Tujina

Balkan v primežu mraza in prometnih težav

Zagreb, 31. 12. 2014 10.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zima na Balkanu in v Italiji ne počiva niti na silvestrovo. Balkanske države svoje prebivalce svarijo pred ekstremno nizkimi temperaturami, ki se bodo spustile tudi do minus 23 stopinj Celzija. V Italiji je medtem obilno sneženje povzročilo prometni kaos.

Na Hrvaškem je bilo zadnje letošnje jutro marsikje tudi najhladnejše v iztekajočem se letu. Ponekod v notranjosti države se je živo srebro spustilo do –20 stopinj Celzija. Ob obali piha močan veter, zaradi katerega je za ves promet zaprta avtocesta Zagreb–Split med odcepoma Sveti Rok in Posedarje.

V Slatini v Zahodni Slavoniji je bilo davi ob 7. uri –20 stopinj, na Zavižanu na Velebitu –19, v Bednji na severozahodu države –18 stopinj, v Virovitici pa –17 stopinj Celzija.

Pod ničlo je bilo tudi ob obali, saj so na Reki, v Splitu in Šibeniku zabeležili –5 stopinj, v Zadru –3, v Dubrovniku pa –2 stopinji, a je občutek mraza veliko večji zaradi močne burje, so sporočili iz državnega meteorološkega zavoda.

Hrvaški avto klub navaja, da je zaradi vetra zaprta avtocesta Zagreb–Split pri predoru Sveti Rok ter da je cestna povezava z Dalmacijo možna po državni cesti čez Gračac, Obrovac in Knin. Za promet je zaprt tudi most proti otoku Pag.

Zaradi mraza imajo težave tudi v železniškem prometu.

Hrvaška bo v novo leto vstopila s temperaturami, podobnimi današnjim. Ministrstvo za zdravje je opozorilo starejše in kronične bolnike, naj se izogibajo odprtim prostorom, posebej zgodaj zjutraj in ponoči.

Balkan v primežu mraza in vetra

Led na avtu - 2
Led na avtu - 2 FOTO: Thinkstock

Balkan so že konec tedna zajela silovita snežna neurja z obilico snega in močnim vetrom. Sneženje je večinoma prenehalo, a izrazito nizke temperature naj bi se ohranile vse do nedelje.

V Srbiji so že v torek potrdili, da sta zaradi mraza umrli dve osebi, v Beogradu pa bodo danes silvestrovali pri minus 12 stopinjah Celzija.

V Bolgariji je medtem nacionalni meteorološki inštitut izdal opozorilo zaradi ostrega mraza in silovitega vetra. Danes se po veliki večini države živo srebro ne bo dvignilo nad minus sedem stopinj Celzija.

Že pet dni ujeti v snegu

Tudi Makedonija in Črna gora sta zabeležili najnižje temperature v letošnji zimi.

Najbolj mrzlo pa je bilo v goratih predelih pri Sarajevu v Bosni in Hercegovini, kjer so temperature danes padle do minus 23 stopinj. V vaseh Bogodol in Bilima pri Mostarju je več družin in starejših že pet dni ujetih v snegu in so odrezani od sveta. Reševalne ekipe jih v zadnjem poskusu v torek niso uspele doseči.

V Italiji težave na letališčih

V Italiji pa na silvestrovo težave povzroča močno sneženje. Zaradi vremenskih razmer so morala na jugu Italije nekatera letališča, med drugim v Neaplju in Brindisiju, začasno prenehati obratovati, kar je povzročilo dolgotrajne zamude letov. Prav tako so morali začasno prekiniti trajektne prevoze na otoka Capri in Ischia. Do snežnih metežev je prišlo tudi na Siciliji.

Tudi sever Italije se ni izognil zimskim vremenskim razmeram. Med drugim je v Trstu pihala mrzla burja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Al83
01. 01. 2015 04.00
Mi pa za globalno segrevanje plačujemo politiki, bedaki
mikeTHEbike
31. 12. 2014 21.13
+1
Na sliki je prvo zgledlo kot da nekdo lajne s koko dela!
brez-veze
31. 12. 2014 19.28
+0
VSE TO JE POSLEDICA "BUTASTEGA GLOBALNEGA SEGREVANJA"......OVCE DEJTE DNAR U UFFER DA BO BOLJŠ, PA PODPORA VIŠJIM DAVKOM TUDI.....BUTN BUTN.....PANIKAAAA
Boyhazard
31. 12. 2014 13.18
+11
1984/1985. Precej huda zima. Temperature so se januarja in februarja večkrat spustile pod -20 stopinj. - Standardna oblačila: Toper bunda, žametne hlače, sintetični skibuci pa štrikane rokavice in kapa - RAZMIŠLJANJE: JUHU ... ZIMA JE 2015/2015: Zima bo zelo huda, temperature se bodo spustile tudi pod -10 stopinj - -Standardna oblačila: Gore in ostali texi, Softshell, in vsa ostala visoko tehnološka oblačila in obutev - RAZMIŠLJANJE: ZARADI POLARNEGA MRAZA RAZGLAŠEN ORANŽNI ALARM. NE BOM ŠEL NIKAMOR KER LAHKO ZMRZNEM
giovanni2
31. 12. 2014 14.40
+1
In takrat sem bil jaz v JLA. Po cele dneve smo kidali sneg. Prideš do konca igrišča in moraš takoj ponovno, ker ga je v tem kratkem času napadalo za 10 cm.