Tujina

VIDEO: Sanaderjeva hčerka se je vrnila v Zagreb. Sama.

Zagreb, 09. 12. 2010 11.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.R./B.S./STA/M.M.
Komentarji
275

Preiskovalni sodnik je za nekdanjega premierja Sanaderja odredil 30-dnevni pripor zaradi zlorabe položaja in pravic. Za nekdanjim premierjem, ki je zapustil državo, so razpisali tudi mednarodno tiralico.

Nekdanjega hrvaškega premierja Iva Sanaderja obtožujejo zlorabe oblasti in položaja, zaenkrat pa uradno ni znano, za katero zadevo gre. Hrvaški mediji poročajo, da naj bi obtožnica vključevala vpletenost v afero Fimi-Media in afero v zvezi z malverzacijami v hrvaškem elektrogospodarstvu HEP. Hrvaško državno tožilstvo je zato na sodišče poslalo zahtevo za aretacijo in pripor.

Preiskovalni sodnik Krešimir Devčić je za Sanaderja odredil 30-dnevni pripor. Naslednji korak je razpis mednarodne tiralice, glede na to, da je Sanader danes zapustil domovino. In to so hrvaški organi tudi storili, je za Dnevnik.hr potrdil tiskovni predstavnik hrvaškega ministrstva za notranje zadeve Krunoslav Borovec. Kmalu bodo obvestilo o izdani mednarodni tiralici poslali tudi vsem članicam Interpola, je še dodal Borovec. Sanader je že angažiral odvetnika, piše dnevnik.hr, hrvaška stran Index.hr pa poroča, da je nekdanji premier sporočil, da se v domovino vrne čez tri oziroma štiri dni.

Sicer pa je načelnik hrvaške uprave kriminalistične policije Vitomir Bijelić za hrvaško nacionalno televizijo dejal, da so mu slovenski kolegi sporočili, da Sanader iz Slovenije ni letel z letalom, saj ga niso zasledili na seznamih potnikov.

V dveh minutah so mu odvzeli imuniteto

Takole naj bi Sanader zapustil svoj dom.
Takole naj bi Sanader zapustil svoj dom. FOTO: dnevnik.hr
Sanader je za Novo Tv povedal, da se zaveda, da so mu ukinili imuniteto, ni pa želel razkriti, kje se nahaja.

Pogoj, da je lahko do vsega tega prišlo, je bil odvzem poslanske imunitete, kar je od sabora zahtevalo državno tožilstvo. To je nato morala storiti najprej mandatno-imunitetna komisija, sledila je še razprava na seji saborja, a kljub burni razpravi so poslanci glasovali za odvzem imunitete.

Vprašanje pa ostaja, kje je Sanader trenutno. Hrvaški mediji namreč poročajo, da je Sanader danes ob 10.45 zapustil svoj dom. Hrvaško notranje ministrstvo je potrdilo, da je Sanader ob 11.10 prečkal mejni prehod Obrežje. V tistem trenutku, kot dodajajo, hrvaška policija ni imela nikakršne pravne podlage za njegovo pridržanje oziroma za preprečitev njegovega izhoda iz države.

Kaj pa slovenski policisti?

Slovenski premier Borut Pahor je potrdil, da ga je o Sanaderjevem vstopu v Slovenijo obvestila notranja ministrica Katarina Kresal. Naročil ji je, naj o tem, v kolikor ocenjuje, da je to potrebno, obvesti javnost.

Kot je potrdila predstavnica slovenske policije Vesna Drole, je mejo prečkal v avtomobilu njegove hčerke Brune, ki naj bi bila prav tako z njim v vozilu. To pomeni, da je lahko še vedno v Sloveniji, lahko pa, da je že v Avstriji ali kakšni drugi državi. Slovenska policija namreč po besedah njene predstavnice ni imela nikakršnih pooblastil za ukrepanje, saj od hrvaških kolegov ni dobila nobene zahteve za kakršno koli ukrepanje. So pa na zaprosilo medijev skušali preveriti, ali se Sanader nahaja na letališču Brnik, kot so poročali nekateri. Na letališču so neformalno izvedeli, da Sanaderja tam ni, so še povedali na slovenski policiji. Medtem pa jutarnji.hr poroča, da je po neuradnih informacijah Sanader nekaj po 18. uri prispel v London. Hrvaška televizija ugiba, ali bi bil lahko namenjen v ZDA.

