Tujina

Hrvaški pari iz Slovenije pošiljajo razglednice

Zagreb/Ljubljana, 16. 11. 2009 13.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pa ne s pozdravi, ampak s seštevkom vseh stroškov, ki jih morajo plačati zaradi zdravljenja neplodnosti. V Slovenijo namreč prihajajo zaradi spornega zakona o umetni oploditvi.

Človeški zarodek
Človeški zarodek FOTO:

Na naslov hrvaškega ministrstva za zdravje in klinike za ženske bolezni v Zagrebu redno prihajajo prav posebne razglednice – iz Slovenije. Pošiljajo jih nezadovoljni pari, ki k nam prihajajo v upanju, da jim bodo slovenski zdravniki pomagali pri umetni oploditvi, poroča vecernji.hr.

Pari namreč odhajajo po pomoč v tujino zaradi spornega zakona o umetni oploditvi, ki je pred nekaj meseci stopil v veljavo. Razglednice so tako oblika protesta proti omenjeni zakonodaji, ki po mnenju mnogih Hrvaško vrača v srednji vek. Vsaka od njih je poslana izrecno ministru za zdravje Darku Milinoviću in dr. Velimiru Šimuniću iz omenjene klinike.

Ideja nastala na forumu

Hrvaški zakon dovoljuje le zamrzovanje jajčne celice in prepoveduje zamrzovanje zarodkov. Da je neustaven, je prepričan tudi predsednik Stipe Mesić, ki je tudi vložil predlog za oceno ustavnosti.

Ideja o pošiljanju razglednic je nastala spontano na forumu skupnosti parov s problemi neplodnosti. Na začetku je bil ta sicer zgolj močna podpora vsem svojim članom, po sprejetju omenjenega spornega zakona pa je šel del članov še korak dlje in tako je nastala iniciativa Građani protiv MPO zakona (Državljani proti zakonu o oploditvi z medicinsko pomočjo), kjer so se spomnili pošiljanja razglednic. Motivirala jih je obljuba ministra, ki je po nekem simpoziju dejal, da nobena Hrvatica več ne bo šla na zdravljenje v Maribor. Ena od članic iniciative je tako na forum napisala predlog, naj vsak, ki gre v Slovenijo, ministru, Šimuniću in poslancem v saboru pošlje razglednico.

Pari, ki so se odzvali na pobudo, pravijo, da to počnejo iz različnih razlogov. Predvsem hočejo pokazati, da se bodo otroci rojevali kljub ministru Milinoviću, opozoriti pa hočejo tudi na to, da je stroka ministrstvu popustila prehitro. "Vsem je jasno, da je zakon v nasprotju s sodobnimi standardi zdravljenja neplodnosti," je dejala ena od pacientk, ki je odšla po pomoč v tujino. "S soprogom sva se zato odločila oditi nekam, kjer bova najmanj izpostavljena tveganju, ne bova predolgo odsotna iz službe in nekam, kjer zdravniki sledijo trendom v tem intenzivno raziskovanem znanstvenem področju. Kot logična izbira se je ponudila Slovenija," je še dodala neimenovana pacientka.

Do 4000 evrov za zdravljenje

Poleg tega, da mnoge ženske na Hrvaškem opozarjajo, da je zakon diskriminirajoč, saj predvideva enako zdravljenje za vse, ne glede na specifike težav posameznice, pari opozarjajo na visoko ceno zdravljenja v tujini. Ena od pacientk je ministru tako poslala razglednico z natančnim seštevkom vseh stroškov zdravljenja. Skupna vsota je bila skoraj 2000 evrov.

"Če bi ostala na Hrvaškem, tega denarja ne bi porabila. Za zdravila bi s pomočjo zdravstvenega zavarovanja odštela kakšnih 700 kun (manj kot 100 evrov). Za Slovenijo pa smo vzeli denar, privarčevan za otroka, z njim smo hoteli opremiti sobo, kupiti novo opremo in stvari," je povedala.

