Tujina

Hrvaški referendum priložnost tudi za ostale

Zagreb, 23. 01. 2012 08.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.R./V.L./STA
Komentarji
21

V Evropi in tudi na Balkanu je zavladalo prepričanje, da izid hrvaškega referenduma o vstopu v EU pošilja dober signal tudi drugim državam v regiji. Pahor je prepričan, da bi imeli Slovenija in Hrvaška brez evropske perspektive težje probleme.

Predsednik vlade Zoran Milanović, predsednik države Ivo Josipović in predsednik parlamenta Boris Šprem po razglasitvi referendumskih izidov
Predsednik vlade Zoran Milanović, predsednik države Ivo Josipović in predsednik parlamenta Boris Šprem po razglasitvi referendumskih izidov FOTO: Reuters

Hrvaška volilna komisija je danes objavila končne izide nedeljskega referenduma o vstopu v EU, potem ko so prešteli glasovnice z vseh 6750 volišč na Hrvaškem in v tujini. Članstvo je podprlo 66,27 odstotka volivcev, proti jih je bilo 33,13 odstotka, neveljavnih glasovnic je bilo za dobrega pol odstotka. Volilna udeležba je bila 43,51-odstotna.

S tem je Hrvaška opravila še enega zadnjih korakov pred vstopom, ki je predviden za začetek druge polovice prihodnjega leta. Pred tem bo morala država še končati pristopna pogajanja z Unijo, njene članice pa bodo morale ratificirati pristopno pogodbo. Ob razglasitvi izidov so Hrvaški čestitali iz Evropske unije.

Vodja delegacije Evropske unije na Hrvaškem Paul Vandoren je takoj po objavi rezultatov referenduma o vstopu Hrvaške v EU dejal, da Evropa Hrvate pričakuje odprtih rok. Podpora vstopu Hrvaške v EU po njegovem mnenju predstavlja evropsko perspektivo za celotno Jugovzhodno Evropo. "Malo bom nestrpen, dokler ne bo končan proces ratifikacije pristopne pogodbe na Hrvaškem in v vseh državah članicah EU. A 1. julija 2013 bo Hrvaška polnopravna članica, to upamo, to pričakujemo in tega si želimo," je še povedal. Močna podpora vstopu bo po njegovem mnenju dobra novica tako za Zagreb kot tudi Bruselj in sosednje države.

Takoj po razglasitvi referendumskega izida sta Hrvaški čestitala tudi predsednika Evropskega sveta in Evropske komisije Herman von Rompuy ter Jose Manuel Barroso. "Hrvaška vlada lahko zdaj z mandatom, ki ji ga je podelil narod, dokonča še druge priprave za članstvo. Veselimo se gladke ratifikacije v hrvaškem parlamentu kot tudi v parlamentih vseh držav članic EU, s čimer bo tako tudi Hrvaška 1. julija 2013 postala 28. članica," sta še zapisala v odzivu.

Vandoren se je v svoji čestitki dotaknil tudi evroskeptikov. Povedal je, da razume dvome o EU, saj so se nekatere njene članice znašle v težavah. Pri tem je zatrdil, da je EU predana reševanju teh težav in da bodo rešene že v bližnji prihodnosti.
Vandoren se je v svoji čestitki dotaknil tudi evroskeptikov. Povedal je, da razume dvome o EU, saj so se nekatere njene članice znašle v težavah. Pri tem je zatrdil, da je EU predana reševanju teh težav in da bodo rešene že v bližnji prihodnosti. FOTO: Reuters

"To bo prvič, da bo za mizo 28 stolov in 28 ministrov. To je velik korak. Zdaj bo vse lažje," je dejala hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić pred prihodom v Bruselj na zasedanje zunanjih ministrov. Tam ji je za izid referenduma čestitala tudi evropska zunanja ministrica Catherine Ashton, ki se tudi že veseli sodelovanja s hrvaškimi predstavniki. "To je prvič, da je z nami tudi Hrvaška, čeprav za začetek le kot opazovalka, a pomembno je, da je z nami," je dodala.

Britanski zunanji minister William Hague pa je povedal, da izid referenduma predstavlja dobro novico, tako za Hrvaško kot tudi za Evropo. "Hrvaška je Evropa in mi smo veseli, da je Hrvaška z nami," pa je dejal nemški zunanji minister Guido Westerwelle.

Pahor: Problemi Slovenije in Hrvaške bi bili hujši brez EU

Z urada predsednika države Danila Türka so sporočili, da je predsednik že sinoči poklical hrvaškega kolega Iva Josipovića in mu čestital za izid. Poudaril je, da je odločitev dobra novica tako za Hrvaško kot tudi EU, in ponovil, da je vstop Hrvaške tudi v interesu Slovenije.

