Tujina

Hrvaški sabor v sredo nezaupnici finančnemu ministru Mariću, HDZ zagotovila večino za odstavitev Petrova

Zagreb, 28. 04. 2017 11.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Pretresi v hrvaški vladi se nadaljujejo. Predsednik sabora Božo Petrov je napovedal, da bo razprava o nezaupnici ministru za finance Zdravku Mariću potekala v sredo. Do takrat naj bi bilo tudi jasno, ali bo premieru Plenkoviću uspelo oblikovati novo večino.

Predsednik hrvaškega parlamenta Božo Petrov je danes napovedal, da bo razprava o nezaupnici ministru za finance Zdravku Mariću potekala prihodnjo sredo. Do takrat naj bi bilo tudi jasno, ali bo hrvaški premier Andrej Plenković oblikoval novo parlamentarno večino, potem ko je v četrtek odstavil tri ministre stranke Most neodvisnih list.

Interpelacijo proti Mariću je sprožila opozicijska SDP, ministri za notranje zadeve, pravosodje ter gradbeništvo in energetiko, Vlaho Orepić, Ante Šprlje in Slaven Dobrović, pa na četrtkovi seji vlade niso podprli Plenkovićeve podpore finančnem ministru.

Interpelacijo proti Mariću je sprožila opozicijska SDP, ministri za notranje zadeve, pravosodje ter gradbeništvo in energetiko, Vlaho Orepić, Ante Šprlje in Slaven Dobrović, pa na četrtkovi seji vlade niso podprli Plenkovićeve podpore finančnem ministru.

Zaradi tega je hrvaški premier razrešil tri ministre, kar je povzročilo največjo krizo hrvaške desnosredinske vlade od oktobra lani, ko je bila oblikovana po izredni parlamentarnih volitvah septembra 2016.

Petrov se je danes obrnil tudi poslance, ki nameravajo zahtevati njegovo razrešitev z mesta predsednika sabora. Pozval jih je, naj čim prej pošljejo najmanj 40 poslanskih podpisov, da bi tudi ta predlog uvrstili na dnevni red. HDZ naj bi že zbirala podpise za razrešitev Petrova, ki je predsednik Mosta.

Hrvaški sabor bo sicer zasedal še naslednji teden, potem pa sledi premor zaradi lokalnih volitev, ki bodo 21. maja. SDP je sprožila pobudo za glasovanje o nezaupnici Mariću zaradi njegovega domnevnega konflikta interesov pri vladnih potezah glede reševanje usode koncerna Agrokor in morebitne Marićeve odgovornosti pri spornih poročilih o poslovanju skupine v času, ko je bil njen direktor za strategijo in kapitalski trg.

Poslanec SDP Gordan Maras je danes v saboru ocenil, da parlamentarna večina ne obstaja več, ter pozval Plenkovića, naj potrdi, da ima večinsko podporo v saboru ali odstopi.
Hrvaški premier je v četrtek trdil, da ima podporo večine poslancev, a ob tem tudi izjavil, da so v HDZ pripravljeni na predčasne volitve. Hrvaški volivci so bili v preteklem letu in pol dvakrat na parlamentarnih voliščih.

Mostov poslanec Nikola Grmoja je na današnji saborski seji Marića obtožil, da ni opravljal svojega dela in v dveh ministrskih mandatih ni odredil finančnega nadzora v Agrokorju, ter da je še v začetku leta trdil, da glede poslovanja Agrokorja ni razloga za preplah. Obenem je spomnil, da država v koncernu ni izvedla finančnega nadzora od leta 2007. Grmoja je obtožil tudi Plenkovića, in sicer da ščiti lastnika Agrokorja Ivico Todorića.

Medtem je odstavljeni notranji minister Orepić danes prišel na svoje delovno mesto in novinarjem povedal, da se mora zaradi Plenkovićevih potez "narod bolj kot kdajkoli prej takoj odzvati, saj gre za zlorabo oblasti". Premierja je obtožil, da ščiti določene interesne skupine, v katerih je tudi podpredsednica vlade in ministrica za gospodarstvo Martina Dalić. Napovedal je, da bo opravljal svoje naloge. Med drugim se bo danes srečal z madžarskim kolegom Sandorom Pinterom, s katerim naj bi se pogovarjala o izvajanju določil o sistematičnem nadzoru na schengenski meji.

Hrvaški mediji poročajo, da sta tudi ostala dva razrešena Mostova ministra danes prišla v službo, kljub temu da je Plenković v četrtek dejal, da nihče izmed odstavljenih ministrov ni več član vlade. V Mostu trdijo, da sta za razrešitev ministrov potrebna sopodpis predsednika sabora in odločitev saborske večine.

