Tujina

FOTO in VIDEO: Pahor ob podpisu pogodbe pomežiknil Kosorjevi

Bruselj, 09. 12. 2011 07.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Hrvaška je z EU podpisala pristopno pogodbo k Evropski uniji, na podlagi katere naj bi čez dobro leto in pol postala polnopravna članica Unije. Kosorjeva in Josipović sta na to zelo ponosna, nove članice pa se veseli tudi Unija.

Ivo Josipović in Jadranka Kosor med podpisom pogodbe
Ivo Josipović in Jadranka Kosor med podpisom pogodbe FOTO: Reuters

Hrvaška je v Bruslju slovesno podpisala pogodbo o pristopu k Evropski uniji, ki predvideva, da bo polnopravna članica evropske družine postala 1. julija 2013. Po podpisu je postala država pristopnica in bo lahko na večini sestankov članic Unije sodelovala kot dejavna opazovalka, tudi že danes na vrhu Unije.

Pogodbo sta podpisala hrvaška premierka Jadranka Kosor in predsednik Ivo Josipović ter vsi voditelji članic Unije. Vrha se je najprej za kratek čas udeležil Josipović, nato pa je sedež prepustil premierki, ki bo tako sodelovala na svojem prvem in predvidoma zadnjem vrhu Unije.

S podpisom hrvaške pristopne pogodbe k Evropski uniji so začeli teči tudi postopkovni roki, v okviru katerih morata državi v skladu z določili arbitražnega sporazuma najprej imenovati tri skupne arbitre. Imenovali naj bi jih v 15 dneh s seznama mednarodno-pravnih strokovnjakov, ki ga mora pripraviti Evropska komisija.

Pred podpisom pogodbe je predsednik Evropskega sveta Herman van Rompuy čestital hrvaškemu vodstvu za pogumno in pomembno delo, ki je državo pripeljalo na zadnjo stopnico, preden postane 28. članica EU. Po njegovih besedah bo Evropska komisija še naprej budno spremljala uradni Zagreb pri izpolnjevanju še zadanih obvez, nato pa bo država lahko postala polnopravna članica Unije. "Dobrodošli v Evropski uniji," je zaključil svoj govor.

Fotografija voditeljev članic EU, skupaj z njimi pa tudi hrvaška voditelja
Fotografija voditeljev članic EU, skupaj z njimi pa tudi hrvaška voditelja FOTO: Reuters

Poljski premier Donald Tusk pa je povedal, da je Hrvaška na poti pokazala veliko poguma. Pred nekaj leti po njegovem mnenju še ni bilo jasno, da bi lahko tak cilj uresničili, današnja slovesnost pa dokazuje, kako pomembna je Evropska unija. Ta sicer zdaj išče izhod iz krize, še posebej evroobmočje. Kljub vsemu pa ima EU še vedno globok smisel in pomembnost. Tudi on je svoj govor zaključil z dobrodošlico Hrvaški v Evropski uniji.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso pa je povedal, da gre za izjemen trenutek tako za EU kot tudi za Hrvaško. Pohvalil je hrvaške voditelje, ki so državo pripeljali do tega uspeha, še posebej pa ves hrvaški narod. Danes se Hrvaška precej razlikuje od Hrvaške, ki je vložila prošnjo za članstvo v Uniji. Komisija bo napredek Hrvaške še naprej spremljala in jo usmerjala na poti do samega vstopa. Trenutna gospodarska kriza širitve ne bi smela zasenčiti, je še prepričan Barroso.

Govoril je tudi hrvaški predsednik Josipović, ki je dejal, da gre za zgodovinski dogodek. Proces vstopanja v EU se je po njegovem mnenju začel pred šestimi leti, danes pa so končno prestopili prag novega evropskega doma. V čast mu je zastopati hrvaške državljane pri tem uspehu, hkrati pa izraža tudi ponižnost, hvaležnost in spoštovanje. "Uspeh Hrvaške je uspeh Evrope," je dodal. Evropska unija je s tem dejanjem dobila enega najlepših delov Evrope. Hrvaška bo po Josipovićevih besedah pomagala širiti meje EU na njene sosede. Zahvalil se je tudi vladi Jadranke Kosor, ki je pristopna pogajanja privedla do samega konca. Zahvalil se je tudi medijem, ker so v javnosti pomagali uveljaviti evropsko idejo. "Hrvaška danes vstopa v Evropo, a še važneje je, da Evropa vstopa v Hrvaško," je povedal Josipović.