Čestital je tudi predsednik slovenske vlade, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor. Ocenil je, da gre za "odločitev tisočletja", ki ima strateški pomen za Hrvaško, in veliki dan tudi za regijo in Evropo. Povedal je tudi, da "EU ni rešitev za vse probleme", ki jih imata tako Slovenija kot Hrvaška. Bi pa bili ti problemi veliko težji, če državi ne bi imeli priložnosti, da ustvarjata politiko Evropske unije.

Tudi z zunanjega ministrstva so sporočili, da pozdravljajo izid hrvaškega referenduma. Ta po mnenju ministrstva potrjuje močno voljo Hrvaške in njenih državljanov za članstvo v EU ter je dokaz njihove pripadnosti evropskim vrednotam. Zato tudi menijo, da se mora proces širitve nadaljevati, hkrati pa tudi, da dosedanje izkušnje kažejo, da s širitvijo veliko pridobijo članice Unije, ki mejijo na nove pridružene države.

Tadić vidi tudi prednost za Srbijo

Hrvaški je čestital tudi srbski predsednik Boris Tadić, ki je dejal, da gre za zelo pomembno odločitev za prihodnost Hrvaške, ta pa bo po njegovih besedah pozitiven signal poslala celotni regiji. "Vstop Hrvaške v Evropsko unijo odpira več možnosti za integracijo Srbije in drugih držav Zahodnega Balkana v skupnost enakopravnih evropskih narodov," je zapisal v čestitki.

