Tujina

Hrvaški ministri z veterani protestirali proti Srbiji

Vukovar, 29. 01. 2011 18.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Vukovarju se je zbralo nekaj tisoč vojnih veteranov, ki so izrazili podporo kolegom, ki jih Srbija obtožuje vojnih zločinov, pridružili pa so se jim tudi nekateri ministri.

Pred dvema tednoma so Hrvati v Zagrebu protestirali proti prijetju Purde.
Pred dvema tednoma so Hrvati v Zagrebu protestirali proti prijetju Purde. FOTO: Reuters

Hrvaški veterani domovinske vojne so se v Vukovarju zbrali v znak solidarnosti do kolegov, ki jih Srbija obtožuje vojnih zločinov. Veteranom se je pridružilo tudi več ministrov, med drugim za notranje zadeve Tomislav Karamarko, za vojne veterane Tomislav Ivić, za pravosodje Dražen Bošnjaković in za kmetijstvo Petar Čobanković.

Slišati je bilo predvsem obtožbe na račun hrvaške vlade, ki naj ne bi imela pravega odnosa do veteranov, ter na račun Srbije, ki da je še danes nacistična država, poroča hrvaški spletni portal index.hr. "Naše oblasti so iz Hrvaške naredile veliko nakupovalno središče in vse prodale za eno kuno," je med drugim poudaril eden izmed poveljnikov obrambe Vukovarja leta 1991 Branko Borković.

Med zbranimi in tudi na govorniškem odru je bila tudi soproga hrvaškega vojnega veterana Tihomirja Purde, ki ga v Beogradu sumijo vojnega zločina v Vukovarju novembra 1991. Oblasti BiH so Purdo prijele 5. januarja na mejnem prehodu s Hrvaško na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je izdala Srbija, in mu sedaj grozi izročitev Srbiji. Aretacija je izzvala val nezadovoljstva na Hrvaškem, tako med vojnimi veterani kot med drugimi državljani. Vojni veterani so se sicer zbrali tudi v Varaždinu in Koprivnici.

Kosorjeva in Josipović v bran veteranom

Hrvaška premierka Jadranka Kosor je medtem danes v Zagrebu ponovila, da je najpomembneje, da je hrvaška preiskava potrdila nedolžnost Purde in tudi to, da so bile obremenilne izjave, ki jih je dal v srbskem ujetniškem taborišču, izsiljene. Hrvaški predsednik Ivo Josipović pa je veteranom ob njihovem današnjem protestu zagotovil, da vse institucije hrvaške države skrbijo zanje, saj so prav oni nedvomno najbolj zaslužni za oblikovanje te države.

Amnesty International poziva k obsodbi zločincev

V nasprotju z vojnimi veterani pa je nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI) hrvaške oblasti danes znova pozvala, naj odgovorne za vojne zločine privedejo pred roko pravice. Ob tem je napovedala, da bo tudi predstavnike EU pozvala, naj vztrajajo pri kaznovanju hrvaških vojnih zločincev - tudi tistih, ki so ali še zasedajo vidne položaje. AI je sicer v nedavnem poročilu od hrvaškega pravosodja zahteval preiskavo vloge podpredsednik hrvaškega sabora in podpredsednika HDZ Vladimirja Šeksa v vojnih zločinih v Slavoniji leta 1991.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

