Tujina

Bruselj: Čakamo formalni odgovor

Ljubljana/Zagreb, 05. 05. 2009 09.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vprašanje rešitve mejnega vprašanja je poenotilo hrvaški državni vrh. Premier Ivo Sanader ni želel ugibati, kakšen bo slovenski odgovor. Bruselj hrvaško odločitev pozdravlja.

Evropska komisija pozdravlja odločitev hrvaških političnih voditeljev, da načeloma sprejemajo Rehnov predlog, a hkrati poudarja, da še vedno čaka na formalni odgovor iz Zagreba.

Hrvaški predsednik Stjepan Mesić je po srečanju hrvaškega državnega vrha s predsedniki parlamentarnih strank sporočil, da so uskladili vsa stališča glede zadnjega predloga evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna glede vprašanja slovensko-hrvaške meje in da bodo komisarju v 24 urah sporočili, da Hrvaška njegov predlog sprejema. "Na splošno predlog sprejemamo," je dejal in dodal, da gre pri Rehnovem predlogu za "vzemi ali pusti" in Hrvaška se je odločila, da ga vzame.

Slovenija si bo vzela čas, odločitev bo Bruslju sporočila naslednji teden ...

Ivo Sanader in Stjepan Mesić na pogovorih o Rehnovem predlogu
Ivo Sanader in Stjepan Mesić na pogovorih o Rehnovem predlogu FOTO: Reuters
Narobe bi bilo razmišljati o tem, da je predlog usmerjen proti Sloveniji ... Notri so stvari, ki jih je zahtevala Slovenija in so prišle noter kot naši predlogi. Je pa treba oceniti, ali je vse resnično zapisano tako, da ne prejudicira odločitve tribunala. / … / Zadnji Rehnov predlog zagotovo še ni predlog, ki bo na koncu tudi končni predlog. Mi vendarle verjamemo, da smo sredi pogajanj ali pa v zaključku pogajanj, a ko so vendarle še možna kakšna dopolnila. / … / Slovenija lahko zavrne kateri koli predlog, za katerega misli, da ji ne odgovarja oziroma za katerega misli, da ji škoduje. Tu ni nekih časovnih ali pa količinskih omejitev. Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar za oddajo Studio City

Hrvaški premier Ivo Sanader je opozoril, da sprejetje predloga še ne pomeni, da nimajo nobenih pomislekov, ampak gre za to, da je za Hrvaško sprejemljivo "bistvo" predloga. Kot je dodal, so danes govorili tudi o posameznih elementih Rehnovega predloga, vendar pa več o tem ni želel razkriti. Poudaril je, da so na današnjem srečanju sodelovali tudi hrvaški strokovnjaki za mednarodno pravo Davorin Rudolf, Budislav Vukas in pravosodni minister Ivan Šimonović.

Glede razloga, zakaj si bo Hrvaška vzela še dodatnih 24 ur za odgovor Rehnu, je pojasnil, da se bodo v tem času nadaljevala medstrankarska posvetovanja, ki pa se tičejo zgolj proceduralnih vprašanj, medtem ko so si glede narave in vsebine predloga že sedaj enotni. Glede omenjene procedure je predsednik sabora Luka Bebić dejal, da bo sabor spremljal vse, kar se bodo dogovorili, in da je pripravljen tudi na sklic izredne seje, čeprav upa, da ta ne bo potrebna.

Sanader noče ugibati

Na vprašanje, ali bo Hrvaška popustila glede slovenskega izhoda na odprto morje, je Mesić odgovoril, da sprejema arbitražno sodišče pod pogojem, da pri vprašanju meje odloča na podlagi mednarodnega prava. Novinarje je zanimalo tudi mnenje hrvaškega državnega vrha o možnem negativnem odgovoru Slovenije na Rehnov predlog. Sanader je odgovoril, da ne ve, kako se bo Slovenija odločila, ter da ne bi bilo resno komentirati ugibanj. Poudaril je, da bodo javnost s hrvaškim odgovorom seznanili v sredo popoldan, ko bodo tudi končali medstrankarska posvetovanja o proceduralnih vprašanjih.