Hrvaški časopis Večernji list je na svoji spletni strani zapisal, da je Sanader ob 14.28 njegovemu novinarju prek SMS-sporočila odgovoril, da je na že vnaprej predvideni poti. Hkrati naj bi dodal, da se bo na morebiten poziv tožilstva vsekakor odzval. Okoli 15.20 pa naj bi se po pisanju istega  časopisa na njegovem domu v Zagrebu zglasil moški, ki naj bi dejal, da dela za Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok). Imel naj bi poziv za Sanaderja, a mu je ženski glas prek domofona sporočil, da Sanaderja ni v hiši.

Aretirali Sanaderjevega prijatelja

Zanimivo je dejstvo, da je bil danes aretiran Sanaderjev prijatelj in lastnik Diokija Rober Ježić. Gre za četrtoobtoženega v primerih malverzacij v hrvaškem elektrogospodarstvu Hep in Diokiu. Kot poročajo hrvaški mediji, je Sanader tretjeobtoženi v primeru Hepa, ker naj svojemu prijatelju Ježiću omogočal privilegiran položaj pri nakupu elektrike od Hepa za Dioki.

Ni se bal, da ga bodo prijeli

Ivo Sanader je s položaja odstopil 1. julija lani.
Ivo Sanader je s položaja odstopil 1. julija lani. FOTO: Reuters

To je prvi primer, da bi za kakega hrvaškega predsednika vlade zahtevali pripor. A ni skrivnost, da so ga povezovali s številnimi aferami. Mediji so namreč Sanaderja povezovali z aferami o pridobivanju denarja iz državnih podjetij in ministrstev, ki naj bi končal v črnih skladih HDZ in žepih zasebnikov. Menda je ključne informacije proti Sanaderju posredoval bivši direktor hrvaške carine in blagajnik HDZ Mladen Barišić, ki je eden izmed glavnih osumljencev v primeru Fimi-Media.

"Ne bojim se, da me bodo prijeli," je Sanader dejal prejšnji mesec na novinarski konferenci, ko je govoril o obtožbah medijev o njegovem sodelovanju v aferah, med katerimi so tudi tiste v državnih podjetjih Hrvaško elektrogospodarstvo (Hep) in Hrvaške avtoceste (Hac).

Kosor: Nedolžen, dokler ni dokazano drugače

Hrvaški mediji so objavili fotografijo hčerke Brune, kako se vrača domov, Iva Sanaderja pa ni z njo.

Hrvaška premierka Jadranka Kosor je ob tem zavrnila navedbe, da so državni organi, predvsem pa notranje ministrstvo naredili napako, ko so Sanaderju dovolili, da pobegne. “Zavračam takšne insinuacije, ministrstvo za notranje zadeve je delovalo v skladu z zakonom,” je dejala Kosorjeva.

Dodala je, da ima vsak saborski poslanec imuniteto in dokler mu te ne odvzamejo, ga nihče ne more ustaviti. Konkretnega primera sicer ni želela komentirati, pozdravila pa je delovanje neodvisnih institucij, saj da “smo pred ustavo in zakonom vsi enaki ter nedolžni, dokler ni dokazano drugače”.

Hrvaški notranji minister Tomislav Karamarko pa je povedal, da se za Sanaderjev beg ne čuti odgovornega, hkrati pa je zanikal, da bi bila to napaka policija. "Ko bo napisan priporni nalog, bo županijsko sodišče odredilo tiralico za Sanaderjem," je dodal.

Josipović: Pravna država opravlja svoje delo

Hrvaški predsednik Ivo Josipović je dejal, da pravna država opravlja svoje delo. Pojasnil je, da to pomeni, da se proti Sanaderju tako kot proti vsem ostalim v državi vodijo zakoniti postopki.