crnigavran
30. 01. 2011 18.49
dg1, pusti ti Slovenijo,ker tvoja glavna poslastica je hrvaški kultur bundovizem.Več jaz nikoli ne določam svojih prijateljev tako koti brez da bi čutil prijateljstvo. Prav zaprav ti iščeš potuho tako da v svoje svinjoglave teze o sovražnosti do srbov poskušaš prepričati tudi vesoljce.Kdo ti je kriv da si hrvat?,če se že sramiš to priznati. Kaj ti naj rečem?a ti boš prešteval žrtve Jasenovca in ščitil krvoločne pošasti ,boš ja!
Rockshow
30. 01. 2011 18.41
In še to, vsi ki tako poveličujete Srbijo, se vprašajte kako je nastal Beograd takšen, kakršen je danes. Kdo je na žuljih naših staršev živel 50 let in si gradil državo.
justime
30. 01. 2011 18.40
darvil če si slovenec te je lahko sram da to tukaj trdiš-koliko si star?upam da stvari lahko dojemaš in ne opisuješ konjev in ne vem kaj. v srebrenici niso pobijali konjev tako kot ne po drugih vaseh in mestih nekdanje juge. crni gavran-tipično srbski pozna zgodovino svoje dežele pol pa tema- je slovenija potem tudi nastala šele 1991. ko je odbila velikosrbskega agresorja??.
Rockshow
30. 01. 2011 18.36
darvil po čem sklepaš, da smo nekateri tukaj Hrvati? Mogoče po tem, ker ne zagovarjamo stališč Srbov? Prosim, če mi lahko razložiš!
ekskluziv.scena
30. 01. 2011 18.30
Mladina, narodnosti ne moremo izbirati - lahko pa izbiramo kakšni ljudje bomo. Kaj bomo spoštovali in kaj bomo zaničevali.
Rockshow
30. 01. 2011 18.30
darvil bolj humani so bili tisti v koncentracijskih in posiljevalnih taboriščih na Foči in drugod v Srbsko kontroliranem prostoru. Kot sem ze nekaj komentarjev nazaj napisal Srbi so imeli srečo da se ni HOS ohranil saj takrat bi pa lahko govorili o pravem etničnem čiščenju in ne v smislu pregona. raznorazni crnigavrani kaj delate pri nas? 91 ste govorili da bomo kamenje jedli a danes vas je tu pri nas sploh nevem če obstaja točen podatek koliko vas je in glede na to da kamenje jemo. A je kamen res tak dober za jest da zivite v naši državi?
Rockshow
30. 01. 2011 18.20
bita3 do večjega spopada v Sloveniji ni prišlo tudi ravno zaradi tega kar sem spodaj napisal o narodnostih v JNA. Da je postal blaženi se je pomoje zdelo vatikanu ali komurkoli pač primerno takrat da mu podeli naziv. Nimam preveč pojma o religijah in kako te nazive dodeljujejo tako da ti kaj več nemorem napisati!
armand_hammer
30. 01. 2011 18.10
slovenci vemo da so hrvati naši najboljši prijatelji. skupaj smo se borili proti srbiji, ki nam je ustrelila prestolonaslednika. skupaj smo se borili proti velesrbskemu centralizmu v kraljevini jugoslaviji in ponovno proti velesrbskemu centralizmu miloševića v 80ih.
darvil
30. 01. 2011 18.09
a ha še mal soli na rep pa bo.... o hrvatekih itak da vsi vse vemo,tako da brezveze no...srbi so v očeh domišljavih in samovšečnih vojaških analitikov tega foruma ,zagotovo lahek plen,pavendar so američanom pokazali zobe tako kot se je spodobilo,ne le to zelo slikovito so pokazali humanost ...vse konje Lipicance slovenskega porekla ,katere so zajeli v štalah kot pripadnike regularnih hrvaških enot so transportirali v Srbijo ,nahranili ,zaslišali in ugotovili da konji niso nič krivi...ne niso niti enega ustrelili ampak vse žive in zdrave vrnili seveda po vojni hrvatom.Iste so potem hrvati zasliševali in številne umorili v klavnicah. In kdo je v tem primeru bil bolj human?kaj ti DG1 misliš;mogoče Šeks,Glavaš.....
bita3
30. 01. 2011 17.04
Veste kaj kakšen napad na Slovenijo ,kdo je Slovenijo napadel daj nehajte že enkrat o vojni v Sloveniji bil sem zelo blizu enotam teritorialne obrambe veste kaj so najbolj počeli od vsega.Pili so alkohol kot živali in govorili da bodo zbežali v Italijo ob napadu vojske,štiri dni so bili toliko pijani da dobro da niso umrli od zastrupitev z alkoholom . In kaj je zdaj narobe v Haag naj gredo vsi ki so karkoli narobe naredili klali so se ko zajci samo a ene je potpiral Vatikan in če že govorimo o zgodovini mi razložita kkako je lahko Stepinac blaženi.Otvoritev Jasenovca je opravil ravno on kaj je stem zaslužil blaženost da je dovolil klat in zažigat Srbe.