V ospredju tudi vprašanje o arbitražnem sporazumu

Na uho naj bi Pahor Kosorjevi prišepnil: "To je tvoja zgodba".
Na uho naj bi Pahor Kosorjevi prišepnil: "To je tvoja zgodba". FOTO: POP TV

Kosorjeva je povedala, da ji je v čast predstavljati svojo državo ob tem dogodku. Pri tem je spomnila, da je država ravno letos slavila 20. obletnico samostojnosti. Pogodba za vstop Hrvaške v EU je po njenem mnenju ena najpomembnejših pogodb, ki jih je do zdaj podpisala država.

Pogajanja so bila težka in zahtevna, odvijala pa so se v času, ko je bila v krizi tudi EU. Ponosna je, da je s slovenskim premierjem Borutom Pahorjem uspela rešiti vprašanje meje, ki jo bo določilo arbitražno sodišče, kar je bil tudi pogoj za deblokado pristopnih pogajanj. "S Hrvaško dobivate novega in ponosnega partnerja. Hrvaška se z današnjim dnem vrača domov, v Evropo, ki ji je od nekdaj pripadala. Hrvaški jezik bo tako postal 24. uradni jezik Evropske unije," je dejala. Prepričana je tudi, da bodo hrvaški državljani vstop potrdili na referendumu.

Nato so voditelji vseh 27 članic Evropske unije podpisali pristopno pogodbo. V imenu Slovenije jo je podpisal Pahor, ki je ob tem pomežiknil Kosorjevi, še pred tem pa naj bi ji na uho prišepnil: "To je tvoja zgodba".

Pahor je ob podpisu pomežiknil Kosorjevi.
Pahor je ob podpisu pomežiknil Kosorjevi. FOTO: POP TV

Hrvaška delno že v Uniji

Podpis pristopne pogodbe prinaša Hrvaški nekaj pomembnih sprememb v odnosih z EU v času do vstopa v Unijo. Njeni predstavniki bodo lahko sodelovali v razpravah na večini sestankov članic Unije – razen ko bo govora o Hrvaški – ne bodo pa imeli glasovalne pravice.

Po podpisu pogodbe se bodo začeli postopki ratifikacije v članicah Unije in na Hrvaškem, ki naj bi bili sklenjeni do julija 2013, ko je predviden vstop Hrvaške v Unijo. Hrvaška je pogajanja za članstvo v Uniji začela oktobra 2005, končala pa jih je junija letos.

Z današnjim dnem začnejo teči postopki o arbitražnem sporazumu

Slovensko zunanje ministrstvo je ob podpisu pogodbe, ki jo je v imenu Slovenije podpisal Pahor, zapisalo, da ministrstvo vstop Hrvaške pozdravlja. "Sloveniji je v interesu, da Hrvaška čim prej postane prihodnja država članica EU. Hrvaška je sosednja država in jo s Slovenijo povezuje intenzivno sodelovanje na številnih področjih, ki se bo s članstvom Hrvaške v Evropski uniji dodatno okrepilo," je zapisalo ministrstvo. Podpis pogodbe pa je, kot dodaja ministrstvo, pomemben tudi z vidika arbitražnega sporazuma, saj so zdaj začeli teči procesni roki, določeni sporazumu med vladama obeh držav. Najprej bo oblikovano arbitražno sodišče, ki mu bosta morali državi najpozneje čez leto dni predložiti svoja zagovora.

Predsednik vlade Borut Pahor je v izjavi za javnost poudaril, da "ima ta dogodek velik pomen za Evropsko unijo, saj daje znamenje, da se kljub krizi proces širitve ne zaustavlja. Menim, da je to pomembno tudi za Slovenijo, saj smo s tem obkroženi s štirimi sosedami, ki so članice EU in ker smo izkoristili zgodovinski trenutek ter se s sosedo dogovorili za pravično določitev meje na morju in kopnem z arbitražnim sporazumom."