Hrvaška proti odprtemu morju?

Ker zadnji Rehnov predlog "ne omenja ne mediacije ne političnega risanja mej in ne načela pravičnosti", ampak rešitev išče v mednarodnem pravu, so neimenovani viri v hrvaški vladi že prejšnji teden ocenili, da gre za velik uspeh hrvaške diplomacije. Hrvaška stran je imela pomisleke le glede pomena dela Rehnovega predloga o režimu uporabe vodnih prostorov in stika Slovenije z odprtim morjem.

Kot je prejšnji teden izjavil hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković, predlog ponuja dobre možnost za izhod iz sedanjega položaja. Pričakuje, da bodo kmalu deblokirana tudi hrvaška pogajanja z Evropsko unijo. Sicer pa so hrvaški mediji objavili, da so hrvaški pravni strokovnjaki prižgali zeleno luč za omenjeni predlog, ker bi se spor o meji urejal na podlagi mednarodnega prava, vprašanje režima plovbe v Piranskem zalivu pa bi urejali ločeno od vprašanja meje, kar sta bili temeljni hrvaški zahtevi.

Slovenija proti?

Zdi pa se, da predlog za Slovenijo ne bo sprejemljiv. Oddaja 24UR na POP TV, ki je navedla neuradne vire po ponedeljkovih pogovorih slovenskih mednarodnopravnih strokovnjakov s predstavniki zunanjega ministrstva o Rehnovem predlogu, katerega kopijo je pridobila, je neuradno poročala, da bo Slovenija predlagala dopolnila. Predlog naj bi bil najbolj nesprejemljiv zato, ker predvideva ločeno reševanje vprašanja določitve kopenske in morske meje ter teritorialnega stika z odprtim morjem in ker ne predvideva uporabe načela pravičnosti. Slovenski premier Borut Pahor je sicer med ponedeljkovim obiskom v Stockholmu že dal vedeti, da s predlogom ni povsem zadovoljen, ko je dejal, da bo verjetno prišlo do dopolnil predlogu. Slovenski odgovor naj bi Rehn dobil ta teden, predvidoma v petek.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (349)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lilith38
06. 05. 2009 17.54
matr kaj so zdej naši sosedje pametni..med vojno so pa znali v slovenijo rint pa cvilt "kako smo mi jadni"...damn
danaaajaaa
06. 05. 2009 13.22
Predlagam adminu da briše vse prispevke ki niso napisani v Slovenskem jeziku!!!! Se pa sprašujem zakaj naši vrli politiki ves čas od kar smo polnopravna članica EU vseh nepravilvnosti in barabij ki jih je v tem času izvajala HR vlada na ozelmju Slovenije? Zakaj niso v času postavitve Shengenske meje od HR zahtevli da premakne začasno mejo (ki je res samo začasna) nazaj kjer bi morala biti po dogovoru l. 91. ? Sicer pa saj ne blokiramo HR v EU samo zaradi teh problemov. Blokiramo jih tudi zaradi nerešenih zadev ki jih ima in ki jim jih oporekajo tudi druge članice EU, kajne? Torej? Zakaj bi morali poklekniti? Samo zato ker smo Slovenija? NE! Če ne bo šlo drugače imamo vso pravico do REFERENDUMA ki je TAKO PRAVI TUDI EU najvišja oblika DEMOKRACIJE in tega tudi REHN ne