Tujina

'Mi nismo gosi v megli'

Zagreb, 23. 12. 2011 06.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mandatar nove hrvaške vlade Milanović je v saboru predstavil program svoje vlade in bodoče ministre ter zahteval zaupnico, ki jo je tudi dobil. Hrvaška je tako dobila najmlajšega premierja in dvanajsto vlado od osamosvojitve.

Milanović na volišču
Milanović na volišču FOTO: Reuters

Hrvaški parlament je potrdil novega premierja Zorana Milanovića in njegovo vlado. Poslanci so mu izglasovali zaupnico, za katero je glasovalo 89 poslancev, 28 jih je bilo proti, 12 pa se jih je vzdržalo. "Mi nismo gosi v megli, smo airbus v megli z odličnim navigacijskim sistemom," je dejal Milanović pred potrditvijo.

Milanović, ki je s 45 leti najmlajši hrvaški premier, je danes v saboru predstavil program svoje vlade in bodoče ministre. Njegova kukuriku koalicija (SDP, HNS, IDS, HSU) je zmagala na parlamentarnih volitvah 4. decembra. Novi, sedmi sklic sabora so ustanovili v četrtek, večina novih ministrov pa bo poslanske stolčke po enem dnevu zamenjala za vladne fotelje.

Podporo novi vladi v 151-članskem saboru je pred glasovanjem napovedalo tudi osem poslancev manjšin, medtem ko je predsednica HDZ Jadranka Kosor potrdila, da največja opozicijska stranka ne bo dvignila roke za Milanovićevo vlado. HDZ se je v opozicijo vrnila po osmih letih na oblasti, imajo pa 45 poslank in poslancev.

Nova hrvaška koalicijska vlada bo imela 20 namesto dosedanjih 16 ministrstev, sicer pa iz koalicije kukuriku napovedujejo, da bo cenejša za približno 3,5 milijona evrov letno, ker bodo imeli 416 namesto dosedanjih 543 vladnih uradnikov. Namesto 60 državnih sekretarjev so uvedli položaje namestnika ministra, namesto več kot 150 direktorjev uprav pa bo 80 pomočnikov ministrov.

Ministrica za zunanje in evropske zadeve je postala Vesna Pusić (HNS), finančni minister bo Slavko Linić (SDP), notranji minister Ranko Ostojić (SDP), obrambni minister Ante Kotromanović (SDP), medtem ko bo resor turizma vodil Veljko Ostojić (IDS). SDP ima 14 ministrov, HNS štiri in IDS enega. Edini nestrankarski minister je Orsat Miljenić, ki bo vodil resor pravosodja.

Gre za najmlajšo hrvaško vlado, katere člani imajo v povprečju 48 let. Med njimi so štiri ženske. Najstarejša ministra sta Čačić in Linić, ki sta bila rojena leta 1949. Oba sta bila tudi v vladi pokojnega socialdemokratskega premierja Ivice Račana. Najmlajši je minister za podjetništvo in obrt 37-letni Gordan Maras (SDP).

Zanimivo, da so v vladi trije ministri s priimkom Ostojić, ki sicer niso sorodniki. Rajko Ostojić (SDP) je na primer novi minister za zdravje. Sicer pa je bil novi minister za pomorstvo, promet in infrastrukturo Zlatko Komadina rojen v Ljubljani.

Milanović se je z najtesnejšimi sodelavci takoj po potrditvi že odpravil v parlamentu sosedno poslopje hrvaške vlade, kjer bo tudi simbolično prevzel posle od svoje predhodnice Jadranke Kosor, ki politično kariero nadaljuje v saboru.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

European22
23. 12. 2011 11.26
+5
Pa smo imeli čez hrvaško politiko, naši so še vedno na plačanem dopustu!
PissingOnTalmud
23. 12. 2011 11.05
+1
Cestitke Thompsonu da ni obrekoval Zorana Milanovica saj tudi sam vidi da so HDZ-ovci pokradli vse kar se je dalo. Srbi so tudi rekli, da vec ne bojo imeli predsednika iz Niksica, naslednji naj bo iz Cetinja.
cirenij
23. 12. 2011 07.49
+12
Bravo Hrvatje! Pri nas so še niže kot pred volitvami, čeprav so bile istočasno. Še nekaj let ne bodo prepucali balasta naši - vaši, levi- desni, verniki -ateisti, mogoče tudi ne bolni in zdravi, stari in mladi, enospolni, dvospolni, heterospolni, suhi, debeli........