Tujina

Članstvo v EU v interesu vseh

Sarajevo/Banjaluka, 29. 05. 2010 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsedniki Hrvaške, Srbije, Črne gore in predsedujoči predsedstvu BiH so pozvali h krepitvi regionalnega sodelovanja in vzajemnega zaupanja ter se zavzeli za napredek regije na njeni poti v EU.

Ivo Josipović, Haris Silajdžić, Filip Vujanović in Boris Tadić
Ivo Josipović, Haris Silajdžić, Filip Vujanović in Boris Tadić FOTO: Reuters

Predsedniki Hrvaške Ivo Josipovič, Srbije Boris Tadić, Črne gore Filip Vujanović in predsedujoči predsedstvu BiH Haris Silajdžić so na današnji svečani seji t. i. Igmanske pobude v Sarajevu pozvali h krepitvi regionalnega sodelovanja in vzajemnega zaupanja ter se zavzeli za skupni prispevek k napredku regije na njeni poti v EU. Predsedniki so sodelovali na svečanem zasedanju ob desetletnici Igmanske pobude – koalicije več sto nevladnih organizacij, ki se zavzemajo za normalizacijo odnosov med državami podpisnicami Daytonskega sporazuma. Po navedbah organizatorjev srečanja, gre za prvo srečanje omenjenih štirih predsednikov izven kakšnega širšega mednarodnega konteksta.

V skupni izjavi so med drugim izpostavili nujnost nadaljevanja dialoga kot načina reševanja nesoglasij in sporov ter potrdili, da članstvo v EU ostaja skupni strateški cilj. Hkrati so pozvali h krepitvi sodelovanja in graditvi vzajemnega zaupanja na poti celotne regije v unijo, za kar si bodo tudi sami prizadevali.

Ocenili so še, da so Hrvaška, Srbija, Črna gora in BiH v minulem desetletju naredile pomembne korake v smeri izboljšanja medsebojnih odnosov, sedaj pa je treba s pogledom v prihodnost narediti še več. Tako vlade vseh štirih držav kot tudi civilne družbe in vse druge strukture so predsedniki v izjavi pozvali, naj sodelujejo pri projektu preobrazbe družb preko nujnih političnih in strukturnih reform.

Vsi želijo v Evropsko unijo

Josipović je sicer v svojem današnjem govoru poudaril, da je osebno trdno prepričan, da je prihodnost vseh štirih držav v EU in da je to cilj, ki je za vse od njih uresničljiv. Obenem je v interesu vsake od držav, da v unijo čimprej vstopijo tudi ostale tri. Srbski predsednik Tadić je potrdil, da integracija v EU tudi za Beograd nima alternativ ter da je približevanje uniji "najpomembnejše vprašanje tega obdobja na območju Zahodnega Balkana".

Tudi Silajdžić je v svojem govoru pozval h krepitvi sodelovanja in razumevanja v regiji ter predlagal, da štiri države vzpostavijo posebna središča za znanstveno in tehnološko sodelovanje. Črnogorski predsednik je medtem potrdil, da je tudi njegova država zainteresirana za dobrososedske odnose ter izrazil pričakovanje, da bo EU cenila dosežke njihovih držav in še posebej regionalno povezanost.

Mesić: Normalizacija odnosov pred desetimi leti le v sanjah

Srečanje Türk in Mesić-5
Srečanje Türk in Mesić-5 FOTO: Aljoša Kravanja

Udeležencem zasedanja Igmanske pobude pa je nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić v pismu med drugim zapisal, da je bila še pred desetimi leti normalizacija odnosov v regiji le oddaljene sanje, danes pa je realnost. Igmanska pobuda je ime dobila v spomin na pomlad 1995, ko se je skupina 38 intelektualcev in protivojnih aktivistov iz Srbije in Črne gore po 48-urnem pohodu čez Madžarsko in Hrvaško ter preko planine Igman in skozi improviziran tunel prebila v Sarajevo. Na ta način so izrazili svojo solidarnost z mestom, ki ga je takrat oblegala vojska bosanskih Srbov.

V nedeljo zgodovinski obisk Josipovića v Banjaluki

Josipović bo svoj obisk v BiH v nedeljo nadaljeval v Republiki srbski in tako postal prvi predsednik Hrvaške po 15 letih, ki bo obiskal srbsko entiteto BiH, spremljal pa naj bi ga tudi črnogorski kolega Vujanović. Med drugim naj bi se sestal s premierom Republike srbske Miloradom Dodikom. Namen obiska naj bi bil Banjaluki sporočiti, da si Hrvaška želi stabilizacije političnih razmer v BiH in vzpostavitve bolj sproščenega ozračja, v katerem se bodo lahko hrvaški begunci vrnili na svoje domove v Republiki srbski in tam tudi ostali.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
30. 05. 2010 17.42
theta 29.05.2010, 18:01 1 Makedoncev ni bilo? // Makednoci so v visji prestavi ,samo trenutno mirujejo zaradi Grkov.
bnam 2707
30. 05. 2010 01.18
Lepo je to razmišljat zdaj ,ko so malhe prazne,saj bo EU dala iz svoje velike vreće. Zadnji tango...
am_staff
29. 05. 2010 19.58
Lepo je pogledati skupaj včerajšnje sovražnike, ki so imeli za cilj drug drugega zbrisati z obličja zemlje, danes pa se ljubijo in povzdigujejo prijateljstvo v nebo.
theta
29. 05. 2010 18.01
Makedoncev ni bilo?
rider2000
29. 05. 2010 14.38
Republika Srpska 4 ever!!!
d3vil
29. 05. 2010 11.14
Željko Komšić ni Hrvat,to je že 100000000x izjavil
pipilongstock
29. 05. 2010 11.03
josipović je eden normalnejših hrvaških predsednikov...
p0mijek
29. 05. 2010 10.14
kak so zdej vsi generali po bitki. kje so bili prej ko je narod umiral kot po tekočem traku. rad bi videl da se odnosi "normalizirajo". sam kaj ko se bojim da je tole daleč prepozno
BlueChelsea
29. 05. 2010 09.31
Bravo Josipović! Ujkote bo od božjasti pobralo! :D
gjuro3
29. 05. 2010 09.21
Tega Josipovića... ...srpskega agenta in potomca enega glavnih UDBAšev je treba nujno likvidirat...in to naj stori vsak, ki mu je Hrvaška pri srcu, kadar koli se za to ponudi priložnost...