Tujina

Hrvaška vlada že visoko zavihala rokave

Zagreb, 29. 12. 2011 12.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Medtem ko Slovenci še vedno sestavljamo vlado, se je hrvaška že sestala na prvi seji, govorila o varčevalnih ukrepih ter o tem, da bodo hrvaški državljani na referendumu za vstop v EU sprejeli "odločitev tisočletja".

Zasedanje sabora
Zasedanje sabora FOTO: Reuters

Vlada premierja Zorana Milanovića je na današnji prvi seji med drugim obravnavala poročilo o pripravah na referendum o članstvu v EU, ki bo 22. januarja 2012. Kot je spomnil Milanović, gre za prvi referendum na Hrvaškem po osamosvojitvenem leta 1991, na njem pa bodo hrvaški državljani sprejeli "odločitev tisočletja".

Priprave v polnem teku

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Vesna Pusić je dejala, da priprave potekajo tako na predstavitveni kot na tehnični ravni. Napovedala je, da bodo do referenduma v medijih dodatno okrepili informiranje državljanov o pomenu članstva države v EU. Poleg državnega vrha bodo v kampanji sodelovale tudi nevladne organizacije. Javno predstavitev strategije bodo imeli takoj v začetku januarja 2012.

Varčevalni ukrepi: Znižanje števila državnih uradnikov

Na današnjem odprtem delu seje so sprejeli odločitev o znižanju števila državnih uradnikov. Z uvajanjem namestnikov in pomočnikov ministrov namesto državnih sekretarjev in direktorjev vladnih uprav bodo znižali število uradnikov za tretjino.

"Varčevanje ne bo usodno za proračun, naj bi pa v prvi vrsti pripeljalo do racionalizacije in boljše organizacije državne uprave," je izpostavil hrvaški premier. Nove namestnike ministrov ter del pomočnikov ministrov bodo imenovali na zaprtem delu današnje seje.

Zoran Milanović
Zoran Milanović FOTO: Reuters

Milanović je uvodoma dejal, da bo 2012 precej zahtevno leto za Hrvaško. Obenem je zanikal poročanje hrvaških medijev o zvišanju davkov. "Celotna davčna obremenitev se ne bo zvišala, ker bo to nevzdržno za Hrvaško, ki je preobremenjena z različnimi davki in prispevki. Ne bo zvišanja davkov za državljane, ki so v najslabšem položaju, kot so delavci in brezposelni," je še izjavil predsednik hrvaške vlade in napovedal, da plač do 3000 kun (400 evrov) ne bodo obdavčevali.

Hrvaški časniki so danes poročali o "davčni revoluciji" na Hrvaškem, ki predvideva zvišanje DDV s 23 odstotkov na najmanj 25 odstotkov od 1. marca. Obstajale bi sicer nižje stopnje DDV za turizem in osnovna živila, kot sta kruh in mleko, ter za zdravila in šolske pripomočke.

Časniki še ugibajo, da je od sredine leta možno pričakovati davke na premoženje in dividende. Zaradi izboljšanja likvidnosti gospodarstva so skrajšali roke za plačevanje obveznosti, in sicer za podjetnike na 45 dni, za državo pa na 30 dni. Stroške državnega proračuna, ki ga bodo sprejeli februarja, nameravajo znižati za najmanj pol milijarde evrov, prvi rebalans pa je napovedan za 1. julij.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

12345s
29. 12. 2011 22.31
+2
bravo hrvaška
przelmuding
29. 12. 2011 18.00
+1
Hrvati so daleč pred nami, ko pa stopijo v EU se bo komaj začel propad.
wsharky
29. 12. 2011 14.55
+7
... ce ne bi g. Virant 'modroval' in iskal 'narodno enotnost', ki je itak ni ... bi tudi v sloveniji ze imeli vlado ...
sandra1970
29. 12. 2011 22.22
ah ja zdej pa virant daj ga lomit prosim kako smo pa volili ????
breznican
29. 12. 2011 13.55
+6
če so hrvati količkaj pametni, potem bo odločitev za EU na referendumu ''NE''
mlad3n
29. 12. 2011 13.31
+3
Zoki je pripravljen delat sam taki kot so Gargamel (JJ), bo raje uniču državo kot pa se sprijaznu da je spušil in se spravil nekaj koristnega delat. Še vedno ne morem verjeti da so ljudje glasovali za tako nesnago kot je SDS. Z Virantom bi se že zmenil ampak SDS pa kriminal. Dokler bo Gargamel (JJ) na vrhu SDS ali pa dokler je kar stranka SDS. Nikol Slovenija se nebo znebila krize in navadni človek bo zaradi takih potonu še globlje. Upam da ste zdaj srečni tisti ki ste glasovali za SDS.
Oreel
29. 12. 2011 14.16
+3
za viranta pa vse bolj kaže da je trojanski konj sdsa saj drugače ne bi nalašč zavlačeval pogovorov z jankovičem in mešal megle z karlom in žerjavom ki ne vesta kaj bi sploh počela v politiki..