more izničiti! Torej: dragi moji sodržavljani ČE STE SLOVENCI, RECITE NE, BLOKIRAJTE HT TAKO PRI VSTOPU V EU KOT TUDI S TEM DA NE HODITE TJA NA DOPUST (jaz že od l. 1991 ne) , da nekupujete njiovih proizvodov v trgovinah (se da čisto lepo preživet brez njih) pa bomo videli kako dolgo bodo še lajali! In ne se kregat med seboj! Stopimo skupaj, saj smo že dokazali da to znamo! Pokažimo kako VELIKI smo, čeprav številčno mali. ČE PA NAŠA VRLA OBLAST NE BO DELALA TAKO KOT HOČE NAROD, JO LAHKO TUDI ODSTAVIMO, TAKO KOT SMO JO POSTAVILI Zavedati se moramo, da imamo prav in da si ne dovolimo več, nikoli več, da bi nas Hrvatje izsiljevali, najmannj pa ne neki Rehn ali njemu podobni! In tudi ne EU! Saj če nas hoče izsiljevat potem tepta po svojih lastnih pravilih in to je med drugim tudi SUVERENOTS VSEH ČLANIC EU
vinadap
06. 05. 2009 11.32
Hrvaškomorje - vi ste reveži,pod nami nekje dol,ki sploh ne veste kaj je civilizacija. Ste dežela kriminala in korupcije,to spoznava ne samo Evropa,temveč celi svet. Saj so vam pred kratkim to dali vedeti Angleži.
balon200
06. 05. 2009 09.16
HrvashkoMorje,.... daj ti meni povej tako po človeško, kaj so glavni, pravi razlogi, da Hrvaška tako vztraja na Plovaniji in še ponekod na meji. Na Plovaniji sedaj je hrvaški mejni prehod, vendar zgolj zato, ker je Slovenija v to ljudsko privolila oz. ni hotela komplicirati, da se pač Hrvati ne bi matrali po tisih hribih. Vi ste se pa sedaj tam usidrali in se mal hecate, why is that? Ohnestly please. :)
bnam 2707
06. 05. 2009 09.13
hrvaškomorje: ti bo nos padel do tal,ko boš videl rezultate referenduma.Mi vas nikoli nebi smeli pustiti v MNATO.To je bila velika napaka slovenske politike! Vedeli smo,da se boste napihnili kot žaba.samo morate paziti,da se ne razpočite. Savudrijske vale ni,je samo piranski zaliv.Sicer pa kaj iščete v Sloveniji,pojdite v vašo lepo!
Geronemo
06. 05. 2009 08.23
To je klasičen primer lobija iz vrst EU... Hrvate rešuje edino to, da delijo svoje otočke in vile in vikendice najvišjim ker si s tem delajo dvojno uslugo: 1. Lažji in brezskrbni vstop v EU; 2. Reklama med političnimi vrstami ki vzporedno lahko pripelje OGROMNO denarja iz evropskih skladov (btw; v katerega Slovenija v kratkem začenja če že začela plačevati) In kaj bo na koncu Slovenija? Ostala brez zemlje in morja, pa še plačevala bo hrvateke da se bodo lahko v denarju kopali. Če gledamo en taki črni scenarij in tempo po katerem se določeni dogodki razvijajo, mislim da bomo Slovenci po 150 letih izginili iz obličja zemlje... zakaj? Ker naša zdajšna politika potrebuje tri dni da reče enemo Oliju Reenu NE! Jaz pravim REFERENDUM proti vključitvi hrvaške za recimo 10 let. To pa bila doba dovolj da oni malo čutijo realna tla in da resnično rešijo vse kar je dejanski pogoj za vstop v EU. Če pa slučajno Hrvati vstopijo v EU pod