna igra iz ozadja. Zadeve naj se kar razčistijo v nulo in naj javnosti gospoda, ki se rada igra na račun davkoplačevalcev točno razloži za kaj konkretno gre. Že 23 let se vleče ta zadeva. Verjetno bi prišla na površje marsikatera umazanija, najbrž kar z obeh strani. Zaključke je najbolje delati na podlagi dokaznega materiala.
olyca
25. 01. 2013 20.11
+3
Dva hrvata, četri tata je star izrek, pa zgleda da še danes drži !
kordiljere
25. 01. 2013 18.32
+4
Hrvati se ze dolga leta igrajo z nami Slovenci in z naso drzavo,sedaj se pa cas pocasi izteka,jim je pa zacela voda teci v grlo. Tipicno Hrvasko.
kordiljere
25. 01. 2013 18.28
+3
Hos-dej ti povej kje je tisti denar,ki ga je LB filiala Zagreb dolga leta posojala velikim in malim podjetjem,ter fizicnim osebam. Zacela se je vojna in kaj je bilo potem? Kje je ta denar?
Sandi Bogataj
25. 01. 2013 17.20
+6
"Hrvati in Hrvaška nikoli in nikdar ni bila nič kriva"
slovenc3
25. 01. 2013 16.42
+12
ne vem zakaj se nam bi mudilo reševati spor z hrvaško glede LB,saj mi imamo časa kolikor želimo.HA HA HA
Explainator
25. 01. 2013 16.27
+15
stvar je preprosta - dolg bank v drugih republikah je stvar, ki naj bi se reševala v okviru delitve jugo premoženje - stvar je torej zaključena ne vem zakaj naši skačejo v luft in sploh kaj omenjajo...hrvatom se pošlje samo en dopis, da čakamo v črno beli obliki jasno napisano, da umikajo vse tožbe glede nlb, vse tožbe v prihodnje in da se strinjajo z prvim odstavkom tega komentarja - ko dobimo ta dopis, se v parlamentu odpre vprašanje o ratifikaciji pogodbe o vstopu hrvaške v EU na kratko povedano, ni dopisa, ni ratifikacije kar zadeva pa EU budal...kako jim ni jasno, da je ta dolg stvar prvega odstavka, sem mislil, da so to pravniki, pa saj se vendar ve, da so se republike dogovorile, da bo tako - vse so pristale na to ne vem, zakaj se te EU politiki javno s strani slovenije ne označijo za neumne, naj jim prosim nekdo razloži zadevo..kaj za vraga dela naše zunanje ministrstvo???? če se morajo EU politiki na koga obrnit, je to HR problem ni bilateralen, temveč izključno hrvaški
HoS
25. 01. 2013 16.56
+4
Dej ti razloži kako lahko enem povprecnem varcevalcu (ni vazna rasa ali nacija) lahko POKRADES privarcevano?! A genij?
appollyon
26. 01. 2013 11.44
+2
Kako tako kot je to storila hrvaška. Zaprla podružnico v banki, pokrala denar, in sedaj zahteva od slovenije da plača! Po razpadu juge so tako slovenci in hrvati se odločili da bodo spore bank, kreditov, iz bivše juge in podobno reševali z nasledstvom! In sedaj naj se tega držijo! To pa sedaj delajo zato, da bi izsilili denar, ker vedo da z nasledstvom od srbije ne bodo dobil še nekaj let nič!
TRUMPP
25. 01. 2013 16.19
+9
Hrvati še v uniji niso pa izsiljujejo. Ne predstavljam si kako bi bilo, da bi bili oni v uniji in bi bili mi kandidati za vstop.
HoS
25. 01. 2013 16.53
+3
Si predstavljas kako bi bilo ce bi ti varceval v CRO banki in bi ti lepega dne rekli papa svojg dnara ne bos videl vec....To bi pa lahko predstavljas kaj bi pol rekel ne?
TRUMPP
25. 01. 2013 17.05
+2
Predstavljaj si da si slovenski podjetnik, ki trguješ s Hrvaško in ti ne plačujejo računov. Težko, a ne?
HoS
25. 01. 2013 17.08
+5
Še vedno te sprasujem kaj ma to veze z navadnim clovekom varcevalcem?! Ti pa onega tozi.....
TRUMPP
25. 01. 2013 17.24
+0
Zato se pa naj dolgovi skompenzirajo. To je to.