Prvak opozicije: Na to smo opozarjali že pred leti

"Že več let pričakujemo, da bodo državni organi začeli opravljati svoje delo. O tem smo govorili že v kampanji leta 2007. Zdaj je tako ali tako vsem jasno, kako se financirajo osebno bogatenje in vsaj ena kampanja stranke HDZ," je zahtevo tožilstva komentiral predsednik največje hrvaške opozicijske stranke Zoran Milanović.

Dodal je, da se v stranki ne veselijo nikogaršnje nesreče, "a pravico je treba udejanjiti". Tisti, ki tega niso storili, bi morali odgovarjati vsaj moralno, pravi Milanović. "Tisti v vrhu HDZ so vedeli, kaj se dogaja, če pa niso, potem je vprašanje, kakšne so njihove kvalifikacije za opravljanje dela, ki ga opravljajo," je še povedal za hrvaški časopis Jutarnji list. Na koncu pa je dejal, da odstopa trenutne vlade premierke Jadranke Kosor zaradi zadnjih dogodkov ne pričakuje, ker je po njegovih besedah odporna proti moralni in osebni odgovornosti.

Hrvaško pravosodje poglavje vseh poglavij

Na dogajanje na Hrvaškem se je odzvala tudi Evropska komisija, ki je sporočila, da posameznih primerov ne komentirajo, a da na splošno od hrvaškega pravosodnega sistema pričakujejo, da so vsi primeri obravnavani v skladu z načelom neodvisnega pravosodja in spoštovanja temeljnih pravic. Tiskovna predstavnica evropskega komisarja za širitev Štefana Füleja je še poudarila, da je poglavje o pravosodju v hrvaških pogajanjih z Evropsko unijo "poglavje vseh poglavij", torej ključno za končanje hrvaških pogajanj.