Kot poročajo hrvaški mediji, so odstavili tudi vse Mostove državne sekretarje, nekatere pa so že nadomestili s kadri iz vrst HDZ.

Most ima še podpredsednika vlade in ministra za upravo Ivana Kovačića, ki v četrtek ni bil na vladni seji. Po zapletu je izjavil, da bi glasoval tako kot njegovi trije strankarski kolegi.

Hrvaška vlada je na današnji telefonski seji razrešila tudi preostalega člana vladnega kabineta iz Mosta, podpredsednika vlade in ministra za upravo Ivana Kovačića, ki v četrtek ni bil na vladni seji. Po zapletu je izjavil, da bi glasoval tako kot njegovi trije strankarski kolegi.

Približno istočasno, ko se je pojavila informacija o razrešitvah nekaj manj kot deset Mostovih državnih tajnikov, je Petrov novinarjem v saboru napovedal, da bodo vsi Mostovi ministri danes odstopili. Povedal je, da bodo v saboru najprej razpravljali o nezaupnici Mariću, na to pa tudi o njegovem odstopu, če bodo prejeli dovolj podpisov poslancev.

Predsednik hrvaškega sabora bo kot kaže moral oditi.
Predsednik hrvaškega sabora bo kot kaže moral oditi. FOTO: AP

HDZ zagotovila zadostno večino v saboru za odstavitev Petrova

Največja hrvaška politična stranka HDZ je danes potrdila, da imajo 79 podpisov poslancev, ki zahtevajo odstop predsednika hrvaškega parlamenta Boža Petrova. Generalni sekretar in poslanec HDZ Gordan Jandroković je novinarjem povedal, da Petrov nima več nadpolovične podpore v saboru ter da pričakuje njegov čimprejšnji odstop.

HDZ je danes tudi uradno vložila pobudo za glasovanje o nezaupnici Petrovu, ki je tudi predsednik njene koalicijske stranke Most neodvisnih list.

"Ocenjujemo, da obstajajo pogoji, da Petrov ne bo več predsednik sabora. Izgubil je legitimnost. Pričakujemo, da se bo v skladu s tem tudi obnašal," je izjavil Jandroković, ki bo verjetno naslednji predsednik parlamenta.

Kot meni, bi morala biti pobuda za odstavitev Petrova prva naslednja točka na dnevnem redu sabora, ki bo naslednji teden sklenil spomladansko sejo zaradi lokalnih volitev, ki bodo 21. maja.

Jandroković je povedal, da so poleg podpisov poslancev HDZ zahtevo za odstop Petrova podprli tudi poslanci nacionalnih manjšin, stranke Bandić Milan 365 - Stranka dela in solidarnosti ter Narodne stranke - reformisti, kot tudi opozicijskih strank HNS in IDS. Ni pa želel povedati, ali so vsi poslanci HDZ podpisali pobudo.

Petrov je danes napovedal, da bodo prihodnjo sredo razpravljali o zahtevi opozicijske SDP o nezaupnici ministru za finance Zdravku Mariću, nato pa tudi o zahtevi za njegov odstop.

Predsednik Mosta je tudi dejal, da bodo Mostovi ministri danes tudi odstopili iz vlade, potem ko je premier Andrej Plenković v četrtek razrešil tri Mostove ministre, danes pa podpredsednika vlade in ministra za upravo Ivana Kovačića ter več državnih sekretarjev, ki so tudi iz Mosta. Poudaril je, da Most ni več del hrvaške vlade.

Opozicija je zahtevala od Plenkovića, naj čim prej potrdi, da ima njegova vlada podporo saborske večine ali pa bodo šli na nove predčasne volitve, ki bodo lahko tretje parlamentarne volitve v manj kot dveh letih na Hrvaškem. Menijo, da Plenković nima dovolj glasov poslancev za novo saborsko večino, ne glede na to, da ima nadpolovično večino proti Petrovu.