Seznam arbitrov zamuja

Sprva se je pričakovalo, da bo Evropska komisija Sloveniji in Hrvaški že danes predstavila seznam, s katerega morata skupaj izbrati tri člane arbitražnega sodišča od petih, a zdaj kaže, da državi tega seznama danes še ne bosta dobili.

Kot je pojasnil zunanji minister Samuel žbogar, si je komisija vzela še nekaj dni časa "zaradi povolilne situacije v obeh državah". Evropska komisija je tudi v pogovorih s predsednikom Meddržavnega sodišča v Haagu. Nanj bo namreč padla naloga določitve omenjenih treh skupnih arbitrov, če se Sloveniji in Hrvaški ne bo uspelo dogovoriti o njih.

Dodal je še, da bo omenjeni rok 15 dni za imenovanje arbitrov začel teči, ko bosta državi omenjeni seznam prejeli. "Zato mogoče, kot jaz sam razumem, komisija računa, da bo ta odlog izkoristila za neformalne pogovore med obema stranema, da bi zato v tistih 15 dnevih lažje prišli do usklajenih imen," je še dejal Žbogar.

Glede referenduma o hrvaškem članstvu v EU je Milanović napovedal, da bodo državljane spodbujali, naj se udeležijo referenduma in ga podprejo. Sam bo zadovoljen, če bo podpora nekaj čez 60-odstotna, kot zdaj kažejo raziskave.

Milanović optimistično v smeri konsenza

Predsednik SDP in verjetni bodoči mandatar nove hrvaške vlade Zoran Milanović je ocenil, da je podpis hrvaške pristopne pogodbe z EU velik in zgodovinski dogodek za Hrvaško. Milanović je na vprašanje glede arbitražnega sporazuma zatrdil, da bo njegova vlada prevzela vse obveznosti, ki izhajajo iz sporazuma.

"Verjamemo, da bo arbitraža prinesla rešitev, ki bo temeljila na mednarodnem pravu in vsem, kar kot vire prava navaja arbitražni sporazum," je dejal Milanović. Spomnil je, da v sporazumu obstaja teoretična možnost, da bi se po konsenzu med stranmi v postopku lahko znova odločili za dvostranske pogovore. Ob tem pa je poudaril, da državi 20 let nista bili uspešni v dvostranskih pogajanjih. Kot je dejal, je bila njegova edina kritika arbitražnega sporazuma način predlaganja arbitrov za arbitražno sodišče.

Sicer pa je Milanović izrazil veselje ob podpisu pristopne pogodbe. Kot je dejal, je bila pot Hrvaške v EU dolga, ker se je država pogajala dlje in težje kot ostale kandidatke. Ob tem se je zahvalil vsem vladam, ki so sodelovale v pogajanjih, zasluge pa je pripisal tudi vladi premierke Jadranke Kosor.

EU je trenutno po Milanovićevem mnenju v težkem položaju, ki pa ni brezizhoden. Sicer pa predsednik SDP verjame v Unijo. "Trenutno gre za krizo zaupanja, saj EU v gospodarskem smislu ni slabša, kot je bila pred leti," je dejal.

