Tujina

Hrvaškega duhovnika obsodili zaradi homofobije

Zagreb, 05. 10. 2011 13.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Župnik je znan tudi po žaljivih izjavah na račun hrvaškega predsednika in njegovega srbskega kolega Tadića, z nacionalistično retoriko je napadal tudi saborske poslance iz vrst srbske manjšine na Hrvaškem.

Reško županijsko sodišče je danes sporočilo, da je bil katoliški duhovnik iz Kastva Franjo Jurčević obsojen zaradi diskriminacije istospolno usmerjenih oseb. Jurčević bo moral s svojega spletnega bloga umakniti sporne tekste in na lastne stroške objaviti besedilo razsodbe v časnikih.

Jurčevića so zaradi lani objavljenih besedil na zasebnem blogu, v katerih naj bi diskriminiral in spodbujal k diskriminaciji na podlagi spolne usmeritve, ovadila društva Lori, Zagreb Pride in Domino ter zagrebški center za mirovniške študije. Za to so se odločili, ker je župnik istospolne osebe med drugim označil za "bolne, perverzne, brezsramne nesrečnike, osebe bolnih usmeritev, nenormalne in čudaške".

Parada ponosa v Zagrebu
Parada ponosa v Zagrebu FOTO: Reuters

Jurčević bo moral razsodbo objaviti v Jutarnjem in Novem listu, sodišče pa je tudi prepovedalo, da bi na svojem blogu "zupnik.blog.hr" diskriminiral osebe na podlagi spolne usmerjenosti. Obsojeni danes razsodbe ni želel komentirati, ker je, kot je dejal, zanjo izvedel iz medijev.

Reški nadškof Ivan Devčić je že pred časom prepovedal Jurčeviću, da bi svoja mnenja objavljal na uradnih spletnih straneh škofije.

Kastavski župnik je znan tudi po žaljivih izjavah na račun predsednika države Iva Josipovića in njegovega srbskega kolega Borisa Tadića, z nacionalistično retoriko je napadal tudi saborske poslance iz vrst srbske manjšine na Hrvaškem.

Občinsko sodišče na Reki ga je letos že nepravnomočno obsodilo na tri mesece zapora pogojno zaradi kaznivega dejanja rasne in spolne diskriminacije.

Medtem pa so na družabnem omrežju Facebook na Hrvaškem pozvali k bojkotu velebitskega piva, potem ko je lastnik pivovarne Karlo Starčević iz Pazarića v Liki prošnjo za sponzoriranje glasbenega festivala v Veliki Gorici zavrnil z besedami, da ne bo podpiral manifestacije, ker da so "rockerji in pankerji odgovorni za homoseksualnost in pedofilijo".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Strelja?ko
06. 10. 2011 00.25
Jaz jih preprosto ne maram. Dovolj jasno. Dobro... da vas ne vidm več.
mlad3n
05. 10. 2011 18.34
Zakaj nisem presenečen.
Vance
05. 10. 2011 17.09
V naši novejši zgodovini je Cerkev pokazala svoj dvolični obraz v 2.svetovni vojni,ko je z izdajstvi stopila na stran okupatorja.Potem je v Jugoslaviji potihnila,odkrito povedano so jo utišali,v 90-tih letih prejšnjega stoletja pa se je začela prati starih grehov, hotela spremeniti zgodovino,začela je ponovni pohod po pohlepu in si s krajo državi prisvojila ogromno finančnih sredstev in nepremičnin.In tako je pri nas,tako je na Hrvaškem,kjer pa imajo le več moči in take kampijone tudi zapirajo.
justime
05. 10. 2011 16.46
župniki in politiki so isti-obojni nategujejo narod eni lažejo tako drugi drugače.
jez_jezen
05. 10. 2011 16.27
V nedeljo pa k maši pa € dajat tem "muzikantom". Včasih sem tudi jast, pa me je pamet srečala. Sem bil res ovca, ampak to je bilo v času osnovne šole, tako, da mi ni za zamerit.
Natali Prusnik
05. 10. 2011 15.09
Groza kaj si ljudje dovolijo!
peglezn
05. 10. 2011 14.33
@mihcccc vesel bod da si del današnje družbe; lahko namreč svobodno komentiraš tudi članke, ki jih ali ne razumeš ali niti ne prebereš. In ja, če že hočeš, dandanes je bolj normalno bit drogeran (LOL), kot pa pri čisti pameti. Tega kar se zdaj dogaja pač trezen ne moreš več sprocesirat...
myspace
05. 10. 2011 14.27
eo ga zupnik...me zdej zanima kje so zdej tisti nestrpnezi k majo skoj kej za povedat cez druge religije...
Nimivseeno
05. 10. 2011 14.24
To naj bi bil steber krščanstva, ljubezni do bližnjega, pa je pastirjem bolj mar za njihov ugled in denar kot za ovčice ... Pokvarjeni so kot politiki!
wsharky
05. 10. 2011 14.20
mihcccc
05. 10. 2011 14.05
sam v tej današnji druzbi je tud drogeranje normalno