luciluk
30. 01. 2011 16.33
Slišati je bilo, "da je Srbija še danes nacistična država..." Kolikor poznam Srbe in Srbijo, so zelo gostoljubni, nezamerljivi, optimisti, vedno pripravljeni pomagat. ...Kot jaz poznam srbijo je Srbija največja izdajalka Južnih Slovanov v vsej svoji zgodovini. Dejanska velikost srbije je omejena na velikost Beograjskega pašaluka, vse ostalo so ukradili sosedom. l.91 ko je bila slovenija napadena so bili srbi najhujše zverine danes so pa južna brača ki ne morejo brez njih......................ni res to je proizvod medijske vojne še živeče UDBE in njenih simpatizerjev ,ki še vedno ne morejo zapustiti svojega Srbskega gospodarja. Srbska politika je največji izdajalec Slovenstva in Slovenskega naroda. Srbska politika je prodala Istro, Benečijo, Goriško Italiji v zameno za okupacijo Kosova, ki je bilo pod Albanskim mandatom, kjer so Albanci predstavljali večino prebivalstva. S tem je Srbski kralj želel osrečiti Srbe in Italjane v zameno za genocid-etnocid, ki se je dogodil nato Slovencem. Srbski kralje je enako igro igral z Avstrijo z namenom pomiritve z Nemci, trgoval je s svetinjo vsakega Slovenca Koroško. Zato je vsak Srb, ki podpira izdajalskega Srbskega kralja tudi sovražnik Slovenije. Da samo to ni bilo dovolj, je Srbski kralj ukazal preganjati vsakega Slovenca, ki bi želel pomagati Slovencem onkraj meje. Vendar tega še ni bilo dovolj. KP Srbija in KP Hrvaška po možnosti s pristankom e.Kardelja (ki je mimogrede član srbse SAZU) ukradejo Istro Sloveniji in jo podarijo Hrvaški, v zameno za Banat in Slavojijo, ki sta vedno pripadali Hrvaški. Rdečkarji tega seveda ne želijo javno povedati, vendar je v knjigah vse zapisano. Slovenska rdeča politika se boji zgodovine, predvsem med leti 1914-1946, ko je želel Srbski kralj družno s Savojskim kraljem in Habsburžani zavedno izbrisati iz zgodovine Evrope Slovenijo in SLovence. Da, tako je. Inz vsako izvolitvijo trenutnih politikov ste pljunili na grob svojega deda, pradeda, in vseh očetov, ki so si prizadevali samo za obstoj svojega naroda. zato tudi smo tam kjer smo, ker ste želeli imeti izdajalce za gospodarje. Kot krono svoje neumosti ste si Slovenci izvolili
Rockshow
30. 01. 2011 15.43
dg1 odlično napisano. DeadBull aja da ni bila. 1. Četniki so bili potem zelo veliki komunisti. 2. V google napisi Milan Nedić izgleda da ne poznas prav veliko zgodovine. 3. Okoli Vukovarja preden se je začel napad na Vukovar je večina prebivalstva Srbske narodnosti zapustila Vukovar, vsi ne vendar večina. In tisti kateri so ostali in preziveli od Srbskih prebivalcev so po koncani bitki izdajali kdo je vse branilcem Vukovarja pomagal in nekaj od teh Hrvatov kateri so na tak ali drugačen način pripomogli k obrambi svoje države, katera je bila napadena so končali ali na Ovčari ali v koncentracijskih taboriščih v Srbiji. Seveda Srbi vedno pravijo kaj so jim Ustaše počeli med 2. sv. vendar pa nikoli ne povejo kod je prvi prešel drino in pobijal tako muslimansko kakor tudi hrvaško prebivalstvo predvsem v bosni. In ti četniki so 45 leta množično menjevali uniforme če se lahko tako izrazim, medtem ko ustaše so do konca vojne ostali zvesti svoji ideologiji. Pa še to, boge Srbe so med vojno v BIH in HR mučili v taboriščih in posiljevalnih taborih na na Foći in drugod. Tako da ne mi z takimi da Srbi niso čisto nič krivi. schutzstaffel: nisem rekel da ni bil noben ubit, samo pravim da je bilo tudi veliko prikazanega malo drugače iz Srbske strani kot pa je v resnici bilo. Govorim o tisti znani Traktorijadi ali kakorkoli že Hrvati temu pravijo, kjer je Srbska stran obtožila HR da so begunce z tanki zgažali. V resnici je pa bilo da je Srbska vojska katera je bežala te lastne ljudi zgazila in to so pripadniki modrih čelad dokumentirali še preden je prišla Hrvaška vojska do tega "storjenega zločina s strani nasprotnikov". In še enkrat dg1 zelo lepo napisano, srečo smo imeli da je bilo veliko nesrbske narodnosti v JNA v napadu na Slovenijo, kateri se niso hoteli boriti proti nam.
