Tujina

Hrvaški premier: To ne bo šlo!

Zagreb, 12. 04. 2012 11.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tako je Milanović zažugal domačim desničarjem, ki so organizirali konferenco in protestni shod v središču Zagreba. Povabili so tudi številne člane tujih ekstremnih desničarskih organizacij. Shod je policija prepovedala.

Zoran Milanović
Zoran Milanović FOTO: Reuters

Hrvaška policija je prepovedala shod evropskih ekstremnih desničarjev v središču Zagreba. Sami se sicer obravnavajo in imenujejo nacionalisti.

To je na današnji seji vlade potrdil tudi premier Zoran Milanović. Dejal je, da ima odločbo policije tudi pri sebi. "Tisti, ki pozivajo k rušenju ustavnega prava in odtujevanju hrvaškega teritorija, lahko pridejo na Hrvaško kot turisti, nikakor pa ne kot protestniki," je razložil. "Tega ni nikjer v svetu, oni pa morajo vedeti, da to ne bo šlo (To ne bu išlo!)," je še odločno dodal.

Naloge vlade je, da tujim desničarskim strankam, med katerimi so tudi takšne, ki pozivajo na odvzem hrvaškega ozemlja, preprečijo shod v hrvaški prestolnici, opozarja premier.

Hrvaška vlada je na svojem profilu na Facebooku zapisala, da se svoboda in pravice posamezniku lahko omejujejo v primerih, ko ta ogroža svobodo in pravice drugih ljudi.

Sporna dogodka bi morala potekati 13. in 14. aprila, in sicer v organizaciji desničarske stranke HČSP (Hrvatska čista stranka prava). Večina hrvaške javnosti je ob tem bila zgrožena, še posebej, ko so izvedeli, da bi konferenca potekala v stavbi Matice hrvaške. Ta je nato dejala, da o konferenci ne ve nič, vodstvo HČSP pa ji je očitalo popuščanje pred pritiski javnosti.

V Zagreb naj bi prišli tudi (neo)nacisti iz Nemčije, Madžarske, Francije in drugih evropskih držav. Na temo "Pomembnosti povezovanja evropskih nacionalistov" naj bi razpravljali tudi pripadniki madžarske skupine Jobbik, nemške NPD (Nacionalna demokratska stranka), ki naj bi bila povezana z NSU (Nacionalsocialistično podzemlje), in francoske Nacionalne fronte, ki zanika obstoj holokavsta in z vsemi silami brani izdajalce, ki so med 2. svetovno vojno sodelovali z nacisti ter tako obrnili hrbet svojemu narodu.

Kaj na prepoved dogodka porečejo organizatorji?

Danes je vodstvo HČSP sporočilo, da gre pri odločitvi policije za napad na demokracijo in boljševizem ter da bodo razmislili o drugih metodah delovanja. So se pa razveselili izjave premierja Milanovića, da lahko napovedani udeleženci konference in protestnega shoda v državo pridejo le kot turisti in ne kot protestniki. Zato se bodo desničarji po središču Zagreba najverjetneje sprehodili kot turisti.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nogood
14. 04. 2012 12.03
+1
A pol četniki ne pridejo v ZG?
HooplaToopla
12. 04. 2012 20.19
+4
Edino pravilno.
somebody_87
12. 04. 2012 19.13
+4
Hrvaška ima resne probleme z fašizmom
skodelica kave
12. 04. 2012 18.11
-9
Zakaj bi pa nacionalisti škodovali svoji državi? ni logike....
Ataaufbix
12. 04. 2012 17.48
+8
Katolišla cerkev pa v jok, še sam papež se zgraža!
ljx
12. 04. 2012 17.02
+9
To Milane! Zgleda da je Hrvaška končno na Evropski poti.
walter2
12. 04. 2012 12.20
+3
S tem shodom Hrvaški desničarji(nacionalisti-bivši NDH podmladek in ostali)vlečejo še zadnje radikalne poteze za preprečitev vstopa Hrvaške v EU pred ratifikacijo v parlamentih Evropskih držav.Stvar vredna obsoje in zaskrbljenost zaradi prisotnosti mladine.
VolkBrenin
12. 04. 2012 12.37
+14
če je namen preprečiti vstop v eu...hvala bogu...pa kdo pri zdravi pameti si želi v ta skupek , kjer ti peščica vse pobere in nadzira vse narodnostne pravice