Tujina

Milanović: Most v zavezništvu s 'kriminalno, vohunsko in proustaško koalicijo'

Zagreb, 28. 12. 2015 12.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na Hrvaškem so na ustanovni seji sabora za predsednika parlamenta potrdili akademika Željka Reinerja, ki je bil tudi edini kandidat. Dosedanji hrvaški premier Milanović se je vzdržal pri glasovanju o Reinerju, a je po ustanovni seji sabora ostro kritiziral stranke, ki so oblikovale saborsko večino.

Večina poslancev osmega sklica hrvaškega sabora, ki so bili izvoljeni na parlamentarnih volitvah 8. novembra, je danes za predsednika parlamenta potrdila akademika Željka Reinerja, ki je bil kandidat desne Domoljubne koalicije in stranke Most neodvisnih list. Za Reinerja je glasovalo 88 od 151 poslancev.

Približno 100 protestnikov je pred stanovanjem hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović danes zvečer zahtevalo nove parlamentarne volitve. Izražali so nezadovoljstvo zaradi sodelovanja desne Domoljubne koalicije in stranke Most neodvisnih list, ki sta oblikovali saborsko večino. Menijo, da gre v tem primeru za prevaro volivcev. Spomnili so, da so iz Mosta pred novembrskimi parlamentarnimi volitvami napovedali, da ne bodo sodelovali ne z Domoljubno koalicijo ne z levosredinsko koalicijo Hrvaška raste.

Današnja seja hrvaškega sabora je bila tudi ustanovna, potem ko so potrdili Reinerja kot edinega kandidata za predsednika parlamenta. Ob 88 poslancih, ki so podprli kandidata Domoljubne koalicije in Mosta, se jih je 62 vzdržalo, en poslanec pa je bil proti.

Reiner je bil podpredsednik sabora v prejšnjem sklicu sabora. Med drugim je bil tudi hrvaški minister za zdravstvo med letoma 1998 in 2000. Je redni profesor na zagrebški medicinski fakulteti kot tudi član hrvaške akademije znanosti in umetnosti in kraljevske akademije v Londonu.

Sabor se je na ustanovni seji sestal pet dni zatem, ko je predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović mandat za sestavo nove vlade podelila kandidatu desne Domoljubne koalicije in stranke Most neodvisnih list Tihomirju Oreškoviću.

Poslanci osmega sklica sabora so se sicer na prvi seji po novembrskih parlamentarnih volitvah sestali že v začetku decembra, vendar so jo prekinili, ker ni bilo dovolj glasov za izvolitev predsednika parlamenta.

Kateri poslanci so se vzdržali?

Poleg poslancev Domoljubne koalicije, Mosta in Bandićeve stranke so Reinerja danes sicer podprli dosedanji predsednik sabora Josip Leko (SDP), vseh osem poslancev nacionalnih manjšin ter dva poslanca Hrvaške demokratske zveze Slavonije in Baranje (HDSSB), obtoženec za vojne zločine Branimir Glavaš ter nekdanji podpredsednik Milanovićeve vlade in šef Narodne stranke - reformisti (NSR) Radimir Čačić. Potrditvi Reinerja je nasprotoval le poslanec stranke Živi zid, medtem ko se je 62 poslancev večinoma iz levosredinske koalicije vzdržalo.

Večina poslancev levosredinske koalicije Hrvaška raste se je danes pri potrjevanju kandidata desne Domoljubne koalicije in stranke Most neodvisnih list Reinerja za predsednika sabora vzdržala. Predsednik SDP Zoran Milanović je po glasovanju izrazil obžalovanje, ker je Most v zavezništvu s "kriminalno, vohunsko in proustaško koalicijo".

Dosedanji hrvaški premier Milanović se je vzdržal pri glasovanju o Reinerju, a je po ustanovni seji sabora ostro kritiziral stranke, ki so oblikovale saborsko večino. Poudaril je, da je Hrvaška v demokratičnem smislu na najnižji točki v svoji zgodovini, ker je Most zavestno vstopil v zavezništvo s koalicijo, v kateri so "ljudje z obtožnicami, bivši šefi obveščevalnih služb in proustaški elementi".

Kot je dejal, je bila večina, potrebna za izbiro mandatarja za sestavo nove hrvaške vlade, oblikovana "s pomočjo župana, ki je obtožen težkih kaznivih dejanj". Ob tem je mislil na zagrebškega župana in svojega nekdanjega socialdemokratskega kolega Milana Bandića, ki je na parlamentarnih volitvah 8. novembra s svojo novo stranko dobil dva poslanska mandata in nato stopil na stran HDZ in Mosta. Milanović je še dejal, da glede na trenutno situacijo koalicija Hrvaška raste odhaja v opozicijo.

Predsednica je zadovoljna

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je med današnjo saborsko sejo sedela ob Milanoviću in kamere so ju večkrat ujele, kako sta se pogovarjala. Grabar-Kitarovićeva je po seji izrazila zadovoljstvo z ustanovitvijo sabora in pričakovanje, da bodo poslanci soglašali, ko bo šlo za uresničenje ciljev, usmerjenih v prid Hrvaški. Pričakuje, da bo Hrvaška kmalu dobila tudi novo vlado.