sumljivimi pogoji, sem zato da Slovenija izstopi iz vrst EU. Če do zdaj od kar smo v EU potegnemo črto in se vprašamo kaj smo z vstopom pridobili mi - NAROD je odgovor zelo enostaven: NIČ. In zakaj bi mleli na mlin ki ne zmelje moke??? Ne razumem zakaj Hrvaška ne dela take vlke galame okrog spora z Črno goro ali pa Srbijo in se ne vlačijo po nekih mednarodnih arbitrih??? Mislim da je celotna Evropa slepa, tupa in glupa...
HrvashkoMorje
06. 05. 2009 08.15
EU mora pomagati Slovaško za krajo celotnega Piranskega zaliva in druga ozemlja skupaj od Hrvatov, saj Slovaška je članica EU. EU - to je zame:-)
tip_z_gorenjske
06. 05. 2009 07.04
Hej sodržavljani ne se pustiti, ne popustiti niti za milimeter v svojih stališčih, povedati jim je treba svoje, treba je uporabiti vsa pravna sredstva. V nasprotnem nam ni pomoči. To bo postal model za reševanje zadev z nami. Rezali nas bodo kot salamo, kos za kosom. Iz zastave si lahko zbrišemo morje, počasi pa še kaj drugega. Počutim se isto kot v vojni za Slovenijo.
djdj
06. 05. 2009 02.24
Še tisto mlakužo nam bodo pobrali. Pustimo jih v EU pa ne bo mej.
hanescu.cosmin@personal.ro
06. 05. 2009 02.17
evo in kaj je tukaj EU dobrega naredila??? žalostno kajne..da so na njihovi strani....
HrvashkoMorje
06. 05. 2009 01.45
hehe pored takih jadnika cudi me da vam Austijanci ne uzmu Kranj:-)
HrvashkoMorje
06. 05. 2009 01.42
Beskicmenjak i slovenski hemafrodit:-) Mozes ti floodat josh 1000 godina ali ja se vozim brodicom na ljevoj stani savudrije dok me slovneski policiski brod "mali kekec" gleda sa sredine:-) A ti floodaj:-) hahahah
ne.me.hrckat
06. 05. 2009 01.40
Nekaj iz hrvaških medijev: SLOVENIJA 15. NA POPISU NAJČIŠĆIH ZEMALJA VOJNI DJELATNIK GODINAMA BLUDNIČIO NAD MALOLJETNOM KĆERI UHIĆENA MLADOLJETNA OSUMNJIČENA DA JE ZAT*KLA STARICU RECESIJA UGROZILA I POSLOVANJE POGREBNIH PODUZEĆA US NEWS: HRVATSKA MEĐU 10 DRŽAVA NAJUGROŽENIJIH RECESIJOM USK*K PODIGAO OPTUŽNICU PROTIV 20 RIJEČKIH 'DILERA' HER*INA BEBA U ŽIVOTNOJ OPASNOSTI SPLIĆANIN JU JE IZ KOLICA BACIO NA POD ŽIVE UZ NESNOSAN SMR@D SM*ĆA MALI LOŠINJ: P*ŽAR U LJETNOM KINU IZREŠETAO PSA VEZANOG U KUĆICI THE ECONOMIST: HRVATSKA JE NEUSPJEŠNA BALKANSKA DRŽAVA BBC: RH JE ZEMLJA PR*KLETA KRIMINALOM @TENT*TOR NA MOR@LESA DRAGOVOLJAC DOMOVINSKOG RATA 'CHICO' – ORGANIZATOR HRVAT! TH*MPSON: METAFORA ZA DOMOLJUBLJE ILI EKSTR*MIZAM? OLUJA UST@ŠKI POTHVAT! SUPRUGU PRISILJAVAO NA SEKS SA PSIMA DEVET I ČETIRI GODINE ZATVORA ZBOG ŠVERCANJA 41 KILOGRAMA K*KAINA VINKOVČANIN UHIĆEN U MOSTARU ZBOG TRGOVINE DROGOM PETRINJA: PET PUTA UBO SUPRUGU NOŽEM, ZAPALIO KUĆU PA POBJEGAO ZA AFGANISTAN SPR*MNI: ZAJEDNIČKI HRVATSKO-AMERIČKI TIM BROJ LJUDI KOJI TRAŽE POMOĆ OD CARITASA POVEĆAO SE ZA 20 POSTO IZ PRORAČUNSKOG DEBAKLA NE MOŽE NAS IŠČUPATI SAMO TURISTIČKA SEZONA MESIĆ ZA SPORAZUM O SLOVENSKOM PRISTUPU OTVORENOM