TRUMPP
25. 01. 2013 16.17
+14
Hrvati vrnite tisto kar ste dolžni slovenskim podjetjem pa ne bluzite,
Sandi Bogataj
25. 01. 2013 17.22
+11
Pa ozemlje,katerega so si Hrčki samovoljno prilastili v Sečovljah.
kosomak
26. 01. 2013 14.29
+4
modrook
25. 01. 2013 16.08
+11
prvo naše slovenske interese, potem vsi ostali, pa tut če hrvati čakajo še 20 let... no, morda takrat Eu ne bo več obstajala in bomo hrvatom še uslugo naredili da jih nismo not spustil
izbriši mi profil admin
25. 01. 2013 16.04
-1
Slovenija ni Hrvaški dolžna nič !!! ravno obratno je !!!!
HoS
25. 01. 2013 16.53
-1
AstrolitG
25. 01. 2013 15.58
+0
Slovenija ne krade le Slovencem ampak celi regiji, nakraden denar pa posilja v Vatikan.
izbriši mi profil admin
25. 01. 2013 16.03
-1
Terezinka
25. 01. 2013 16.09
+10
Ne krade Slovenija ampak Slovenska elita in politika. Med elito je tudi slovenska cerkev.
kosomak
25. 01. 2013 15.34
+5
Dudeki imate da ga d.uvate...1,2 miljarde vrnte pa smo kvit
Misija1
25. 01. 2013 15.30
+27
Cca. 1,2 milijarde eurov so si hrvaske kvazi firme sposodile od takratne LB. Vse je slo v nic ko so te kvazi firme propadle. Torej smo Slovenci izgubili ta denar. Po drugi strani pa je LB dolzna hrvaski mvarcevalcem cca. 450 milijonov eurov. Kar seveda morajo vrniti. Ampak vsak ki ima kancek pameti ve, da morajo tudi hrvati vrniti svoj dolg. Kdo je tukaj na boljsem, pa je jasno vsakemu od nas! Ampak hrvati in njihovi mediji kazejo samo zgodbo dolga slovenije do hrvaske, ne pisejo pa nic o tistih 1,2 milijarde eurov slovenskega denarja, ki so ga spufale hrvaske firme, katerih nekdanji lastniki so sedaj najvecji hrvaski tajkuni (eden izmed njih je sedaj lastnik Agrokorja! ). No pa za tiste ki ne veste, NLB se je obvezala, da bo ves denar ki ga bodo dobili od hrvaske, sproti vracali hrvaskim varcevalcem, dokler ne poplacajo vseh 450 milijonov eurov dolga. Koliko pa so do sedaj dobili od hrvaske, pa je jasno. NIC! Ker oni vidijo samo tisto, kar ustreza njim. Trebalo bi jih blokirat do konca, brez popuscanja, ne glede na pritiske EU in ZDA. Ampak to je pac utopija!
Terezinka
25. 01. 2013 16.11
-4
Država naj poskrbi za dolgove države do države. Podjetja so bila takrat državna in banka tudi. Varčevalci pa niso bili država. Torej varčevalcem naj se v breme državnih dolgov ali državnih poračunov plača. Mislim, da zagovarjanje naših lopovov ne bo pripeljalo nikamor
Explainator
25. 01. 2013 16.21
-3
če bi bilo tako kot praviš "misija1", potem se sprašujem, zakaj našo pogajalci tega ne omenjajo? tega dolga do podjetij?
Misija1
25. 01. 2013 16.40
+3
@terezinka: Ja imas prav. Ampak to ne pomeni, da moramo ravno mi prvi izplacati njihove varcevalce, oni pa se nam bodo potem smejali v brk, ko nam ne bodo izplacali niti eura od tiste vsote. Tako to pac ne gre! @Explainator: Kako da ne? Ocitno ne spremljas politike kaj veliko! Celo NLB je javno povedala kako bodo delovali v tem primeru, res pa je, da se ni nic premaknilo, saj hrvati nikoli ne bodo vrnili tega denarja! Potem pa je logicno, da ga ne bodo videli tudi njihovi drzavljani od nas. Tako je se najbolj posteno, glede na to, da je na slabsem samo Slovenija. Hrvati so pac mislili, da ker se je posojalo d.o.o.-jem, denarja ne rabijo vracat.
Uporabnik113189
25. 01. 2013 15.27
+4
Vse kaže, da si hrvati ne želijo v EU, se pa delajo neumne in poskušajo prevaliti krivdo za (ne) vstop na Slovenijo in našo državo oblatiti še bolj kot so jo že..Kot sem že poveda tisočkrat, mogoče so hrvaški državljani tako kot naši naklonjeni in prijateljski..Hrvaška oblast in država pa je na vseh frontah sovražna do nas, ker imajo neke svoje dolgoročne cilje..To bi morali naši poslanci in vlade že dolgo nazaj razumeti in do te države voditi enotno in brezkompromisno politiko. ne pa malo levo malo desno..Stvar se ne bo popolnoma nič spremenila tudi če bomo skupaj v EU..