Mandatar za sestavo nove hrvaške vlade Tihomir Orešković je današnjo ustanovno sejo sabora medtem ocenil kot zgodovinski dogodek. Izrazil je prepričanje, da bo Hrvaška v roku 30 dni dobila tudi novo vlado. Rok 30 dni za sestavo vlade je začel teči 23. decembra, ko mu je Grabar-Kitarovićeva zaupala mandat. Hrvaška ustava določa, da lahko predsednica države ta rok podaljša še za 30 dni.

"Zame so bistveni strokovnjaki. Pred nami je veliko dela in sprememb, ki jih je treba uveljaviti. To bo timsko delo in določili bomo, katere programe in spremembe je treba uveljaviti," je dejal Orešković novinarjem. O imenih ministrov ni želel govoriti, je pa dejal, da bodo med predlaganimi kandidati izbrali najboljše.

"Bistveno je, da EU in mednarodne agencije vidijo, da je hrvaška vlada stabilna in reformno usmerjena. Skozi reforme bomo dobili investicije, ki bodo okrepile hrvaško gospodarstvo," je odgovoril na vprašanje, katere bodo njegove prve poteze, če bo potrjen za premierja.

Orešković se je v popoldanskih urah v Zagrebu srečal s predstavniki Mosta, ki so ga prejšnji teden na predlog HDZ podprli za mandatarja nove hrvaške vlade, ne da bi ga osebno sploh spoznali.

Oreškovića je kot nestrankarsko osebo predlagala HDZ. Predsednik te največje hrvaške stranke Tomislav Karamarko je na današnje novinarsko vprašanje v saboru, ali bo namestnik novega predsednika vlade, odgovoril, da "bo nekaj takega". "Bistveni so ministri, ki bodo odgovorni za finance in gospodarstvo," je še dejal.

Predsednik Mosta Božo Petrov je danes izjavil, da se ne izogiba nobenemu položaju, a da bo treba pred razdelitvijo položajev soglašati o reformah. Pričakuje, da bo imela HDZ dovolj moči, da izpelje potrebne reforme, ki so jih načrtovali v Mostu. Spomnil je, da je Reiner danes pozval vse stranke h konstruktivnemu in pozitivnemu dialogu.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

