Tujina

Policista naj bi ustreljenega migranta nesla več kilometrov

Zagreb, 17. 11. 2019 13.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Gorskem kotarju so hrvaški policisti med postopkom preprečevanja nezakonitih migracij huje ranili migranta. Odpeljali so ga v reško bolnišnico, kjer so ga operirali, zdaj pa se bori za življenje. Po neuradnih informacijah sta dva policista ranjenega migranta nesla več kilometrov po težko prehodnem terenu.

Incident se je zgodil v soboto popoldne na težko dostopnem terenu Gorskega kotarja med policijsko akcijo preprečevanja nezakonitih migracij. Policija je v bližini Tuhobića naletela na skupino migrantov, ki so najverjetneje želeli vstopiti v Slovenijo. 

Med postopkom so policisti enega od migrantov ustrelili. Takoj so ga odpeljali na zdravljenje v reško bolnišnico, kjer so ga operirali, zdaj pa se bori za svoje življenje. Preostalih 15 ujetih nezakonitih migrantov so odpeljali na policijsko postajo. 

V reški bolnišnici so za hrvaške medije potrdili, da so sprejeli pacienta s strelnimi ranami v predelu prsnega koša in trebuha. 

Ogled kraja dogodka oteževalo močno deževje

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je v soboto zvečer potrdil, da je migrant med policijskim postopkom utrpel hujše poškodbe. Minister je bil v času incidenta na nogometni tekmi med Hrvaško in Slovaško, nato pa je odhitel v bolnišnico, kjer so operirali ustreljenega migranta.

Danes je pristojno državno odvetništvo opravilo ogled kraja dogodka, ki pa je izjemno težko dostopen, saj je od prve ceste oddaljen okoli pet kilometrov. Delo jim je ves čas oteževalo tudi močno deževje.

Božinović je danes povedal, da kriminalistična preiskava poteka in v tem trenutku še ne morejo govoriti o rezultatih preiskave. "To, kar v tem trenutku lahko potrdim, je, da nismo ugotovili, da je bilo strelno orožje uporabljeno zoper konkretno osebo oz. z namenom ukrepanja proti določeni osebi," je dejal po poročanju Dnevnik.hr.

Policisti so migranta ustrelili med postopkom preprečevanja nezakonitih migracij (fotografija je simbolična).
Policisti so migranta ustrelili med postopkom preprečevanja nezakonitih migracij (fotografija je simbolična). FOTO: Shutterstock

Nad policista s kamenjem?

Časnik neuradno poroča, da je skupina migrantov policista, ki jih je zasačil, napadla s kamenjem. Policist naj bi jih večkrat tako v hrvaškem kot v angleškem jeziku opozoril, naj prenehajo, sicer bo moral uporabiti orožje. Ker ga niso upoštevali, je dvakrat streljal v zrak in se napotil proti njim, tedaj pa se je spotaknil in orožje se je sprožilo. Čeprav ni bilo usmerjeno vanje, je krogla zadela enega od njih, zato predvidevajo, da se je odbila od neke trde površine.

Odgovor na vprašanje, kaj točno se je zgodilo, bo znan po ogledu kraja dogodka.

Policista naj bi ranjenega migranta več kilometrov nosila

Dnevnik.hr tudi neuradno poroča, da so policisti migranta – potem ko so ga ranili – nosili več kilometrov po težko prehodnem terenu do kraja, kjer so ga prevzeli reševalci in ga odpeljali v bolnišnico.

24sata pa poroča, da je policist, ki je v gozdu naletel na skupino migrantov, streljal v zrak, da bi opozoril svoje kolege, a se je spotaknil, strel pa je nekako zadel migranta. Ko je na kraj dogodka prišel še en policist, sta ranjenega migranta nesla več kot tri kilometre do reševalnega vozila, neuradno navaja tudi ta hrvaški spletni portal.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1