Evropska komisija bo marca prihodnje leto predstavila poročilo o napredku Hrvaške pri uresničevanju meril za zaprtje tega poglavja, od katerega je po navedbah predstavnikov Evropske unije odvisno, ali bo država pogajanja končala v prvi polovici leta, kar je sicer njen cilj.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (275)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cifur
10. 12. 2010 13.26
dunstar- menim da po korupciji mocno prekasamo hrvate ko bos cez cas ko bo vse dostopno javnosti bral kaj in kako so pokradli pri nas se bos verjetno malo zamislil hrcki so mutni samo mi imamo hujse verjemi
bkaval
10. 12. 2010 10.22
Za tistih 3 milijone € se ne izplača gledati in loviti ga kje se nahaja. Obstajajo drugi, ki so pokradli veliko več, pa jim do sedaj še niso nič naredili. So še vedno uspešni menežerji in dobri politiki. Naslednje leto odštevamo še 6 let do konca.
cirenij
10. 12. 2010 09.23
dunstar pri nas ni nič drugače. Mogoče malo bolj prikrito-zaenkrat. Kje pa misliš, da je premoženje vseh naših nekdanjih, dobro in super stoječih podjetij? Mogoče ti živiš kot car. Malo poglej okrog sebe. Tudi tisti, katerim bi lahko zavidali, se pritožujejo, da nimajo časa za svojo družino in vsakodnevno živijo na trnih. Je to smiselno, za teh nekaj zemeljskih let? Velikim tatovom pa nihče ni kos.
dunstar
10. 12. 2010 09.12
Ljudje vi se ne zavedate kje živite, to so na hrvaškem vsakdanjice, sama korupcija in kriminal. Trije ljudje so ki krmilijo s celotnim hrvaškim premoženjem. Vse so prodali tujcem, denar oddteka iz države po legalni in nelegalni poti. Da ne govorimo o Jadranki...Sanader je začetnik za njo. Pri nas se krade 100% pri njih pa 1000%...zakaj pa mislite da so bolj skoruptirani kot srbija, bosna, baje da je korupcija na ravni albanije in bolgarije. Za boj proti korupciji je EU namenila 472 mio EUR pa se ni nič premaknilo na bolje...kaj to pomeni??? V Sloveniji živimo kot carji, čeprav smo tudi mi v ...! Imam veliko posla z hrvati vsak dan in kaj vidim ne moreš verjeti....tip spidenan...v BMW X6 nakazuje denar kot pomoč bolanemu dečku in province tičuan (ali kako se že reče) na kitajskem vsak drugi dan 3 x v znesku 14.900 EUR. Lepo vas prosim.
cirenij
10. 12. 2010 08.21
Takih Sanaderjev je pri nas na tone. Pa še nihče, prav nihče, ni bil obsojen. Nič ne pomaga, da prihaja na dan vsa gniloba po l. 90.
Frane Šajn
10. 12. 2010 08.16
A NI MOGOČE SANADER NEKJE V TRENTI !?
Imam veliki
10. 12. 2010 08.10
Sanader je v Sloveniji... tukaj mu nihče ne more nič
Marko Varga
10. 12. 2010 08.08
Hrvati so še Patrije pošteno kupili brez posrednikov...
Geronemo
10. 12. 2010 07.59
In zdaj glede nato da Sanader je obtožen vsaj ene zlorabe položaja mora priti do vprašanja kredibilnosti njegovega delovanja v stranki in tako tudi v zunanji politiki. Kako lahko vemo, da recimo dogovori z Janšo res niso bili povezani z dvigovanjem strasti na mejah itd.. ??? Roko na srce, tudi naš JJ ni glih čist kot solza, o tem priča mnogo knjig, pričanj in pa tudi teorij.. Ampak ideja o vsem tem mora imeti neko osnovo kar v tri dni se ne more špekulirati... Jaz mislim da bi morali, če bo Sanader spoznan za krivega sprožiti postopke preiskav tudi pri nas predvsem okrog teme Arbitraža in meje... Nekdo je pred časom razlagal kako se na novo pridobljena ozemlja hrvaške prodajajo pod mizo... Če je to res, potem je tudi predsednik vlade moral imeti prste zraven zlasti pa takrat ko se je javno kazala njegova ambicija k zagovarjanju stanja mej in nekih lažnih dejstev...
BONDOVO.DEKLE
10. 12. 2010 07.56
istibil1
10. 12. 2010 07.56
Hrvati so dali Slovencem kako naj se postopa proti prestopnikom.
Marko Varga
10. 12. 2010 07.52
mogoče ga je pa Peterle povabil v svojo stranko???
Marko Varga
10. 12. 2010 07.49
na dan boja proti korupciji je ušel čez našo državo,ker dobro ve,da so pri nas taki zaščiteni...
Marko Varga
10. 12. 2010 07.48
na Hrvaškem take preganjajo,pri nas pa se guncajo z ministri in jim vlada išče posle v tujini.....kje je zdaj balkan???
Marcel Korošec
10. 12. 2010 07.48
zakaj je šel v slovenijo ? jasno ker tukaj takšnih ne lovimo
Marko Varga
10. 12. 2010 07.45
človek si je še enkrat ogledal Bled na katerega ima lepe spomine,tam sta skupaj z Janšo ustvarjala evropsko politiko in delila Hypo bonbončke.....
MOSSAD001
10. 12. 2010 07.38
V SLO bi lahko ANTON ROP prevzel štafetno palico!!?? Aja on je že na varnem!! Levaki so zviti!!
pusca
10. 12. 2010 07.37
Pri nas bo tako imenovani FBI,ki plačuje ogromne najemnine-mijilonske letno tajkunu Pogačarju za svoje ne-delovanje, zanesljivo prevažal tajkune po slovenskih cestah.Epilog vnaprej znan.Koliko je že bilo obsojenih......??
Tonček Balonček
10. 12. 2010 07.35
Pri nas so tožilstva in sodišča že dolgo vrsto let klinično mrtva. Namesto njih neresnice in insinuacije širijo razni Cvikli, Kosi in murgelski palček.
Freestyler_si
10. 12. 2010 07.32
x5xslo....iz ust si mi vzel vsako besedo