MORU 'AKO ODBIJEMO REHNOV PRIJEDLOG ZAVRŠIT ĆEMO KAO TURSKA I VRATITI SE U DEVEDESETE' BROJ LJUDI KOJI TRAŽE POMOĆ OD CARITASA POVEĆAO SE ZA 20 POSTO SIJU ŽITO MEĐU MINAMA RODITELJI MOLILI CARITAS DA DJECI FINANCIRA EKSKURZIJU SIL*VAO KĆER 25 GODINA, NAUČIO TOME I SINA SJEKIROM UBILA PRIJATELJICU, ISPEKLA JE I POJELA ZBOG SMR*DA ISELJAVAJU IZ SVOJIH DOMOVA BAJS KONAČNO PRIZNAO: TURIZAM U DEPRESIJI, OČEKUJE SE PAD HRVATSKA SE NADA DA ĆE SRBI SPASITI SEZONU I GOSPODARSTVO SPLIT: TURISTA 16 POSTO MANJE 'NITI TURISTIČKA SEZONA NAS NE MOŽE SPASITI' VANJSKI DUG HRVATSKE 39 MILIJARDI EURA INA OSTVARILA GUBITAK OD 1,1 MILIJARDE KUNA 'HRVATSKA INDUSTRIJA JE BROD KOJI TONE' NA BURZI SVE GORE VIJESTI: BROJ NEZAPOSLENIH POPEO SE NA GOTOVO 263 000 ZAKL@LI BIKA I S NJEGA UKRALI MESO U OPATIJSKIM HOTELIMA 15 POSTO MANJE GOSTIJU DRŽAVA U MINUSU 10,5 MILIJARDI KUNA PLAĆU NE PRIMA OKO 50.000 LJUDI IAKO RADE U SIJEČNJU 150, U VELJAČI 500 OTKAZA DNEVNO HDZ-OVAC UHVAĆEN U KRAĐI STRUJE "PALA" HRVATSKA STRANICA S DJEČJOM PORN*GR@FIJOM PAKRAČKI BRANITELJI OSUĐENI NA 46 GODINA ZATVORA ZADAR: PRONAĐENA B*MBA TEŠKA 100 KG U KUĆI ZADRANINA PRONAĐENA VEĆA KOLIČINA EKSPL*ZIVNIH TVARI KOD OTOKA SUŠCA PRONAĐEN LEŠ MUŠKE OSOBE U ŠUMI ODBAČENE NAGAZNE MINE I BOMBE UHIĆEN MUŠKARAC KOJI JE BLUDNIČIO NAD DVOJE MALOLJETNE DJECE SUNČANI HVAR U MILIJUNSKOM MINUSU…
ne.me.hrckat
06. 05. 2009 01.32
HrvashkoMorje - hrćić - ne drekaj v prazno... mi ne rabimo in ne mislimo nič "otimati"... to je vaš način, ne sLOVEnski... le vzeli bomo nazaj, kar je naše, kar nam pripada: zlepa ali zgrda! z Evropo ali brez Evrope. :))
HrvashkoMorje
06. 05. 2009 01.30
Janezi jel imate vi jaca? Pa dajte sjedajte u te patrije pa uzmite sta bi htjeli:)? Sramota...drzavni zbor je ispjevao da je vasa savudriska vala a vi ne smijete sa brodom doci na HR stranu, pa ja bih u zemlju propao da zivim u takvoj zemlji bez kicme:) Jeste li vi uopce u stanju organizirati referendum ili da vam saljemo papir ako vas recesija stisne:)?
HrvashkoMorje
06. 05. 2009 01.24
SLovenija je EU !!! EU mora pomoc Sloveniji da otme terotoriju:-)
alex62
06. 05. 2009 01.15
rock205.05.2009, 22:45 "Gre za dva različna vrednostna sistema dveh sorodnih narodov." Hrvati niso narod, še manj pa, da bi lahko bile te pobesnelo podivjane horde nam sorodne! Se res tako nizko ceniš? Si mogoče "slovenac"?
ne.me.hrckat
06. 05. 2009 01.04
SDS bo zmagal veliko prej, ker ta vlada bo kmalu padla!
Bolivar
06. 05. 2009 00.58
Upam,da bodo naši vztrajali na tem ,kar je dobro za našo državo! Če ne bo čez 3 1/2 leta že spet zmagal SDS na čelu z Janšo! Apeliram na "levi trojček" bodite razsodni pri odločitvi ,ki zadeva slovenske nacionalne interese,poleg tega nam zgodovina krije hrbet in kaže na resnico!
ne.me.hrckat
06. 05. 2009 00.09
edozizek - sLOVEnci in hrćići ista družina? NOT!