Plenković je dobil mandat za vodenje desnosredinske vlade HDZ in Mosta oktobra lani, po padcu kratkotrajne vlade istih strank ter predčasnih parlamentarnih volitvah septembra lani.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mallonge
28. 04. 2017 15.36
-1
A je Butalc šel že na bolniško?
Transformerji
28. 04. 2017 15.27
+4
Ravnokar sem si ogledal ponovitev včerajšnjih novic na Kanalu A, samo zaradi tiste ukradenega kolesa, kjer je udeležen celo državni tožilec. Kar se dogaja v hrvašekm parlamentu, je dostopno novinarjev in tudi javnosti, naša zasedanja v parlamentu so pa kot skrivni mafijski sestanki, ki jih nihče ne sme videti. Tako je tudi tista kalvarija s kolesom in predtavnikom pravne države v novicah padla čisto pri koncu oddaje - kot da je en pokvarjenec sosedu zastrupil mačka.
mallonge
28. 04. 2017 15.19
-1
Najboljš, da ustavno pravniški blefer še v hrvaško vlado predlaga svojega šerifa. Bo obrazložil, da se tudi še en drug pravnik strinja.
Smrekar1
28. 04. 2017 14.07
+5
Podobno kot v Turčijo julija lani, samo v manj dramatični izvedbi. Dokaj normalno za te neevropske države, bi rekeć.
JApajaDAja
28. 04. 2017 15.15
+1
sedaj bo bitka med skrajno in zmerno desnico hdz in bagrokorjem!
BoboPoštenjak
28. 04. 2017 13.58
+1
Oni so ze zdavnaj pred nami.Za sebe se brigajmo.
Castrum
28. 04. 2017 14.07
+3
Pred nami???? V čem??? V lopovščini sigurno, za ostalo pa bi rad vedel...
korintos23
28. 04. 2017 13.56
+5
Pri izstopu iz Slovenije malo manj pregleda, pri vstopu pa malo več.
korintos23
28. 04. 2017 13.53
+4
A bodo tudi v hrvaškem saboru naštimali veselico kot so jo oni v Skopju?
JApajaDAja
28. 04. 2017 14.01
+5
prašek
28. 04. 2017 13.44
-1
Tovariši ...... uživajte dalje, jaz grem pa malo delat !
korintos23
28. 04. 2017 13.52
+2
dr.dare
28. 04. 2017 13.21
+0
kaj ima to z nami? koga to zanima?
prašek
28. 04. 2017 13.22
+1
Zelo skromno povem, da to zanima tudi mene !
Verbena
28. 04. 2017 13.23
+8
..na en način kaže , kaj je nastalo iz nekdanjih jugoslovanskih republik ... vsepovsod podobno ...samo boj za oblast ...od Triglava pa do Vardarja !!!!
fljfo
28. 04. 2017 13.23
+0
Prašek in njemu sveto bratstvo in edinstvo...
prašek
28. 04. 2017 13.27
+1
fifi ...... Jaz nikoli nisem bil in nikoli ne bom nacionalist ! To pa ste ti in tebi podobni !
Castrum
28. 04. 2017 13.31
-2
Jaz tudi nisem nacionalist, sem pa zaveden in ponosen Slovenec, ki prezira ljudi ki so ponižno servilni do tistih bivših "bratov" ki nas odkrito ponižujejo.
fljfo
28. 04. 2017 13.33
-3
Cadtrum, to je to...prav zanimivi so osebki, ki naravnost obožujejo klečeplazenje Beogradu
prašek
28. 04. 2017 13.34
+0
Castrum ...... Saj ne boš zameril, če malo podvomim v tvoje besede. Oziroma , če jih jemljem z malo rezerve ?
prašek
28. 04. 2017 13.35
+2
Pa še pojasni mi, lepo prosim , kaj ima hrvaška vlada z Beogradom !
Castrum
28. 04. 2017 13.36
+1
Dvomiš? Seveda lahko dvomiš, saj to je bistvo demokratične družbe in vzgoje. Saj nismo več v enoumju! Vendar tvoj dvom pa dejstva seveda ne spremeni.
prašek
28. 04. 2017 13.39
In dejstvo je ??? Seveda se opravičujem zaradi svoje neumnosti ☺
prašek
28. 04. 2017 13.40
Pa bom še enkrat vprašal : Kaj ima hrvaška vlada skupnega z Beogradom ????
Castrum
28. 04. 2017 13.41
Ma seveda ti opravičim, razumljivo.....dejstvo pa je servilnost....
korintos23
28. 04. 2017 13.54
+2
Castrum, sem ponosen Slovenec in me nič tujci ne motijo če se normalno obnašajo! Motijo me pa eni Slovenci kateri se normalno ne.
Castrum
28. 04. 2017 14.01
+1
Kori...lepo da si ponosen Slovenec. Tujci, ki sprejmejo Slovenijo kot svojo domovino so v mojih očeh spoštovanja vredni. Kaj pa tisti, ki so tu desetletja in ne želijo biti domačini kaj šele da bi slovensko govorili?! Ampak pustimo te, najbolj me pa moti servilnost in poniglavost določenih Slovencev, ki jo izkazujejo do bivših "bratskih republik".
mallonge
28. 04. 2017 13.20
+1
