Tujina

Hrvaški sabor se bo razpustil 15. julija, predčasne volitve predvidoma jeseni

Zagreb, 20. 06. 2016 12.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Hrvaški poslanci so glasovali za samorazpustitev hrvaškega saborja. Proti sta bila le dva poslanca, eden se je glasovanja vzdržal. To pomeni, da bodo Hrvati jeseni znova odšli na volišča. V HDZ po današnji odločitvi vre.

Hrvaški poslanci so glasovali o samorazpustitvi hrvaškega saborja. Za je glasovalo 137 poslancev, 2 poslanca sta glasovala proti, eden pa se je glasovanja vzdržal. Sabor se bo razpustil 15. julija. Takrat bo začel teči ustavni rok za izvedbo predčasnih parlamentarnih volitev, ki jih bo razpisala predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović.

Zastave pred hrvaškim saborjem
Zastave pred hrvaškim saborjem FOTO: AP

V kratki razpravi je sodelovalo le nekaj poslancev, večinoma tisti, ki ne morejo računati, da bodo zagotovo prišli v sabor na prihodnjih predčasnih parlamentarnih volitvah. Te bodo predvidoma 4. ali najkasneje 11. septembra.

Razpustitev osmega sklica hrvaškega sabora je prejšnji petek zahtevalo več kot 80 poslancev. Dan prej je 125 poslancev izglasovalo nezaupnico premierju Tihomirju Oreškoviću. Z odpoklicem premierja je padla tudi hrvaška vlada, ki je bila oblikovana januarja. Na Hrvaškem se v začetku septembra obetajo predčasne parlamentarne volitve.

Milanović pričakuje zmago na prihodnjih volitvah, v HDZ vre

Predsednik SDP Zoran Milanović je po današnji saborski odločitvi izpostavil, da so socialdemokrati predlagali razpustitev parlamenta z današnjim dnem, kar bi lahko omogočalo predčasne parlamentarne volitve že 24. julija. Dodal je, da takšnega predloga niso sprejeli poslanci Mosta neodvisnih list, na koncu pa so se dogovorili za razpustitev sabora s 15. julijem.

Milanović upa, da bodo predčasne parlamentarne volitve 4. septembra, na volitvah pa pričakuje zanesljivo zmago bodoče "široke ljudske progresivne koalicije" na čelu s SDP. Poudaril je, da je SDP stranka levice z elementi leve sredine, a da na Hrvaškem ni relevantne politične stranke, ki bi bila bolj levo od socialdemokratov.

Karamarko odpovedal današnjo sejo predsedstva HDZ 

Predsednik HDZ Tomislav Karamarko je odpovedal današnjo sejo predsedstva stranke, na kateri so pričakovali njegov odstop s predsedniškega položaja, poročajo hrvaški mediji. Neuradno naj bi HDZ zahtevala, da Karamarko odstopi najpozneje v torek do 12. ure, v nasprotnem primeru pa bodo okrepili pritisk za njegov odstop.

Seja predsedstva HDZ je bila napovedana prejšnji teden za danes ob 10. uri, nato pa so njen začetek prestavili na 18. uro.

Nekaj ur pred napovedanim začetkom seje je Večernji list na svoji spletni strani objavil, da je Karamarko odpovedal današnjo sejo predsedstva stranke, v kateri je sicer vse več nezadovoljstva zaradi načina, kako je Karamarko v zadnjem času vodil stranko.

V HDZ je bilo danes slišati, da bodo na seji predsedstva razpravljali o prihodnjih korakih, potem ko je prejšnji teden padla hrvaška vlada, danes pa so poslanci razpustili sabor.

Starosta HDZ Vladimir Šeks je v današnjem pogovoru za hrvaško uredništvo regionalne televizije N1 napovedal, da danes ob 18. uri pričakujejo Karamarkov odstop, a se je kmalu po tem pojavila informacija, da je šef HDZ odpovedal današnjo sejo predsedstva stranke. Šeks je ocenil, da je Karamarko najbolj odgovoren za to, da je HDZ izgubila oblast.

