Tujina

VIDEO: V hrvaških požarih popolnoma zgorela stanovanjska hiša

Zagreb, 13. 08. 2012 08.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.R./Ni.J.
Komentarji
10

Na Hrvaškem divjajo številni požari, ponekod so celo ogroženi prebivalci. Najhuje je pri Skradinu in na območju Komina-Kule Norinske. V Karlovcu pa je ena hiša popolnoma zgorela, eno pa je ogenj močno poškodoval.

Hrvaški gasilci
Hrvaški gasilci FOTO: Reuters

Na Hrvaškem divja več požarov, najhuje je pri Skradinu in na območju Komina-Kule Norinske. Pri mestu Sonković pri Skradinu je požar zajel travo, nizko rastlinje in smreke. Ogrožena so naselja Todorovići, Čulini in Bratići, zaradi tega pa so nekatere prebivalce teh naselij tudi evakuirali. Včeraj so pri gašenju požara sodelovali gasilsko letalo canadair, dve protipožarni letali air tractor, tamkajšnji gasilci in poklicni šibeniški gasilci.

Skupaj je bilo 115 gasilcev in 42 gasilskih vozil. Ponoči so na požarišče napotili tudi 42 gasilcev z osmimi vozili iz notranjosti. Danes zjutraj naj bi priletela še dva že omenjena air tractorja in okoli 50 pripadnikov protipožarnih enote hrvaške vojske. Pogorelo je naj bi okoli 420 hektarjev zemljišč.

Zaradi požarov je popolnoma zaprta cesta Skradin–Bribir, izmeničen promet pa je na cesti Rogotin–Kula.

V dubrovniški županiji je v soboto zjutraj zagorelo pri Platu. Požar so gasili še včeraj, pri tem pa sta sodelovali dve gasilni letali canadair in 45 gasilcev z 10 vozili. Požar je pod nadzorom, še vedno pa ga stražijo gasilci.

V soboto zjutraj je požar izbruhnil tudi na območju Komina-Kule Norinske. Gasilci so se z njim ukvarjali še včeraj, pri tem pa so uporabili tri letala, dva helikopterja, sodelovali so gasilci in vojaške protipožarne enote. Tamkajšnjim gasilcem so danes prihiteli na pomoč tudi gasilci iz Varaždina. Gasila pa naj bi tudi tri letala canadair. Pri gašenju sodeluje tudi okoli 100 pripadnikov hrvaške vojske. Zgorelo je okoli tisoč hektarjev trave, nizkega rastlinja in gozda.

Včeraj popoldne je zagorelo tudi na območju Mokošice. Pri gašenju so sodelovali lokalni gasilci, pomagala pa sta jim tudi dva canadaira. Požar se je s hrvaške strani razširil na območje BiH, ki je težko dostopno. Požarišče so na hrvaški strani že omejili, zdaj poteka sanacija.

Izbruhnili še trije novi požari

Tudi v bližini Crkvenice je zagorelo. Požar se je razbesnel med Crikvenico in naseljem Kotor, zato je zaprta tudi kotorska ulica. Zagorel je borov gozd. Gasilcem, ki so se borili s tem požarom, je pomagalo tudi letalo air tractor. Požar so lokalizirali, zdaj pa poteka sanacija pogorišča.

Okoli 18. ure je izbruhnil požar tudi pri naselju Donji Vinjani v Splitsko-dalmatinski županiji. Zagorela sta trava in grmičevje. Gasilcem pomagata dva canadaira.

Danes okoli 16.30 je izbruhnil tudi požar v stanovanjski hiši v karlovškem predmestju Velikoj Jelsi. Poveljnik tamkajšnje gasilske enote Miroslav Rade je za Index.hr povedal, da je ena hiša popolnoma zgorela, druga pa je precej poškodovana, zgoreli sta dve sobi in strop. Gasilci so uspeli preprečiti, da bi se požar razširil na tretjo hišo. Ogenj so že pogasili.

Gasili tudi na območjih, na katerih bi lahko bile mine

Že sinoči jim je uspelo pogasiti požar v mestu Ondić pri Udbini, ki je izbruhnil včeraj popoldne. Zgorelo je okoli 30 hektarjev trave in nizkega rastlinja, gasilo pa ga je 10 gasilcev in letalo canadair.

Pri mestu Vukšić-Pristeg so še včeraj gasili požar, ki je izbruhnil prejšnji četrtek. Zagorelo je nevarno območje, na katerem bi lahko bile tudi mine. Pri gašenju poleg gasilcev sodelujejo tudi tri letala air tractor, požar pa je še vedno aktiven.

Prav tako je še vedno aktiven požar pri mestu Kožlovac pri Benkovcih. Izbruhnil je včeraj okoli 18.30, gasilcem pa pomagata tudi dve letali air tractor.

Je pa zadrskim gasilcem sinoči uspelo pogasiti požar pri mestu Smoković. Tudi ta je divjal na območju, na katerem bi lahko bile še nameščene mine. Poleg gasilcev so gasila tudi tri letala.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tali?ni tom
13. 08. 2012 23.38
+3
bogi hrvati ! ogenj je katastrofa in žal mi je vseh ki ga dobijo na grbo ! kot prostovoljni gasilec sem že večkrat gasil in nikakor si ne želim biti v koži ljudi ki jim je požar vzel vse pa ne glede v kateri državi so in katere narodnosti !
BMWmunja
13. 08. 2012 11.29
-6
To pa je morda zato, ker se radi zakona v zaprtih prostorih ne sme kaditi. Rulja kadi zato zunaj in ogorki letijo z vetrom in burjo kdo ve kam. Po moje bi bilo treba na Hrvaškem, ko nastopi ta nevaren čas, najstrošje prepovedati kajenje na prostem in kakršno koli kurjenje bilo česa zunaj. Na ta način bi eliminirali pri iskanju vzrokov za požare slučajnosti in bi lahko možne vzroke zožili na namerne požige. Hrvaška ja že vrsto let trpi zaradi požarov, od tega pa mnogi sploh niso slučajni....
Warlock.
13. 08. 2012 11.35
+17
Malomarni vozniki so tudi krivi, kadijo v avtih potem pa skozi šipo lepo vržejo ogorek....saj pri nas tudi tako delajo, sem doma blizu kar prometne ceste in to je polom kaj vse odvržejo iz avta.
Varstvo Medo Pu
13. 08. 2012 12.37
+4
na Hrvaškem je dovoljeno kaditi in nimajo zakona kot pri nas....
BMWmunja
13. 08. 2012 11.24
+2
Ko sem prebral komentar bb38150, je na vrhu pisalo: komentarjev 4, vidim pa le enega. Ali je na delu CENZOMAN???
aquL88
13. 08. 2012 11.28
+1
bb38150
13. 08. 2012 10.39
+18
Groza in žalost kako je to žalostno.Ognja,vode in ostalik nesreč se je za bat. Če je to delo požigalca, pa nimam besed ,da bi jih tukaj napisala.Ga bo že narava kaznovala.