 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (166)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
10. 12. 2011 20.58
+0
Izdajalec ostane to do smrti..... Ne bo se spreobrnil....
gospakatja
10. 12. 2011 18.01
+3
samo zelo negativen in zafrustriran človek vidi v vsem slabo. ok, ji je pač pomežiknil, kaj je v tem slabega?
redtraktor
10. 12. 2011 08.39
+2
Čeprav bo zgledalo malo škodoželjno (saj morda pa tudi je), ampak: ZAKAJ PA BI BILO NJIM LEPŠE, KOT NAM !!!
Etienko123
10. 12. 2011 02.55
+16
Vesel Božič in srečno Novo leto 2012 sosedje hrvati....to je zadnje kaj se boste spomnili lepega iz tega "prelomnega" leta,vse potem naprej je anarhija Evrope in njihovih zakonov ki vam jih bodo vsilili preko vaše vlade,konec je lepega brezbrižnega življenja,od sedaj naprej vlada samo EU zakon in pomanjkanje tega kaj ste do sedaj vseeno imeli,valuta € in Evropa vas bosta do konca pohodila,pripravite se na 30-40% povišanje cen ob minimalnem povišanju plač,pripravite se na prometne zakone kjer boste pustili za 20km/h preveliko hitrost več kot zaslužite na mesec,pripravite se na konec kajenja v lokalih,pripravite se na revščino in brezkompromisne izterjave nepoplačanih računov,pripravite se na Evropo ki vam jo je vsilila vlada s prelepim mazanjem oči kako je tam lepo,boljše in lepše......sanjajte obljubljeno lepo deželo tako kot smo jo mi! Zadnje Srečno 2012!
sezonska_solata
10. 12. 2011 06.53
-1
cirenij
10. 12. 2011 08.08
+5
Etienko123 se komplet podpišem. In z novimi sprejetimi direktivami smo komplet cucki novemu gospodarju. Kolca se mi po...
djdj
10. 12. 2011 01.08
+19
Potem je prišel v Slovenijo in dejal: "Lupčka mi je dala!". :)
tinetone
09. 12. 2011 23.25
+9
po podpisu pa sta se šla onegavit
Frane Šajn
09. 12. 2011 22.59
+6
LJUDJE VEN IZ TEGA DREKA PA ČETUDI TRAVO PASEMO!
komarec
09. 12. 2011 23.32
+7
sezonska_solata
10. 12. 2011 06.52
+1
adolff
09. 12. 2011 22.45
+6
ej bratje hrvatje zaj. se boste ce greste v europo ne in ne doma bodite
lilijan
09. 12. 2011 22.30
+28
Večini je všeč, da je Pahor hudomušno pomežiknil Jadranki. Meni tudi. Zakaj bi pa politiki morali biti namrgodeni in vzvišeni ? Nasmeh, če je iskren seveda, je moč in ljudi združuje. Jaz sem za nasmehe !
ggzz
09. 12. 2011 22.02
-6
Zdaj nas bodo do konca zajahali še Rvatarji....
Matki
09. 12. 2011 21.47
+11
Sem bral komentarje nanekem hrvaškem portalu, od 250 komentarjev so samo 4 za eu vsi ostali so odločno proti.
Dejan Zajebancije
09. 12. 2011 22.46
+11
Saj tudi nas so Avstrijci, predvsem kmetje, svarili pred vstopom v EU. Zdaj pa imamo, ko jim nismo verjeli!
Raztezje
10. 12. 2011 06.12
+3
Najbolj čudno je, da so jim pustili objaviti 250 komentarjev.
minnaema@yahoo.com
09. 12. 2011 18.20
+10
Saj s sosedi je vedno dobro imeti odlične odnose-ker dobro delo se vedno z dobrim vrača in Lp
Vance
09. 12. 2011 18.06
+23
Pahor je naredil precej pozitivnih stvari,ki so se jih prejšnji predsedniki vlad otepali in jih prevalili na naslednike. Predlagal je tudi protikrizne zakone,ki jih je ovrgla opozicija.
nash.fido
09. 12. 2011 21.00
-7
Haha Ti si res kronični lažnivec. Predlagala jih je opozicija in te protikrizne ukrepe je LEVICA ZAVRNILA. In tudi ni logično, da bi jih opozicija zavrnila, ker je imela levica večino, ne opozicija.
strasekalojz
09. 12. 2011 22.37
-5
VANCE CE JE ZA TEBE PRODAJA SLOVENIJE POZITIV
Jimi1
10. 12. 2011 21.02
+0