"EU predstavlja spoštovanje in posvojitev evropskih standardov in zakonov, hkrati pa je tudi perspektiva za boljše, varnejše in mirnejše življenje vseh državljanov naše regije, ki so bili ves čas svoje zgodovine obremenjeni z vojnami, napetostmi in turbulencami," še meni srbski predsednik, ki je tudi prepričan, da tako odpiramo nova poglavja miru, tolerance in sodelovanja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Srpska4ever
24. 01. 2012 12.36
V Bani Validu je prišlo učeraj do srditega spopada med podganami in zelenim odporom,pri tem je ubito 5 podgan.Zeleni borci imajo popoln nadzor nad Bani Validom.Iz Tripolija in Misurate prihaja 1.500 borcev ,ki se odpravljajo proti Bani Validu,zaradi tega so zeleni borci v predelih Tripolija in Misurate zaceli manjšo ofenzivo da bo koker se da upočasnili prihod podgan v Bani Valid!!! Lahko bi tud mal o tem pisali a ne
Max_Headroom
24. 01. 2012 03.05
Zanimiva se mi je zdela izjava bivšega zadnjega predsednika SFRJ, ki sta z Markovičem izdala ukaz Jugoslovanski ljudski armadi, naj zasede severne meje, zaradi osamosvojitvenih neredov v Sloveniji. In takega človeka je 24 milijonov ljudi izvolilo, da je zastopal naše skupne interese, skrbel za našo varnost in blaginjo. Seveda ga ni nihče izvolil, gospoda so se menjavala in po kluču izbirala relativnega zmagovalca. Takrat je pač naneslo, da sta bila oba Hrvata. Hvala gospon Mešić, zelo ste ljubeznivi, odlično ste opravili svojo nalogo, ki so vam jo zaupali vsi jugoslovanski narodi, zgodovina ne bo nikoli pozabila tega pravega patriota, predvsem pa velikega humanitarca in dobrega človeka, ki nam je s svojim velikim, neskromnim požrtvovanjem, vsem skupaj omogočil tako svobodo. Je Evropa politični ali geografski pojem? Ne strašite nas več z Jugoslavijo, zdaj gre za Zahodni balkan, deželo vseh hrvatov in hrvatov, ki so pomešani z nemci, italijani, madžari ter drugimi nesrbskimi narodi. Kdo bo prej, Mešič ali Kučan, ker na Zahodnem balkanu je lahko le eden gospodar!
slosap
24. 01. 2012 01.22
+1
43% volivcev se je udeležilo referenduma? pa od teh 43% je bilo 34% proti? To pa niso ravno dobri rezultati. Zanimivo, kako se prodaja v bistvu zelo slaba udeležba in veliko nasprotovanje kot velika zmaga.... Meni je to v bistvu odločen NE, saj ni bilo niti 50% na referendumu, se pravi jih več kot pol ne zanima EU oz. so neodločeni...Čuden pogled na realnost in voljo ljudstva....
slovenija-tone
23. 01. 2012 21.42
jokali bodo kakor mi, za kruh ne bodo imeli čez 5 let
antitrust08
23. 01. 2012 18.01
+7
To jim bo še žal ! Tako kot je nam. Kje si Tolarska gospodska Slovenija ?!
nikhrast
23. 01. 2012 17.34
+2
Z zaprtimi mejami in s tolarjem v žepu bi pa imeli zdaj blaginjo. Naivni ste kot otroci. Verjetno bo še kdo rekel da se je imel dobro v zaprti Jugoslaviji z dinarjem v žepu; za hlapce ni svoboda in demokracija.
stanislav3
23. 01. 2012 16.09
+6
kdaj bo pri nas referendum če izstopimo?
deadcool
23. 01. 2012 14.29
+14
hrvatje prpravte se na 150% podražitev vsega, večjo brezposelnost, slabše pokojnine, večje davke in manjše plače!!!
boncek123
23. 01. 2012 11.35
+14
Dragi Hrvatje, moje sožalje!
stanislav3
23. 01. 2012 16.09
+4
soželje bratje. kdaj bomo mi imeli referendum o izstpu iz EU?
titovka
23. 01. 2012 10.44
+8
vi sveti tri kralji lahko nazdravljate, ker imate polne žepe...a ljudstvo se bo streznilo, ko mu bo prepozen...kot se je pri nas!!!!!
Krimsky
23. 01. 2012 10.24
+3
... pa še najbolj izstopajoč komentar na B92 (600 plusov, 627 minusov): Kaj pravite vi v Srbiji da nočete v EU ??? Pa nihče vas tudi ne sili, kar se mene tiče lahko gre Srbija kamor hoče, a mi Republika Vojvodina z liberalnimi in antičetniškimi Srbi v smeri EU!!! Čestitke Hrvatom! (REPUBLIKA VOJVODINA, 22. januar 2012 21:53)
mica33
23. 01. 2012 10.13
+8
"Povedal je, da razume dvome o EU, saj so se nekatere njene članice znašle v težavah. Pri tem je zatrdil, da je EU predana reševanju teh težav in da bodo rešene že v bližnji prihodnosti. " ahahahahahahahahaha - predvsem so predani polnjenju svojih žepov. To, da rešujejo težave je pa šala leta.
...Lejga...
23. 01. 2012 09.16
+16
Bravo Hrvativ EU se cedita med in mleko
tedo974P8medo
23. 01. 2012 10.20
+12
Da, baš... "Voljena" južna braća, sad ste u raju - ako ste mazohisti.
major1
23. 01. 2012 09.03
+11
Z vami EU samo pridobi, zgubi pa zaupanje v poštenost.
DESNI-LEVI, KRADEJO VSI
23. 01. 2012 08.48
+31
Dobrodošli prijatelji Hrvatje!!! Zakaj bi bilo vam bolje kot nam!
Disco Volante
23. 01. 2012 10.10
-6
Misija1
23. 01. 2012 15.32
-3
Bolje? Glede na tvoj komentar je vec ali manj jasno, da druga kot obisk morja, na Hrvaskem se nisi obiskal. Osebno iz prve roke ti lahko povem, da so place v istih razredih na Hrvaskem v primerjavi z nasimi, cca. 15 - 30 procentov nizje. Trgovke na hrvaskem tako zasluzijo povprecno okoli 400 eurov pri enakem delu kot pri nas. Kaksne so kaj cene na Hrvaskem? Ti povem da konkretno visoke. V zagrebu so cene ponekod se celo vecje kot recimo v Mariboru, bolj na nivoju Ljubljane. Kako pa je kaj v turisticnih krajih pa ve vsak, ki je kdaj tam obiskal trgovino - niti malo poceni. In glede na nizke place ki jih imajo tam, ni cudno, da folku gre se slabse kot nam. Dejansko so odvisni od turizma, kateri prinasa vec kot 7 milijard eurov letno, torej vec kot 20 procentov celotnega BDPja drzave. In z vstopom v EU se bodo cene se dvignile, zemljo in hotele bodo zaceli na veliko kupovat tujci itd. itd...skratka nic dobrega jih ne caka.
hotchilipoper
23. 01. 2012 08.33
+17
TAGLAVNI SO DOSEGLI SVOJE
076
23. 01. 2012 09.45
+12
seveda so dosegli svoje zdaj pa naše sosede čaka revščina, kot vse evropske države...zakaj bi trpeli samo mi naj sosedje tudi čutijo...