Tujina

Hrvaški predpisi razburjajo tudi Čehe

Praga, 07. 05. 2008 15.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prestop meje mladoletnikov: Češke turistične organizacije upajo, da bo Hrvaška do začetka sezone znižala starostno mejo na 16 let.

Češke turiste jezi birokracija, ki jih čaka, če želijo otroci, mlajši od 18 let, s svojimi starimi starši ali prijatelji na počitnice na Hrvaško. Hrvaški predpisi namreč določajo, da je pisno soglasje staršev ali zakonitih skrbnikov  treba overiti pri notarju in hkrati plačati za prevod soglasja v angleški ali hrvaški jezik pri sodnem tolmaču.

Hrvaška je med Čehi že več desetletij najbolj priljubljen kraj za počitnice. Vsako leto tja odpotuje okoli 800.000 Čehov.
Hrvaška je med Čehi že več desetletij najbolj priljubljen kraj za počitnice. Vsako leto tja odpotuje okoli 800.000 Čehov. FOTO: POP TV

"Združenje čeških turističnih organizacij ostro zavrača kakršnokoli poslabšanje pogojev gibanja čeških turistov na Hrvaški, saj je to najljubša destinacija, kamor potuje na sto tisoče mladoletnih Čehov," je za češki dnevnik Pravo povedal Tomio Okamura iz omenjenega združenja.

Češke turistične agencije upajo, da bodo hrvaški zakonodajalci do začetka sezone uspeli vsaj znižati starostno mejo na 16 let. Tovrstni predlog se je že pojavil v hrvaškem parlamentu.

'Gre za zaščito mladoletnih oseb'

Kot je znano, je 1. januarja 2008 na Hrvaškem stopil v veljavo nov Zakon o tujcih, kasneje pa je bil sprejet še Pravilnik o potnih listinah za tujce, vizumih in o načinu ravnanja do tujcev. Slednji predvideva, da morajo mladoletne osebe, ki prečkajo hrvaško mejo brez spremstva staršev, pri sebi imeti soglasje staršev oziroma njihovega zakonitega zastopnika. S tem zakoniti zastopnik mladoletniku dovoljuje samostojno potovanje v tujino oziroma potovanje v spremstvu polnoletne osebe, ki ni zakoniti zastopnik mladoletnika. Prvotno gre za zaščito mladoletnih oseb, ki bi na Hrvaško in čez njeno ozemlje lahko potovale zgolj s privoljenjem staršev.

Kaj pa Slovenci?

Po slovenskih zakonih državljan Slovenije za vstop na Hrvaško potrebuje poleg osebnega dokumenta dovoljenje, ki ga dobi na upravni enoti in stane 0,71 evra. Gre za kartonček, na katerem so osebni podatki o mladoletni osebi, osebni podatki starša oz. zakonitega zastopnika in osebni podatki spremljevalca, s katerim bo mladoletna oseba potovala v tujino. Dovoljenje velja eno leto od dneva izdaje.

Da bi slovenskim državljanom olajšali postopek pridobitve soglasja za prehod meje z Republiko Hrvaško – predvsem znižali stroške, povezane s prevajanjem soglasja, ki lahko nanesejo tudi do 50 evrov, je ministrstvo za zunanje zadeve pripravilo besedilo soglasja ter ga po diplomatski poti posredovalo pristojnim institucijam Republike Hrvaške, ki so besedilo potrdile.

Tako si lahko zakoniti zastopnik za prehod meje s Hrvaško natisne obrazec, napisan v treh jezikih, ga izpolni ter overi svoj podpis na upravni enoti ali pri notarju. V primeru, da se zakoniti zastopnik odloči za uporabo tega usklajenega teksta, prevod in overitev sodnega tolmača nista več potrebna.

Dovoljenje za prehod meje za osebe mlajše od 15 let
Soglasje za prehod mladoletnikov na Hrvaško
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brasco
08. 05. 2008 00.29
pijanec22 - idi k svojim hrvatom, pa ne pridi več nazaj. Sretan ti put!
pijanec22
08. 05. 2008 00.07
lolek: toliko neumnosti pa še ne. Celotno sredozemsko morje je skoraj zaprto. Ni nobenih pomembnih razlik v kakovosti vode. Sicer pa kanalizacije niti v Grčiji nimajo urejene, če se že gremo tako. Severna afriška obala pa je itako popolna nesnaga, zato pa so skoraj vsi izključno v bazenih.
pijanec22
08. 05. 2008 00.02
Takoj začnete z nacionalističnimi izpadi. Bi pa se mi zdelo primerno, da mejo spustijo na 15 let. Če pa morate podobne dokumente pridobiti za Avstralijo ali pa ZDA, pa ne delate nobenih problemov in se nič ne pritožujete v stilu: "Avstralija je kurac".
ServerAUTOMATIC
07. 05. 2008 23.56
Jaz sploh ne vem kaj narod sploh sili na hrvaško obalo. Hrvaško morje velja za zelo umazano v svetu, pa čeprav zaradi skalnatih tal je videti bistro in čisto, pa temu ni tako. Hrvati nimajo urejene kanalizacije, hrvaško morje je zaprto morje in pa glede na nečistost dopust kar drag. Zamislite si dopustovanje v Grčiji, Španiji ai celo na Portugalskem, kjer je atlanski ocean. Imate kar lepo izbiro lokacij, kjer za isto ali manj denarja lahko dopustujete brez skrbi in nepotrebnih dokumentov. Zakaj bi plačali hrvaški drek, če ga ne potrebujete?
Brasco
07. 05. 2008 23.25
Od hrvaških idiotov tak kaj pametnega ne moreš pričakovat. Grčija, Turčija,... so zakon, Hrvaška je ku**c!
Draža
07. 05. 2008 22.57
GRČIJA JE ZAKO,NE PA TA UMAZANA HRVAŠKA.