samuray1
30. 12. 2015 10.09
nekaterim nacijam bo treba enostavno prepovedat državotvornost vse dokler ne zavržejo in se ne odpovejo čaščenju zločinskega kulta iz preteklosti.Žal nekateri se še tradičionalno držijo načel življenja v tropu(kot hijene).Namreč,Hijene napadajo in ubijajo druge živali zaradi preživetja in žal tudi iz zadovoljstva. Sicer pa ,j...š državo v kateri vsak navaden smrtnik ki ima pet minut časa vodi in komentira politikotako tako kot to počenjate tukajšnji komemtatorji ki mešetarsko levo-desničarite če prav niti sanja se vam ne o pojmu definicije "levičar ali desničar".Jad ni beda.Kulturološko izobraževalni sestem v svetu je padel na nivo absolutne ničle.
croasan
30. 12. 2015 08.29
+2
HDZ=SDS obe sta kriminalno fasisticni organizaciji
enakostzavse
29. 12. 2015 10.59
-2
A so milanovići najeli dohtar ivana. Način je enak. Saj je hodil nekaj naokrog in svetoval, kako se rešiš političnega nasprotnika hahahahha Mu pa moram priznat da je dober Učitelj, njegovi predniki so imeli celo U -je na črnih kapah, preden so postali mor ilci partizanov.
M_teorija
29. 12. 2015 10.36
-4
Tud pr nas se najdejo taki levi, ki krivijo vse in vsakogar za volivne neuspehe in volivce obkladajo z zombiji. Sam, da so tako levi, da so v resnici že skrajno desni. In nič jim ni pogodu, ne volivci, ne mediji, ne sodstvo, vsake toliko njihov vodja dobi nož v hrbet,...!?
fafajonka
29. 12. 2015 10.31
+1
Talevi in tadesni, pejte se v peskovnik igrat al pa kregat, pa puste tiste, ki se nočjo političnih igric igrat, pr mir......:-)
fafajonka
29. 12. 2015 10.35
Nobenga kreganja pa razdvajanja več ne bo, ko bodo šli talevi na svoj lev portal komentirat, tadesni pa na svoj portal, tko da bo na 24ur največ komentarjev pr Branetu
igy02
29. 12. 2015 09.57
+1
Levičarji na Hrvaškem uporabljajo enako retoriko kot naši. Vse, ki mislijo drugače, imenujejo ustaši in fašisti. Nič novega. Milanović je poden od podna.
bema1201
29. 12. 2015 10.28
-4
Komunisti ne priznajo druge resnice razen njihove, zaradi tega so od leta 1945 do danes pobili že na stotisoče ljudi, večino takoj po vojni, kasneje pa posameznimi z likvidacijami .Komunizem največje zlo ki se je zgodilo človeštvu v zadnjih 70letih.
Nightyfly
29. 12. 2015 10.37
a dejte no , a res ? Kaj pa pred 45 ,so bili komunisti lepsi , pa bolj dobri ali kako ? mabe , streljate kozle ...
bema1201
29. 12. 2015 10.41
-5
Komunizem zlo, od kar obstaja in še danes.
enakostzavse
29. 12. 2015 10.56
+1
igy, sej veš da tega niti otroci v vrtcih ne verjamejo. O retoriki katero uporablja sds, vedo vsi. Če pa še dodamo, k primitivnem obnašanju, kriminal od vašega firerja in posledično vašega, pa dobimo stranko sds. Uboge ovce.
kraljicavesolja
29. 12. 2015 10.58
-1
Igi, poglej si mal, kaj so ujkoti pa fašoti delal, če maš dobr želodec. To se ne sme pozabit.
enakostzavse
29. 12. 2015 11.01
+2
mabe, a potem so vsi komunisti zlobni ? Tudi tisti zavedni, katere je partija , zaradi pokvarjenosti, nagnala.
korintos23
29. 12. 2015 09.00
+0
Škoda da ni pri nas na oblasti eden drugi bi imel fajn sogovornika, boljšega od Sanadra!
korintos23
29. 12. 2015 08.58
+0
Tam bodo hitro volitve ker Most že poka in se kruši.
murinar
29. 12. 2015 08.38
+1
Z juga je še vreme zavraga!
murinar
29. 12. 2015 08.38
+1
Komu mar za hrvate -tate !
kolbek460
28. 12. 2015 21.50
+10
Ustaštvo je kot predrta guma z nobenim ne prideš daleč .
ivan.z Doba
29. 12. 2015 09.31
+2
mutant 1
28. 12. 2015 19.12
+2
rde?kar
28. 12. 2015 19.09
+5
Levi že jokajo .Prav vam je
ivan.z Doba
28. 12. 2015 19.22
-5
Franci Luzar
28. 12. 2015 21.20
+19
zakaj se spet vmesavamo v tujo politiko? raje pospravimo doma te gnilobe.
ivan.z Doba
28. 12. 2015 21.33
+5
Je tega toliko, da bi morali s traktorjem odvažati. Se je nabralo v 24ih letih.
laznivec
28. 12. 2015 19.01
+3
Našim sosedom je zavladal izraelski lobi....
KOMISSAR-REX
28. 12. 2015 19.14
-5
Boljše kot dosedaj komunistični prosrbski, enako kot v Sloveniji.
ivan.z Doba
28. 12. 2015 20.14
+1
Franci Luzar
28. 12. 2015 21.19
+1
Uporabnik113089
28. 12. 2015 18.51
+7
Lepo so ga nategn*li.....
Principat
28. 12. 2015 18.50
-2
vsaki dan vse večji dokazi o največjem hujskaču v bivši jugi ,, republika , ki bo sama sebe ferderbala
ivan.z Doba
28. 12. 2015 19.21
+1
Slovenija, zemlja mog sna, Slovenija zemlja obečana....
manolo31
28. 12. 2015 20.56
+0
Sama sebe bo "frderbala" prikrito nacionalistična pritlehna tvorba slovenceljnev, katere svinjarija sele zdaj prihaja na plano ko jo po dolgih umazanih prstih udarjajo mednarodna neodvisna sodisca (razen tega, se zaenkrat, na katerega je skusala pritlehno vplivati).
rde?kar
28. 12. 2015 18.38
-1
Levaki pri nas že jokajo in stokajo .A bote prikrajšani
korintos23
28. 12. 2015 18.39
+10
A vi boste spet z njimi v koaliciji kot leta 43?
rde?kar
28. 12. 2015 19.07
+1
Vi ha ha butelj .Kam boš sedaj hodil cizat.
ivan.z Doba
28. 12. 2015 20.15
-2
rdečkar, admin se sicer ne strinja, a vseeno. Si primitivec sektaškega formata!
Kollerik
28. 12. 2015 21.17
-1
korintos23
28. 12. 2015 18.38
-2
In vrata EU bodo tej novi vladi na stežaj odprte!?!
Opazujemvas
28. 12. 2015 18.37
+9
Zoran to pa peče a ne? Peče,peče,peče.
KOMISSAR-REX
28. 12. 2015 19.15
+3
ivan.z Doba
28. 12. 2015 20.16
+2
Franci Luzar
28. 12. 2015 21.23
+5
nisem cisto preprican ce je bivsi Z.Mil.....c cisti Hrvat?
korintos23
28. 12. 2015 18.34
+11
Kaj je pa to novega, tudi eni naši zagovarjajo domobranstvo kot eni v hrvatiji ustaštsvo!
rde?kar
28. 12. 2015 19.19
+2
ivan.z Doba
28. 12. 2015 19.19
+1
Potem pa skupaj jokajo pod ustaško zastavo.