Cerar je napel vse kilave sile, da pomaga Hrvatom na račun varnosti Slovenije in Evrope. Sicer pa tako ne bo naredil nič, kot ni še nič naredil do sedaj, Veliko je govoril, in veliko računal za škodljive nasvete.
korintos23
28. 04. 2017 13.55
+2
Gre se za pregled na izstopu iz Slovenije!
jonbonslon
28. 04. 2017 13.09
+0
mislim,da se malo preveč ubadate s kroati,je že malo čez črto...
Castrum
28. 04. 2017 13.10
+3
S hrvati? Problem je v Mercatorju in 12 000 delovnih mest v Sloveniji!
mallonge
28. 04. 2017 13.23
+1
Merkator bi v konkurenčnem boju tako propadel. Sam ali z Agrokorje. Bolje je, da propade z Agrokorjem vsaj ne bo treba nam sanirati vse hrvaške živilske industrije in politike.
JApajaDAja
28. 04. 2017 13.05
+3
evo-mostofci izstopili iz vlade apsolutista plenkiya!
tron3
28. 04. 2017 13.03
+9
Res težko leto za sosede vrle, najprej Agrokor, sedaj še problemi na meji, arbitraža vse se je zgrnilo na njih, kot kaže so začeli dojemati, da tokrat le niso Slovenci krivi za zastoje na meji, ampak Bruselj. Drgač pa hvala Admin, da si zbrisu moj prejšnji komentar.
ginem
28. 04. 2017 12.36
+2
nezaupnica.Novi sestanki.Papir tja,papir sem... katere gluposti delamo ljudje.
JApajaDAja
28. 04. 2017 12.21
+4
hudo državi katero drži,...saj vemo za kaj, en todor! včeraj je plenky dejal, da je odločitev za razrešitev treh ministrov sprejel trenutno na seji, danes že najožji njegovi sodelavci povedo, da so bili seznanjeni s to odločitvijo že prej! hr hdz= svečkarjem v slo! laži in zavajanja!
Castrum
28. 04. 2017 13.03
-2
Po stažu v politiki, po sami organizaciji, po načinu delovanja in vplivu na post osamosvojitveno politiko sta si identična dvojčka HDZ in LDS ! To kar je (bil) na Hrvaškem HDZ je bil v Sloveniji LDS !
JApajaDAja
28. 04. 2017 13.06
+3
Castrum
28. 04. 2017 13.09
-2
Tvoj problem. Je pa neizpodbitno dejstvo, da je na hrvaškem vodilno vlogo in celoten proces prehoda iz socializma v demokracijo v devetdesetih letih , vodila stranka HDZ. In prav tako je v tem istem obdobju 1992 - 2003 ta proces v Sloveniji vodila LDS. Obe stranki sta pa imeli ob sebi minorne satelitske stranke, ki so sledile ukazom.
korintos23
28. 04. 2017 13.57
Castrum
28. 04. 2017 14.04
+1
kori....??? Slabo vidiš? 1992 je napisano in takrat je začela stranka LDS svoje lomastenje po slovenskem gospodarstvu, vse do leta 2003 oziroma 2004 !
korintos23
28. 04. 2017 14.19
+1
Castrum, zakone, ustavo je pa Demos spisal, zakaj pa ne če so tako vkup spacali! 04-08 je pa bilo finale, številke ne lažejo.
Castrum
28. 04. 2017 14.34
Kori...Člane strokovne skupine Tine Hribar, Tone Jerovšek, Peter Jambrek, Miro Cerar, Anton Grad, Lojze Ude in Matevž Krivic, ki je avgusta 1990 v Podvinu pisala delovni osnutek nove ustave RS. Kot vidiš in verjetno veš, je ta skupina precej ideološko in politično mešana, daaaaaleč od tega da bi bila Demosova! Je pa seveda zelo strokovna. Nedvomno! Kot utapljajoči se vedno znova oprimete bilke 2004 08. To obdobje je bilo kamen okoli vratu za slovensko gospodarstvo in o tem ni dvoma. Metati krivdo samo na vlado je patetično in nepošteno, ampak pustimo. Zakaj se pa vedno znova pozablja obdobje 1992 - 2004, čeprav vsak razgledan Slovenec ve, da se je v tem času olastninilo cca 60 % industrijske proizvodnje v Sloveniji? Da se je postavilo temelje za managerske odkupe z zakonom leta 1998. Itd, itd....
Castrum
28. 04. 2017 12.14
+11
Hrvaški bankrot me niti ne zanima, je pa velika verjetnost da bodo njihove miškulance pokopale tudi Mercator. To pa je žalostno....
tron3
28. 04. 2017 15.02
-1
Mercator je že bil pokopan, še preden ga je Todorko kupil.
mackon08
28. 04. 2017 12.00
+9
Ha ha, ta misli da je Erdogan.
JApajaDAja
28. 04. 2017 12.26
+8
upam, da s svojo aroganco,prepotentnostjo in bahatostjo ne zvije rok in nog cerarju v bruslju!
mallonge
28. 04. 2017 13.26
+1
cerar nima rok ima samo upogljiv partijski hrbet in voljno rit.