Čeprav 2000 evrov ni najvišja cena, pri nekaterih postopki stanejo tudi do 4000 evrov, pa se obisk tujih, predvsem slovenskih bolnišnic, ni zmanjšal. "Prejšnji mesec smo bili v čakalnici v Mariboru, z nama pa sta bila še dva para iz Hrvaške in eden iz Slovenije. Hrvaško atmosfero najbolje opiše dejstvo, da se je po televiziji v čakalnici predvajal program HTV," je še dodala omenjena pacientka, poroča vecernji.hr.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Francek62
17. 11. 2009 10.21
Admin tu je najbolj pameten, očarljiv (da ne napišem mister universum), skratka biser slovenstva. Briše samo komentarje, ki niso v skladu z javno objavljenimi merili, nikakor pa takih, ki bi zniževale visoko popularnost najboljše novinarske hiše na svetu, POP TV......
Sweet_Cocaine
17. 11. 2009 10.08
Vcasih so Hrvati Slovencem delali otroke, zaj pa je te obratno.
Uporabnik443692
17. 11. 2009 08.53
jaz imam občutek, da bo hrvaška zdravstvena zavarovalnica v plusu, zaradi tega zakona....če morajo it pari v tujino na zdravljenje zaradi neplodnosti..... ni praw.....
podivjanaglista
16. 11. 2009 21.19
Na Hrvaškem se še sploh niso sprijaznili, da imajo homoseksualce. In kaj je narobe, če si homoseksualci želijo otroke? Lepo vas prosim, karakter človeka in njegova sposobnost vzgajanja otrok se ne meri po tem, s kom sexa v postelji. Hvala bogu, da bi komu umetna oploditev pomagala.
evileddie
16. 11. 2009 18.13
hmmm..me res zanima kako se bodo hrvati spoprijeli z situacijo ko bodo homoseksualci hoteli umetne oploditve ali posvajanje otrok!!
Malosutra
16. 11. 2009 17.26
chemtrail upam da bo to držalo,da ne boš pozabil kot nekateri športni ki se sedaj ,ko niso več na vrhuncu vračajo.saj smo še zmeraj najboljši za pokrivanje raznih zdravstvenih težav ali podobno.naj vsi ostanejo tam kjer so plačevali davke in prispevke.
jaka
16. 11. 2009 15.56
Pa vendar imajo nekateri hrvati slovenske očete....
Milmar
16. 11. 2009 15.53
Na obeh straneh imaš dobre in slabe zakone!
nintendo64@email.si
16. 11. 2009 15.40
Bomo pa pač mi denar pobirali, če ga Hrvaško zdravstvo noče. Sicer pa tudi naše ženske hodijo množično rojevat v Avstrijo, ker se pri nas ne prilagodijo modernim smernicam.
Limona2021
16. 11. 2009 15.12
Razlogov za neplodnost je veliko, je pa to zelo težko za žensko in moškega. In tudi boleče. Tako, da ta zakon na hrveškem je butast, njim se seveda splača, nekomu pa ki pridela 10 celic, v nevem katerem postopku, pa da mu ne dovolijo zamrznit, ma katastrofa. Mesič bi kot predsednik moral ukrepati. Upam, da to neumnst kmalu spremenijo.
kajnanaredim
16. 11. 2009 14.39
chemtrail, srečno pot, takih ki so se vdali tako ali tako ne rabimo ;)
mh75
16. 11. 2009 14.38
chemtrail O pa boš prišel nazaj,in boš rekel tukaj je najbolše živet.Vsi sanjate o boljšem življenju v tujini ampak nikjer ni tako kot doma. Lp slovenija
chemtrail
16. 11. 2009 14.24
Tudi jaz bom slovenski vladi po 1. septembru pošiljal razglednice iz Indonezije! Pa mi je čisto vseeno kakšna vlada bo!! Tudi crknt ne pridem več v Slovenijo!
Dejmo se umirit
16. 11. 2009 14.23
Restless - To so vzroki za neplodnost, medtem ko tema tukaj govori o zdravljenju oz. nezdravljenju neplodnosti na Hrvaškem
Nad.oblaki
16. 11. 2009 14.19
To je posledica današnjega prehranjevanja ljudi...vse umetno oz. masovno produkcijsko proizvedeno (živali jejo živali), umetni dodatki za obstojnost proizvodov(npr.: rdečila v mesu, da zgleda lepše in sveže), 10x špricano, 10x zavito v celofan in pretočeno v v plastenke... najbolj žalostno pri vsem tem je, da nimamo izbire. Hkrati se pa tudi spreminja evolucija človeka, vedno več debelih, vedno manj odporni sistem človeka, vedno več asmatikov in alergikov (že ob rojstvu), itd.
Prometej
16. 11. 2009 14.18
JozaFric
16. 11. 2009 14.14
Mi pa pošiljamo razglednice iz Hrvaške in Avstrije naši vladi, ko tankamo za 95 centov.
Uporabnik113189
16. 11. 2009 14.14
Zagotovo je res, da se hrvaški vladi takšen zakon splača. Izgovori izgovori, te se vedno najde. Prevalili so stroške iz socialne na državljana, ta pa naj se znajde kakor ve in zna. No, našim pa to tudi ustreza, saj jim prinesejo svež denar, ki ga od zavarovalnic vse težje izvlečejo.
Inna :)
16. 11. 2009 14.10
Boštjan, oprosti, ampak druga ti ne morem rečt kot: "Ti si navadno TELE!" Misliš, da niso probali samo tako?
jurcek
16. 11. 2009 14.07
bostjan pa kok si ti star, odpri oci, preber kaksno knjigo OMG