Po njegovih protikriznih zakonih bi še kakšen dan prej crknili od lakote, kakor bomo brez njih....
Triera
09. 12. 2011 17.55
+7
Vidim, da imata Kosorjeva in Pahor kar nekaj skupnega. Oba sta na pogled simpatična, oba znata pritegniti pozornost in nenazadnje, vlada obeh je padla kot domine. Vendar kljub temu, da sta obe vladi padli zaradi rekordno nizke podpore, se romanca še naprej nadaljuje. Kdaj bo poroka?
rakasam
09. 12. 2011 17.39
+9
se kdo vpraša zakaj so tko nasmejani... k se jim bo na bančne račune usulo dnarja
Raztezje
09. 12. 2011 17.28
-3
Sveti Borut skrbi za hčerke in sinove boginje matere Device, bere tudi časopise in komentarje pod novicami na portalih, povsod je. Zaskrbljen je nad stanjem duha v deželi, težko je popeljati tako izgubljeno ljudstvo v svet, saj ne ve niti tega, kako ta zgleda. Da bi nas podučil, je iz časopisa iztrgal stran, na kateri je narisan zemjevid drugega božjega kraljestva, Slovenije na zemlji. Nato ga je v svoji neskončni modrosti razrezal na čisto majhne koščke, te pa je njegov božanski veter razpihal med ljustvom, naj jih sestavi nazaj. Če zna oziroma če vemo, kako zgleda naša domovina. Nato se je namenisl posvetiti se pomembnejšim stvarem, ne gre več odlašati, treba je poskrbeti še za druge pomembne stvari. Vendar je slovenček hitro zložil stran iz časopisa nazaj in ga pocukal za rokav, preden je hotel oditi, padel je na kolena in mu pred noge položil popolnoma zložen zemljevid njegovega kraljestva, ne da bi manjkal en sam košček v sliki Velike Slovenije. Sveti Borut odrešenik se je čudil, kako je lahko tako neuko ljudstvo tako hitro zložilo tako velik svet skupaj, tega mu ni šli v glavo. Če je on, ki je omnipotenten, tako premešal sliko, da je niti same ne bi mogel več sestaviti nazak, potem drugorazrednemu bitju to nikakor ne more uspeti. Kako ste to storili, kako vam je uspelo!?? in to brez reform, je žugal s prstom, spraševal, se mrščil in ostro gledal izpod obrvi. Pokorni narod pa mu je odgovoril; Nepremagljivi Borut, pod tabo ni večjega in ni ga čez tvoje kraljestvo, milost tvoja je neskončna, vendar je bila na drugi strani časopisnega papirja natisnjena tvoja slika. Tvoja podoba pa je lepa in nam je blizu, tako smo, s tvojo božjo pomočjo, brez najmanjših težav, hitro zložili tvoj zemljevid nazaj. Prosimo odpusti nam tudi te grehe, saj ti še najbolje veš, da ne vemo, kaj delamo.
korintos1
09. 12. 2011 17.34
+9
smetk0
10. 12. 2011 08.49
Silvo Pe?nik
09. 12. 2011 17.22
+7
ko bodo hrvati v uniji jo bomo mi še zapustili
rakasam
09. 12. 2011 17.39
+23
noben ne bo zapustu unije ker je ne more... ko vstopiš v mafijo ne morš iz nje...
bdnjb
09. 12. 2011 18.35
+8
ne bo treba zapuščat ker bo prov kmal vse skup šlo v ...
suckers
09. 12. 2011 17.08
+10
ja pomiziknil ji je, vsec mu je :-) , in kaj zdej ?!
korintos1
09. 12. 2011 17.35
+6
eni bodo delali samomore, ker ni bil na njegovem mestu Janez.
Raztezje
09. 12. 2011 17.07
+5
Torej lahko vstopi v Evropsko unijo oziroma njene najvišje inštite tudi država, ki; 1. nima vzpostavljene popolne vlade, 2. nima jasno določenih meja 3. nima stabilne nacionalne populacije. ;)
rakasam
09. 12. 2011 17.40
+3
Raztezje
10. 12. 2011 06.14
+1
Takrat mi še nismo imeli problemov z mejo, z ostalim pa itak že prej ne.
HIPOKRATKA
09. 12. 2011 17.03
+13
Čas bo pokazal, kako smo zapravili svoje morje in ozemlje.
korintos1
09. 12. 2011 17.35
+4
Niko_K
09. 12. 2011 18.42
+2