TV-MindControl
30. 01. 2011 15.40
zločin je zločin.samo nerazgledani zagovarjajo , da so na pošten način ubijli ljudi ! kaj so se spravili na srbe če AI in haag to od njih zahteva.ovo je balkan.mi smo naj jači.naša nacija je pametneja od njihove.naša vera je prava.
Slovanec
30. 01. 2011 15.39
Ustaši, belogardisti, četniki,domobranci vsi so isti ...
DeadBull
30. 01. 2011 13.57
Srbija ni in nikoli ni bila nacistična država. Srbi so že kot narod veliki antinacisti in antifašisti. In to prihaja od tistih, ki so z veseljem sodelovali z njimi. Da jih ni sram dajati take izjave. In ti veterani, so branili svoje mesto, tu ni kaj, ampak, nekateri imajo zagotovo nedolžno kri na rokah, tako da, če so zgrešili zločin, jim je potrebno soditi. Dvomim, da so Srbom, ki so še bili v Vukovarju nosili mleko in piškote.
justime
30. 01. 2011 11.58
tukaj se pokaže dvoličnost nekaterih slovenčkov. 91 ko je bila slovenija napadena so bili srbi najhujše zverine danes so pa južna brača ki ne morejo brez njih???torej se bratijo z agresorjem na lastno državo?to lahko pišejo tisti ki so doma ali pa nekje v tujini spremljali boj za neodvisnost.s kom bi se pa pajdašili če bi prav vaša brača pobila ogromno količino vaših sodržavljanov ali celo vaše ljubljene? tudi danes je v hrvaški veliko srbov ki v njej živijo in delajo bežali so tisti ki so krojili plane z svojimi pajdaši in morili .saj je iz slovenije tudi ušlo veliko takih ki so imeli nečisto vest in so vedeli kaj jim sledi ob koncu vojne.pa tu ni samo hrvaška!!!!kaj pa bosna in kosovo???kaj res vse tako hitro pozabljate-le kako lahko pozabite toliko žrtev?in tako kot vedno bo pisalo da so bile to vse le srbske žrtve ki so žrtev nekakšnih zarot proti njim ne glede na to da so se bojevali po vseh državah jugoslavije da ohranijo meje srbije. in ko je nekdo omenjal zgodovino:že v kraljevini SHS se je začelo sistematično naseljevanje ljudstva iz matične države srbije po drugih državah jugoslavije in se vprašajte le zakaj'? ali veste koliko ljudi je umrlo v srbiji ker ni hotelo delati po zapovedih velikega kralja in je pošiljal svoje žandarje na krvoločne morije in ne le v srbiji.pa četnikov tudi nihče več ne omenja kot da jih ni bilo -če že pišete ne bodite tako pristranski in napišite še kaj drugega in ne le tisto kar je vam všeč.
cirenij
30. 01. 2011 09.32
Slišati je bilo, "da je Srbija še danes nacistična država..." Kolikor poznam Srbe in Srbijo, so zelo gostoljubni, nezamerljivi, optimisti, vedno pripravljeni pomagat. *
schutzstaffel
30. 01. 2011 07.48
Rockshow 29.01.2011, 20:53 Vendar če pogledamo da je bila operacija pod strogim nadzorom UN in USA neverjamem da je bilo to mogoče, v takšni meri kakor Srbija obtožuje Hrvaško. Ja če je bila pa pod nadzorom USA, potem pa sigurno ni bil nihče ubit. Tam, kjer je USA, pobere taprave metke, pa raztala šolske. Tako ne pride do neljubih dogodkov.
Rockshow
30. 01. 2011 02.46
simevlado ce se ze delas tak pametnega v srebrenici je bilo nekje okoli 500 modrih celad katere so srbske cete zajele in razorozile. tako da ne mi govorit da un ni nadzoroval srebrenice, je pa res da so storili veliko napako ko so srbom se pustili razoroziti! gojcic isto hrvaska ni bila vsa na strani hitlerja, se danes se tocno neve katerea narodnost je imela vecino v partizanih. ustasi so imeli v najboljsih casih 90000 vojakov in od tega veliko muslimanov, tako da ne bedarije govorit!
100per
30. 01. 2011 00.29
Pa še neki! Hrvatska reče za Srbijo državo da je fašistična! Hahahaha