Karamarko je sprejel napačno odločitev, ko je pričakoval, da bodo preoblikovali parlamentarno večino, so za Novi list potrdili neimenovani viri iz HDZ. Neuradno naj bi Karamarku do torka opoldne dali čas, da odstopi. V nasprotnem bo sledil pritisk iz različnih organizacij HDZ, ki bodo zahtevale njegov umik s položaja predsednika stranke.

Njegov odstop so že v soboto zahtevali nekateri izmed ustanoviteljev stranke.

Medtem so iz HDZ potrdili, da so sejo predsedstva prestavili na torek ob 11. uri. Niso pa pojasnili, zakaj je prišlo do preložitve seje, ki bo potekala na sedežu stranke v Zagrebu. Neuradno naj bi Karamarko poskusil prepričati svoje kolege iz vrha stranke, naj mu zaupajo vodenje HDZ tudi na prihodnjih predčasnih parlamentarnih volitvah.

Karamarko je sicer prejšnji teden odstopil s položaja prvega podpredsednika vlade. Pred tem je komisija za določanje navzkrižja interesov ocenila, da je bil v konfliktu interesov zaradi osebnih in družinsko-poslovnih povezav z glavnim svetovalcem madžarskega Mola na Hrvaškem, ter si je javno prizadeval, da se hrvaška vlada umakne iz arbitraže, ki jo je sprožila proti Molu zaradi upravljavskih pravic v Ini.

Z razpustitvijo 15. julija se želijo izogniti volitvam v času glavne turistične sezone

Na petkovi seji predsedstva hrvaškega parlamenta so se dogovorili, da bodo danes na dnevni red uvrstili odločitev o razpustitvi parlamenta in da bodo osmi sklic hrvaškega sabora razpustili 15. julija.

Na ta način se bodo izognili volitvam v času glavna turistične sezone. Hrvaška ustava namreč določa, da mora predsednik države razpisati predčasne parlamentarne volitve najkasneje v 60 dneh od dneva razpustitve sabora.

Predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović je po petkovih posvetovanjih s predstavniki parlamentarnih strank potrdila, da večina parlamentarnih strank predlaga volitve v prvi polovici septembra.

Povedala je, da bo pri odločitvi o datumu volitev upoštevala tudi mnenje več kot dve tretjini hrvaških državljanov, ki so v javnomnenjskih raziskavah ocenili, da so čimprejšnje predčasne parlamentarne volitve najboljša rešitev za izhod iz politične krize v državi, ki je posledica sporov v vrhu desnosredinske hrvaške vlade, ki od prejšnjega četrtka opravlja tekoče posle.

Predčasne parlamentarne volitev so tudi posledica nepremostljivih sporov v vrhu desnosredinske hrvaške vlade, ki od prejšnjega četrtka opravlja tekoče posle.

V osmem sklicu hrvaškega sabora, ki bo zabeležen kot tisti z najkrajšim mandatom, je 151 poslancev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

murinar
20. 06. 2016 15.37
+3
Kaj me briga za hrvate ,komu mar kaj oni dol delajo!
Mich Diam
20. 06. 2016 14.39
+6
hijene samo čakajo na povratek!
kolbek460
20. 06. 2016 14.33
+3
Desno sučne vlade so vse posod problematične ,nacionalizem in pohlep jih jim je zamegliv um
misterbin
20. 06. 2016 14.31
+3
Kdaj se bopa slovenski razpustil pa ne pišete .
swetko
20. 06. 2016 14.49
+5
Darko32
20. 06. 2016 14.04
+10
To je samo potrditev, da se izvoljeni poslanci ne klanjajo in spoštujejo svojo besedo. Ne pa pri nas, k irecimo Upokojenci se obračajo kakor veter piha. Sočasno pa njihovim genracijam povzročajo neporeavljivo škodo.
korintos23
20. 06. 2016 13.10
+3
In vse je skuhala tota hdz skupnost!
povanpireni
20. 06. 2016 13.35
+3
kuha se kot v znanih kuhinjah po sloveniji !!!!!!!!